Реферати » Реферати з біології » Родина котячих

Сімейство котячих

сімейства котячих

Котячі - представники сімейства ссавців, загону хижих. Вони надзвичайно широко поширені в усьому світі. Відсутні котячі тільки в Австралії, Антарктиді і на Мадагаскарі. Вони включають в себе 4 роду і 37 видів. Котячі - середні і великі за величиною тварини, мають струнке гнучке тіло, округлу голову. На пальцях розвинені подушечки. Гострі загнуті кігті втягуються в особливі поглиблення і тому не тупляться при ходьбі і не стукають.

Походження котячих має багатовікову історію. Близько 30-35 млн. років тому досягли великої різноманітності і широкого розповсюдження давні хижаки сімейства вівіерових. Деякі з них послужили вихідними формами сучасних видів диких і домашніх котячих.

Нижче наведені описи окремих найпомітніших представників цього сімейства.

ЛЕВ

Зоологи розрізняють азіатського і африканського левів. В силу різниці ареалів проживання вони відрізняються один від одного зовнішнім виглядом. Колись леви крім Африки в безлічі водилися в Європі, на Близькому і Середньому Сході, в Індії, але мало-помалу були витіснені головним своїм ворогом - людиною у зв'язку з розвитком скотарства і землеробства, а потім промисловості. Тепер цей вид існує майже виключно у великих мисливських резерватах Східної та Південної Африки, та ще жменька азіатських левів живе в природному стані в індійському заказнику Гірський Ліс.

Лев - дуже велика тварина. Середній дорослий самець має у довжину трохи менше трьох метрів і важить від 180 до 230 кілограмів. Леви дрібніше: їх середня довжина становить близько двох з половиною метрів, а вага - 140 кілограмів. Серед кішок тільки у левів легко відрізнити самця від самки навіть на великій відстані завдяки його росту і пишною гриви. Лев, чиє гнучке тіло складається, наче з одних тільки м'язів, володіє неймовірною фізичною міццю. Одним ударом лапи він здатний звалити трехсоткилограммовую зебру, і, незважаючи на свою вагу, леви - чудові стрибуни. Триметрові стрибки по вертикалі - на обриви або через огорожі - для них справа саме звичайне.

Леви відрізняються від інших кішок тим, що живуть і полюють групами - так званими Прайд. У звичайний прайд входять кілька левів і їхні діти, два-три молодих самця і обов'язково один домінуючий самець. Ватажок - не завжди найбільший або найсильніший член прайду, але інші самці визнають його верховенство, а він у свою чергу терпить їх присутність. Чисельність прайду може сильно коливатися - від чотирьох-п'яти членів до тридцяти п'яти і більше. Межі території свого прайду домінуючий лев мітить, пирскаючи на кущі сумішшю сечі і виділень анальних залоз, і оповіщає про те, що територія належить йому, гучним ревом. Коли кордону встановлено, вони стають непорушними, і він готовий захищати їх, б'ючись на смерть. У місцях, де дичини мало, територія може сягати на п'ятнадцять кілометрів у всіх напрямках, а там, де є на кого полювати, вона буває багато менше.

Постарілих і хворих левів прайд не захищає, а, навпаки, виганяє, надаючи їм самим про себе піклуватися. Одряхлілий лев, худий і слабкий, часто завершує свої дні в шлунках оточили і розірвали його гієн - безславний кінець для владики звірів.

Лев, надає полювати левиці, а потім об'їдається плоди його праць. Левиця, досвідчена мисливиця, обережно підбирається до видобутку, ховаючись за низькими кущами, поки не настане момент для стрімкого кидка вперед. Левиця здатна півдня нерухомо пролежати в частіше, підібравшись, поки у водопою не з `явиться стадо гну. Кількох секунд, коли вони опускають морди до води, цілком достатньо для її добре розрахованого стрибка. Полюючи спільно, члени прайду вбивають видобуток швидко і без особливих зусиль.

У період спарювання відносини між партнерами дуже ніжні. Домінуючий лев злучається з самкою, у якої настала тічка. Через три з половиною місяці після спаровування вагітна левиця йде від прайду, відшукує відокремлений, зарослий травою куточок і там виробляє на світ потомство. Левенята безперервно піддаються небезпеки з моменту народження і до повзросления, яке настає приблизно через два роки. Вони народжуються сліпими і безпорадними і в усьому залежать від материнських турбот. Небезпеки раннього дитинства такі великі, що виживає в більшості випадків не більше половини всіх левенят.

