Реферати » Реферати з біології » Біологічні періоди життя птахів

Біологічні періоди життя птахів

- 3,8 см; пухова частина його становить відповідно 1.8 і 1.4 см, побічний стовбур - 3.7 і 2,5 см. довжина борідок першого і другого порядків у зимових пір'я птахів збільшується в порівнянні з їх довжиною влітку. Так, борідки першого порядку у пухової частини пера, взятого з грудей, взимку рівні 2 см, влітку - 1.6 см, борідки першого порядку побічного стовбура взимку рівні 2.2 см, влітку - 1.3 см, борідки другого порядку відповідно 0.25 і 0.15 см. Таким чином , пухова частина і побічний стовбур зимового пера у білої куріпки густі як повсть і добре зберігають тепло. Літній оперення у неї коротше і пухкіше, що сприяє кращій віддачі тепла. Те ж саме спостерігається у глухаря та інших птахів.

Механізм ізолюючого дії пір'яного покриву полягає в тому, що певним чином розташовані різні за структурою групи пір'я утримують навколо теля птиці деяку кількість повітря. Повітря і становить свого роду «теплоизолирующую оболонку» , що перешкоджає втраті тепла організмом.

Запасание кормів.

Деякі птахи восени збирають запаси корму. Кедровка видзьобує горішки кедрової сосни і, набиваючи ними ротової мішок, несе їх на деякий (іноді в кілька кілометрів) відстань і закопує порціями в кілька горішків в грунт або лісову підстилку. На площу в один гектар кедровка заносить до 20 000 горішків. Споруджені запаси використовує взимку лише частково. Подібним же чином сойки запасають жолуді дуба. Мохноногі і горобині сичі запасають до зими дрібних гризунів, яких вони складають у дуплі дерев. Максимально відома величина запасу - 86 трупиків полівок.

Невеликі запаси корму роблять ворони і сорока, пріпрятивая їжу під опалим листям або в снігу; пізніше частина цього корму вони знаходять і подають.

У жовтні, листопаді та травні, коли обсипаються шишки ялиці і їли, займаються заготівлею запасів їжі чорноголова гаичка і синиця-московка. Синиці, діставши насіння з розкритих шишок або підібравши їх з землі, ховають видобутий корм в щілини кори, під нарости лишайників, прилаштовують їх знизу за відсталу кору бічних гілок, тобто в ті місця, де ці місця не будуть засипані снігом. Такі запаси кормів мають істотне значення для птахів у морозний голодний період року. До рослинних кормів в запасах в невеликій кількості домішуються тваринні корми (у чорноголової гаички близько 3%). Взимку чорноголова гаичка більш ніж на 50% харчується своїми запасами.

Чубата синиця запасає кормів переважно в осінній період. Вона збирає насіння сосни і ялини, а також личинок і гусениць, яких ховає по одиночці в різні місця під сучками, під лишайниками на деревах і т.д., причому робить це так, щоб вони були помітні тільки знизу. Взимку, коли сніг покриває гілки зверху, їжу легше відшукувати. У чубатого синиці в запасах корму насіння складає 80%, а тварини - 20%. Створює собі запаси і поползень, закладаючи крилатки клена, букові горішки та інший корм в тріщини кори дерев.

Більшість птахів користується запасеним кормами в голодний зимовий період. Виняток становлять деякі їх види, наприклад сорокопуди, вухата сова, болотна сова і деякі інші. Запаси ними використовуються в гніздовий період і служать тільки для додаткового живлення насиджують самок або сидять в гнізді пташенят. Величина запасів у таких птахів незначна, набагато менше, ніж у птахів заготовляють їжу на зимовий період.

Зимові запаси допомагають птахам пережити важкий в кормовому відношенні сезон року - зиму. Саме тому птахи, що запасають корм, не здійснюють скільки-далеких міграцій, а зимують в тих же високих і помірних широтах.

Характерно, що кожна особина знаходить взимку тільки частину своїх літніх запасів і користується їжею, заготовленої всій популяцією виду даної місцевості. У цьому можна бачити одну з форм взаємодопомоги між окремими особинами всередині однієї популяції.

Зимівля.

Різке погіршення умов існування взимку зводиться в основному до більшої або меншої утрудненості дістати необхідне і підвищений порівняно з літом кількість їжі. Зимовий сезон вносить великі зміни в умови харчування птахів високих і помірних широт. Насамперед з настанням зими різко скорочуються загальні запаси і набір кормів. У цей суворий час цілком випадають з раціону харчування зелені частини рослин, а також насіння, ягоди і плоди багаторічних і однорічних трав і низьких чагарників, що заносяться снігом. Зникає більшість комах і безхребетних тварин. Повністю стають недоступними для живлення птахів земноводні, плазуни і риби. У зимовий період важко добувати мишоподібних гризунів та інших дрібних звірків, так як вони ховаються під глибоким сніговим покривом або впадають в сплячку. Доступними зимовими кормами в зазначених широтах залишаються головним чином ягоди, насіння, хвоя і кінцеві гілки дерев і чагарників, а також деякі комахи, що переховуються в стовбурах і гілках деревних рослин, їх яйця, личинки і лялечки, дрібні види ссавців, і, нарешті, різного роду відходи і покидьки в поселеннях людини, на звалищах і на дорогах.

Пристосування до змін кормових умов, що знижують інтенсивність сезонних переміщень і дозволяють птахам зимувати в північних і помірних широтах, зводяться в основному до зміни кормів за сезонами року, зміни місць і способів пошуку їжі, запасанию кормів.

У зв'язку з цим у багатьох птахів в процесі еволюції виробилася сезонна зміна кормів, тобто перехід на харчування тими кормами, які найбільш рясні або доступні в той чи інший сезон року. Наведемо деякі приклади.

Великий строкатий дятел влітку харчується в основному комахами, але в другу половину літа - також і рослинними кормами: ягодами малини, костяниці, черемхи, значно пізніше ягодами брусниці і насінням сосни або їли. Восени або взимку, як правило, воно майже повністю переходить на рослинні корми - насіння хвойних дерев, горіхи (ліщину) і жолуді. Ранньою весною він п'є деревний сік, що має велике значення в цей найбільш голодний період року. Сезонні переміщення дятла зводяться до невеликих кочівель у високих широтах, де він проводить і зиму.

Поползень у весняно-літній період годується виключно комахами і павуками. Восени і взимку в кормовий раціон його входить рослинна їжа - лісові горіхи, жолуді, насіння клена, липи, хвойних дерев, вільхи та інших деревних порід. Саме часткова растительноядность допомагає цьому комахоїдних виду птахів переживати зиму у високих і помірних широтах, де вони здійснюють лише невеликі кочівлі.

Чорноголова гаичка протягом більшої частини року харчується різними комахами, але в зимовий час користується і рослинною їжею - насінням ялини, ялиці, берези, сосни та іншими, збираючи їх на снігу або викльовуючи з шишок. При врожаї це насіння служать основою харчування для синиць-гаичек протягом значної частини зими, складаючи майже 73% всієї їжі за об'ємом.

Зяблик у весняно-літній період годується в основному комахами, ранньою весною, в другу половину літа та восени - насінням трав'янистих і деревних рослин, які збирає на землі, що не дозволяє йому зимувати в зоні суцільного снігового покриву. Зимівлі його знаходяться в тих районах помірних широт, де постійного снігового покриву немає.

Більшість видів, здатних змінювати склад кормів, веде осілий і напівосілий спосіб життя або вживає недалекі кочівлі і перельоти в межах тих же високих і помірних широт.

Використання притулків для ночівель і захисту від негоди. У зимовий час найбільш низькі температури бувають вночі. На нічну частину доби у більшості птахів припадає період спокою, під час якого харчування повністю припиняється. Отже, інтенсивна тепловіддача тіла у птахів збігається з періодом їх найменшої активності і зниження рівня окислювальних процесів. Це значною мірою ускладнює нормальний теплообмін з середовищем і робить птицю найбільш вразливою нічними холодами. У зв'язку з цим багато птиці, зимуючі в холодних кліматичних зонах, використовують для ночівлі різного роду притулку, які послаблюють вплив низьких температур і знижують інтенсивність тепловіддачі. У таких притулках птиці нерідко відсиджуються та вдень у сильні морози і негоду (хуртовини, бурани і т.д.).

Деякі види птахів, що ведуть переважно наземний спосіб життя, на ніч, в сильні холоди і негоду зариваються в сніг (наприклад, тетерев, глухар, рябчик, біла куріпка та ін.) Температура під снігом не тільки значно вище, ніж у повітрі, а й більш постійна.

У зими, з малою глибиною сніжного покриву птахи не мають можливості зариватися в сніг і потрапляють у виключно скрутне становище. У такі зими нерідко спостерігається масове вимерзання тетеревів, рябчиків і інших птахів, що користуються сніговими притулками.

Лісові птахи-дуплогнездники (дятли, поползень, синиці та ін) використовують для ночівлі та укриття від негоди дупла. Деякі відкрито гніздяться птахи, наприклад кропив'яник і горобці, ночують у своїх теплих гніздах. Горобці, галки, великі синиці, лазоревки та інші птахи, що живуть взимку в поселеннях людини, охоче ночують в укриттях під дахами, стріхи, за наличниками вікон і тому подібних притулках, користуючись теплом людського житла.

Груповий нічліг.

Ряд дрібних і середніх птахів у холодні зимові ночі влаштовують спільний груповий нічліг. випадки групового ночівлі спостерігаються у пищух та інших дрібних птахів. Птахи групами до двадцяти особин збираються на ніч в укритих місцях, часто під дахами будівель, збиваючись

Сторінки: 1 2 3 4 5
 
Подібні реферати:
Білка
Трапляється, білки в пошуках корму кочують на великі відстані. Це залежить від урожаю соснових і ялинових шишок. У пошуках їх вони пробігають вночі через багатонаселені селища і міста, перепливають річки.
Перельоти птахів
При такій швидкості польоту птахи могли б за відносно короткий час досягти області зимівлі або гніздів'я. Але насправді переліт зазвичай розтягується на довгий час. Вважають, що птахи при далеких п
Поползень
Поползень - це маленьке жива істота, яка відноситься до класу птахів. У нього дуже сильні ноги і красивий загострений дзьоб, до речі теж дуже-дуже сильний, тому що саме він служить йому головним добувачем їжі.
Сімейство летягових
У роботі описуються загальні відомості про сімейство летягових, до яких відносяться гризуни, близькі до сімейства болючих. Американські летяги.
Глухар - птах ліси
"Переночувавши на дереві, глухар вранці, ще до світанку, починає токувати: спочатку тихо, несміливо, ніби знехотя, потім, у міру наближення світанку, все зарче і зарче. Першим завжди починає найстаріший і сил
Птахи у великому місті
Статистика та види птахів, в Москві і на території Росії.
Загальні відомості про білки
В роботі описані гідності, розміри і батьківщина походження білок.
Рідкісні та охоронювані птиці Ярославської області
Кілька слів варто сказати про значення птахів. Найбільш корисними вважаються гніздяться і зимуючі птахи: синиці, пищухи, повзики, дятли, корольки. Ці птахи знищують комах-шкідників на всіх стадіях р
Горобці
Поширені горобці широко. Напевно, цих спритних пташок знають в будь-якій країні світу. Живуть горобці на півночі і на півдні, поруч з людиною. Разом з ним вони переселилися в далеку Австралію.
Папуги
Види папуг. Середа проживання. Нестор Кеа.
Корми фірми "Тетра"
У магазинах Зоооб'едікенія з'явилися нові концентровані корми, що випускаються фірмою "Тетра" (ФРН). Ця фірма спеціалізується на виробництві різних концентрованих кормів для акваріумних риб.
Птахи середньої смуги Росії
Опис повадок і місць проживання деяких птахів.
Сімейство буревестнікових
Це найбагатше за кількістю видів сімейство в загоні трубконосих (66 видів) і, найбільш різноманітне. Новосибірські трубочки у всіх буревестнікових зближені і знаходяться на верхній стороні надклювья. Часто вони слив
Загін голубеообразних
Голубоподібні, загін птахів. 3 сімейства: дронти (вимерлі), голуби і рябки. Ок. 300 видів, поширені широко. Птахи з щільним масивним тілом; ноги і шия короткі; крила довгі і гострі, пристосовані до стрімкого польоту.
Барсук
Цей звір дуже обережний. Полює він уночі. Тому влітку, навіть виявивши небудь у густому лісі, на пагорбі з крутими схилами житло борсука, побачити його самого не оченьто просто.
Денні хижаки
До цього загону відносяться близько 270 видів. Це птиці середньої і великої величини. У одного з найбільших видів - американського кондора крило довжиною близько 115 см, раз-мах крил до 275 см.
Профілактика зооантропонозних захворювань у людини
Найбільш небезпечні зооантропонозов, виявлені при діагностичних дослідженнях птиці в наступному відсотку випадків: сальмонельози - 5,67, туберкульоз - 5,59, мікози - 5,55, колібаціллсз - 3,52.
Життя птахів
У роботі розповідається про значення гостроти зору у хижих птахів.
Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю
Одним з найскладніших є питання про чисельність популяції, її статевому і віковому складі, достатніх для тривалого і благополучного існування виду. Природно, що наявність в популяції тільки дорослі
Перша допомога хворим тваринам
Хто в дитинстві не хотів зловити собі звірка і містити у себе вдома? Але одна справа, коли це морська свинка, канарка, папуги, а зовсім інша, коли в неволю потрапляє дикий звір або птах.

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар