Реферати » Реферати з біології » До питання про поширення і міграціях малої бугая

До питання про поширення і міграціях малої бугая

Д.Н. Нанкін

Мала бугай (Ixobrychus minutus) поширена дуже широко. Вона гніздиться всюди в Європі, крім Британських о-вів, Данії, Норвегії, Швеції, Фінляндії та північних районів Європейської території Росії, що перебувають північніше 60 паралелі. Мешкає також в Малій, Передній і Середній Азії, Південно-Західного Сибіру (на захід 900 в. Д.), Північної Індії, майже по всій Африці (за винятком більшості північних і самих південних районів), на Мадагаскарі, Новій Гвінеї, у Східній та Південно-Західної Австралії, Нової Зеландії (рис. 1). У Західній і Південній Європі, на Близькому Сході та півночі Африки ареал плямистого, птахи гніздяться ізольованими поселеннями в сприятливих біотопах. В останні десятиліття знайдена на гніздування в Тунісі (Thomson, Jacobsen, 1979), Омані (Gallagher, 1986), в Перській затоці (Bundy, Warr, 1980). Багато місцеперебування виду в Європі знищуються внаслідок осушення боліт і корекції річкових берегів.

К вопросу о распространении и миграциях малой выпи  

У деяких європейських країнах чисельність виду така: Бельгія - в 1950-і рр.. впала від 200 до 150 пар, а зараз налічує всього 60 пар; Голландія - 170-225 пар; Франція - 1050-2000 пар; ФРН - 6000 пар; Люксембург - 5 пар (Braaksma, 1968; Lippens, Wille, 1972). Залети відомі в багатьох районах Росії, у Фінляндії, Швеції, Норвегії, Ісландії, на Фарерських островах, Данії, Великобританії та Ірландії (понад 280 разів, зазвичай з квітня по вересень), а також на острові Мадейра, Канарських і Азорських островах, (Спангенберг , 1951; Cramp, Simmons, 1977; Ferguson-Lees et al., 1983).

Основні зимівлі малої бугая знаходяться в Африці (південніше 250 с. Ш.), В Індії та Австралії. Дуже рідко окремі особини затримуються на зиму на більш північних водоймах. Спостерігали їх у Франції - 23.12.1948 р. (Junge, 1952), в Голландії - 1.12.1912 р., 14.12.1951 р. (Junge, Taapken, 1953), Чехії - 21.01.1960 р. (Hudec, Cerny et al., 1972). Є дві грудневі зустрічі малої бугая а Швейцарії (Winkler et al., 1987), в Угорщині, а також в Ірландії та одна січнева в Англії (Cramp, Simmons, 1977). Зустрічали їх взимку в Кизилагачський заповіднику (Міхєєв та ін, 1976), на Кіпрі (Neophyton, 1976), островах Північні Споради в Егейському морі (Bauer et al., 1969), в Тунісі (Thomsen, Jacobsen, 1979), в пустелі Сахара (нагір'я Ахаггар на півдні Алжиру), Омані (Walker, 1981). 4.12.1980 р. ми спостерігали малу бугай на Атанасовском озері (Східна Болгарія). Взимку 1984/1985 рр.. інша особина була відзначена в Південній Болгарії на Радієвська водоймах (Борисов, 1986).

Терміни сезонних перельотів виду в різних частинах ареалу різняться. Дорослі самці пролітають на кілька днів раніше самок, за ними слідують молоді неразмножающіеся особини, які затримуються головним чином на півдні області розмноження (Cramp, Simmons, 1977). Як правило, весняний проліт в Південній Євразії починається на початку березня; в середній смузі він йде в кінці березня - початку квітня, а північних кордонів гніздового ареалу птахи досягають десь наприкінці квітня і навіть середині травня.

Осінній відліт в північних районах ареалу починається ще наприкінці липня, в більш південних він йде звичайно в серпні і вересні. У південних частинах Євразії деякі особини летять в жовтні і навіть у листопаді. Останні малі бугая залишають околиці м. Софії до 15.11 (Нанкін, 1982). Масовий осінній проліт йде в серпні і вересні.

Малі бугая - нічні мігранти. Летять поодинці. Днем зупиняються на болотах, озерах, річках, рибних ставках, рисових полях, луках, морських узбережжях, іноді навіть на сухих ділянках степових і пустельних районів, але найбільше в затоплених очеретах і чагарниках рівнинних водойм. Зазвичай спостерігаються поодинці або разом по 2-3 особини. Але в сприятливих біотопах, де багато корму (як наприклад, рибні ставки) концентруються іноді до 10-30 птахів (8.09.1972 р., рибні ставки в околицях м. Пловдива, Південна Болгарія - 30 ос.; Околиці м. Софія, 23.08 .1973 р. - 22 ос., Нанкін, 1982). Зграї в 40-45 особин спостерігали у вересні над Єгиптом (Cramp, Simmons, 1977). Незвично масовий осінній проліт малої бугая був відзначений з середини серпня до середини жовтня 1976 і 1978 рр.. на Синайському півострові. На наглядовій ділянці Зарн кожен день реєстрували мігрантів, іноді по сотні на день. 11.09.1976 р. пролетіло 1861 птахів, а 17.09.1978 р. - 2693 (Paran, Shluter, 1981).

За відомістю центрів кільцювання, до теперішнього часу в Європі та Північній Африці окольцовано приблизно 6500 малих випий і отримано близько 100 повернень з далеких або ближніх дистанцій (Junge, 1941,1951,1952; Junge, Taapken, 1953, 1954, 1957; Verheyen, 1955, 1962, 1969, 1971; Taapken, 1957; Erard, 1969, 1970; Schildmacher, Porner, 1967; Nankinov, Djingova, 1981, Nankinov et al. 1984, 1986; Speek, Speek, 1984; Wassenаar, 1984; Schmidt, 1985). Деякі з результатів кільцювання вже узагальнені і опубліковані (Zink, 1961; Hudec, Cerny et al., 1972). Крім цих джерел, при підготовці даного матеріалу нами були використані і неопубліковані матеріали з Німеччини, люб'язно надані доктором P. Schmidt, за що ми висловлюємо йому нашу сердечну подяку.

К вопросу о распространении и миграциях малой выпи  

Голландські малі бугая мають південну (південно-східну і південно-західну) направленость осінньої міграції і розлітаються на території Бельгії, Франції, Іспанії, Італії, проникаючи і в Північну Африку (рис. 2). Осіння міграція птахів з Голландії йде трьома шляхами (рис. 3): перший по атлантичному узбережжю Бельгії та Франції; другий - через Південну Францію і середземноморське узбережжя Іспанії і третій - напевно самий масовий - через південь Франції, Апеннінського півострів, о-в Сицилію до Лівії. Залишають птиці місця гніздування через один-два місяці після вильоту молодих з гнізда. Найбільш ранні зустрічі окільцьованих голландських малих випий були у Франції - 2.09., Іспанії - 23.09, Італії - 27.09. і в Лівії - 13.09. Остання особина досягла Лівії через 2 місяці і 15 днів після кільцювання в Голландії. Дорослі птахи мігрували раніше, так як з'явилися в Іспанії вже 18.08. Максимальна відстань, яку долають голландські малі бугая на шляху до південно-африканського узбережжя, становить приблизно 2000 км.

К вопросу о распространении и миграциях малой выпи  

Рис. 3. Основні шляхи міграції європейської малої бугая.

Більшість бельгійських малих випий летять на південний схід до Італії, проте в цілому вони мають ті ж напрямки осінньої міграції, що і голландські птиці. При послегнездовой кочевках деякі молоді особини летять і в іншому напрямку. Дві особини у віці 39 і 72 дня були знайдені на північному сході в Голландії на відстані соотвественно 100 і 75 км. У південному напрямку вони відлітають ще раніше. Молода особина була спіймана у Франції через 9 днів (6.08) на відстані 100 км від місця кільцювання. Італію вони перетинають у віці 33-78 днів, тобто з 22.08 по 25.09. Найкращі далекі дистанції, встановлені для окільцьованих бельгійських малих випий, - 1700 км до Сицилії та 2080 км до Іспанії (Lippens, Wille, 1972).

У малих випий, що вивела на території Німеччини, Чехії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Австрії та Швейцарії, переважає південний напрямок осінньої міграції - у бік західних районів Балканського п-ва, Апеннінського п-ва, Сицилії та Екваторіальної Африки. Італію птиці перетинають з 23.08 по 24.11, наймолодші - у віці 34-43 дня, долаючи за цей час понад 500 км. Чеські і словацькі особини летять восени через Югославію (з 9 по 20.08). Їх вік - близько 40 днів. При послегнездовой кочевках деякі молоді особини мають північну, північно-західну, північно-східну і східну спрямованість міграції. На другому місяці життя мала бугай, окільцьована в Чехії (6.07), знайдена на півночі Німеччини (25.08). Можливо, деякі особини з цих країн летять до африканських зимівниках і на південний захід, через Марокко. Птиці з Німеччини віддаляються від своїх гніздівель на 220 км на південний схід (Zink, 1961), а інші досягають Північно-Західної Африки (Schmidt, 1985), долаючи відстань, приблизно 2500 км. Найкращі далекі міграції європейських малих випий (близько 5500 км), встановлені для двох птахів, окільцьованих в Швейцарії та Чехії і знайдених в Заїрі (рис. 2). Європейські малі бугая (I. m. Minutus) зимують в Алжирі, Чаді, Судані, Ефіопії, Сенегалі, Нігерії, Заїрі, Анголі, Замбії, Зімбабве, Південно-Східній і Південній Африці, а також на о-ві Мадейра і Канарських о-вах (Curry-Lindahl, 1981).

Відомості про далеких зустрічах окільцьованих малих випий в інших частинах ареалу отсуствуют. Судячи з літературними даними, що гніздяться в Африці птиці (I. m. Payesii) оседли, однак, одна особина була відзначена влітку в Дарфурі (Судан), а інша - на Канарських о-вах (Cramp, Simmons, 1977). Передбачається, що малі бугая Австралії теж здійснюють міграції, а особини з Нової Зеландії та Нової Гвінеї лише тільки кочують (Pizzey, Doyle, 1980). На території колишнього СРСР малі бугая перелетни. Є повідомлення, що область зимівлі птахів, що гніздяться в Західній Азії перебуває в Південному Ірані та Пакистані (Спангенберг, 1951; Долгушин, 1960). Південно-західний напрямок міграції

Сторінки: 1 2

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар