Головна
Реферати » Реферати з біології » Сімейство буревестнікових

Сімейство буревестнікових


СІМЕЙСТВО БУРЕВЕСТНІКОВИЕ
(PROCELLARIIDAE)

Це найбагатше за кількістю видів сімейство в загоні трубконосих (66 видів) і, найбільш різноманітне. Новосибірські трубочки у всіх буревестнікових зближені і знаходяться на верхній стороні надклювья. Часто вони зливаються в одну трубочку, розділену всередині перегородкою. По землі буревісники пересуваються насилу: шкандибають, ступаючи на цівку і нерідко спираючись на крила.

Поширені буревестніковие широко, від Арктики до Антарктики.
Сімейство включає 12 пологів. В на території колишнього СРСР гніздяться 2 види
- глупиш і пестроліций буревісник (Calonectris leucomelas).
Глупиш (Fulmarus glacialis) - птах північних вод, поширена циркумполярною. В Атлантичному океані він гніздиться головним чином на островах від північно-східних частин Північної Америки, Гренландії, Землі
Франца Йосифа і Нової Землі до Британських островів, і Тихому океані - від
Чукотки на південь до Курильських і Алеутських островів.

Розмах крил у глупишей близько 1 м, маса тіла 600-900 р.
Під час гніздування глупиш дотримується скелястих пустельних берегів, головним чином островів. У наших водах глупишей найчастіше можна бачити на узбережжях Баренцева і Карського морів, на сході - в Беринговому і Охотському морях.
Глупишей - дуже численні птиці. Вважається, що в Атлантиці їх живе близько 3 млн., а в Тихому океані близько 4 млн. особин.
Годуються глупиші сидячи на воді. Їжа їх різноманітна. В основному це різні безхребетні макропланктону, головоногі малюсков, пелагические риби. Велике значення в харчуванні цих птахів мають відходи рибальського промислу. Сотенні зграї глупишей рибальські траулери, особливо в зимовий період.
Глупиш масовий процвітаючий вигляд і в багатьох районах місцеве населення і рибалки заготовляють яйця і дорослих птахів. Використовуються також пір'я.
Глупишей можуть використовуватися також і як індикатори продуктивних вод.

У морях колишнього СРСР зустрічаються справжні буревісники (рід Puffinus).
Вони мають відносно тонкий, витягнутий і слабкий дзьоб. Новосибірські трубочки у них злиті тільки в підстави, ніздрі відкриваються вгору.
Взимку в Чорному морі в масі зустрічаються звичайний буревісник (P. puffinus). Це невеликі птахи з розмахом крил 75-85 см. Верхня сторона тіла аспидно-бура, нижня - біла. Гніздяться вони на островах узбереж
Європи та Африки, а в Тихому океані - від Каліфорнії до Гавайських островів.
Гнізда поміщають в тріщинах скель або норах, викопаних в м'якому грунті.
Іноді нори мають довжину до 1.5 м. Тривалість насиджування дещо більше
50 днів. На 62-63 день життя пташеня вже опери та до цього часу батьки перестають його годувати. Поголодувати днів п'ять пташеня вилазить з нори, знову повертається в неї, знову вилазить і тільки після 10 днів голодування вирушає до моря. Шлях для нього важкий: молода птах шкутильгає, допомагаючи собі крилами і навіть дзьобом. Буває, вона не встигає за одну ніч дістатися до моря і тоді на ніч ховається в нору, розколину або під камінь, а то й просто сидить, закривши очі, без руху на одному місці. У цей час пташеня стає легкою здобиччю для хижаків, навіть ворон. Добравшись, нарешті до моря, молода птах перший час більше плаває і пірнає і лише потім потроху починає літати.

Харчуються звичайні буревісники дрібною рибою, ракоподібними, молюсками. Взимку в Чорному морі їх головна їжа - анчоуси.
У польоті буревісники легкі й витончені. Вони літають низько над водою, чергуючи планування з швидкими короткими помахами крил.
Замечателен своїми протяжними міграціями тонкодзьобий буревісник (P. tenuirostris). Це середніх розмірів птах, з розмахом крил 1 м. Оперення темного кольору. Гніздиться тонкодзьобий буревісник на островах Бассова протоки, навколо Тасманії, біля берегів Південної Австралії.
На місцях гніздування буревісник з'являється в останній тиждень вересня відразу великими зграями. Терміни його перельоту, так само як і терміни гніздування, відрізняються великою постійністю. Загалом приліт збігається з масовою появою в поверхнях води основного корму птиці - рачків-евфаузіід.
Після прильоту тонкодзьобого буревісники підновляють гніздові пори. Роблять вони це вночі, а день проводять в море.
Гігантський буревісник (Macronectes giganteus) повністю виправдовує свою назву - розмах його крил до 2 м. Цей птах належить морям Південної півкулі. Гніздиться на Південних Шетландських, Південних Оркнейських, Фолклендських
(Мальвінських) островах, на островах Маріон, Південна Георгія та ін Під час кочівель проникає на північ від південного тропіка. Гігантський буревісник харчується морськими тваринами. Під час міграцій він прагне використовувати енергію вітру, в південній півкулі постійно дме в східному напрямку.
Таким шляхом птиці облітають у внегнездовое час навколо земної кулі.

Морякам південних широт добре відомий капский голубок (Daption capense).
Розмірами він дійсно близький до голуба, та й забарвленням нагадує рябого голуба. Гніздиться на узбережжі Антарктиди і навколишніх її островах. Він постійно слід за кораблями. Великі зграї капских голубків супроводжують китобійні судна, що дають цим птахам багату поживу.
Найбільший рід у сімействі буревестнікових - тайфунник (Pterodroma), в який входять 23 види, що мешкають в основному в південній півкулі. Від справжніх буревісників вони відрізняються коротким дзьобом. У далекосхідні води колишнього СРСР залітають 3 види тайфунник.
Відзначимо тут ще групу пріонів, або китових птахів (Pachyptila), куди входять 4 види з коротким плоским дзьобом, пристосованим до вицежіванію планктону.

 
Подібні реферати:
Кроншнеп
Загін об'єднує декілька великих груп птахів, в основному мешканців узбереж і боліт: якан, куликів, чайок , чістікових і тиркушек. Крила, як правило, вузькі, хвіст короткий. Оперення щільне, зазвичай неяскраве.
Птахи Таймиру
На території краю зустрічається 344 види птахів. Однак 24 види з них у нас є тільки залітним (глупиш рожевий і кучерявий пелікани, велика біла чапля, рожевий шпак та інші)
Перельоти птахів
При такій швидкості польоту птахи могли б за відносно короткий час досягти області зимівлі або гніздів'я. Але насправді переліт зазвичай розтягується на довгий час. Вважають, що птахи при далеких п
Денні хижаки
До цього загону відносяться близько 270 видів. Це птиці середньої і великої величини. У одного з найбільших видів - американського кондора крило довжиною близько 115 см, раз-мах крил до 275 см.
Види кормового поведінки кулика-сороки
Спроба локального вивчення одного з важливих аспектів життя та існування масової морського птаха Білого моря кулика-сороки, нещодавно занесеного до Червоної книги через скорочення чисельності популяції.
Загін катранообразние (squaliformes)
До цього загону належать акули, мають два спинних плавця з колючками або без них і позбавлені анального плавця. Вони зустрічаються в холодних і теплих районах, у берегів і у відкритому океані, у верхніх шарах води і на значній глибині.
Тюлені
Ластоногі, як правило, тримаються великими групами. У період розмноження вони збираються величезними колоніями («лежбищами» ), що налічують іноді більше мільйона особин. Деякі ластоногі ведуть одиночний обр
Фороракос
Історія першої птиці на землі і її характеристика.
Загін голубеообразних
Голубоподібні, загін птахів. 3 сімейства: дронти (вимерлі), голуби і рябки. Ок. 300 видів, поширені широко. Птахи з щільним масивним тілом; ноги і шия короткі; крила довгі і гострі, пристосовані до стрімкого польоту.
Чайки
занадилися випрошувати подачки і харчуватися на смітниках, чайки зовсім перестали боятися людей. Як вже говорилося, деякі види на всіх континентах стали гніздитися в містах, де місцями за чисельністю сопер
Рідкісні та охоронювані птиці Ярославської області
Кілька слів варто сказати про значення птахів . Найбільш корисними вважаються гніздяться і зимуючі птахи: синиці, пищухи, повзики, дятли, корольки. Ці птахи знищують комах-шкідників на всіх стадіях р
Зникаючі тварини
У наш час хижацьке полювання птахам завдає величезної шкоди, особливо під час перельоту або на зимівниках, коли на невеликій території утворюються великі скупчення птахів. Найважливішою охоронної заходом є по пов
До питання про поширення і міграціях малої бугая
Мала бугай (Ixobrychus minutus) поширена дуже широко. Вона гніздиться всюди в Європі, крім Британських о-вів, Данії, Норвегії, Швеції, Фінляндії та північних районів Європейської території Росії, що перебувають північніше 60 паралелі.
Активність берегової ластівки
Мета роботи - вивчення добової активності ластівок у період гніздування.
Загін Куньи
Куньи складають сімейство в загоні хижих тварин. Поширені куньи оченб широко. Вони населяють всі ландшафти, річки, озера, всі материки, крім Австралії (втім, деякі види не так давно акліматизовані тут людиною).
Водно болотна орнітофауна України та її охоронний статус (Водно-болотні орнІ ...
Однак завдяки багатьом, але часто невеликим морфологічним перетворенням, що торкнулася практично всі системи органів і який забезпечив значну інтенсифікацію фізіологічних процесів, був істотно
Папуги
Види папуг. середу проживання. Нестор Кеа.
Як дивляться птиці
Зір має в житті птахів виключно велике значення. Можуть бути птиці, позбавлені голосу, але птахів, позбавлених очей, сліпих, не існує. Ні птахів і з недорозвиненими очима. І є багато видів птахів, у яких
Глухар - птах ліси
"Переночувавши на дереві, глухар вранці, ще до світанку, починає токувати: спочатку тихо, несміливо, ніби знехотя, потім, у міру наближення світанку, все зарче і зарче. Першим завжди починає найстаріший і сил
Птахи (загін: голуби, литкастих, дятли)
Всі наші голуби середніх розмірів і мало відрізняються зовні: невелика, витончена голова з мініатюрним «голубиного типу» дзьобом, злегка роздутим біля основи, коротка шия, короткі ноги з сильними, чіпкими пальцями