Головна
Реферати » Реферати з біології » Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю

Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю

землю.
Місця, в які дятли зміцнюють шишки, називають «Кузня» . Під
«Кузня» нерідко утворюються великі купи використаних шишок, по кілька сотень штук, а іноді й більше тисячі. Шкода, що наноситься дятлами, мізерний і з лишком окупається їх корисною діяльністю. Позитивна роль дятлів у житті лісу відображена в народному вислові «дятел - доктор лісу» .

Глава 5. Загін сізоворонковие, або Сиворакшеподібні.

(CORACIIFORMES)

Ракші (Coraciae) зовні нагадують воронових, наприклад галок. Сюди відносяться головним чином тропічні птахи. У нас зустрічається звичайні-ная сизоворонка (Coracias garrula) завбільшки з галку, красивою синьо-блакитним забарвлення. Гніздиться в дуплах і норах на півдні країни.

3імородкі (Halcyones) - дрібні лісові і прибережні птахи з подовженим конічним дзьобом і дуже яскравим забарвленням. Мешкають головним чином в тропіках. У нас водиться блакитний зимородок (Alcedo atthis), що живе по берегах річок. Птах ця довго сидить на звисаючих над водою гілках і, побачивши рибу, кидається вниз головою, іноді кілька занурюючись у воду.
Гніздяться в норах.

Щурки (Merops) - яскраво пофарбовані дрібні птахи з довгим дзьобом і гострими крилами. Харчуються комахами, яких ловлять у повітрі, нагадуючи цим ластівок. У нас в південній смузі широко поширена золотиста щурка
(Мегоps apiaster), яка місцями приносить шкоду знищенням бджіл.
Гніздиться в норах.

Одуди (Upupae) - дрібні деревні і наземні птахи з довгим саб-леобраз.но загнутим дзьобом; забарвлення яскраве. Копчиковая залоза виділяє смердючу темну рідину, яку самка виприсківает, захищаючись від нападу ворогів. Гніздяться в дуплах. У нас звичайний одуд (Upupa epops), поширений в середній і південній смузі.

Птахи носороги (Bucerotes) - великі тропічні птахи Азії та Африки, яскравого забарвлення і з величезним дзьобом. Мешкають в лісах. Харчуються плодами.
Гніздяться в дуплах, отвори яких замазують глиною, так що залишається тільки маленький отвір, через який самець годує що сидить на яйцях самку. Самка сидить замурована в дуплі близько трьох тижнів.

Глава 6. Загін горобині.

(PASSERIFORMES)

Найбільш численний загін, який налічує близько 5 тис. видів, тобто більше половини всіх сучасних птахів. Зовнішній вигляд і розміри різноманітні.
Найменший вид - корольок, має масу 5-6 г, великий, наприклад ворон,
-1100-1500 р. Більшість горобиних приурочений до лісової і чагарникової рослинності ; число наземних видів порівняно мало, серед горобиних немає справжніх водних птахів, хоча оляпки можуть бігати під водою. Всі види птенцовие. Характерно ретельне пристрій гнізд. Багато виводять пташенят два рази на рік.

Горобині діляться на три підряди.

Кричущі горобині (Clamotores) - примітивні види з несиметрично розташованими голосовими м'язами, яких буває не більше двох пар.
Кілька більше 1 тис. видів населяють переважно Південну Америку, частково Північну Америку і тропіки східної півкулі. Деякі деревні птахи лазять по стовбурах дерев подібно нашим повзики.

Ложнопевчіе горобині (Menurae) - невелика група видів, поширених в Австралії. Голосові зв'язки слабкіше, ніж у справжніх горобиних. Основне сімейство - птаха-ліри (Menuridae).

Співочі горобині (Oscines) - основна група загону, що включає більше
2/3 всіх видів. Голосовий апарат розвинений повністю, голосових м'язів 5-7 пар. Нижні кільця трахеї зростаються в кістковий барабан. У цьому підзагоні близько чотирьох тисяч видів, що об'єднуються в 52 сімейства. Нижче згадані лише деякі з них.

Жайворонки (Alaudidae) включають дрібних наземних птахів, що мешкають в степах і пустелях. Задній палець у них з довгим прямим кігтем. Співають в повітрі. Харчуються комахами і насінням. Корисні.

Ластівки (Hirundinidae) - спеціалізована група дрібних птахів з дуже швидким польотом. Харчуються, ловлячи комах у повітрі. У нас три основних види: сільська ластівка (Hirundo rustica), міська ластівка
(Delichon urbica) і берегова ластівка (Riparia riparia).

Трясогузки (Motacillidae) - наземні дрібні птахи лугів і степів з довгим хвостом, яким птахи часто ритмічно качають.

Оляпки (Cinclidae) - своєрідні дрібні пташки, здатні пірнати і бігати по дну водойм, розшукуючи комах та їх личинок. У нас звичайна оляпка, або водяний горобець (Cinclus cinclus).

Дрозди (Turdidae) - деревні і наземні птахи дрібної та середньої величини. Гніздяться на деревах або в дуплах і пещерках. Самці в більшості прекрасно співають. До цього сімейства відноситься декілька видів дроздів (співочий - Turdus philomelos, чорний - Merula merula та ін), чекани
(Saxicola), солов'ї (Luscinia) iH ряд інших.

Славки (Sylviidae) - дрібні пташки, мешканці крон дерев і кущів.
Більшість, гарно співають. Насекомоядни. Гніздяться на деревах, кущах, рідше па землі.

Мухоловки (Muscicapidae) - дрібні деревні комахоїдні птахи.
Гніздяться часто в дуплах. Охоче ??займають штучні будиночки, вивішувані в садах. Комах ловлять на льоту.

Сорокопуди (Laniidae) - дрібні та середньої величини птиці, мешканці лісових галявин, кущів, лісових вирубок. Харчуються комахами, яких * ловлять у повітрі, великі види ловлять мишей, дрібних пташок і розоряють їхні гнізда.
Часто наколюють спійману видобуток на сухі гілки, запасаючи їжу про запас.

Шпаки (Sturnidae) - наземно-деревні види, що годуються на землі гніздяться в дуплах або серед каміння. Крім звичайного чорного шпака
(Sturnus vulgaris), 'y нас на півдні живе рожевий шпак (Pastor roseus) - дуже корисна птах, винищує багато саранових.

Вранова (Corvidae) середньої і великої величини, частиною деревні, частиною наземні види; всеїдні. До цього сімейства ставляться ворони, ворони, галка, сорока, сойка, кедровка.

Райські птахи (Paradiseidae) - дуже яскраво пофарбовані птахи Австралії та
Нової Гвінеї. Добре виражений статевий диморфізм. Деякі види в шлюбний період влаштовують на землі «альтанки» , які прикрашають яскравими камінням, пір'ям та іншими предметами. У цих місцях буває ток птахів.

Синиці (Paridae) - рухливі деревні пташки, що годуються комахами, яких збирають з поверхні кори і листя або витягають із щілин.
Гніздяться часто в дуплах. Своєрідні гнізда з волокнистих рослинних залишків влаштовують ремези.

Повзики (Sitfcidae) - лісові і гірські пташки, добре лазять по прямовисній поверхні. Часто лазять головою вниз. Годуються комахами, яких ізлекают тонким дзьобом з щілин. Гніздяться в дуплах.

Висновок.

А тепер підіб'ємо невеликий підсумок. На сторінках близько половини видів загонів хижих птахів і журавлеобразних, майже третина видів Л. курообразних, загін фламінгообразних з єдиним видом фламінго. Повністю входять в неї і деякі сімейства - дрофіние, Пеліканова, Скопин. У Червоній книзі СРСР все орлани, майже всі великі орли і соколи, велика частина уларов, журавлів, гусей і казарок. Неважко помітити, що в першу чергу опинилися під ударом найбільші, яскраві, помітні, всі самі прекрасні птахи, які здавна промишляли людиною заради м'яса, пуху, пір'я, або, як хижі, з давніх пір були ізгоями.

І в наш час хижацьке полювання птахам завдає величезної шкоди, особливо під час прольоту або на зимівниках, коли на невеликій території утворюються великі скупчення птахів. Найважливішою охоронної заходом є тому розробка належного мисливського законодавства й найсуворіше його дотримання, особливо коли мова йде про види, що знаходяться на межі зникнення. Закон Росії про охорону і використання тваринного світу забороняє полювання на всі види тварин, занесених до Червоної книги ссср.

Тепер у світі все більше число прихильників 'набуває принцип охорони всіх без винятку видів птахів, крім спеціально виділених мисливських видів, видобуток яких повинна строго регламентуватися.

У наш час до перепромисла додалася ще одна причина зникнення тварин: зміна і руйнування людиною середовища "їх проживання. І чим далі, тим більше виступає вона на перший план. Головна битва, як вважають фахівці, ведеться тепер на екологічному полі бою за збереження природних місць мешкання.

Масштаби загибелі птахів від забруднення нафтою величезні. Одна аварія нафтового танкера обертається смертю десятків тисяч птахів. На думку наших орнітологів, скорочення чисельності водоплавних північних птахів пов'язане головним чином з нафтовим забрудненням місць зимівель. Дев'ять видів цих птахів занесені до Червоної книги СРСР. І ось що особливо невтішно: на порятунок забруднених нафтою птахів сподіватися не доводиться. Такі спроби приречені, як правило, на невдачу. Вони можуть стати успішними лише за наявності спеціально обладнаних і дорогих центрів з порятунку птахів, яких поки немає. Значить, всі сили треба вжити на те, щоб запобігти контакту птахів з нафтою. Намагалися фарбувати нафтові плями в відлякують птахів кольору - теж не дуже надійно. Значить, єдиний надійний засіб - не допускати появи нафтових плям, а якщо аварія сталася, - це найнебезпечніше НП на природоохоронному фронті, що вимагає негайного втручання. В якості найпростішого адсорбенту нафти можна використовувати звичайні опилки - як тільки вони просочаться нафтою, їх збирають і спалюють (більш складні технічні засоби - справа фахівців).

У законі Росії про охорону і використання тваринного світу записано:
«Будь-яка діяльність, що впливає на стан тваринного світу внаслідок порушення середовища існування, умов розмноження і шляхів міграції тварин, повинна здійснюватися з дотриманням вимог, що забезпечують охорону тваринного світу » .
---

Сторінки: 1 2 3 4