ТИГР

Важко знайти на Землі звіра, який був би так само могутній і спритний, красивий і безстрашний і так широко відомий людям всіх континентів, як тигр. Тигр - один з найбільших наземних хижаків нашої планети. Вага великого амурського тигра досягає 300 - 350 кілограмів при довжині тіла від носа до кореня хвоста до 2,5 - 3 метрів.

Ще на початку нашого століття тигр був широко поширений на значній частині Азії - від Каспійського моря до Японського, від Приамур'я до Індонезії. Посилене переслідування і необмежене полювання на тигрів призвели до різкого скорочення його ареалу та чисельності. За останні 40 років чисельність бенгальського тигра скоротилася в двадцять разів, і тепер їх залишилося не більше двох тисяч. Доля амурського тигра також драматична. У середині XIX століття він був великий. У тридцятих роках нашого століття тигр зрідка зустрічався лише в найглухіших куточках Уссурійської тайги, важко доступних для людини, і виявився, таким чином, на межі зникнення. У 1935 році був організований великий і єдиний у своєму роді Сіхоте-Алинский державний заповідник. З 1947 року полювання на тигра була суворо заборонена, Навіть вилов тигренят для зоопарків допускався одинично, за спеціальними дозволами. Ці заходи виявилися своєчасними. Вже в 1957 році чисельність амурського тигра у порівнянні з тридцятими роками майже подвоїлася, а до початку шістдесятих перевалила за сотню. До теперішнього часу поголів'я тигрів зросла до 160 - 170 тварин. І хоча тепер чисельність не викликає побоювань за долю краси і гордості Уссурійської тайги, полювання на тигра залишається під забороною.

Типові місця проживання амурського тигра - гірські широколисті і кедрово-широколистяні ліс. Особливо любить він лісу зі схилами, крутими і високими кручами, кам'яними нішами і печерами. Тут хижак завжди знаходить корм, без праці з найвищих точок дивляться свої володіння, має в достатку зручні для лігва місця, усамітнено вирощує своє смугасте потомство. Найбільше тигра цікавлять кабан і ізюбр, хоча він зрідка полює і на лося, ведмедя, косулю, а трапляється, і на зайця. Тигр - мисливець професійний. На полюванні він покладається в основному на гостроті зір і тонкий слух. Нюхом тигр, як і всі котячі, слабкий. Намічену жертву обережно чатує, майстерно краде, потім наздоганяє стрімкими стрибками. У кидку на короткій дистанції він, як блискавка відстань у 15 метрів долає за секунду. Але довго бігти не може: втомлюється. Ось чому тигр завжди прагне підкрастися якомога ближче, щоб закінчити полювання кількома стрибками. Жертва, поцілена їм, рідко виривається.

Їсть тигр досить багато: до 30 - 40 кілограмів за один прийом. Голодний великий звір може з'їсти і 50 кілограмів м'яса. Звичайно ж ізюбра або кабана вагою в півтора центнера йому вистачає на тиждень, а великого лося або ведмедя - на 10 днів. Після успішного полювання та відпочинку на рясної їжі тигру не завжди вдається відразу добути інша тварина, і тоді він не їсть кілька днів поспіль. Навіть тривалу голодовку тигр переносить без наслідків для свого організму, тому що шар сала на боках і животі у нього досягає товщини в п'ять сантиметрів.

Зазвичай тигри живуть осіло, кожен на своєму індивідуальному мисливському ділянці. Самець і самка - поруч. Свою територію звірі охороняють від прибульців, рішуче женуть і своїх побратимів, та інших великих хижаків. Тигри - звірі-одиночки. Вони, не в приклад левам, не визнають стайня життя, люблять усамітнення. Навіть з родичами агресивні, особливо з поїсти на чужу територію.

У бійках ж вирішується і одвічне питання: хто отримає право залишити потомство. Зрозуміло, його залишає найсильніший. Прийнято вважати, що в бійках-поєдинках гинуть багато тварин. Це зовсім не так. До смерті переможеного зазвичай не б'ють. Слабкий, як тільки зрозуміє, що програє, прагне швидше ретируватися, а сильний проявляє великодушність. Весілля у тигра бувають у кожному місяці, і все-таки найчастіше в кінці зими.

Через 3,5 місяці в самому глухому непролазному місці усамітнитися тигриця приносить дитинчат. Зазвичай їх два-три, іноді один або чотири, і дуже рідко - п'ять. Малюки

Сторінки: 1 2 3 4
 
Подібні реферати:
Амурський тигр
Амурський тигр населяє кедрово-широколистяні лісу. Природні умови середовища існування тигра на Сіхоте-Аліні виключно суворі. Взимку температура повітря в окремі періоди падає до-40 С, а влітку піднімаємо
Леви
У роботі розповідається про життя левах.
Леви
У роботі розповідається про життя левах.
Буйволи
Буйволи - одні з найбільших тварин на Землі. Вони бувають дикі і домашні. Дикі буйволи мешкають в теплих країнах.
Кішки. Родина котячих
Вершиною котячої еволюції є відносно невеликий звір, помилково називаний "кішка домашня".
Велика панда
Велика панда - одне з найвідоміших, але і найбільш рідкісних тварин. Зараз на волі залишилося зовсім небагато панд, але за останні роки докладено чимало зусиль, щоб забезпечити їх виживання.
Вовк
Вовк, який нападає на овець або на домашніх оленів, приносить людям шкоду. Але цей же вовк у лісі чи в тундрі частіше полює за слабкими, хворими тваринами - адже таких тварин легше зловити.
Денні хижаки
До цього загону відносяться близько 270 видів. Це птиці середньої і великої величини. У одного з найбільших видів - американського кондора крило довжиною близько 115 см, раз-мах крил до 275 см.
Повадки і спосіб життя вовків
У роботі наводиться образ життя вовків у зграї.
Перлина сибірської тайги. Соболь
Соболь неохоче лазить по деревах і свої гнізда влаштовує під деревними корінням, в дуплах, розташованих невисоко від землі, або в щілинах скель. Звірятко відрізняється винятковою прихильністю до одного разу і
Роль хижих в лісових екосистемах Республіки Адигея
Довжина тіла 45 - 54 см. Фарбування світла, буро - палева, хвіст і кінцівки помітно темніше спини. Горловий пляма біла. В Адигеї зустрічається у степовій зоні, лесостепье, широколистяних і темнохвойних лісах
Видра
Життя видри тісно пов'язана з водою. На суші вона незграбна, зате у воді спритна, швидка, прекрасний плавець і водолаз. Хутро не змочується водою і утримує повітря. Харчується видра в основному рибою і жабами.
Алігатори
Найбільш вивчений міссіпанскій алігатор (Alligator mississippiensis), що населяє південно-східну частину США. Він доживає до 85 років. Довжина окремих представників цього виду досягає 6 метрів. Їх основна їжа-
Кенгуру
У роботі розповідається про Кенгуру, які бувають, чим харчуються, як виносять дітей.
Загін китоподібні
Сучасних китоподібних зоологи поділяють на 2 підряди: зубатих і вусатих китів. У першому є зуби: їх може бути до 272 (рекорд для звірів!). У вусатих же китів замість зубів з боків верхньої щелепи раст
Кенгуру
Європейці, які відвідували Австралію невдовзі після її відкриття, на початку XVII століття, дивувались, побачивши якихось дивних тварин, швидко тікали від них величезними скачками, використовуючи при цьому тільки добре розвинені задні ноги.
Антилопи
Часто кажуть: струнка, як газель, або: легка, ніби сарна. Невеликі, з тонкими ногами, витонченою шиєю, антилопи газелі дійсно дуже стрункі. Живуть вони в основному в пустелях і степах Африки та Азії.
Про лососевих
Північноатлантичні лососі, сьомга, кумжа та їх тихоокеанські брати: кижуч, кета, горбуша, нерки, чавичі і Сіма з року в рік і кожен вид в Свого часу з морів північної півкулі входять у ріки, щоб відкласти
Непарнокопитні
Своїм витонченістю, грацією і благородством кінь давно підкорила серця людей. Сімейство коней (Equus) включає ослів, зебр і власне коней. Колись дикі коні були широко поширені по всі
Вовчі сліди
У роботі розповідається, як у природі не сплутати сліди вовка і собаки.

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар