Реферати » Реферати з біології » Динаміка чисельності та ареалу чорного лелеки в Європі

Динаміка чисельності та ареалу чорного лелеки в Європі

В.Н. Грищенко

Канівський заповідник, м. Канів

Чорний лелека (Ciconia nigra), очевидно, ніколи не був численним видом, але ареал його досить великий. Він тягнеться широкою смугою від Піренеїв і Скандинавії до Примор'я і Північно-Східного Китаю, на південь доходить до Малої Азії, Перської затоки і Гімалаїв (Спангенберг, 1951; Cramp, 1977; Смогоржевській, 1979). Тенденція до скорочення чисельності почала проявлятися місцями ще в середні століття. Так, у Швейцарії цей вид гніздився в часи К. Гесснера, але потім зник. У середині минулого століття швидке падіння чисельності і звуження гніздового ареалу починає проявлятися в Німеччині. З 1840 чорний лелека перестав гніздитися в Вюрттемберг, з 1884 р. - в Рейнланде, з 1890 р. - в Баварії і Брауншвейгу (Bauer, 1952; Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). У середині XIX в. він був ще звичайний в горах Гарца, але 1900 р. зник там повністю (Heyder, 1968). У другій половині цього століття скорочення чисельності наголошується в Бранденбурзі, Нижньої Саксонії і в багатьох інших місцях (Boettcher-Streim, 1992). У Саксонії-Ангальт в 1876-1902 рр.. було відомо 20 гніздових ділянок. До 1920 р. число їх скоротилося до 5-11 (Dornbusch, 1994). Згодом вид там перестав гніздитися зовсім. У Польщі після 1850 р. р. чисельність чорного лелеки безперервно знижувалася до початку XX в. Майже 70% залишилася популяції мешкали на півночі і сході країни (Bednorz, 1974, Profus, 1993). Те ж відбулося і в Чехії. Поширений раніше на всій її території чорний лелека до початку XX в. зберігся тільки на півдні Моравії (Boettcher-Streim, 1992). У Болгарії чисельність безперервно знижувалася з середини минулого століття, зростати вона почала лише протягом останніх 30 років (Nankinov, 1993).

У перші десятиліття XX в. скорочення чисельності триває. На сході Гольштейна ще в 1909 р. було 11 гнізд, але після 1910 більшість їх птиці залишили (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). У Нижній Саксонії на початку століття налічувалося близько 20 гнізд. До 1910 р. їх залишилося всього 10, а в 1929-1934 рр.. останні 3 пари гніздилися тільки в лісах люнебурзської пустки (Makowski, 1974).

До 1930 р. західна межа ареалу проходила через Західну Угорщину, Словаччину, Сілезію, Бранденбург, Мекленбург (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966; Sackl, 1985).

Але десь на початку нашого століття настав і перелом. Підйом чисельності почався раніше все в Східній Пруссії (принаймні звідти надійшли перші достовірні дані). Кількість гнізд чорного лелеки зросла з 40 в 1914 р. до 140 в 1935 р. (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). Постійне зростання чисельності відзначався в 1919-1939 рр.. у Польщі (Bednorz, 1974). Очевидно, ця територія - колишня Східна Пруссія і Північний схід Польщі - і стала своєрідним епіцентром, з якого почалося відновлення популяції чорного лелеки по всій Європі. Зростання чисельності відзначався також у 1918-1933 рр.. в Латвії (Strazds, 1993b).

З 1930-х рр.. межа гніздового ареалу чорного лелеки починає просуватися на захід (мал.). У 1931 і 1938 рр.. були виявлені перші гнізда на сході Австрії (Sackl, 1993a, 1993b). З 1945 р. почалося повторне заселення Богемії і Моравії (Vondracek, 1983), потім центральній частині Австрії (Sackl, 1985), Баварії (Wust, 1981) та півдня Східної Німеччини (Boettcher-Streim, 1992). У 1952 р. знайдено перше гніздо в Саксонії-Ангальт (Dornbusch, Dornbusch, 1993), в 1957 р. в Саксонії (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). Швидке зростання чисельності та експансія на захід відбувається в 1960-1970-х рр.. У Німеччині з 1961 по 1970 р. кількість гнізд виросло більше, ніж у два рази (Dornbusch, 1993). У 1968 р. було виявлено перше гніздо в Шлезвіг-Гольштейн (Boettcher-Streim, 1992), в 1977 р. чорний лелека вперше загніздилися у Франції, в одному з північних департаментів (Loiseau, 1977; Vergoosen, 1983; Clotuche, 1989), в 1978 р. - на території німецької землі Північний Рейн - Вестфалія (Boettcher-Streim, 1992). Розселення на захід триває. У 1985 р. вперше знаходять гніздо в Люксембурзі (Duquet, 1991). У Данії останній випадок гніздування чорного лелеки датований 1939 У 1989 р. тут знову з'являється одне гніздо (Boettcher-Streim, 1992). У Лотарингії чорний лелека почав регулярно спостерігатися з 1976 р., з 1982 р. передбачалося гніздування, але гніздо було виявлено лише в 1992 р. (Francois et al., 1993). У Бельгії зустрічі чорних лелек стали регулярними з 1982 р. У 1991 р. П. Девіллерс (Devillers, 1992) оцінював чисельність гніздової популяції вже в 5-7 пар. У Швеції гніздування чорних лелек останній раз зазначалося в 1954 р. в провінції НЕРК. Після цього зустрічали тільки залітних птахів. За останні десятиліття кількість таких злетів безперервно зростала, і нарешті, в 1992 р. в провінції Сконе на півдні країни пара, очевидно, загніздилися: лелеки все літо трималися на одній ділянці, в липні спостерігали дорослу і молоду птахів (Forsberg, Aulen, 1993) .

