Головна
Реферати » Реферати по біології » Водно болотна орнітофауна України та її охоронний статус (Водно-болотні орнІтофауна України та ее ОХОРОНИ статус)

Водно болотна орнітофауна України та її охоронний статус (Водно-болотні орнІтофауна України та ее ОХОРОНИ статус)

добре виражені, але у різних представників трубоконосих бувають різної глибини і форми. Місця прикріплення жувальних м'язів виражаються у формі глибоких ям у буревестников, тайфунников, глупишей не глибокі, але широких - у альбатросів; зовсім слабо розвинені у качурок, океанніков.
Базіптерігоідние відростки у деяких трубконосих птахів зовсім відсутні, наприклад, у альбатросів, океанніков, Pelagodroma; зазвичай в зародковому стані - у качурок, Cymodroma, але у деяких видів добре розвинені, наприклад у Pelecanoides, Oestrelata, Daption, Priocella, глупишей і тайфунников; особливо сильно варіюють у розвитку базіптерігоіди у буревестников Puffinus-від ледь помітного горбка до добре
.5вітого відростка. Слізна кістка мається, але у деяких вона вільна і навіть має довгий відросток (буревісники Puffinus), в інших, наприклад глупишей, вона зростається з лобовими і носовими кістками. Шийних хребців -
15. Грудина широка і досить коротка, зі слабко розвинутим заднім відділом xiphosternum, тільки у добре пірнаючих форм, наприклад, у Pelecanoides, грудина вузька, подовженої форми, з добре розвиненим xiphosternum. Задній край або з одного серединної вирізкою (альбатроси) або з двома парами вирізок, причому у буревестников, тайфунников вирізки глибокі, у глупишей крайня пара, а іноді й обидві пари неглибокі і виражені слабо, у качурок задній край грудини - без всяких вирізок. Ключиця зазвичай з'єднується з кілем грудини за допомогою зв'язок і тільки у незначної кількості форм - снностотіческі. Скелет передніх кінцівок характеризується своєю довжиною, особливо у великих форм. У альбатросів сильно видовжене плече і обидві кістки передпліччя, кисть хоча і довга, але коротше перших двох відділів. У середніх і дрібних розмірів птахів кістки плеча та передпліччя не так сильно подовжені, як у альбатросів, і рівні кисті. Всі трубконосие мають добре розвинений гачкоподібний відросток processus supracondyloideus плеча, який особливо великих розмірів досягає у ширяють форм. Крім того, в ліктьовому зчленуванні тільки у трубконосих є додаткові одна або дві сесамоідние кісточки, не що розвиваються у всіх інших птахів. У альбатросів, буревестников, Majaqueus і Adamastor їх дві; у тайфунников, качурок - одна.

Ці сесамоідние кісточки і гачкоподібний відросток служать місцем прикріплення ряду м'язів крила і утворюють міцну основу, що допомагає при ширянні тримати крило в розкритому стані.

Таз вузький, витягнутий в довжину, особливо у добре пірнаючих форм, приклад у Pelecanoides. Стегно й цівка однакової довжини або навіть стегно дещо коротший цевки. Велика гомілкова кістка має сильно розвинений кнеміальний відросток, різної форми. Мала гомілкова - слабка і коротка.
Колінна чашечка незначних розмірів і є не у всіх форм. Задній палець, у тих форм, у яких він є, складається з однієї фаланги.

Нюх розвинене добре, нюхові лопаті значних розмірів.
Стінки носової раковини загорнуті в спіраль і мають складну будову.
Нижня гортань перехідної будови між бронхотрахеальним і бронхіальним типами. Трахея зазвичай коротка і пряма, тільки у альбатросів утворює петлі, причому у чорнонога альбатроса петлі є лише у самців; у деяких видів (глупиші, гігантські глупиші і ін.) нижній кінець трахеї розділений всередині перегородкою, як у пінгвінів.

Мова різних розмірів: у альбатросів і у буревестников він зародковий, у Macronectes дуже великої величини і заповнює всю ротову порожнину. Між цими двома крайнощами існує цілий ряд переходів. У ротовій порожнині є особливі пристосування для утримання або проціджування їжі. Наприклад, у видів, що харчуються переважно рибою, на небі є гострі рогові виступи, загнуті всередину, що допомагають затримувати слизьку здобич, а у видів, що харчуються планктоном, на верхньої щелепи утворюються вирости, схожі на рогові пластинки, за допомогою яких вони можуть проціджувати воду. Залозистий шлунок - великих розмірів, мускульний-дуже малий, але, як і стравохід, сильно розтягується. Сліпі кишки або зовсім відсутні або розвинені дуже слабо. Жовчний міхур мається, сонних артерій дві.

Спосіб життя. Трубконосие-птиці відкритих морських просторів, із сушею пов'язані тільки в період розмноження. Чудово літають і плавають, небагато видів добре пірнають, наприклад пірнаючий буревісник Pelicanоides. По землі пересуваються насилу, спираючись 'на цівку і навіть крило (альбатроси).
Більшу частину життя проводять у повітрі або на воді; на воді вони зазвичай і сплять, і відпочивають. На крило піднімаються з води досить легко, іноді з невеликого розбігу, з землі - насилу, підшукуючи зазвичай для зльоту яке- або піднесення. Політ дрібних видів, наприклад качурок, характерний частими помахами крил, але більшість видів, і особливо великі, - альбатроси - можуть в продовження багатьох годин парити в повітрі, зазвичай літаючи низько над водою, то вздовж хвилі, то навперейми хвилі, часто повторюючи в повітрі рух хвилі. Майже всі трубконосие літають у всяку погоду, але деякі види з дуже вузьким крилом, не володіють великою здатністю до активного польоту, як, наприклад альбатроси, особливо пристосовані до ширяючого польоту в штормову погоду. Більшість видів активні і вдень і вночі, а в період розмноження це справжні нічні птахи. Швидше кочують, ніж справжні перелітні птахи, але деякі з них здійснюють і правильні перельоти, наприклад, тонкодзьобий буревісник. Від місць гніздівель в південному сході
Австралії та Тасманії він летить по західній частині Тихого океану до Берингову протоці і до о-вам Врангеля і Геральда, а назад летить на місце гніздування, дотримуючись східній частині Тихого океану, і скоює, таким чином, шлях не менше ніж у 25 000 км. Під час міграцій і кочівель тримаються частіше невеликими зграями, але іноді спостерігаються величезні скупчення, іноді ж трапляються і поодинокі екземпляри.

Моногамір. На місця гніздування на півночі птахи прилітають у березні - квітні, рідко в лютому - травні; в субтропіках, тропіках і в південній півкулі на місцях гніздівель з'являються у вересні-жовтні, іноді в серпні.

Гніздяться колоніями або самостійними, або спільно з іншими птахами, наприклад чайками і т. Д. Більшість трубконосих гніздиться з року в рік на одних і тих же місцях, але деякі види, наприклад глупиші, міняють, по видимому, свої гніздування в різні роки. Після прильоту на місця гніздування у багатьох видів, наприклад у глупишей, альбатросів і у ряду інших, спостерігаються шлюбні ігри. Колонії влаштовують, зазвичай, на пустельних скелястих, океанічних чи морських островах. Гнізда розташовуються у деяких видів біля самої води, в інших видів - на великій відстані від берега, наприклад у деяких альбатросів. Гніздо будують або на поверхні землі, причому дуже недбало і примітивно (деякі види відкладають яйця прямо на землю без жодної підстилки), або влаштовують в норах, щілинах скель, під камінням, під корінням дерев і т. Д. Зазвичай, після закінчення будівлі гнізда у багатьох видів трубконосих, всі птахи покидають гніздів'я і відлітають на 20-30 днів в море. Повертаються вони всі одночасно перед кладкою. У кладці зазвичай 1 яйце білого кольору, у деяких видів з темними дрібними цятками. Форма яйця подовжена, обидва кінці його майже однаково закруглені.

Відкладання яєць у альбатросів, буревестников і деяких інших видів відбувається майже одночасно у всієї колонії.

Насиживают зазвичай обоє батьків. Ембріональний розвиток повільне; насиживание триває у великих видів, наприклад у темноспінного альбатроса, 63 дня, у дрібних - прямохвостой качурки - 36-40 днів.

Пташенята вилуплюються покриті густим пухом, але сліпі. Постембріональний розвиток повільне, і пташенята більшості видів мають два пухових вбрання. В гнізді пташенята залишаються довго, деякі види альбатросів Diomedea immutabilis і Diomedea nigripes - до 6 місяців, північна качурка
Осеапоdroma leucorrhoa і малий буревісник Puff inns puff inns - до 70 днів, сірий буревісник Puffinus griseus - до 5 місяців і тонкодзьобий буревісник Puifimis tenuirostris - до 4 місяців. З гнізда виходять або перед спуском на воду, або перед підняттям на крило, вже одягнені пером.
Пташенят вигодовують обоє батьків, причому перший час - відригає маслянистою рідиною - «ворванню» , потім вже різними безхребетними; великі види годують пташенят, головним чином, молюсками і рибою. При отриманні їжі пташеня вкладає свій дзьоб поперек дзьоба батька і той викидає відрижку в дзьоб пташеняти або, пізньої, коли годує вже дрібними тваринами, підштовхує їжу мовою в дзьоб пташеняти. Процес годування відбувається зазвичай один раз на добу, вночі. Пташенята швидко жиріють і ще будучи в пуху досягають величини дорослої птиці. Незадовго до виходу пташенят з гнізда дорослі птахи перестають їх годувати і відлітають. Пташенята, спонукувані голодом, через кілька днів залишають гнізда і перебираються на воду. Зазвичай залишення пташенятами гнізд відбувається вночі, і у деяких видів, наприклад у альбатросів, буревестников і ряду інших, одночасно майже у всієї колонії. Перший час молоді пташенята погано ще літають і велику частину часу проводять на воді поблизу гніздівель. Тільки цілком зміцнівши, вони покидають гніздів'я і починають кочувати услід за відлетіли вже дорослими птахами. Трубконосие птиці на гнездовьях дуже безпорадні, від переслідувача намагаються піти в море. Єдиний спосіб захисту у них - це викидання

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15