Реферати » Реферати з біології » Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю

Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю

Поширення чеглока широко: він зустрічається в помірній смузі
Європи, в Азії та в Африці на північ від Сахари.

Населяє ліси і лісостеп, віддає перевагу відкриті місця, що перемежовуються з групами дерев, не уникає культурного ландшафту. На Ставропіллі рідкісний. Гніздиться на деревах, використовуючи гнізда граків, ворон чи інших хижих птахів. Гніздові ділянки дуже постійні. Кладка складається з 3, рідше
4-5 вохристих, з густими червонувато-бурими плямами яєць.

Харчується переважно великими комахами в птахами (ластівками, шпаками, дроздами). Здобич ловить, як правило, на льоту. У зв'язку з нечисленністю шкоди не приносить, підлягає охороні.

Глава 2. Загін Курячі.

Тетерів Кавказький

Lyrurus mlokosiewiczi Taczanowski

Птах середньої величини, маса коливається від 700 до 1500 г. Забарвлення матово-синьо-чорна , кінці «ліри» (хвоста) зігнуті в бік і вниз. Самка рудо-бура з чорним поперечним малюнком.

Кавказький тетерев-ендемік

Кавказу, поширений на вкрай обмеженій території-в межах альпійського пояса

Головного Кавказького хребта і

Малого Кавказу на висоті від 1500 до 3000 м над рівнем моря.

На території Ставропольського краю його можна зустріти в альпійському і субальпійському поясах гір Карачаєво-Черкесії. Кавказький тетерев веде більш-менш осілий спосіб життя, за винятком популяцій, що живуть в альпійському поясі, які взимку спускаються до верхньої межі лісу або заходять в нього.

Токування кавказького тетерева має ряд своєрідних особливостей. У токування беруть участь не тільки старі, а й молоді самці. На току півні або спокійно сидять, або, опустивши крила і майже вертикально піднявши хвіст, підстрибують вгору на висоту близько 1 м, повертаючись при цьому на 180 °.
Стрибок супроводжується характерним грюканням крил. Частота стрибків висловлює ступінь збудження птиці і з появою на току кожного нового півня або самки підвищується. Якщо підстрибує один півень, то по черзі стрибають і всі інші. Струм проходить в мовчанні, якщо не вважати грюкання крил.

Гніздиться кавказький тетерев по заростях рододендронів, ялівцю і низькорослої берези. Гніздо розташовується під прикриттям куща або каменю і являє собою ямку в грунті, бідно вистелену стеблинками, листочками, іноді деревними гілками, мохом і пір'їнками. Кладка містить 5-8 блідо-вохристих з темними плямами яєць. Насиджування і вихованням пташенят займається тільки самка. Самці ж незабаром після закінчення токування переміщаються в добре укриті місця, де линяють.

Тримається кавказький тетерев приховано. Влітку поодинці, взимку в невеликих стайках, самці окремо від самок. Обережний, але в густій ??траві часто затаивается і шумно злітає з-під самих ніг людини.

Харчується листям, нирками, насінням і квітами різних рослин.
Взимку птахи вживають переважно бруньки, сережки і пагони берези, верби, осики, ягоди ялівцю. Кавказький тетерев-дуже цінна і рідкісна птиця. Охороняється законом. Занесена до Червоної книги СРСР і РРФСР.

Куропатка сіра

Perdix perdix lucida L.

Невеликий величини птах, що досягає маси від 350 до 600 р. За зовнішнім виглядом нагадує маленьку курку щільної статури. Це виключно наземний птах.

Самець пофарбований зверху в сірувато-бурий колір з чорним струйчатим малюнком. Шия спереду охриста, зоб сірий, на черевці подковообразное пляма каштаново-го кольору. Самка поменше самця, пофарбована кілька тускнее.

Поширена сіра куріпка майже по всій Європі, в Малій. Азії, на півночі Ірану, в значній частині Казахстану, в південній частині Західної
Сибіру і далі на схід до Туви і Хакасії. На Ставропіллі найбільш характерними місцями куріпки є степу, хлібні поля, що перемежовуються з полезахисних лісосмуг, лісові вирубки й галявини, сади і передгір'я з чагарниками чагарника.

Восени і взимку птахи живуть зграями, весною розбиваються на пари.

Сіра куріпка-самая плодовита з усіх наших птахів. Кладка містить
14-20, іноді 24, рідше 25 одноколірних сірувато або вохристо-оливкових яєць.
Насиживают кладку і виводять пташенят обоє батьків. На гнізді птах сидить міцно, злітає лише під самих ніг наближається людини. Іноді птаха можна зняти з гнізда навіть 'руками.

Політ у куріпки прямий і швидкий. Злітає з землі зграйка з характерним деренчливим шумом. Харчується насінням і пагонами різних рослин. У літньо-осінній період в значній кількості поїдає комах та інших безхребетних тварин.

Володіючи чудовим м'ясом, сіра куріпка належить до числа найбільш цінних мисливсько-промислових птахів. Відстріл цього виду на території Ставропольського краю заборонений.

Глава 3. Загін нічні хижаки.

(STR1G1FORMES)

Систематично сови стоять далеко від денних хижих птахів, з якими вони мають ряд загальних зовнішніх ознак, що виникли в результаті пристосування певною мірою до схожих умов життя . Так, сови мають гачкуватий дзьоб з восковіпей, кігті їхні гострі і сильно загнуті. Однак у зв'язку з переважно нічним способом життя вони виробили багато своєрідних пристосувальних рис будови.

Оперення з м'яких пір'я дуже густе, але пухке, в силу чого політ безшумний. Орієнтування в пошуках видобутку в основному здійснюється за допомогою слуху, який розвинений дуже тонко. Значно розвинені вушні раковини, а перед вушними отворами розташовані шкірясті складки, підсилюють конденсацію звукових хвиль. Очі дуже великі, і птахи добре бачать навіть вночі, а голова надзвичайно рухлива, здатна обертатися на
270 °. Лапи з довгими пальцями служать єдиним знаряддям хапання видобутку; четвертий палець може бути протиставлений двом переднім. Зоба, на відміну від денних хижих птахів, у сов немає. Поширені повсюдно. Загальне число видів близько 200, у нас - близько 20. Пташенята гніздового типу.

Біла сова (Nyctea scandiaca) відрізняється великою величиною і майже суцільно білим забарвленням. Гніздиться в тундрі. Взимку откочевивает кілька південніше. Успішно полює при повному денному освітленні.

Філін (Bubo bubo) - найбільша наша сова, поширена в СРСР повсюдно, за винятком тундри. Гніздиться на землі, на скелях, рідше на деревах. У кладці 2-3 яйця. Полює вночі. Склад їжі варіює по сезонах і географічно. Взимку в Середній Азії ловить головним чином птахів
(качок, лисок і т. п.). Влітку на півдні харчується зайцями, тушканчики, їжаками, але основу харчування складають мишоподібні гризуни, а в деякі роки - зайці.

Сова вухата (Asio otns) - середньої величини з добре розвиненими
«вушками» . Поширена в південній і помірній зонах СРСР. Тримається по острівців і узліссях лісу. Гніздиться в дуплах, старих гніздах інших птахів або на землі. Кладка 3-7 яєць. Полює вночі. Харчується майже винятково мишоподібними гризунами, зрідка ловить птахів.

Сичі (Athene, Glaucidium) - дрібні сови (довжина крила 9-15 см) з великою широкою головою, «вушок» немає.

Сіра сова (Strix aluco) - одна із самих звичайних наших сов. Це велика, з ворону величиною, птиця, вушних пучків у неї немає. Поширена в лісовій смузі Європи, Сибіру, ??Кавказу та в Середній Азії. Осіла і порівняно малорухлива птах. Гніздиться в дуплах і на деревах.
Полює вночі. Склад злиденні видно з таблиці?

| | Середня частина | Південна частина | Татарстан |
| | кавказького | Кавказького | |
| Види | заповідника | заповідника | |
| їжі | | | |
| | |
| | Частота повторюваності (у%) |
| | | | |
| Комахоїдні | 3 | 18 | 3 |
| | | | |
| Мишоподібні | 94 | 84 | 97 |
| | | | |
| Птахи | 4 | 22 | 8 |
| | | | |
| Комахи | 17 | 37 | 3 |

Глава 4. Загін Тятловие.

Вельми спеціалізовані деревні птахи дрібної та середньої величини, кубляться і харчуються на деревах їх насінням, плодами або комахами, що живуть в корі і деревині.

Дятли (Picidae) - дуже численна група лазающих деревних птахів з долотоподібні дзьобом; лапи короткі з загнутими кігтями, зовнішній палець може повертатися назад. Кермові пір'я з жорсткими загостреними стержнями. При лазіння по стовбурах дерев дятли спираються на кермові пір'я, службовці свого роду підпорою для птиці, що сидить на стовбурі.
Харчуються комахами і їх личинками, яких витягують з кори і деревини, руйнуючи їх долотоподібні дзьобом. Мова дуже довгий, з шипиками на кінці.
Ріжки під'язикової кістки тягнуться з боків черепа, загинаються вгору на потилиці і переходять далі вздовж тім'я на лоб, а іноді і до верхньої щелепи. При русі під'язикового апарату вперед мова висувається з розрізу дзьоба більш ніж на довжину голови. Крім комах, дятли їдять насіння хвойних.

Гніздяться в дуплах, які часто видовбують самі в деревах з гнилої серцевиною. Кладка з 3-5 яєць, висиджують самка і самець. Пташенята гніздові.

У нашій фауні більше десяти видів. Основні з них: чорний дятел, або желна (Dryocopus martius), великий строкатий дятел (Dendrocopus major), малий строкатий дятел (D. minor), трипалий дятел (Picoides tridactylus), велінь дятел (Picus viridis).

Дятли грають велику позитивну роль в житті лісу. Щодня вони знищують багато сотень шкідливих комах: короїдів, слоників, гусениць шовкопрядів. Особливо велика користь влітку, коли дятли харчуються комахами.
Взимку вони частіше їдять насіння хвойних. Зірвані шишки дятли зміцнюють у видовбані в дереві пази або в розвилці між гілками і тільки після цього витягують з них насіння. Використані шишки кидають на

Сторінки: 1 2 3 4

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар