Головна
Реферати » Реферати з біології » Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю

Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю

в XVIII-XIX століттях. Причому більший збиток фауні наносили не масова видобуток деяких видів птахів (ще в XIX в. На півдні Західного Сибіру тисячі качок і гусей ловили перевагою в період їх прольоту) та збір яєць колоніальних птахів, а пожежі, що охоплюють в сухі роки
(приблизно з інтервалами в 15-20 років) величезні простори тайги, південних лісів і степів. Як правило, вигоряли масиви лісу на десятки і навіть сотні кілометрів (наприклад, в 1859 р. в Єнісейської тайзі). Уже в 70-ті роки минулого століття практично по всій течії річок Обі і Іртиша майже не залишалося масивів лісу, які коли-небудь раніше не горіли. І в наш час не дивлячись на застосування авіації та спеціальної техніки великі масиви лісів і їх мешканці гинуть від вогню, а також від палового, що влаштовуються навесні всупереч заборонам на заболочених лугах і в заплавах річок Приамур'я і завдають непоправної шкоди журавлям та іншим видам птахів.

У 50-х роках значні зміни відбулися в степовій зоні у зв'язку з освоєнням цілини: було розорано і освоєно близько 25 млн. га цілинних і перелогових земель. Це зробило істотний вплив на фауну майже всього півночі Казахстану. На півдні Казахстану і в Середній Азії зміна структури сільського господарства, Гідробудівельні та меліоративні роботи призвели до знищення дельтових ділянок річок Або, Сирдар'ї та Амудар'ї і загибелі
Аральського моря з відповідними наслідками як для гніздилися тут водно-болотних птахів, так і для мігрантів. Розробки родовищ нафти і газу на півночі Західного Сибіру і будівництво Байкало-Амурської магістралі додали до давно освоєним, переважно локальним ділянкам по берегах великих річок і вздовж старого Транссибірської залізниці в Сибіру великі територіально-промислові комплекси, що зруйнували великі ділянки природних середовищ існування та збільшили фактор неспокою .

В Азіатської частини Росії гніздиться 14 видів птахів, яких можна віднести до дуже рідкісним і зникаючим, ще 25 видів - до рідкісних і скорочується в числі, а всього до Червоної книги Росії внесено 73 види птахів, з них 25 видів - до Червоної книги МСОП.

Глава 1. Загін денні хижаки.

Могильник

Aguila heliaca

За своїми розмірами могильник менше беркута. Довжина крила досягає 54-65 см, маса близько 3 кг. Самки більші за самців, забарвлення у них однакова. Дорослі птахи загальної темно-бурого забарвлення, іноді майже чорної. Верх голови світло-жовтий, на плечах часто білі плями. Дзьоб чорнуватий, кігті чорні, восковица і ноги жовті. Молоді особини світло-бурі з поздовжніми плямами по низу.

Могильник характерний для лісостепів, степів і пустель, далеко проникає в лісову зону.

У нашому краї могильник дотримується рівнинних ділянок, гніздиться на високих деревах байрачних лісів, рідко по урвищах. Кладка з 2, рідше 3 білих яєць. Харчується дрібними ссавцями-ховрахами, бабаками, зайцями, мишоподібними гризунами, охоче годується і стервом.

Могильник - дуже корисна птах. Чисельність його незначна.
Занесений jb Червоні книги СРСР і РРФСР.

Беркут

Aguila chrysaetas fulva L.

Беркут відноситься до роду-типових орлів. Це великий птах з довгими і відносно вузькими крилами і порівняно довгим хвостом. Лапи дуже потужні, з сильними кігтями і опереної до пальців цівкою.

Довжина крила беркута досягає

60-72,5 см, маса 3-6,5 кг.

Самки помітно більші за самців.

Обидві статі забарвлені однаково.

Забарвлення чорно-бура, низ трохи світліше, на потилиці і задній стороні шиї загострені золотисто-жовтуваті пір'я. У молодих птахів хвіст білий з широкою темною смугою по краю, у старих лише білувате підставу хвоста.

Беркут поширений в Європі, Азії, Північній Америці та в Північно-
Західній Африці. У Радянському Союзі зустрічається від лісотундри на півночі до
Закавказзя, Середньої Азії та Алтаю на півдні. Птах осіле, за винятком районів з дуже сильними морозами (Якутія), де пере-річних. Гніздиться в лісах, горах, а також в напівпустелях. На території Ставропольського краю гніздів'я беркута зустрічаються у високогірних районах Карачаєво-Черкесії.

Пари у беркута утворюються на все життя. Масивне гніздо з товстих сучків беркут будує на недоступних скелях або високих деревах. У кожної пари зазвичай кілька гнізд, які займаються в різні роки позмінно.
Кладка складається з 1-2 білих, зазвичай з яскравими червонувато-коричневими плямами яєць.

У раціоні беркута можна зустріти досить великих звірів-зайців, ховрахів, бабаків, молодих копитних. Крім того, беркут охоче годується падаллю, іноді дрібними тваринами, зокрема мишоподібними гризунами.

Внаслідок низької чисельності занесений до Червоної книги СРСР і РРФСР.

Орлан білохвіст

Haliaeetus albicilla L.

Крупний орлан з коротким злегка клиновидним хвостом.

Загальна довжина 77-100 см, довжина крила 57-69 см, маса 3-6,5 кг.

Самки значно перевершують самців за величиною.

Забарвлення дорослих птахів бура у різних відтінках, голова буро-охриста, махові пера темно-бурі, хвіст білий.

Молоді особини темно-бурі, низ з поздовжніми плямами, хвіст і дзьоб темні.

Белохвост-широко поширена птах. Він гніздиться в Азії від тундри до Японії, Китаю, Монголії, Казахстану, Північного Ірану та Туреччини. У Європі від півночі Скандинавії до Румунії, Угорщини, Балкан і узбереж Балтійського моря. У Центральній і Західній Європі білохвіст став дуже рідкісним.

Орлан білохвіст мешканець різних ландшафтів від тундри до пустель.
Як правило, пов'язаний з водоймами, населяє річкові долини, узбережжя морів і озер з деревною рослинністю або скелями.

Гніздиться в лісах Ставропольського краю. Масивне гніздо з товстих сучків будує на високих деревах, рідше на скелях, гнізда використовує багато років поспіль. У кладці звичайно 2, рідше 1 або 3 білих, іноді змережаних охристими плямами-яєць. Орлан білохвіст дуже обережний і людини не підпускає близько навіть у гнізда. На відміну від орлів рідко ширяє високо в повітрі, видобуток ловить з низького польоту або підстерігає її, сидячи на суку або скелі. Політ важчий, ніж у орлів. Їжа дуже різноманітна.
Велике місце в харчуванні білохвоста займає риба. Побачивши рибу, що летить над водою орлан стрімко опускається і як би подчерпивает її лапами. Крім риби орлан кopмітся водоплавними птахами, змушуючи їх пірнати і хапаючи їх з поверхні води, коли жертва з'являється над нею, щоб віддихатися.
Харчується білохвіст і ссавцями-зайцями, ондатра, ховрахами. Охоче ??їсть падло, особливо взимку. Нечисленна птах. Занесений до Червоної книги
СРСР, РРФСР і Росії.

Тювік

Accipiter badius brevipes Gmelin

Тювік дуже рідкісний, дрібний яструб, зустрічається в південній половині Європейської частини СРСР і на Кавказі. Загальна довжина тіла досягає 35-40 см, маса 190 - 270 р. Самки значно більші за самців.

Спина у дорослих самців сизо-сіра різних відтінків, голова з чорнуватим тім'ям, білою бровою і білими плямами на потилиці.

Першорядні махові і кермові пір'я поперечносмугасті, черевце білувате або охристое з бурим або рудим поперечним малюнком. Самки відрізняються від самців бурим забарвленням спини, черевна сторона у них біла з бурим поперечним малюнком.

Селиться в природних і культурних ландшафтах - в садах, парках і навіть містах. Гніздо будує на деревах, нерідко використовує гнізда сорок.
Кладка складається з 3-4, іноді з меншого або більшого числа яєць.
Малоосторожен, у гнізда дуже галасливий. Голос - протяжний свист. Харчується ящірками, жабами, великими комахами, рідше дрібними птахами та звірками. Винищуючи гризунів і комах, приносить користь. Потребує охорони.

Дербнік

Faico columbarius L.

Дрібний сокіл, з відносно короткими крилами і довгим хвостом, короткою цівкою і довгими пальцями. Розмах крил у дербнік досягає 60-65 см, маса 170-250 р. Самки перевершують самців за розмірами.

Верх і голова сизі, низ білувато-рудуватий з поздовжніми

-пестрінамі. Самка зверху бура, знизу охриста з поздовжніми і каплевидними пестрінкамі, голова зазвичай одноколірна зі спиною. Хвіст смугастий з темним кінцем. Молоді особини зверху майже чорні або глинисто-рудуваті. Дзьоб синьо-бурий, темний на кінці. Кігті чорні, восковица і лапи жовті, радужина бура.

Поширений дербник дуже широко-в тундрі, лісотундрі і лісосмузі Євразії та Північної Америки. Зустрічається в степах і горах Середньої і
Центральної Азії від Північно-Західного Казахстану до Монголії. Віддає перевагу відкриті місця, перемежовуються з деревної рослинністю. Як і балобан, в нашому краї зустрічається тільки на зимівлі. Дербнік-смілива і енергійна птах. Основний корм його-дрібні птахи, яких він ловить у повітрі і на землі, а також дрібні звірки і в незначній кількості комахи. У зв'язку з нечисленністю шкоди не приносить, підлягає охороні.

Чеглок

Faico subbuteo L.

Помірних розмірів сокіл.

Володіє дуже довгими крилами-до

25-30 см і порівняно коротким хвостом. Маса самців 170-210, самок близько 250 р. Спинна сторона дорослих птахів темно-сірого кольору, черевна сторона вохристо-білувата з густим подовжнім темно-бурим малюнком. У самців оперення гомілки і під-Хвостов темно-руде, іноді з чорними поздовжніми плямами. Радужина темно-бура, дзьоб синьо-бурий, ноги жовті.

Сторінки: 1 2 3 4