Динамика численности и ареала черного аиста в Европе  

Розселення чорного лелеки в Середній Європі в 1940-1983 рр.. Стрілками показано недостовірне положення межі ареалу в Угорщині (по: Sackl, 1985).

Резюмуючи все вищесказане, можна змалювати таку схему змін ареалу чорного лелеки в Європі. Принаймні з середини минулого століття його чисельність починає знижуватися. Кількісні зміни поступово переходять у якісні: ареал стає все більш мозаїчним і потім починає звужуватися. Далі всього його межа відступила до 1920-их рр.. Потім з 1930-х рр.. починається поступове розселення лелек на захід. У 1960-1970-х рр.. проходить потужна хвиля підйому чисельності, ареал розширюється швидше.

Як змінювалися чисельність і ареал чорного лелеки в східній частині Європи, на території колишнього СРСР? Простежити це набагато складніше, оскільки немає надійних кількісних даних. Очевидно, описані коливання відбувалися, так би мовити, з "запізненням по фазі" на кілька десятиліть, що пов'язано з більш пізньої трансформацією природного середовища. Почалося чи повсюдне зниження чисельності в минулому столітті, сказати важко, але воно вже чітко проявляється в перші десятиліття нинішнього. Ареал швидко звужується. У 1918 р. знаходять останній раз гніздо чорного лелеки на Полтавщині (Гавриленко, 1929), в 1919 р. - в Криму (Костін, 1983). У наступні десятиліття він перестав гніздитися в плавнях Дніпра. І. Барабаш-Никифоров (1928) відзначав гніздування цього виду на території нинішньої Дніпропетровської області. З 1930-х рр.. починається зниження чисельності в Грузії, до 1970-их рр.. він залишився лише на південному сході республіки (Abuladze, 1993). На Буковині чорний лелека достовірно гніздився до 1950-х рр.. (Клітін, 1959; Смогоржевській, 1979; Скільський, 1992). Після цього протягом більше, ніж 30 років там спостерігалися лише прогонові і летующіе птиці. Гніздо знову виявлено тільки в 1992 р. (Годованець та iн., 1992). Цілком можливо, що якийсь час чорний лелека в Чернівецькій області не гніздився. У Молдові гнізда також були відомі до 1950-х рр.. в заплавних лісах низовий Дністра і Прута. У наступні роки відзначалися лише прогонові птиці. Гніздо знову знайдено в 1977 р. (Ганя, Зубков, 1992). У внутрішній частині ареалу теж відбувалося зниження чисельності, посилювалася його мозаїчність. Так, в середині століття чорний лелека став рідкісним на Південному Уралі, хоча раніше був там досить звичайним видом (Mamatov, 1993), в 1940-х рр.. перестав гніздитися в Пермській області (Shepel, 1993).

Як бачимо, на території колишнього СРСР зниження чисельності і звуження гніздового ареалу чорного лелеки тривали принаймні до початку 1960-х рр.. Збільшення її, а потім і розселення, стали помітними лише в 1970-х рр.., Що приблизно збігається з сплеском чисельності виду в Західній Європі.

Як можна пояснити такі різкі коливання чисельності чорного лелеки? Основними причинами первинного її скорочення вчені вважають руйнування середовища існування, насамперед вирубку лісів і осушення перезволожених місцевостей, і пряме переслідування людиною. У багатьох країнах відзначалися знищення чорних лелек людьми, розорення гнізд і збір яєць (Creutz, Creutz, 1970; Schroder, Burmeister, 1974; Bauer, Thielcke, 1982). Наприклад, гніздо, виявлене в 1917 р. у верхів'ях Сухий Альми в Криму, було зруйновано, а дорослі і молоді птахи вбиті (Костін, 1983). Були спроби також зв'язати коливання чисельності чорного лелеки із змінами клімату (Salomonsen, 1948; Niethammer, 1951). У 1900-1930-х рр.. настало похолодання, що змінило його підвищення літніх температур могло сприяти зростанню популяції. Однак, як справедливо зазначає П. Закл (Sackl, 1985), ця гіпотеза мало що пояснює в динаміці чисельності виду. Зниження її почалося до 1900 р., і до 1930 р. вже відзначалося підвищення. Набагато більш істотна інша зв'язок - між розселенням чорного лелеки на захід і підвищенням чисельності в східній частині Європи (Bauer, 1952; Creutz, Creutz, 1970; Schroder, Burmeister, 1974; Sackl, 1985). З 1945 р. відзначається стабільне зростання популяції в Польщі (Bednorz, 1974), з 1960-х рр.. - У Словаччині (Stollmann, 1961, Suchanek, 1990), Чехії (Vondracek, 1983), Угорщині (Csaba, 1981).

Це ще не дає відповіді на питання, але звужує область його пошуку. Підвищення чисельності та відновлення ареалу

Сторінки: 1 2 3

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар