Реферати » Реферати по біології » Водно болотна орнітофауна України та її охоронний статус (Водно-болотні орнІтофауна України та ее ОХОРОНИ статус)

Водно болотна орнітофауна України та її охоронний статус (Водно-болотні орнІтофауна України та ее ОХОРОНИ статус)

пташенята виходять із гнізда в більшості випадків негайно ж, як тільки обсохнуть. Ледве пташенята придбають здатність до польоту, починаються кочівлі, багато птиці при цьому міняють местообитание (з тундри до берегів моря). Старі птахи нерідко покидають пташенят досить рано і вже в липні в помірних широтах можна бачити що з'явилися з півночі тундряная дорослих птахів. У плавунчиков першими відлітають не беруть участі в турботі про потомство самки. Молоді приступають до відльоту зазвичай пізніше дорослих.

Систематика. Викопні форми. З європейського олигоцена описаний
Rhynchaeites, що суміщає ознаки куликів і пастушків і зараховує до
Rostratulidae. З еоценових відкладень Сівши. Америки відомий Presbyornis-проміжний

Фіфі Tringa glareola Linnaeus між Плавунчики і кроншнепів і з міоцену Флориди-Rhegminornis, що наближається до яканья. З верхнеміоценових відкладень Небраски описаний
Gaviota, дуже близький до чайок, але має і ряд ознак куликів, з чого можна зробити висновок, що поділ цих двох загонів наприкінці міоцену ще не завершилося (Говард, 1950). Однак багато хто з сучасних пологів знайдені вже у верхньому міоцені (Charadrius), і у верхньому олігоцені (Vanellus,
Calidris). В плейстоценових відкладеннях відомо 40 сучасних видів
(належать до пологів Jacana, Haematopus, Himanto-pus, Recurvirostra,
Charadrius, Squatarola, Vanellus, Calidris, Arenaria і ін .).

Сімейство авдотки Burhinidae. Пов'язує до певної міри куликів з дрохвами. Характеризується голорінальним черепом, наскрізними ніздрями, відсутністю базіптерігоідних відростків і 1-го пальця, рясним виділенням порошку в оперенні, великими очима. Proc. supracondylaris lateralis humeri, наявні у всіх інших сімейств загону, відсутня. Два роду
Burhinus і Esacus, що включають в себе 9 видів, поширених в помірному і жаркому поясі всіх країн світла. На Україні сімейство представлено одним видом - авдотка (Burhinus oedicnemus).

Сімейство ржанкових (Charadriidae) представлено наступними видами: тулес, білокрила сивка, золотиста сивка, галстучник, малий зуек, толстоклювая зуек, каспійський зуек, морської зуек, кришталі, кречетка, чибис, білохвоста плюгавка, шпорцевий чибис, камнешарка, ходулочник, шилоклювки.

Сімейство Кулики-сороки (Haematopidae) являє однин вид - кулік-сорока.

Сімейство Бекасово (Scolopacidae) на Україні представлені такими видами: черниш, фіфі, великий улит, травник, красунчик, поручайник, перевізник, мородунка, плосконосий плавунчик, круглоносих плавунчик, турухтан, лопатень, кулик-горобець , білохвостий пісочник, краснозобік, чернозобик, морської пісочник, ісландський пісочник, піщанка, желтозобік, грязовік, гаршнеп, бекас, дупель, вальдшнеп, тонкодзьобий кроншнеп, великий кроншнеп, середній кроншнеп, великий веретенник, малий веретенник.

З сімейства тиркушки (Glareolidae) у нас зустрічається три види: бігунок, лугова тиркушка, степова тиркушка.

Сімейство Поморніковие (Stercorariidae) на Україні представлено трьома видами: середній поморник, короткохвостий поморник, довгохвостий поморник.
Поморники Stercorariinae мають додавання, подібне зі складанням чайок, але середні кермові подовжені; загальна забарвлення спинний, а іноді й черевної сторони темно-бура; рамфотека наддзьобка складається з 4 щитків; сліпі кишки добре розвинені; грудина-з однією парою вирізок на задньому краї.

СІМЕЙСТВО чайкових (LARIDAE)

Морфологія. Зовнішні ознаки. Величина чайок різноманітна-від великих чайок, як бургомістр, велика морська чайка і чорноголовий реготун (з довжиною тіла приблизно в 75 см, з розмахом крил понад 150 см і з вагою, іноді перевищують 2,5 кг) до дрібних болотних крячок чи малої крячки (у останньої довжина тіла близько 21-25 см, розмах крил приблизно 50-55 см, а вага лише близько 40-50 г). Самці трохи крупніше самок, але забарвлення обох статей схожа.

Тулуб у чайок видовжене, крила довгі, хвіст помірних розмірів, іноді з різко подовженими середніми (деякі поморники) або бічними
(крячки) керманичами. Ноги помірної довжини або короткі; передні пальці з'єднані плавальними перетинками; задній палець вільний, розвинений слабо
(а у деяких моевок зовсім відсутня). Гомілка в нижній здебільшого не оперена, спереду покрита щитками, ззаду-сітчаста. Дзьоб середньої довжини, кілька стиснений з боків, з виступом на нижній щелепі; кінець наддзьобка або загинається донизу гачком (чайки, поморники) або загострений (крячки, водорізом). Ніздрі наскрізні, зазвичай довгасті або щілиновидні.

Оперення густе і щільне, забарвлене в неяскраві кольори (сірий, бурий, білий і т. П.); характері специфічний для майже кожного окремого виду рисунок першорядних махових.

Озерна чайка Larus ridibundus Linnaeus
Мінливість забарвлення виражається формулою: вікової диморфізм (у дрібних видів) і поліморфізм (у великих), статевої мономорфизм, сезонний диморфізм, у деяких - географічний мономорфизм, у багатьох - географічний поліморфізм. Побічний стовбур пір'їн розвинений. Пух розташований по птерилий і по Аптера. Першорядних махових-11, вони у чайок подовжені і гострі, без вирізок і виїмок, але перше рудиментарно і недорозвинено. Найдовше махове - друга (перше видиме). Крило діастатаксіческого типу. Рульових пір'їн-12.

У пташенят один пухової наряд, зазвичай строкатий, критичний, у деяких видів - однотонний. Гніздовий (птенцовий) наряд змінюється після часткової линьки в першу осінь життя першим зимовим. Дорослі птахи линяють двічі на рік: після періоду розмноження в результаті повної послебрачная линьки надівається зимовий наряд, а до весни після часткової предбрачной линьки - шлюбний наряд. Висловлюється яка потребує перевірки припущення, що у крачек є дві повних линьки в році. У великих видів вікові зміни значні, і остаточний наряд надаватися у віці двох і більше років; у дрібних-в однорічному віці.

Анатомічні ознаки. Череп схізорінальний і схізогнатіческій; сошник добре розвинений; базіптерігоідние відростки відсутні.

Характерні великі поглиблення, в яких поміщаються носові залози.
Шия помірної довжини, з 15 хребців. Задній край добре розвиненою грудини-з двома парами вирізок (у поморників - одна пара). Вилочка-без hypocleidium.
Грудні хребці опістоцельние. Ребер - шість-сім пар. Пневматичний скелета розвинена слабо. Повітряні мішки відносно невеликі.

Копчиковая заліза добре розвинена, оперена і зазвичай має не менше трьох пар вивідних отворів. Мається обвідним м'яз (крім водорезов). Нижня гортань з добре розвиненою мускулатурою трахеобронхиального типу (чайки володіють гучним і різноманітним голосом).

Сліпі кишки рудиментарни (за винятком поморників). Серце великих розмірів, серцевий індекс високий.

Спосіб життя. Життя чайок пов'язана з водою. Це - типові прибережні птахи. Гніздяться вони поблизу водойм - внутрішніх (ріки, озера, ставки, деякі види крачек-по болотам) або морів. Більшість видів все ж таки віддає перевагу прісні або помірно-солоні води. Поза гніздовим часом більшість видів дотримується морських узбереж. Деякі гніздяться в тундрі види, як вілохвостая і рожева чайки, або по островам Арктики, як моевки, біла чайка, поза гніздовим часом ведуть пелагический спосіб життя.
Далеко від прибережних частин моря зустрічаються в холодну пору року і поморники.

Чайки превосходно літають, користуючись гребним польотом (не парять).
Відмінно плавають, але не пірнають. Тільки крячки занурюються у воду, кидаючись в неї зі складеними крилами за здобиччю. По землі чайки ходять добре. На дерева і кущі сідають тільки як виняток.

Чайки володіють вельми досконалим літальним апаратом, який дозволяє їм довго перебуває в польоті, уповільнювати його, роздивлятися що знаходиться внизу видобуток і, в разі необхідності, зупинятися в повітрі на місці (пошуковий політ біологічної класифікації). Розмах крил у чайкових птахів дуже великий, приблизно в півтора рази перевершує розмах крил у куликів схожого з ними ваги.

Ставлення розмаху крил до довжини тулуба (без шиї і хвоста) у чайок коливається від 10,9 до 13,9; за цією ознакою чайкових стоять нарівні з самими довгокрилих птахами нашої фауни. Вагова навантаження мала (порівнюючи птахів рівної ваги) і пропорційна вазі птиці, що говорить про загальну однотипності літального апарату в межах загону; на 1 см * крила у найбільш дрібних чайок доводиться 0,28 г, у великих-0, 46 м

Крило дуже гостре і відносно вузьке. Крилової індекс (довжина виступаючих першорядних махових в довжині крила від кистьового згину), у полярній чайки 70,1% тоді як у сапсана-53,5%. Подовження крила (відношення довжини його до ширини) дуже високе - у полярній крячки 3,48; але фактично крило, якщо порівнювати з величиною тулуба птаха, досить широке: ширина крила у полярній крячки становить 178% довжини тулуба без шиї і хвоста, тоді як у білої куріпки-99%, у чернозобой гагари-52%.

Кінцева частина крила у чайкових птахів найдовша, махові пера займають половину довжини крила; найкоротший відділ крила - плече; передпліччя трохи довший, кисть (без останньої фаланги пальця, складової єдине ціле з маховими) - майже дорівнює довжині плеча.

Маса грудної мускулатури у чайок відносно невелика, вага великий грудної м'язи складає в різних видів від 12 до 18% ваги тіла (у куликів
18-25%).

Великі чайки в спокійному польоті роблять 3-4 помаху в секунду, при тріпотіння-6.

Годуються чайки переважно тваринами кормами. Значне місце серед цих кормів займає риба дрібної й середньої величини. Крім того, великі види годуються різними наземними хребетними-гризунами, ящірками, молодими птахами, яйцями. Дрібні види поїдають у великій кількості комах-жуків і їх личинок, бабок, двокрилих, метеликів, перетинчастокрилих. Годуються чайки та іншими безхребетними - ракоподібними, черв'яками та ін.

З рослинних кормів, особливо на півночі, чайки харчуються різними ягодами.

Нарешті, чайки охоче клюють падаль і покидьки (наприклад, біла чайка головним чином годується подібного роду їжею), а в кормовому режимі поморників значне місце займає видобуток, віднімати ними у інших птахів того ж загону.

Вузько спеціалізованих в кормовому відношенні

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар