Головна
Реферати » Реферати з біології » Птахи (загін: голуби, литкастих, дятли)

Птахи (загін: голуби, литкастих, дятли)

кладці три-п'ять яєць блакитного кольору. Завдяки міцному гострого дзьоба дорослі птахи можуть успішно захищати і себе, і своє потомство. І тільки підступні сірі ворони знаходять можливість поживитися в колонії сірих чапель, залишаючи після себе сліди злочину - розкльовувати яйця під гніздами. Підростаючи, пташенята стають все більшими Непосєдов і частина, чекаючи батьків, залишають гніздо, «гуляючи» по сусідніх гілках. У вересні сіру чаплю можна зустріти на водоймах частіше за інших птахів вересня
- місяць, коли молоді птахи вже цілком самостійні і все пташине сімейство готове до відльоту. Сполохані птахи не летять - розчиняються в осінньому повітрі: повільно, грунтовно працюють крилами, летячи прямо, наче по натягнутій нитки.

Найближчих родичів сірої чаплі, випий, з повною підставою можна назвати боязкими. Ведуть вони потайний, сутінковий спосіб життя, рідко потрапляючи на очі людині. У нас їх два види: велика і мала бугай. Велика бугай чудово замаскована: буро-іржаве оперення з поздовжніми темними смужками зливається з строкатістю очеретяних заростей. Одна з особливостей бугая - здатність затаюватися, витягнувши вгору шию і дзьоб. І лише навесні з непрохідних, залитих водою заростей очерету і очерету доноситься шлюбний крик, що нагадує рев бика, тільки більш уривчастий. Тільки за своєрідним крику і можна визначити присутність неподалік цього птаха, занесеної до Червоної книги.

Мала бугай - найменша з усіх чапель, завбільшки з горлицю. Як і велика бугай, обережна, непомітна. Гнізда розташовує на зігнутих стеблах тростини, гілках верб а півметра над водою. У гнізді від чотирьох до семи білих із зеленуватим відливом яєць. Пташенята залишаються в гнізді зовсім недовго - перебираються на сусідні з гніздом гілки, стебла, йдучи все далі й далі. У заповіднику гніздяться і велика і мала бугая, але рідко.
Зустрічаються в заплаві Березини.

ЗАГІН Дятли

Птахи загону дятли - мешканці лісів. Всіма відрізняють їх від інших видів особливостями вони зобов'язані тісної, нерозривному зв'язку «дерево - птах» .
Характерні риси дятлів - міцний долотоподібні дзьоб і дуже довгий тонкий мову з зубчиками на кінці, що змочується клейким секретом. Ноги короткі, але сильні, розташування пальців пристосоване до лазіння по стовбурах - два пальці «дивляться» вперед, два - назад. Хвіст з дуже міцних і пружних пір'я, службовців опорою при переміщенні по дереву. Ведуть денний спосіб життя. Оседли. Гніздяться в дуплах, які зазвичай самі і видовбують. У кладці від двох до дванадцяти білих яєць, які самка відкладає прямо не дно дупла, без жодної підстилки. Кладку насиджують і самець і самка, остання, щоправда, сидить трохи більше. Пташенята з'являються сліпими і голими. З 11 видів дятлів, що зустрічаються на території Білорусі, в заповіднику відзначені 8.

Вертишійка. Її не можна сплутати з якоюсь іншою птахом - занадто своєрідна у неї зовнішність. Щось глибинно-стародавнє вчувається у нерухомо застиглої на гілці птиці. А очі - виразні, жовті, з ледь помітним червонуватим нальотом. Відчувши небезпеку, миттєво перетворюється на «змію» : витягує шию, повільно обертаючи головою, забавно стовбурчить пір'я на верхівці і сичить.

У вертишейки немає багатьох характерних для птахів загону дятлів чорт, і, на перший погляд, вона ніяк не «тягне» на дятла: розміром з горобця, буро кольору, в різноманітних цяточках, плямочках, смужках; слабкий і короткий дзьоб; м'який хвіст; на зиму відлітає. Але придивимося пильніше: на лапках два пальці вперед, два назад - зручно охоплювати сучки.
Гніздиться в дуплах. Правда, найбільше, сто вона може, - це розширити природну нішу в старому порохнявому пні, тому селиться на заростають вирубках, гарі, узліссях лісу, використовуючи дупласті дерева, старі стовбури, пні. Найчастіше займає дуплянки .. Причому іноді не звертає уваги на те, що в них вже поселилися синиці або мухоловки, кладки яких гинуть.
«Сім'ї» у вертишеек багатодітні - до дванадцяти пташенят буває у батьків, і майже всі вони успішно виростають і залишають свій «будинок» , що у птахів буває зовсім не часто. Наприкінці вересня ці «нетипові» дятли залишають наші ліси, і лише в травні наступного року шлюбні крики сповістять про повернення вертишеек та їх готовності до нового гнездовому сезону.

Найбільший з наших дятлів - желна, або чорний дятел. Завбільшки з ворону, вся чорна, як присипана вугільної пилом, на тлі якої добре видно білі очі і яскрава малинова «шапочка» у самця. У самки
«шапочки» немає, тільки невеликий малиновий мазок на потилиці. Вибирає самі глухі місця в високостовбурних лісах. Саме желна робить величезні (з кулак і більше) діри в стовбурах зовні цілком здорових, але з гнилої серцевиною дерев. На одному з них на значній висоті (понад вісім метрів) самець і самка видовбують овальної або прямокутної форми дупло. Причому щороку воліють робити нове, залишаючи старі різним птахам і ссавцям. Якщо немає іншого підходящого для гніздування дерева, желна споруджує нове, поряд зі старим.

Дуже красивий зелений дятел - мешканець світлих листяних лісів. Яскраве, незвичайне оперення: зелена спина переходить в жовте надхвістя і бурі надкрила; по чорних лобі і щоках спускаються червоні «вусики» . Строката забарвлення і значні розміри (це другий за величиною дятел після желни) роблять його примітної птицею. Гніздові пари зелених дятлів абсолютно не терплять близькості один одного. У їхньому раціоні велике (порівняно з іншими дятлами) місце займають мурашки і їх лялечки - «мурашині яйця» .
Розкопування мурашників - звичайне для зеленого дятла заняття, навіть взимку.

Сивий дятел - зменшена і більше блякла копія зеленого. Скромніше насамперед забарвлення голови: сіра, позбавлена ??«чорної маски» , правда, лоб самця прикрашає червона пляма. Гугнявий, заунившій крик сивого дятла в заповіднику найчастіше можна почути в соснових лісах, де він оглядає стовбури на висоті до двох метрів, в першу чергу сухостій. Як і зеленого дятла, приваблюють сивого мурашники.

Література: І.І. Бишнев. «Птахи над Березиною»

Підготувала Давидова Дар'я 8б

Сторінки: 1 2
 
Подібні реферати:
Рідкісні та охоронювані птиці Ярославської області
Кілька слів варто сказати про значення птахів. Найбільш корисними вважаються гніздяться і зимуючі птахи: синиці, пищухи, повзики, дятли, корольки. Ці птахи знищують комах-шкідників на всіх стадіях р
Загін голубеообразних
Голубоподібні, загін птахів. 3 сімейства: дронти (вимерлі), голуби і рябки. Ок. 300 видів, поширені широко. Птахи з щільним масивним тілом; ноги і шия короткі; крила довгі і гострі, пристосовані до стрімкого польоту.
Птахи середньої смуги Росії
Опис повадок і місць проживання деяких птахів.
Поползень
Поползень - це маленьке жива істота, яка відноситься до класу птахів. У нього дуже сильні ноги і красивий загострений дзьоб, до речі теж дуже-дуже сильний, тому що саме він служить йому головним добувачем їжі.
Птахи Таймиру
На території краю зустрічається 344 види птахів. Однак 24 види з них у нас є тільки залітним (глупиш рожевий і кучерявий пелікани, велика біла чапля, рожевий шпак та інші)
Вивчення гніздувань зяблика (Fringilla coelebs) Вологодської області
Зяблик населяє різні типи ліси, сади і парки, воліючи негусті ялинники і ділянки змішаного лісу, сухі світлі соснові бори; глухих заростей уникає через необхідність часто спускатися на землю за
Чайки
занадилися випрошувати подачки і харчуватися на смітниках, чайки зовсім перестали боятися людей. Як вже говорилося, деякі види на всіх континентах стали гніздитися в містах, де місцями за чисельністю сопер
Ворон
Насамперед, не будемо плутати ворона з вороною, яку ти бачиш часто, а от ворона не всякому траплялося побачити. Ворон - великий птах. Довжина його тіла-від 45 до 70 см. Оперення у нього щільне, красивого чорного кольору - яскравого, з металевим блиском.
Сімейство летягових
У роботі описуються загальні відомості про сімейство летягових, до яких відносяться гризуни, близькі до сімейства болючих. Американські летяги.
Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю
Одним з найскладніших є питання про чисельність популяції, її статевому і віковому складі, достатніх для тривалого і благополучного існування виду. Природно, що наявність в популяції тільки дорослі
Папуги
Види папуг. Середа проживання. Нестор Кеа.
Глухар - птах ліси
"Переночувавши на дереві, глухар вранці, ще до світанку, починає токувати: спочатку тихо, несміливо, ніби знехотя, потім, у міру наближення світанку, все зарче і зарче. Першим завжди починає найстаріший і сил
Кроншнеп
Загін об'єднує декілька великих груп птахів, в основному мешканців узбереж і боліт: якан, куликів, чайок, чістікових і тиркушек. Крила, як правило, вузькі, хвіст короткий. Оперення щільне, зазвичай неяскраве.
Активність берегової ластівки
Мета роботи - вивчення добової активності ластівок у період гніздування.
Фороракос
Історія першої птиці на землі і її характеристика.
До питання про поширення і міграціях малої бугая
Мала бугай (Ixobrychus minutus) поширена дуже широко. Вона гніздиться всюди в Європі, крім Британських о-вів, Данії, Норвегії, Швеції, Фінляндії та північних районів Європейської території Росії, що перебувають північніше 60 паралелі .
Як дивляться птиці
Зір має в житті птахів виключно велике значення. Можуть бути птиці, позбавлені голосу, але птахів, позбавлених очей, сліпих, не існує. Ні птахів і з недорозвиненими очима. І є багато видів птахів, у яких
Весняні спостереження птахів у балці Студений Колодязь
Облік проводився при похмурій погоді, поривчастим вітром, температурі повітря 3оС. Спостереження велися маршрутним методом, що охоплює всі основні біотопи балки. З маршрутом пройдено 6,5 км.
Перельоти птахів
При такій швидкості польоту птахи могли б за відносно короткий час досягти області зимівлі або гніздів'я. Але насправді переліт зазвичай розтягується на довгий час. Вважають, що птахи при далеких п
Денні хижаки
До цього загону відносяться близько 270 видів. Це птиці середньої і великої величини. У одного з найбільших видів - американського кондора крило довжиною близько 115 см, раз-мах крил до 275 см.