Головна
Реферати » Реферати по біології » Водно болотна орнітофауна України та її охоронний статус (Водно-болотні орнІтофауна України та ее ОХОРОНИ статус)

Водно болотна орнітофауна України та її охоронний статус (Водно-болотні орнІтофауна України та ее ОХОРОНИ статус)

(Ardeidae), ібісових
(Threskiornitidae), Аїстова (Ciconiidae) .К першого належать такі види, як велика бугай, мала бугай, кваква, жовта чапля, єгипетська чапля, велика біла чапля, мала біла чапля, сіра чапля, руда чапля. До другого сімейства ставляться колпиця і каравайка. Третє сімейство представлено двома видами: білим лелекою і чорним лелекою. Лелекоподібні на зиму мігрують, в тропіках вони ведуть осілий спосіб життя.

Найбільш древні копалини цаплевие і лелечі відомі з відкладень нижнього еоцену. Всього описано близько 60 викопних видів голінастих.

ЗАГІН ФЛАМІНГООБРАЗНИЕ (PHOENICOPTERIFORMES)

Зовнішній вигляд фламінго примітний. Тулуб крупне,

Мала б. чапля Egretta garzetta L. приблизно як у гусака, довгі ноги високо піднімають його над землею, причому плюсна приблизно втричі більше гомілки. Змієподібна тонка шия довша, ніж у лебедя.

Голова невелика. Дзьоб масивний і в середній частині круто, як кажуть, коленообразно зігнутий вниз. По краях наддзьобка і подклювья є дрібні рогові пластинки і зубчики, що утворюють цедільний апарат, нагадує такий гусеобразних птахів. Задній палець або слабо розвинений, або його немає зовсім. Передні пальці ніг з'єднані плавальної перетинкою.

Оперення фламінго недолуге і м'яке. На голові є безпері ділянки: вузьке кільце навколо ока, вуздечка і підборіддя. Хвіст короткий.
Колір оперення в основному рожевий, від ніжно-рожевого до інтенсивно-червоного.
Кінці крил чорні. Рожева і червона забарвлення оперення і шкіри обумовлена ??наявністю в тканинах жироподібних фарбувальних речовин (ліпохромів) групи ка-ротіноідов. Ці речовини птиці отримують з їжі (в основному з різних рачків). Тому біла кристалічна кірка озер, де живуть фламінго, набуває рожевий відтінок. У неволі через 1-2 роки рожево-червоний відтінок оперення зазвичай зникає через одноманітною їжі. Але якщо спеціально додавати в їжу фламінго червоні каротиноїди, забарвлення птахів завжди залишається насиченою.

Поширені переважно в тропічних і субтропічних зонах і лише подекуди проникають в помірні широти. Особин всіх видів фламінго в світі налічується приблизно 6 млн. Цифра ця, звичайно, завищена.

Гніздяться фламінго розрізнено, в місцях, відокремлених один від одного іноді тисячами кілометрів. Населяють дрібні лагуни і солоні озера, морські обмілини і острови, причому як на рівнинах (Казахстан), так і високо в горах
(Афганістан, Анди). Ведуть осілий (іноді бродячий) спосіб життя, і тільки рожевий фламінго в північній частині поширення перельотів.

Статевозрілими стають у віці 5 і навіть 6 років. Втім, за спостереженнями в зоосадах, самки можуть відкладати яйця вже у дворічному віці. Для гніздування фламінго збираються великими колоніями. Гнізда робляться у вигляді невеликих башточок з мулу і черепашника висотою до 50-60 см.
У кладці 1 яйце, рідше 2, ще рідше 3; вони відносно великі, білі.

Пташенята вилуплюються покритими пухом, зрячими і вельми активними. Через кілька днів вони залишають гніздо і приблизно в місячному віці міняють перший пуховий наряд на другий. Здатність до польоту молоді набувають на
65-75-й день життя; в цьому віці у них остаточно формується цедільний апарат.

Харчуються дрібними ракоподібними, черв'яками і молюсками, деякі види - синьо-зеленими і діатомових водоростей. Розшукують їжу на мілководних ділянках: опустивши голову вниз під воду, риються дзьобом на дні водойми. При цьому тім'я птиці майже стосується дна, верхня щелепа знаходиться внизу, а нижня - вгорі. Види, що годуються водоростями, голову в воду занурюють неглибоко.

«Відрижка» , якій батьки годують пташенят, крім напівперевареною їжі містить виділення залоз нижньої частини стравоходу і преджелудка. Ця рідина за поживністю порівнянна з молоком ссавців, вона светло-рожевого кольору через наявність в ній каротиноїдів.

П'ють фламінго солонувату і прісну воду під час дощу, слизової збігають по оперенню краплі води.

В загоні одне сімейство - фламінговие (Phoenicopteridae), яке включає 3 роду з 6 видами. У викопному стані відомо 10 видів. Найдавніші, верхнееоценовие залишки копалин фламінго знайдені на території
Великобританії.

В роді Phoenicopterus 3 види - рожевий, чи звичайний, фламінго, червоний, або кариб-ський, фламінго і чилійський фламінго.

У Радянському Союзі мешкає рожевий фламінго (Ph. Roseus) (табл. 16).
Оперення у дорослих самців і самок ніжно-рожевого кольору, крила пурпурно-червоні, махові чорні. Безпері частини голови (вуздечка і кільце навколо ока) червоні. Дзьоб в основній частині рожевий, на кінці чорний. Молоді птахи бруднувато-сірі з слабовираженним рожевим нальотом. Дорослий наряд вони надягають на третьому році життя. Загальна довжина тіла 130 см, птиці досягають маси 3,4-4 кг. На кожній нозі у них по 4 пальця.

В СНД нині відомі лише 2-3 місця гніздування рожевого фламінго в
Казахстані (озеро Тенгіз, озеро Челкартенгіз і, можливо, озеро
Ащітастисор). Недавно одна гніздова колонія виявлена ??в Кизилагачський заповіднику. У передвоєнні роки достовірно гніздився в південній частині затоки
Кара-Богаз-Гол. Основна частина казахської популяції зимує в Красноводском і
Кизилагачський заповідниках.

В Європі саме значне і стійке місце гніздування фламінго розташоване в заповіднику Камарг, в гирлі річки Рони (Південна Франція). Тут навесні збирається до 25 тис. Птахів. У 1963 р колонія, яка налічує 3600 гнізд, виявлена ??в Лас-Марісмасе в Південній Іспанії, де з 1941 р гніздування фламінго не спостерігалося. В Африці птах гніздиться на озерах
Марокко, Південного Тунісу, Північної Мавританії, Кенії, островів Зеленого Мису, півдня континенту. Мешкає також на озерах Південного Афганістану (на висоті до
3000

Звичайний фламінго

м) і Північно-Західної Індії (Кач) , не так давно гніздився на Шрі-Ланці.

Якщо фламінго не тривожать, він гніздиться на обраному місці з року в рік, але, потривожений, переселяється на нові місця. Велике значення мають також коливання рівня і солоності водойми, що змушують фламінго шукати нові місця для гніздування. У СНД відомі зальоти фламінго під Ленінград, до Байкалу. Залітають вони навіть до Ісландії. Особливо багато залітних фламінго буває в несприятливі для них роки, коли висихають займані ними водойми або коли бувають сильні морози на зимівниках.

Зазвичай фламінго вибирають для гніздування місця, важкодоступні для людини. Який відкрив одне з колоніальних гніздувань рожевого фламінго в
Казахстані А. М. Чельцов говорить про навколишній його неозорому рівному просторі, покритому аж до горизонту рожево-білої соляною кіркою. Під ногами людини ця груба кірка проламується, а під нею виявляється чорний сірководневий мул, який доходить спочатку до коліна, потім все більш глибокий. Пройти по такій топи до гнізд неможливо. Над озером безперестанно варто марево, розпечене повітря тремтить і струмує. Сіль іскриться на сонці, викликаючи нестерпний різь в очах. У цій обстановці пропливаючі в повітрі з настільки характерними для них легкістю і витонченістю фламінго вже не здаються яскравими, добре помітними птахами. Їх білосніжне оперення як би розчиняється у відблиску рожевою солі, а яскраві червоні і чорні плями на розмірно змахує крилами зливаються з багряно-чорними кругами, що пливуть у втомлених очах спостерігача. Птахи, особливо летять на невеликій висоті, настільки швидко зникають з очей, що починає губитися відчуття реальності баченого, його підтримує лише доноситься здалеку характерний гогот.

Гнізда - конічні башточки, які птахи нагортають з мулу і гіпсу, узятих тут же на місці. Птахи утрамбовують матеріал ногами, і в результаті виходить усічений конус з чашоподібним поглибленням - лотком нагорі.
Підстилки ніякої не буває, та її і немає звідки взяти. Гніздові конуси мають висоту від 7 до 60 см, діаметр їх біля основи 40-50 см. Гнізда розташовуються густо, на відстані від півметра до 80 см один від одного. В гніздових колоніях в Казахстані від 100 до 10 000 пар. Іноді відкладають яйця прямо на пісок, не роблячи в ньому навіть поглиблення.

Відкладання яєць в першій - другій декаді травня. У кладці 1-3 яйця. Яйця білі з дуже слабким оливково-зеленим відтінком, овально подовжені, з загостреними кінцями. Розміри їх в середньому 88,8x44,6 мм. Тривалість насиджування 30-32 дня. Насиживают обидві птиці. Вони сидять на гнізді не « верхом » , як іноді пишуть про це, а підібгавши ноги. Щоб встати з гнізда, фламінго доводиться нахилити голову, упертися дзьобом в землю, і лише тоді він може розпрямити ноги.
Виведшиеся пташенята покриті пухом. Якщо їх не турбують, вони сидять в гнізді 3 дня, іноді довше. У двотижневому віці дзьоб пташеняти починає згинатися, як у дорослої птиці, і пташеня починає потроху сам відшукувати собі їжу. Втім, батьки продовжують підгодовувати його відрижкою до місячного віку.

Решта на час без батьків вийшли вже з гнізда пташенята збиваються у великі (до 200 пташенят) групи і знаходяться під наглядом декількох що залишилися на місці «чергових вихователів» . В цей час вони можуть і плавати. До вечора (в Казахстані це буває годин на шість) всі молоді фламінго збираються в колонії, до гнізд. Зазвичай їх веде до колонії одна стара птиця, пливуча або що йде ззаду двигающегося суцільною масою табуна молодих. Стара птах при цьому безперервно покрикує і відстаючих пташенят підганяє дзьобом.

Годуються рожеві фламінго витягнутими з мулу дрібними безхребетними

- маленькими рачками, молюсками, личинками комах.
Коли

Сторінки:

10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15 15