Реферати » Реферати по біології » Водно болотна орнітофауна України та її охоронний статус (Водно-болотні орнІтофауна України та ее ОХОРОНИ статус)

Водно болотна орнітофауна України та її охоронний статус (Водно-болотні орнІтофауна України та ее ОХОРОНИ статус)

підходить час линьки, фламінго зазвичай покидають місця своїх гніздівель, перелітають в інші важкодоступні людині і чотириногим хижакам місця і там линяють. Вони швидко втрачають великі пір'я і на час втрачають здатність до польоту. Оновивши оперення, фламінго перелітають на зимівлю. У СНД перші дрібні зграї фламінго з'являються в межах
Красноводського затоки на початку вересня. Вони складаються в основному з молодих особин. В середині жовтня прилітають більші зграї дорослих птахів, основне їх поголів'я прибуває в листопаді. Уже в середині лютого фламінго починають здійснювати вильоти з Михайлівського затоки, а в березні майже всі птахи покидають акваторії південно-східного Каспію.

В разі різкого падіння температури (до-10 °,-20 ° С) і випадання глибокого снігу зимуючі фламінго потрапляють у скрутне становище. З обжитих мілководь їх поступово відтісняють льоди, і велика кількість птахів гине.
Подібна загибель при раптово наступили морозах відзначалася, наприклад, на півдні Франції в заповіднику Камарг. В Красноводском заповіднику ослабілі через брак паші особини добре переносили життя в приміщенні.

Фламінго проводять час зазвичай на мілководді, годуючи або відпочиваючи. Весь цей час вони ніби перемовляються один з одним, видаючи неголосне басовите гелготання. Гогот особливо посилюється в темряві. Фламінго відпочивають не тільки вночі, але частково і вдень. При цьому частина птахів спить
(зазвичай в центрі зграї), а інша годується і чатує. Потім птахи міняються ролями. Годуються до глибокої ночі. В разі небезпеки зграя злітає.
Останнє відбувається у фламінго з відомим ускладненням. Спочатку птах біжить по мілководдю широкими кроками, змахує крилами, і коли тіло вже піднялося над водою, фламінго все ще як би крокує деякий час по поверхні води. Нарешті птах у повітрі. Тепер вона рівномірно змахує крилами, тіло її витягується, як палиця, ноги відкинуті назад, шия витягнута вперед. Втім, шия при цьому кілька провисає.

Чисельність фламінго поступово зменшується.

На Україну загін Фламінгообразних представлений тільки одним видом - звичайним фламінго (Phoenicopterus roseus).

ЗАГІН гусеобразние (ANSERIFORMES)

Гусеподібні - крупні і середньої величини птиці, рідше менших розмірів. Найбільший представник загону в нашій фауні - лебідь-шипун - досягає маси 13 кг, найдрібніший - чирок-свистунок - 200-300 г.

У зв'язку з водним способом життя тіло у гусеподібних щільне, вальковатим форми, з подовженою, а іноді і дуже довгою шиєю, що полегшує добування їжі з-під води. Ноги чотирипалі, помірної довжини, кілька відставлені назад. Передні три пальці відносно довгі, з'єднані плавальної перетинкою, задній - короткий, знаходиться вище рівня передніх.
Дзьоб зазвичай сплощений і широкий, покритий тонкої чутливої ??шкіркою, що переходить на вершині в тверде рогове потовщення, так званий
«нігтик» . Краї надклювья і подклювья з вузькими поперечними роговими пластинками, що утворюють у річкових качок цедільний апарат. У крохалей вони засаджені роговими зубцями, які допомагають міцно утримувати в дзьобі спійману рибу. У гусей і казарок жорсткі поперечні пластинки по краях наддзьобка служать для щипання трави. Оперення густе, щільне, з великою кількістю пуху, рівномірно покриває тіло. Пір'я без побічного стовбура.
Забарвлення оперення вельми різноманітна, часто неоднакова у самців і самок.
Крім фарбування оперення, статевої диморфізм виражений і в розмірах: самці зазвичай більші за самок.

Білолобий гусак (Anser albifrons Scop.)

Крила у гусеообразних середніх розмірів, загострені; хвіст у більшості видів короткий. Політ швидкий, з частими змахами крил; при цьому кінці їх пір'я, вібруючи, видають характерні для кожного виду звуки.
Деякі види майже не можуть літати, а південноамериканські качки-пароплави зовсім не літають у зв'язку з сильною редукцією крил. По землі багато гусеобразние пересуваються погано, ходять вперевалку, і лише гуси і казарки можуть досить швидко бігати. Зате гусеообразние, як правило, прекрасно плавають і пірнають, залишаючись під водою до 3,5 хв і занурюючись на глибину до
40 м. Під водою пересуваються за допомогою ніг, а деякі і крил.
Нениряющіе види при добуванні їжі занурюють у воду передню частину тіла і витягнуту шию, дістаючи дзьобом дно водойми.

Життя птахів цього загону тісно пов'язана з водою. Населяють вони найрізноманітніші морські та внутрішні водойми, в яких добувають їжу, або ж годуються на їх узбережжях.

Багато видів, що населяють холодні і помірні широти, регулярно здійснюють часом вельми далекі сезонні перельоти.

Більшість видів - моногами: пари утворюються або на все життя, або тільки на період розмноження. У багатьох пари існують лише протягом періоду спарювання, а як тільки самка сяде на гніздо, самець залишає її й ніякої участі в насиживании яєць і водінні молодих не приймає.
Самці деяких видів (качок) часто спаровуються з самками інших пар, а іноді самками інших видів, в результаті чого з'являються гібриди.

Гніздяться гусеобразние здебільшого окремими парами, рідше - розрідженими колоніями. Гнізда розташовуються найчастіше поблизу водойм в траві, в берегових заростях, на заломах очерету, іноді на воді, в дуплах, в земляних норах або в поглибленнях серед скель. Матеріал для будівлі різноманітний, сама споруда проста, але всередині рясно вистелена пухом, який самка висмикує у себе, а іноді й у самця. Число яєць в кладці коливається в різних видів від 2 до 15, але у більшості більше
5. Яйця великі, одноколірні білі або злегка зеленуваті і охристо-білі. Насиживание триває від 20 до 41. у більшості близько 25 днів. Гусеобразние ставляться до виводковую птахам. Пташенята виклевиваются вкриті пухом і через кілька годин, як тільки обсохнуть, здатні плавати, пірнати, бігати і самостійно годуватися, перебуваючи при цьому під наглядом самки або обох батьків. В разі небезпеки останні самовіддано їх захищають, пташенята ростуть порівняно повільно і починають літати у середніх за розміром видів у віці 2-2,5 місяців, у великих
3,5 і навіть 4 місяців. Лише у деяких видів молоді досягають розміру і маси дорослих птахів, а також стаютьстатевозрілими в перший рік життя.
У більшості ж половозрелость наступає на другий і третій, а у деяких тільки на четвертий рік життя.

Линька у представників описуваного загону буває дворазова або один раз в році. У одних видів вона починається зміною дрібного пера, у інших - зміною махових. У більшості видів махові пера випадають одночасно, і птахи втрачають здатність до польоту на 21-45 днів, поки не відросте нові пера крила. Самки линяють при виводках, самці ж у багатьох видів, що не беруть участь в турботах про потомство, а також холості самки линяють окремо. При цьому характерна масова концентрація линяючих птахів в густих заростях по водоймах або на великих відкритих водних просторах.

За відсутності в районі гніздування сприятливих для линьки водойм відбувається міграція птахів в інші місця, нерідко віддалені на багато сотень кілометрів. Ці міграції в ряді районів приймають характер яскраво виражених літніх перельотів. На території нашої країни масові скупчення линяючих птахів мають місце, зокрема, в багатьох водоймами районах тундри і лісотундри, де переважають гуси, а також в районах південного сходу європейської частини СНД з обширною дельтою Волги, в озерних районах Західного Сибіру і
Північного Казахстану, де серед линяючих птахів переважають качки.

Їжа у гусеобразних досить різноманітна. Деякі з них харчуються виключно тваринами - рибою, ракоподібними, комахами, донними молюсками і т. П., Яких добувають, пірнаючи у воду. Для багатьох характерна змішана їжа, видобута на мілководді. Нарешті, такі види, як гуси і Паламед, годуються на суші виключно рослинною їжею, скусивая дзьобом найбільш ніжні частини прибережної і наземної рослинності. Восени перед відльотом птахи сильно жиріють: підшкірний шар жиру іноді досягає 18% загальної маси їх тіла.

Гусеподібні мають велике значення як предмет аматорського полювання.
Вони дають цінне м'ясо, високоякісне перо і пух, пухові шкурки. Ряд видів одомашнений, що значною мірою підвищує господарську значимість загону. Однак в цьому відношенні гусеобразние ще далеко не повністю використані, оскільки багато хто з них легко приручаються.

Кількість гусеобразних останнім часом катастрофічно зменшується на всій земній кулі головним чином в результаті порушення їх середовищ існування. З метою охорони гніздівель, зимівель і прогонних шляхів водоплавних птахів, і в першу чергу гусеобразних, в нашій країні організовані заповідники: Кизилагачський в Азербайджані, Красноводський в
Туркменії, Астраханський в дельті Волги, Чорноморський в гирлі Дніпра та ін.

Гусеподібні поширені по всіх материках, за винятком
Антарктиди. Найбільш різноманітний видовий склад птахів цього загону в тропічних частинах Південної Америки, Африки та Австралії

Гусеподібні - дуже давня група птахів. Наприкінці палеоцену гусеобразние вже існували у вигляді самостійної групи. В олігоцені був представлений ряд сучасних пологів. У цю епоху гусеобразние були поширені по всіх материках. В середині пліоцену існували близькі до сучасних види гусей, лебедів, качок і казарок.

Загін гусеобразних ділиться на 2 сімейства: Паламед

Кр-бая казарка (Rufibrenta ruficollis)

(Anhimidae) і качині (Anatidae ).

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар