Головна
Реферати » Реферати з біології » Кроншнеп

Кроншнеп

Кроншнеп

Реферат виконав: учень 9 «А» класу Горячев Володимир.

Міністерство освіти Російської Федерації

Сосновоборськ - 2004.

Загін Сивкоподібні - Charadriiformes

Загін об'єднує кілька великих груп птахів, в основному мешканців узбереж і боліт: якан, куликів, чайок, чістікових і тиркушек. Крила, як правило, вузькі, хвіст короткий. Оперення щільне, зазвичай неяскраве. За небагатьма винятками, птахи утворюють постійні пари. Тип розвитку виводковий. У фауні СРСР загін представлений 7 сімействами, 134 видами.

У підродини Веретенникова (Limosinae) включають птахів з довгим прямим або зігнутим вниз дзьобом. Це кроншнепи, веретенники і бекасовідние веретенники. У них довгі, гострі, але не дуже вузькі крила, хвіст короткий і прямо зрізаний або злегка закруглений. Ноги довгі або середньої довжини.

Гніздяться вони в північній півкулі - Голарктике, на зиму перелітають до Африки і на Мадагаскар, зимують також у Південній Азії і далі по островах до Нової Зеландії та в Австралії. Зустрічаються взимку і на островах Полінезії.

У гніздовий час їх можна бачити переважно на різного типу болотах, по сирих заплавних луках, у степах, зрідка навіть лісах, а також по низинних вологим ділянкам південної тундри.

У цьому підродини 13 видів.

Найбільший представник підродини - великий кроншнеп (Numenius arguata): довжина крила 28-33см, вага 750-920г. Самки трохи більші за самців. Ноги довгі, дзьоб довгий і тонкий, вершинна його частина сильно загнута донизу. Здалеку птах здається землістосерой, але задня частина спини і Надхвістя у неї білі. Від інших видів кроншнепів, крім розмірів, добре відрізняється одноманітним поздовжньо, смугастих тім'ям. Самці і самки за забарвленням не розрізняються. На відміну від більшості інших куликів у них немає також і сезонного диморфізму.

Гніздиться великий кроншнеп у лісових і степових місцевостях від Ірландії та Норвегії на схід до Забайкалля. На північ він поширений до Архангельська і Салехарда, на схід тільки до північного краю Байкалу. Південна межа поширення йде вздовж Чорного і Аральського морів і озера Зайсан.

Зимує великий кроншнеп частково вже в Англії, але основна маса птахів зимує по східних берегів Африки, по берегах Південної Азії і на Великих Зондських островах. У СРСР великий кроншнеп в невеликій кількості зимує в Азербайджані і на сході Туркменії. Тримаються птахи тут на рисових полях або серед солянок на суші. Деяка кількість птахів, в основному статевонезрілі особи, залишається на час літа в області зимівлі і кочує там зграйками. Деякі, що залишаються холостими птахи відлітають на північ, але затримуються на дорозі, не приступаючи до гніздування. Приліт на територію Європейської частини СРСР відбувається в квітні. Після прильоту починаються струмові гри. Самець піднімається на тремтячих крилах косо вгору, літає колами, видаючи весь час гучні трелі, які нагадують часом іржання лоша. Часом токующая птах затримується на одному місці, тремтячи крилами, ковзає вниз і інший раз навіть перевертається при цьому через бік.

Гніздяться великі кроншнепи, як правило, ізольованими парами. Гнізда влаштовуються по сирих лугах і болотах, а в Сибіру цей кроншнеп найбільш численний в ковилово-піщаної степу.

У влаштованому у вигляді невеликої ямки гнізді буває 4 оливково-зеленуватих яйця з бурими плямами. Яйця відкладаються з проміжками в 1-3 дня, а насиживание триває залежно від погоди 26-28 днів. Пташенята вилуплюються протягом 2-4 діб. Насиживают обидва члени пари по черзі.

Незабаром після вилуплення пташенят сім'я перекочовує в більш захищені місця. Потім утворюються зграї, які годуються в степу чи на лузі; в середині дня птахи летять на водопій і потім довго відпочивають біля води, стоячи на одній наге або лежачи на череві.

З нашої країни великі кроншнепи відлітають частково вже в липні, але основний проліт відбувається у вересні.

Великий кроншнеп - обережний птах, злітає при вигляді людини задовго до його наближення. При цьому птах видає голосне і мелодійний "куіі". На землі він ходить неквапливими кроками, подовгу затримуючись інший раз на місці. На ходу тримає тулуб майже горизонтально, увібравши голову в плечі. Великий кроншнеп може плавати.

У південних частинах Примор'я і у Карагінской бухти на Камчатці гніздиться дуже схожий на великого далекосхідний кроншнеп (N. madagascariensis). Від великого кроншнепа він добре відрізняється відсутністю білого кольору на задній частині спини і надхвістя. Зимує на островах між Азією та Австралією, в Австралії та на Тасманії. Гніздиться по великим відкритим моховим і рідше трав'янистим або торф'яним болотах.

Тонкодзьобий, або малий, кроншнеп (N. tenuirostris) схожий з великим, від якого відрізняється дещо меншими розмірами (довжина крила 24-27см), а також більш коротким і тонким дзьобом. Область його гніздування приблизно може бути віднесена до південної смузі тайги Західного Сибіру, ??де було знайдено (близько Тари, наприклад) кілька гнізд. Негнездящіеся особи зустрінуті в степових місцях Казахстану і в так званих Волзько-Уральських пісках. Зимівлі цього кроншнепа розташовані в країнах Середземномор'я. Малий кроншнеп - зникаюча або зникла птах. У всякому разі, гнізд його не знаходили вже кілька десятків років.

У підродини Веретенникова (Limosinae) включають птахів з довгим прямим або зігнутим вниз дзьобом. Це кроншнепи, веретенники і бекасовідние веретенники. У них довгі, гострі, але не дуже вузькі крила, хвіст короткий і прямо зрізаний або злегка закруглений. Ноги довгі або середньої довжини.

Гніздяться вони в північній півкулі - Голарктике, на зиму перелітають до Африки і на Мадагаскар, зимують також у Південній Азії і далі по островах до Нової Зеландії та в Австралії. Зустрічаються взимку і на островах Полінезії.

У гніздовий час їх можна бачити переважно на різного типу болотах, по сирих заплавних луках, у степах, зрідка навіть лісах, а також по низинних вологим ділянкам південної тундри.

У цьому підродини 13 видів.

Найбільший представник підродини - великий кроншнеп (Numenius arguata): довжина крила 28-33см, вага 750-920г. Самки трохи більші за самців. Ноги довгі, дзьоб довгий і тонкий, вершинна його частина сильно загнута донизу. Здалеку птах здається землістосерой, але задня частина спини і Надхвістя у неї білі. Від інших видів кроншнепів, крім розмірів, добре відрізняється одноманітним поздовжньо, смугастих тім'ям. Самці і самки за забарвленням не розрізняються. На відміну від більшості інших куликів у них немає також і сезонного диморфізму.

Гніздиться великий кроншнеп у лісових і степових місцевостях від Ірландії та Норвегії на схід до Забайкалля. На північ він поширений до Архангельська і Салехарда, на схід тільки до північного краю Байкалу. Південна межа поширення йде вздовж Чорного і Аральського морів і озера Зайсан.

Зимує великий кроншнеп частково вже в Англії, але основна маса птахів зимує по східних берегів Африки, по берегах Південної Азії і на Великих Зондських островах. У СРСР великий кроншнеп в невеликій кількості зимує в Азербайджані і на сході Туркменії. Тримаються птахи тут на рисових полях або серед солянок на суші. Деяка кількість птахів, в основному статевонезрілі особи, залишається на час літа в області зимівлі і кочує там зграйками. Деякі, що залишаються холостими птахи відлітають на північ, але затримуються на дорозі, не приступаючи до гніздування. Приліт на територію Європейської частини СРСР відбувається в квітні. Після прильоту починаються струмові гри. Самець піднімається на тремтячих крилах косо вгору, літає колами, видаючи весь час гучні трелі, які нагадують часом іржання лоша. Часом токующая птах затримується на одному місці, тремтячи крилами, ковзає вниз і інший раз навіть перевертається при цьому через бік.

Гніздяться великі кроншнепи, як правило, ізольованими парами. Гнізда влаштовуються по сирих лугах і болотах, а в Сибіру цей кроншнеп найбільш численний в ковилово-піщаної степу.

У влаштованому у вигляді невеликої ямки гнізді буває 4 оливково-зеленуватих яйця з бурими плямами. Яйця відкладаються з проміжками в 1-3 дня, а насиживание триває залежно від погоди 26-28 днів. Пташенята вилуплюються протягом 2-4 діб. Насиживают обидва члени пари по черзі.

Незабаром після вилуплення пташенят сім'я перекочовує в більш захищені місця. Потім утворюються зграї, які годуються в степу чи на лузі; в середині дня птахи летять на водопій і потім довго відпочивають біля води, стоячи на одній наге або лежачи на череві.

З нашої країни великі кроншнепи відлітають частково вже в липні, але основний проліт відбувається у вересні.

Великий кроншнеп - обережний птах, злітає при вигляді людини задовго до його наближення. При цьому птах видає голосне і мелодійний "куіі". На землі він ходить неквапливими кроками, подовгу затримуючись інший раз на місці. На ходу тримає тулуб майже горизонтально, увібравши голову в плечі. Великий кроншнеп може плавати.

У південних частинах Примор'я і у Карагінской бухти на Камчатці гніздиться дуже схожий на великого далекосхідний кроншнеп (N. madagascariensis). Від великого кроншнепа він добре відрізняється відсутністю білого кольору на задній частині спини і надхвістя. Зимує на островах між Азією та Австралією, в Австралії та на Тасманії. Гніздиться по великим відкритим моховим і рідше трав'янистим або торф'яним болотах.

Тонкодзьобий, або малий, кроншнеп (N. tenuirostris) схожий з великим, від якого відрізняється дещо меншими розмірами (довжина крила 24-27см), а також більш

Сторінки: 1 2