Головна
Реферати » Реферати з біології » Поширення тварин на Землі

Поширення тварин на Землі

запам'ятовування шляху і наземних орієнтирів. Доведено також можливість орієнтації по сонцю, вона визначає характер пересування зграї протягом дня. Але птахи не можуть використовувати поляризацію сонячних променів, як це роблять комахи та інші безхребетні.
Мабуть, повинні бути ще й інші можливості для відшукання правильного напрямку, оскільки багато птиці, у тому числі денні, летять вночі.
Спочатку дуже переконливими здавалися досліди зі славками, які вибирали напрямок відповідно до пропонувалася їм картиною зоряного неба.
Однак ряд експериментів і деякі доводи поставили під сумнів ці досліди. Останнім часом вчені все більше схиляються до тієї думки, що птахи орієнтуються за допомогою магнітного поля Землі. Ця гіпотеза вперше була висловлена ??більше 100 років тому, але в ту пору не отримала визнання.
Перельоти птахів відбуваються як в Північному, так і в Південному півкулях. Відмінності у величині материкових мас і їх видаленні від полюса дозволяють зрозуміти, чому в Південній півкулі це явище поширене в меншому ступені. Чим різкіше сезонні зміни клімату, тим яскравіше виражені перельоти. Однак і в тропіках, і в субтропічній зоні є перелітні птахи. З Південної Африки в напрямку екватора відлітають близько 20 видів птахів. Тут в один і той же час один вид може мігрувати на північ, а інший, навпаки, на південь, дивлячись по тому, який сезон - сухий або дощовий - є для них сприятливим. З субтропіків південної Австралії більше 20 видів відлітають на
Сулавесі і Яву, а деякі на Калімантан і Суматру.
Шляхи прольоту визначаються в основному особливостями ландшафтів. Навіть у птахів, що летять широким фронтом, спостерігають концентрацію особин уздовж головного напрямку, обумовленого часто річками або береговою лінією моря.
Більшість птахів летить вночі або на великій висоті. Тому величезну масу птахів, щорічно знімаються з місця, ми навіть не помічаємо.
Гельголанд і Хіддензе - відомі місця відпочинку птахів, тому там організовані станції для спостережень і охорони перелітних птахів. Перша в світі орнітологічна станція була заснована в 1901 році Тінеманом в Россітене
(нині Біологічна станція АН СРСР) на плюєте. Його роботи продовжують радянські орнітологи. Хоча шлях більшої частини птахів, що летять з півночі і північного сходу, тягнеться уздовж східного берега затоки, у розпал міграцій через косу пролітає півмільйона птахів. Інші широко відомі місця концентрації європейських перелітних птахів - скелі Гібралтару і
Босфору.
У центральній і східній Європі осінній переліт йде спочатку переважно в напрямку з північного сходу на південний захід, а потім відхиляється на південь. Деякі птахи летять строго на захід (чибис, галка, сіра ворона, грак, шпаки). Прямо на південь європейські птиці на противагу північноамериканським зазвичай не летять. Виняток становить сільська ластівка, яка сміливо перетинає Альпи. Небагато видів, наприклад малий мухолов і іволга, летять з північного заходу на південний схід. Малий мухолов і южноевропейский рожевий шпак зимують в Індії. Нарешті, у ряду птахів східні популяції тримають шлях через Балкани, а західні - через
Піренейський півострів. Таким чином, вони минуть Альпи, Середземне море і
Сахару, уникаючи при цьому і надмірно кружного шляху. Наприклад, проліт лелеки йде від Голландії через Ашаффенбург на Ульм (ФРН). За підрахунками Герлаха, з
234 видів птахів, що зустрічаються на території ФРН і НДР, 105 залишають ці місця, 49 (тільки!) видів-осілі або кочують, інші або частково відлітають, або, навпаки, з'являються лише взимку, тобто, по суті, також відносяться до перелітних.

За даними Берндта і Мейзе, з 152 видів німецьких перелітних птахів 3 види зимують в Азії, 52 в Середземномор'ї і 90 в Африці південніше Сахари. Серед останніх - не менше 31 виду зимують в Капській провінції (7 видів не вкладаються в цю схему). Птахи північній і східній Азії зимують головним чином в Індо-малайської, частиною навіть у Австралійсько-Полінезійської областях, а деякі добираються до Нової Зеландії. Деякі східно-азіатські види відлітають до Африки. З північноамериканських перелітних птахів 30 видів летять до Чилі, частина навіть до Вогненної Землі, тоді як південноамериканські - тільки до 23 ° с. ш.
Іноді шляху перельотів на зимівлю і назад не збігаються. Частково це може пояснюватися тим, що восени час «терпить» , тоді як навесні доводиться поспішати до місць гніздування. Частково ж причиною цьому погодні умови та сезонні відмінності в кількості кормів. У результаті виходять складні формою картини перельотів, такі, як, наприклад, у западносибирской чернозобой гагари (Gavia arctica) та канадської бурокрилая сивки (Plu-vialis dominicus). У першого з названих видів зворотний шлях набагато довший.
Багато шляху прольотів не можна пояснити виходячи тільки з сучасного ландшафту, клімату або кормової бази місць, за якими вони проходять. Чому деякі восточносибирские птахи відлітають до Африки, тоді як інші європейські птахи вибирають далекий шлях в Південно-Східну Азію? Чому бурокрилая сивка Аляски летить не вздовж східного узбережжя Америки, а вибирає далекий і небезпечний шлях через океан на Гавайські острови?
Виявляється, багато птахів надзвичайно «консервативні» і летять завжди тим шляхом, яким їх предки тисячі років тому добиралися до своїх теперішніх гніздових областей. Так, північна пеночка-таловка (Phylloscopus borealis), яка останнім часом активно поширюється на захід і зараз гніздиться від Аляски до північної Скандинавії, відлітає на зиму в Індокитай, на Малайський архіпелаг і Філіппінські острови. З північної Європи вона летить в прямо протилежному напрямку порівняно з близькоспоріднених пеночки-веснічка, яка зимує в Африці і розселялася свого часу, очевидно, із заходу, на схід. Гренландский галстучник (Charadrius hiaticula), гренландська і восточноканад-ська звичайна кам'янка
(Oenanthe oenanthe leu-corrhoea) летять до Африки через Європу, звідки вони родом. Окремі особини останнього виду лише зрідка зустрічаються взимку на американському узбережжі південніше своєї гніздової області. Кам'янка, втім, заселяла Америку і з «іншого боку» , але навіть з Аляски птахи летять зимувати в Африку, прямуючи при цьому на захід-південний захід. У багатьох випадках прогонові шляху можна пояснити умовами льодовикового періоду, але виникнення деяких так до цих пір і не вдалося розгадати.
Упертий прихильності старим пролітних шляхах одних птахів можна протиставити пластичність інших. Вона проявляється те в різному поведінці різних популяцій, то значною індивідуальною варіабельності, то в досить швидких історичних змінах «перелітного» поведінки. Буває, що відлітає не вся популяція. Особливо часто це зустрічається в групах, тісно пов'язаних з людиною. У чорного дрозда, наприклад, в дорогу рушають тільки молоді. У зябликів мігрують переважно самки. Варто згадати і вяхиря. Все частіше і частіше залишаються зимувати зарянки. Цікава ілюстрація індивідуальних відмінностей вийшла в результаті кільцювання п'яти пташенят чорного лелеки: з одного виводка два були виявлені на західному пролетном шляху, у Франції та Голландії, а два інших - на східному, в Угорщині та Румунії.
Отже, ми переконалися, що перелітні птахи здійснюють дуже далекі мандри. Європейський білий лелека двічі на рік проробляєшлях в 10 000 км (Центральна Європа - південноафриканські зимівлі). Згадаймо ще раз і маленьких пеночек: скандинавські пеночки-Талівка летять щонайменше 13
500 км, а сибірські пеночки-веснички - 11 000 км. Ще далі шлях кам'янок
Аляски. Рекордистки в цьому відношенні виявилася полярна крячок (Sterna paradisaea). Поширена циркумполярною, вона з гніздовий області, що знаходиться у 82 ° 30 'с. ш., відлітає на зимівлю в Антарктику і, таким чином, круглий рік насолоджується спочатку північним, а потім південним опівнічним сонцем. Правда, для цього їй доводиться пролетіти близько 17 000 км. Різні популяції полярної крячки використовують в якості ведучого орієнтира берегові лінії різних материків. Один з пролітних шляхів, наприклад, йде вздовж західного узбережжя Північної та Південної Америки.
Подібно крячки, курсує між материками тонкодзьобий буревісник

(Puffinus tenuirostris). Він гніздиться біля південно-східних берегів
Австралії, в Бассовом протоці і на Тасманії. Там, до речі, і зараз щорічно винищують сотні тисяч молодих птахів заради їх жиру, м'яса і пір'я. Зимує цей птах на Камчатці, в Беринговому морі і ще північніше. На зворотному шляху вона летить уздовж північноамериканського узбережжя, а потім перетинає Тихий океан.
За результатами кільцювання її місячний шлях складає більше 9000 км, причому молоді пускаються в таке далеке мандрівка всього в тридцятиденне віці.
Варто трохи зупинитися і на такому явищі, як кочівлі. Треба сказати, що нерідко північні популяції або раси перелітних птахів і зимують північніше, ніж ті, що гніздяться південніше. Великі синиці, яких ми підгодовуємо взимку, гніздяться десь на північ і займають взимку місце наших синиць, откочевавших до півдня. Але буває й так, що птахи з далекої півночі відлітають дуже далеко на південь. Чому це відбувається, сказати важко. Може бути, до часу їх прольоту всі підходящі екологічні ніші по шляху вже виявляються зайнятими представниками більш південних популяцій? А може бути, північні птахи просто намагаються наздогнати тікає довгий день? На жаль, все це припущення, і навіть у кращому випадку вони не

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19