Реферати » Реферати з біології » Сімейство летягових

Сімейство летягових

Сімейство летягових

Сімейство летягових (Pteromyidae)
До сімейства летягових відносяться гризуни, близькі до сімейства болючих, але відрізняються від них наявністю шкірястою перетинки між передніми і задніми кінцівками. Ця перетинка покрита шерстю і служить для планує польоту в повітрі. Перетинка при польоті розтягується на розставлених у сторони лапах.0т зап'ястя відходить серповидна кісточка або хрящ, що підтримують передній край перетинки. Хвіст служить як гальмуючого органу при посадці летяг на дерево. Максимальна дальність польоту у різних летяг може досягати 30-60 м. Під час польоту летяги можуть зміною положення хвоста і перетинки змінювати напрямок польоту. Перед посадкою на стовбур дерева звірятко гальмує хвостом і переходить у вертикальне положення, зручне для посадки на всі лапи.
Як тільки летяга чіпляється до стовбура дерева, то відразу ж, не озираючись, перебігає по стовбуру на протилежний бік. Це виручає звірка, якщо слідом за ним женеться пернатий хижак.
Зубів у летяг стільки ж, скільки у білок. Мордочка більш закруглена, вуха коротші, а очі набагато більші, ніж у білок, що пов'язано з сутінковим і нічним способом життя летяг. На передніх лапах у них по чотири, а на задніх - по п'ять пальців. Всі пальці озброєні міцними, гострими, загнутими кігтями - це забезпечує Летяго-вим велику спритність і швидкість руху по стовбурах і гілкам дерев. Шерсть у летягових пишна, м'яка і шовковиста, проте шкіра дуже нетривка, тому шкурки летяг мають дуже мале господарське значення.
Типове місцепроживання летяг - хвойні і змішані ліси, де вони проводять все життя на деревах, лише зрідка спускаються на землю і тут виявляються набагато менш моторними і спритними, ніж серед гілок. Як місць ночівлі летяги використовують дупла дерев, кинуті гніздові дупла дятлів, гайна білок, південні види - також прогризенние кокосові горіхи. У цих же гніздах летяги влаштовують запаси їжі на несприятливий час року. Харчуються летягових нирками, листям, горіхами, плодами, нерідко поїдають дрібних комах.
У гніздах летяги народжують один або два рази на рік по 2-4 дитинчати. Живуть летяги до 13 років.
У сучасній фауні світу відомо 36 видів летяг, що об'єднуються в 13 пологів. Вони поширені в Північній і частково в Центральній Америці, на північному сході Європи, у Північній, Східній і Південній Азії.
Найбільший вид - Тагуан (Petau-rista petaurista) , що досягає довжини 60 см, з хвостом завдовжки до 63 см , маса до 1,4 кг. Тагуан пофарбований у сірувато-чорний колір зверху, з коричневими боками і з сіруватим черевом. Хвіст чорного кольору. Тагуан живе в густих гірських лісах Східної Індії, Бірми і Цейлону. Харчується він майже виключно листям дерев і будує з гілок і листя гнізда на деревах. Гнізда ці досягають метра в поперечнику. Тагуан - рекордсмен серед летяг по дальності польотів: він може пролітати відстань до 60 м.
Скельна летяга (Eupetaurus cinereus) займає друге місце за розмірами після гігантської летяги. Вона має довжину до 46 см і хвіст до 56 см. Шерсть скельної летяги густий і довгий. Підошви її ніг також опушені. Скельна летяга мешкає в горах Північно-Західного Кашміру, де часто ширяє серед скель.
У нашій країні мешкає один вид цього сімейства - звичайна летяга (Pteromys volans) - невеликий гризун, трохи дрібніші білки, довжина тіла його 14 - 21 см, а пухнастий хвіст до 14 см. Зверху звичайна летяга світло-сірого кольору з коричневим відтінком, а знизу - білувата. Зимова шерсть особливо пишна, шовковиста, чисто-сіра.
Звичайна летяга поширена в Північній і Східній Європі, по всьому Сибіру, ??крім північних її районів, і на Далекому Сході. Вона населяє хвойні та змішані ліси, де годується гілочками, нирками і насінням дерев, а також грибами і ягодами. У північно-східних частинах ареалу взимку летяга змушена харчуватися майже виключно нирками модрини. На зиму в сплячку вона не впадає, але сильно морозні дні проводить у гнізді, використовуючи запаси корму, зроблені ще влітку. Летяга будує свої гнізда в природних дуплах дерев, в гніздових дуплах дятлів, а іноді в ущелинах скель. Самка приносить раз на рік, в червні - липні, 2 - 4 дитинчат.
На островах Кюсю і Хондо поширена японська летяга (Pteromys momonga), дуже схожа на звичайну летягу.

Американські летяги

Американські летяги (Glaucomys vo-lans і G. sabrinus) населяють змішані і хвойні ліси, харчуються насінням, горіхами, різними плодами, а також ягодами. Зелені вони не споживають. При нагоді поїдають комах, а в дуплах іноді поїдають пташенят. Американські летяги приносять по два посліду в році, до 4 дитинчат в посліді.
У Південно-Східній Азії поширені ще кілька видів дрібних летяг. Серед них заслуговує згадки найменша з них - карликова летяга (Petaurillus hosei), довжиною всього 7-9 см, з хвостиком до 4 см завдовжки. Вона мешкає на Калімантані.

 
Подібні реферати:
Білка
Трапляється, білки в пошуках корму кочують на великі відстані. Це залежить від урожаю соснових і ялинових шишок. У пошуках їх вони пробігають вночі через багатонаселені селища і міста, перепливають річки.
Загальні відомості про білки
В роботі описані гідності, розміри і батьківщина походження білок.
Різновиди білок
У роботі дано опис 14 видів білок. Загальна характеристика, де вони мешкають і як розмножуються.
Кенгуру
Європейці, які відвідували Австралію невдовзі після її відкриття, на початку XVII століття, дивувались, побачивши якихось дивних тварин, швидко тікали від них величезними скачками, використовуючи при цьому тільки добре розвинені задні ноги.
Перлина сибірської тайги. Соболь
Соболь неохоче лазить по деревах і свої гнізда влаштовує під деревними корінням, в дуплах, розташованих невисоко від землі, або в щілинах скель. Звірятко відрізняється винятковою прихильністю до одного разу і
Загін Куньи
Куньи складають сімейство в загоні хижих тварин. Поширені куньи оченб широко. Вони населяють всі ландшафти, річки, озера, всі материки, крім Австралії (втім, деякі види не так давно акліматизовані тут людиною).
Загін голубеообразних
Голубоподібні, загін птахів. 3 сімейства: дронти (вимерлі), голуби і рябки. Ок. 300 видів, поширені широко. Птахи з щільним масивним тілом; ноги і шия короткі; крила довгі і гострі, пристосовані до стрімкого польоту.
Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю
Одним з найскладніших є питання про чисельність популяції, її статевому і віковому складі, достатніх для тривалого і благополучного існування виду. Природно, що наявність в популяції тільки дорослі
Історія розвитку рослинного покриву в Європі за останні 150 000 років
Протягом четвертинного періоду відбувалися значні зміни клімату Землі. Всі континенти в північних широтах періодично покривалися льодовиковими щитами (всього за останні 3 млн років відбулося 4 великих заледеніння).
Вихухоль
Біологічна опис.
Історія розвитку рослинного покриву в Європі за останні 150 000 років
Короткочасні потепління спостерігалися і під час льодовикових періодів, але в цьому випадку покривні льоди на материках зникали не повністю. А що ж відбувалося в цей час з рослинним покривом?
Жаби
Мабуть, немає людини, яка б не знала, як квакають жаби. Багатьом доводилося весняної деколи чути і багатоголосі «жаб'ячі концерти» коли сотні рулад зливаються в оглушливий хор. Довгий час вважав
Активність берегової ластівки
Мета роботи - вивчення добової активності ластівок у період гніздування.
Роль хижих в лісових екосистемах Республіки Адигея
Довжина тіла 45 - 54 см. Фарбування світла, буро - палева, хвіст і кінцівки помітно темніше спини. Горловий пляма біла. В Адигеї зустрічається у степовій зоні, лесостепье, широколистяних і темнохвойних лісах
Перельоти птахів
При такій швидкості польоту птахи могли б за відносно короткий час досягти області зимівлі або гніздів'я. Але насправді переліт зазвичай розтягується на довгий час. Вважають, що птахи при далеких п
Птахи (загін: голуби, литкастих, дятли)
Всі наші голуби середніх розмірів і мало відрізняються зовні: невелика, витончена голова з мініатюрним «голубиного типу» дзьобом, злегка роздутим біля основи, коротка шия, короткі ноги з сильними, чіпкими пальцями
Глухар - птах ліси
"Переночувавши на дереві, глухар вранці, ще до світанку, починає токувати: спочатку тихо, несміливо, ніби знехотя, потім, у міру наближення світанку, все зарче і зарче. Першим завжди починає найстаріший і сил
Денні хижаки
До цього загону відносяться близько 270 видів. Це птиці середньої і великої величини. В одного з найбільших видів - американського кондора крило довжиною близько 115 см, раз-мах крил до 275 см.
Птахи середньої смуги Росії
Опис повадок і місць проживання деяких птахів.
Єжи
Незважаючи на те, що їжаки нерідко живуть поруч з людиною, знання наші про них не повні. Про ежах складено чимало легенд, наприклад, що вони дуже добре ловлять мишей і що їх можна тримати замість кішки. Тим часом, на

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар