Реферати » Реферати з біології » Кішки. Родина котячих

Кішки. Родина котячих

точному числі підвидів ягуара вчені поки не домовилися. Перш налічували вісім підвидів, розділяючи звірів за їх розмірами (фарбування та візерунки на шубці аж надто сильно

варіюють). Найменші ягуари зустрічаються в Гондурасі і Гватемалі; найбільші - в Бразилії в районі Мату-Гросу (штат на кордоні з Болівією), причому довжина тварин коливається від 1,6 до 2,4 метра (третина займає хвіст).

Основний забарвлення змінюється від пісочного до яскравої рудуватою охри. Тулуб покритий як суцільними, так кільцевими плямами, а також розетками, причому всередині останніх шерсть

трохи темніше, ніж загальний забарвлення. Голова і широкі потужні лапи - в чорну цятку. У нижній частині тулуба спостерігається поперечний малюнок: на животі присутні великі чорні плями, а на горлі та грудях - смуги, складені з злилися воєдино цяточок. На хвості у тварини також помітний візерунок з розташувалися поряд кільцевих плям і

розеток (шерсть всередині їх світла).

Вуха у ягуарів закруглені, зовні вони чорні з жовтою плямою посередині. Нерідко зустрічаються і тварини-меланосом, зовні дуже нагадують чорних пантер (хоча великі розміри і видають породу).

Живе ягуар майже повсюдно: і в густих непрохідних лісах, і в рідколісся, і в степу, і в прибережних гаях, і в заростях очерету. Віддає перевагу пересуватися по землі, а й по деревах вміє дуже вправно лазити.

Води ця кішка не боїться - вона і любить плавати, і плаває відмінно.

Тому мешканцям річок і озер і доводиться годувати собою цього хижака: на обід до нього потрапляють і водосвинки (капібари), і черепахи, і риба, при чому на риб ягуар полює з берега, викидають з води потужними ударами лап.

Взагалі всьому американському звірині доводиться боятися ненажерливого ягуара, навіть тапіри потрапляють до нього на обід аж ніяк не в якості співтрапезників. Мавп сей природжений мисливець наздоганяє навіть на верхівках дерев або кінчає їх поблизу водопою.

Ягуари бувають активні і вночі, і вдень, але найулюбленіше їхній час - тривожні, смутні сутінки. Хоча люди чимало розповідали про кровожерливість ягуара, про його сліпий, нестримної жадоби вбивати, але розповіді ці нерідко перетворюються на вигадки. Ягуар не такий страшний, як його представляють, і "природженим убивцею" людині скоріше варто іменувати себе, людини. У зоопарках ягуари зустрічаються досить часто. Якщо братися за їх виховання змалку, то можна певною мірою приручити їх.

Пантера.

Однак найкрасивішою з кішок є, безсумнівно, пантера.

Борхес наводить наступний текст, пріпісиваємийлеонардо, який, як відомо, був не тільки искуснейшим живописцем, геніальним вченим, винайшов гелікоптер і ватерклозет, а й неперевершеним зоологом: "Африканська пантера подібна левиці, тільки лапи у неї довше і тулуб більш гнучко.

Краса її захоплює інших тварин, які супроводжували б її постійно, коли б не боялись її жахливого погляду.

Знаючи про це своїй властивості , пантера опускає очі; тварини наближаються, щоб помилуватися її красою, і тут вона вистачає того, хто ближче, і пожирає ".

ПУМА

Цю велику американську кішку називають також кугуаром, чорним або сріблястим левом і навіть пантерою. Тридцять її підвидів зустрічається на південному заході Аляски, в Середній Канаді, США, Середньої і Південній Америці.

Пуми - індивідуалісти. Самець займає територію в 10 - 50 квадратних кілометрів, самка задовольняється меншою - до 20 квадратних кілометрів. Тільки нетривалий відрізок часу пуми живуть парами.

У посліді буває два-три кошеня, іноді більше. Новонароджені з'являються на світ значно темніше своїх батьків. Їх шкурка покрита чіткими чорними цятками, а хвости - такого ж кольору кільцями. Молоко - основне харчування малюків до двох - Двох з половиною місяців. Потім вони переходять на тверду їжу, а на півроку вже допомагають матері на полюванні.

Харчуються пуми мишами, кроликами, рептиліями, жабами, кониками, птахами і більш значною здобиччю - дрібними і середніми копитними. Трапляється, нападають на стада овець, за що в сільськогосподарських районах отримали назву "шкідливою тварі". Коронний номер пуми на полюванні - миттєвий кидок з наступним укусом жертви в загривок. Якщо маневр виявляється невдалим, кішка недовго переслідує жертву. Залишки туші пума зариває в сніг або ховає під хмизом, щоб знову повернутися до них ще наступного, а то і через день.

Спритна, рухлива і гнучка пума відмінно лазить по деревах і подорожує без страху за обривів, здійснюючи стрибки з висоти 12 - 15 метрів. Стрибок пуми настільки красивий і вражаючим, що багато художників-анімалісти зображують її в такому польоті.

Всупереч чуткам про її звичкою волати диким голосом, пума - надзвичайно тихе тварина. А ті моторошні верески, приписувані їй, насправді належать сові-сипух. Правда, іноді в шлюбний період ця кішка дійсно видає несамовиті крики. Але відбувається це недовго, як ми вже згадували. Адже шлюбна пара тримається разом лише близько двох тижнів.

Вже багато років пума є традиційним мешканцем зоопарків. Відмічено багато випадків, коли кугуари жили там більше двадцяти років. Цікаво, що ще наприкінці минулого сторіччя в одному з зоологічних садів Великобританії відбулося успішне схрещування самця леопарда з самкою пуми - тварин з різним ареалом.

ІРБІС

Років 50 років тому снігові барси не уявляли особливої ??рідкості, вони навіть не охоронялися державою. Полювання на них у ряді районів розповсюдження дозволялася цілий рік, заохочувалася, оскільки в тих місцях снігові барси вважалися шкідливими хижаками.

Їх шкури високо цінувалися місцевим населенням.

Предмети одягу, виготовлені з хутра цього звіра шапки-малахаї, шуби, свідчили про заможність їхніх власників. Малахай на голові мисливця, наприклад, означав високу майстерність, досвідченість і безстрашність. Такі люди були в пошані і всіма шановані.

Скільки в минулому було вбито сніжних барсів, підрахувати важко значна частина шкур убитих звірів не надходила в державні приймальні пункти, а оброблялася кустарним способом. І все ж деякими даними ми володіємо. На початку нашого століття в світі щорічно видобували приблизно 800 1000 сніжних барсів. У деякі роки на Нижегородської ярмарку в Росії продавалося до 500 шкур цих звірів. Але вже на хутровому аукціоні в Ленінграді в 1967 році було виставлено для продажу всього 10 шкур сніжних барсів.

Кількість барсів в природі скоротилося і в результаті вилову для поповнення вітчизняних і зарубіжних зоопарків.

Так, з 1936 по 1969 рік у межах СРСР було спіймано близько 400 звірів.

Сніговий барс занесений до Міжнародної Червоної книги і в Червону книгу СРСР як вид, що знаходиться під загрозою зникнення.

Сніговий барс має й іншу загальноприйнята назва ирбис. Воно вкоренилося давно. Ще в XVII столітті російські купці, торговці хутром, перейняли цю назву у місцевих азіатських мисливців, багато з яких говорили на азербайджанською говіркою. Слово це ними вимовлялося як "Ірбіз", що означало "сніжна кішка".

Раніше ІРБІС, або Барсом, називали леопарда. Однак це не так. І хоча вони дуже схожі, але все-таки барс - це барс, леопард - це леопард.

Ірбіс - мешканець гірських районів.

А сніжна тому, що звір мешкає в горах на висоті до 4,5 тисячі метрів над рівнем моря, де кругом сніжники, крижані мови і вершини гір, вкриті вічними білими шапками, де буває дуже холодно і дмуть сильні студені вітри.

Живе він на Памірі, Алтаї, Тянь-Шані, Тибеті і в Гімалаях. Часом у пошуках здобичі піднімається дуже високо - до трьох тисяч метрів. Напевно, це і стало причиною того, що хутро його в порівнянні з леопардом гущі і довший, на животі досягає 12 сантиметрів. Полює ирбис на гірських копитних, не гребує мишами і іноді зазіхає на могутніх велетнів - яків. Після виснажливої ??полювання не проти поніжитися на сонечку. Є у нього і свої ігри - вже дуже любить кататися з круч на спині, спритно ізворачіваясь і приземляючись на лапи.

До цих умов сніговий барс добре пристосований: одягнений в теплу шубу, м'язи лап дуже сильні з легкістю, одним махом перестрибує барс ущелини шириною до 10 метрів.

Одним стрибком спритно може подолати висоту в 2,5 3 метра, як ніби перелітаючи з одного

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 
Подібні реферати:
Сімейство котячих
У роботі розповідається про деяких тварин сімейства котячих.
Охорона тварин
Вирубуючи ліс або забруднюючи воду в річках, люди мимоволі гублять багатьох диких тварин, для яких ліс чи річка - будинок. Через господарської діяльності людей і непомірне полювання одні тварини назавжди зникли, а м
Амурський тигр
Амурський тигр населяє кедрово-широколистяні ліси. Природні умови середовища існування тигра на Сіхоте-Аліні виключно суворі. Взимку температура повітря в окремі періоди падає до-40 С, а влітку піднімаємо
Буйволи
Буйволи - одні з найбільших тварин на Землі. Вони бувають дикі і домашні. Дикі буйволи мешкають в теплих країнах.
Бабак Мензбира
Середовище проживання бабаків. Історія розселення виду. Особливості розмноження.
Перлина сибірської тайги. Соболь
Соболь неохоче лазить по деревах і свої гнізда влаштовує під деревними корінням, в дуплах, розташованих невисоко від землі, або в щілинах скель. Звірятко відрізняється винятковою прихильністю до одного разу і
Кенгуру
Європейці, які відвідували Австралію невдовзі після її відкриття, на початку XVII століття, дивувались, побачивши якихось дивних тварин, швидко убегавших від них величезними скачками, використовуючи при цьому тільки добре розвинені задні ноги.
Вовк
Вовк, який нападає на овець або на домашніх оленів, приносить людям шкоду. Але цей же вовк у лісі чи в тундрі частіше полює за слабкими, хворими тваринами - адже таких тварин легше зловити.
Леви
У роботі розповідається про життя левах.
Леви
У роботі розповідається про життя левах.
Невська маскарадна
Невська Маскарадна відрізняється від Сибірської тільки своїм забарвленням. Колор-пойнтового (простіше сказати - сіамський), дуже ошатний забарвлення і яскраві блакитні очі, стали воістину прикрасою Сибірської породи.
Папуги
Види папуг. Середа проживання. Нестор Кеа.
Найрідкісніша російська порода - уральський рекс
Сьогодні налічується близько 70 порід кішок, велика частина яких визнається всіма об'єднаннями любителів цих тварин. У світі вже відомі кішки рексоідного типу (корниш рекс, девон рекс, герман рекс).
Горобці
Поширені горобці широко. Напевно, цих спритних пташок знають в будь-якій країні світу. Живуть горобці на півночі і на півдні, поруч з людиною. Разом з ним вони переселилися в далеку Австралію.
Велика панда
Велика панда - одне з найвідоміших, але і найбільш рідкісних тварин. Зараз на волі залишилося зовсім небагато панд, але за останні роки докладено чимало зусиль, щоб забезпечити їх виживання.
Персидська кішка
Її вдача. Походження і зовнішність. Гребені. Щітки. Пудра. Види.
Барсук
Цей звір дуже обережний. Полює він уночі. Тому влітку, навіть виявивши небудь у густому лісі, на пагорбі з крутими схилами житло борсука, побачити його самого не оченьто просто.
Роль хижих в лісових екосистемах Республіки Адигея
Довжина тіла 45 - 54 см. Фарбування світла, буро - палева, хвіст і кінцівки помітно темніше спини. Горловий пляма біла. В Адигеї зустрічається у степовій зоні, лесостепье, широколистяних і темнохвойних лісах
Птахи середньої смуги Росії
Опис повадок і місць проживання деяких птахів.
Фороракос
Історія першої птиці на землі і її характеристика.

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар