Реферати » Реферати по біології » Водно болотна орнітофауна України та її охоронний статус (Водно-болотні орнІтофауна України та ее ОХОРОНИ статус)

Водно болотна орнітофауна України та її охоронний статус (Водно-болотні орнІтофауна України та ее ОХОРОНИ статус)

з рота струменя смердючою маслянистої рідини. Таким чином захищаються не тільки дорослі птахи, а й пташенята.

Харчування. Їжа складається головним чином з різних безхребетних, планктону, риби, крім того, багато видів поїдають покидьки з суден, падаль і т. Д. Деякі види, збираючись у величезні зграї, супроводжують суду, в особливості китобійні, очікуючи, коли будуть викинуті залишки промислу і т. д. Трубконосі дуже ненажерливі і перетравлювання їжі у них відбувається дуже швидко. Години через дві з переситилася і відпочиває на воді зграї, наприклад глупишей, починають вже відокремлюватися поодинокі особини, які знову приступають до пошуків їжі. Їжу більшість видів видобуває з поверхні води або глибоко пірнаючи за нею, перебуваючи зазвичай на воді, і тільки
Pelecanoides добувають їжу, глибоко пірнаючи і плаваючи під водою.

Голос. Під час кочівель і міграцій ці мовчазні птахи піднімають крик лише в моменти бійки на годівлю. Вони дуже крикливі і криклива на гнездовьях вночі, під час годування пташенят. Голос великих видів - хрипкий протяжний крик, дрібні види видають щебечущие звуки.

Систематика. Загін трубконосих містить одне сімейство - буревісники
Procellariidae, розділяти на 3 підродини: власне буревісники
Procellariidae, альбатроси Diomedeinae і пірнаючі буревісники
Pelecanoidinae.

На території нашої країни орнитофауна загону Буревісникоподібні представлена ??двома сімействами - Буревестніковие (Procellariidae) і
Качурковие (Hydrobatidae). До першого сімейства ставляться такі види: глупиш (Fulmarus glacialis), середземноморський буревісник (Calonectris diomedea), малий буревісник (Puffinus puffinus). Друге сімейство представлено всього-лише одним видом - прямохвостой качурки (Hydrobates pelagicus).

ЗАГІН пеліканоподібних, АБО весільного (PELECANIFORMES, АБО
STEGANOPODES)

Загін об'єднує середнього і великого розміру водних птахів, що харчуються рибою. Тільки весільного серед сучасних птахів мають лапу, все 4 пальця якої з'єднані однією перетинкою. Задній палець при цьому повернутий трохи вперед і всередину. Ноги у них в загальному короткі, але можуть бути сильними, як, наприклад, у пеліканів і бакланів, або настільки слабкими, як у фрегатів, що вони не можуть ні ходити по суші, ні плавати. У бакланів і змеешеек ноги віднесені далеко назад, що викликає майже вертикальну посадку птиці на землі або на дереві.

Дзьоби веслоногих різноманітні. Вони або прямі, майже конічні, гострі, або з гачком на кінці, або, нарешті, широкі, сплощені, з сильно розтяжним безпері шкірним горловим мішком. Різноманітні і хвости веслоногих. У пеліканів хвіст короткий, округлий, м'який, у

Кучеряві пелікани бакланів і змеешеек - довгий, ступінчастий, жорсткий, у олуш довгий, клиновидний, у фрегатів вильчатий, з сильно подовженими крайніми керманичами, нарешті, у фаетонів довгий, ступінчастий, з видовженими середніми керманичами.

Оперення густе, жорстке і (за винятком пеліканів) щільно прилягає до тіла. Пух росте і на птерилиях, і на Аптера, аптерії вузькі.

У тих видів, які не можуть пірнати, відзначається велика пневматичний скелета, повітроносні порожнини є майже у всіх кістках.
Є також гарна мережа підшкірних повітряних мішків.

Веслоногие мають дуже маленький рудиментарний мову. Стравохід і шлунок у них сильно розтяжні, що дозволяє заковтувати велику здобич.

Все весільного - моногамні птахи, що селяться колоніями, нерідко дуже великими, іноді разом з іншими птахами, наприклад з цаплями. Колонії розміщуються біля води, але в найрізноманітніших умовах. Гнізда влаштовуються на деревах, в кущах, на скелях, в заростях очерету або прямо на землі. Будують їх, насиджують яйця і вигодовують пташенят і самець і самка.

Яєць у різних видів в повній кладці буває від 1 до 6. Пташенята вилуплюються голими, сліпими і безпомічними. Через кілька днів у них відкриваються очі і з'являється густий пух. Батьки годують пташенят напівперевареною їжею. Для отримання відрижки пташенята засовують свій дзьоб і голову в рот батьків.

Постембріональний період досить довгий - у пеліканів, наприклад,
50-60 днів. Гніздитися починають на 3-4-му році життя.

Більшість веслоногих добре літає. Багато хто користується ширяє і планувальним польотом. Пірнати, а іноді навіть і плавати деякі весільного не можуть. Інші види добре плавають і пірнають. Фаетони, олуши і фрегати живуть виключно на морях і океанах. Решта весільного живуть як на морях, так і на внутріматерикових прісних водоймах.

Споживання бакланами, пеліканами і, іншими веслоногими великої кількості риби завжди привертало увагу людини. Рибалки в багатьох районах світу вважають їх своїми конкурентами. Однак спеціальні дослідження з використанням мічення риб показали, що ловлять ці птахи в першу чергу хвору і снулую рибу. Тому ніщо не може замінити цих птахів як природного регулятора і оздоровителя рибного стада. Крім цього, в деяких районах цінність виробленого веслоногими гуано у багато разів перевищує вартість споживаної ними риби.

На усамітнених морських островах мільйони бакланів, олуш і пеліканів дають величезну кількість посліду, який накопичується багатометровими товщами. Це знамените гуано, багато років слугувало основним азотистим добривом для земель Західної Європи та Північної Америки. Використання гуано дозволило різко збільшити врожайність сільськогосподарських культур.

Найближчим спорідненим загоном веслоногих вважаються трубконосие.

З пеліканоподібних на Україні зустрічаються два сімейства: Пеліканова
(Pelicanidae), куди входять два види - рожевий пелікан (Pelecanus onocrotalus) і кучерявий пелікан (Pelecanus crispus), а також Бакланова
(Phalacrocorocidae), представниками якого є великий баклан
(Phalacrocorax carbo), чубатий баклан (Phalacrocorax aristotelis), малий баклан (Phalacrocorax pygmaeus).

ЗАГІН Лелекоподібні, АБО Голінасті (CICONIIFORMES, АБО GRESSORES)

Лелекоподібні птиці, або, як їх ще іноді називають, литкастих, еволюційно пристосувалися до життя на мілководдях або в заболочених місцевостях. Деякі з них перейшли до «сухопутному» способу життя, але це явище вже вторинного характеру.

Будова лелекоподібних птахів дуже характерно. Високі ноги з широко розставленими пальцями дозволяють їм пересуватися по багнистому грунту і неглибокій воді, довга шия і сильний дзьоб - схоплювати рухливих водних тварин, що складають основну їжу лелекоподібних. Разом з тим вони можуть сідати на гілки дерев, навіть дуже тонкі, а деякі види прекрасно лазять по стеблах тростини. Дзьоб зазвичай прямий і гострий, конічний, у деяких видів дугоподібновигнутого, зрідка широкий і масивний, а в окремих випадках може бути розширений на кінці.

Ноги у голінастих чотирипалі, причому пальці здебільшого довгі. Нижня частина гомілки НЕ оперена. Чи не оперені також вуздечка і кільце навколо ока, у деяких ібісів НЕ оперені голова і шия, а у марабу голова і шия покриті рідкісним пухом. У ряду видів чапель в гніздовий час розвиваються прикрашають рассученние пір'я на голові, спині і зобі. Крило порівняно велике, широке і тупе. Хвіст короткий, округлий.
Першорядних махових пір'їн 10-12. За деякими винятками, обидві статі вирізняються однаково або дуже близькі за забарвленням.

Серед лелекоподібних є дуже великі птахи. У африканського марабу, наприклад, розмах крил досягає 3 м, а маса 5кг. У самого дрібного представника лелекоподібних - індійського дзиги (Ixobrychus cinnamomeus) - маса ледь перевищує 100 м

Голінасті птиці моногамні. Після закінчення періоду розмноження одні види живуть сім'ями, інші великими зграями, а деякі з осені до весни ведуть одиночний спосіб життя. Гніздяться вони, як правило, близько води, де є великі дерева, великі чагарники або великі очеретяні зарості. Іноді селяться і на сухих місцях, наприклад марабу в Африці. Багато видів гніздяться великими колоніями, нерідко з іншими видами "мало хто селяться окремими парами.

Гнізда лелекоподібні будують по-різному. Одні види поміщають їх на деревах, інші на заломах очерету, треті на густих міцних чагарниках. Білий лелека використовує будівлі людини - дахи будинків, мінарети, опори електроліній. А деякі види, як, наприклад, лисий ібіс, будують гнізда на скелях. Гніздо будує зазвичай самка, а самець тільки приносить будівельний матеріал. Число яєць в кладці коливається від 2 до 8.
Насиживают кладку обоє батьків, тривалість інкубації в залежності від розмірів птиці триває від 17 до 32 діб. Тип розвитку птенцовий, пташенята вилуплюються безпорадними і довгий час залишаються в гнізді, де їх годують батьки.

Харчуються лелекоподібні птиці майже виключно тваринною їжею, переважно рибою і комахами. Для деяких видів основу кормового раціону становлять жаби, плазуни, дрібні гризуни і навіть пташенята птахів. Африканський марабу часто годується на падали. Рослинні корми використовуються Лелекоподібні рідко і, цілком ймовірно, випадково.

Способи добування корми різні. Одні види підстерігають видобуток, стоячи нерухомо на мілководді або сидячи на гілці над водою, а потім б'ють її швидким ударом гострого дзьоба. Інші намацують їжу дзьобом на дні, нерідко в абсолютно каламутній, непрозорій воді, або схоплюють комах на суші, використовуючи дзьоб в якості пінцета. Нарешті, треті просто расхаживают по заболочених трав'янистим ділянкам і хапають дзьобом сполоханих ними дрібних тварин. Здобич завжди заковтують цілком, навіть великих риб і таких гризунів, як ховрашок. Виняток становлять марабу, які можуть рвати труп великої тварини дзьобом.

Лелекоподібні птиці населяють всі континенти, крім Антарктиди.
Найбільше число їх видів живе в тропіках, в значно меншій кількості зустрічаються вони в ландшафтах помірних широт. У нас лелекоподібні представлені трьома сімействами: Цаплевие

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар