Реферати » Реферати з біології » До питання про поширення і міграціях малої бугая

До питання про поширення і міграціях малої бугая

виду існує на території Сирії, Іраку та Йорданії (Hue, Etchicopar, 1970). Мігранти пролітають через Єгипет, починаючи з середини серпня, а також через Аравійський п-в (Cramp, Simmons, 1977). Не виключено, що деякі малі бугая з колишнього СРСР зимують і в Індії.

Повторні вилови птахів, окільцьованих на Балканському п-ве, показують, що молоді малі бугая залишаються в гніздових біотопах до кінця липня, а в серпні вже откочевивают. Мігруючі в серпні особини затримуються в районі орнітологічної станції "Атанасовское озеро" від 4 до 23 днів. Осіння міграція триває зазвичай до жовтня. Припускаємо, що шляхи міграції цих птахів має південну або південно-західну спрямованість. Можливо, восени на південний захід (через Балкани) мігрують і багато малі бугая України і півдня Європейської території Росії. Як вказує Ю.В. Костін (1983), осіннього прольоту через Крим птахів, що гніздяться північніше, мабуть, немає або він дуже незначний. Крім того, одна особина, окільцьована на весняному прольоті (19.04) в Алжирі, була здобута на п'ятому році життя в Україні, в районі м. Дніпропетровська (22.08). Інтерес представляє і ще одна мала бугай з незвичайним напрямком міграції - з Франції (Атлантична Луара - 9.07.1963 р.) на південь Європейської території Росії (м. Ростов на Дону - 22.05.1964 р.). Не виключено, що обидва останніх випадки є результатом абміграціі особин.

Явище зміни місць зимівлі і гніздівель існує у деяких малих випий. Так, наприклад, птах, що вивела в Голландії, на третьому році життя була знайдена у Франції. Там же, на четвертому році життя, в кінці квітня трималася й інша особина. Чотирирічна голландська мала бугай була виявлена ??7.07 в Бельгії. Молоді птахи з Німеччини в травні наступного року затрималися відповідно в Італії (23.05) та Австрії (20.05) на відстані від місця вилуплення 430 і 632 км. Мала бугай з Польщі знайдена на 14 році життя в середині червня в Югославії.

У зв'язку з останнім випадком необхідно згадати і про тривалість життя малих випий. Наявні в нашому розпорядженні відомості про 98 окільцьованих особинах показують, що 72,45% птахів були спіймані на першому році життя, 10,20% - на другому, 6,12% - на третьому, 7,14% - на четвертому, 2, 04% - на п'ятому та по 1,02% - на чотирнадцятому і двадцять першому році життя. W. Rydzewski (1974, 1978) повідомляє про двох малих випях, спійманих через п'ять років після кільцювання.

Узагальнюючи відомості про міграцію малої бугая, можна сказати, що типовими дальніми мігрантами є лише особини, що гніздяться на території Європи та Західної Азії. Азіатські птахи летять на південь, можливо на південний схід, а європейські - на південь і південний захід. Добре помітний проліт спостерігається на Синайському п-ве, на Балканському п-ве, через Італію, через південь Франції та Іспанії, а також по атлантичному узбережжю Голландії, Бельгії та Франції (рис. 3). Птахи пролітають над Середземним морем і пустелею Сахара і зимують в основному в тропічній Африці. Проліт над Північною Африкою йде восени з півночі на південь, навесні - у зворотному напрямку. Не виключено, що деякі птахи здійснюють петлеподібний переліт і повертаються до своїх зимівниках через Західну Африку, летячи потім на північний схід. Припустимо і зворотний напрямок міграції - восени на південний захід до Західної Африці, а навесні - строго на північ.

Список літератури

Борисов Б. (1986): Едногодішні ізследванія в'рху орнітофауната на Радієвська водойм (Хасковскій окр'г). - Орн. інф. бюлетін. 19-20: 25-51.

Долгушин І.А. (1960): Птахи Казахстану. Алма Ата. 1: 1-469.

Костін Ю.В. (1983): Птахи Криму. М.: Наука. 1-240.

Міхєєв А.В., Орлов В.І., Рєзанов А.Н. (1976): Випадки знаходження деяких лелекоподібних на зимівниках Азербайджану. - Фауна і екол. тварин. 25: 220-224.

Нанкін Д. (1982): Птахи на град Софія. - Орн. інф. бюлетін. 12: 1-386.

Спангерберг Є.П. (1951): Загін литкастих. - Птахи Радянського Союзу. 1: 350-475.

Braaksma S. (1968): De verspreiding van het Woudaapje (Ixobryshus minutus) als broedvogel. - Limosa. 41 (1-2): 41-61.

Bundy G., Warr E. (1980): A. Check-list of the Birds of Arabian. - Sandgrouse. 1: 4-49.

Cramp S., Simmons K. (eds.) (1977): The Birds of the Western Palearctic. London: 1: 1-722.

Curry-Lindahl K. (1981): Bird Migration in Africa. London. 1: 1-444.

Erard C. (1968): Le Baguage des Oiseaux en 1968. - Bulletin CRMMO Paris. 22:5-24.

Erard C. (1970): Le Baguage des Oiseaux en 1969 et 1970. - Bulletin CRMMO Paris. 23-24: 5-43.

Ferguson-Lees J., Willis I., Sharrock J., (1983): The Shell Guide to the birds of Britain and Ireland. London. 1-336.

Gallagher M. (1986): Additional Notes on the Oman. Eastern Arabia 1980-1986. - Sandgrouse. 8: 93-101.

Hudec K., Cerny W. a spol. (1972): Fauna CSSR. Ptaci. Praha. 1: 1-536.

Hьe F., Etchecopar R. (1970): Les Oiseaux du Proche et du Poyen Orient. Paris. 1-951.

Junge G. (1941): Resultaten van het ringonderzoek betreffende den vogeltrek ingesteld door het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie te Leiden, XXVIII. - Limosa. 14 (1-2): 42-53.

Junge G. (1951): Resultaten ... XXXVI (1949). - Limosa. 24 (1-2): 27-53.

Junge G. (1952): Resultaten ... XXXVII, (1950), 1e deel. - Limosa. 24 (3-4): 113-131.

Junge G., Taapken J. (1953): Resultaten ... XXXVIII (1951), 1e deel. - Limosa. 25 (3-4) :132-153.

Junge G., Taapken J. (1954): Resultaten ... XXXIX, (1952), 1. - Limosa. 26 (3-4): 80-100.

Junge G., Taapken J. (1957): Resultaten ... XLI (1954), 1. - Limosa. 29 (1-3): 66-95.

Lippens L., Wille H. (1972): Atlas des Oiseaux de Belgique et d 'Europe Occidentale. Ed. Lannoo, Tielt. 1-833.

Nankinov D., Djingova M. (1981): Bulletin bird banding. Bulgarian Ringing Centre. Sofia. 7: 1-132.

Nankinov D., Djingova M., Schimanova S. (1984): Bulletin bird banding. Bulgar. Ringing Centre. Sofia. 8: 1-167.

Nankinov D., Djingova M., Schimanova S. (1986): Bird banding Bulletin. Bulgarian Ringing Centre. Sofia: BAS. 9: 1-145.

Nеоphytou P. (1976): Fifth Bird report 1974. The Cyprus Orn. Society. 1-66.

Paran Y., Shulter P. (1981): The Diurnal Mass Migration of the Little Bittern. - Sandgrouse. 2: 108-110.

Pizzey G., Doyle R. (1980): A Field Guide to the Birds of Australia. Sydney. 1-460.

Rydzewski W. (1974): Longevity records VI. - The Ring. 79: 141-145.

Rydzewski W. (1978) The Longevity of ringed birds. - The Ring. 96-97: 218-262.

Schildmacher H., Porner H. (1967): Jahresbericht der Vogelwarte Hiddensee. - Vogelberingungszentrale der DDR Uber das Jahr 1967. 1-96.

Schmidt R. (1985): Fernfunde ausgewahlter Arten. - Ber. Vogelwarte Hiddensee. 6: 83-89.

Speek B., Speek G. (1984): Thieme's vogeltrekatlas. Thieme-Zutphen. 1-305.

Taapken J. (1957): Resultaten van het ringonderzoek betreffende de vogeltrek, ingesteld door het Rijksmuseum van Natuurlujke Historie te Leiden, XLII (1955), 1. - Limosa. 30 (2-3): 127-154.

Thomsen P., Jacobsen J. (1979): The birds of Tunisia. Copenhagen. 1-169.

Verheyen R. (1955): Oeuvre du Baguage des Oiseaux en Belgique. Exercice 1954 - Gerfaut. 45 (3): 197-226.

Verheyen R. (1962): Resultats du Baguement des Oiseaux en Belgique. (Exercice 1961). - Gerfaut. 52: 467-526.

Verheyen R. (1969): Resultats du Centre belge de Baguement. (Exercice 1966, 1967 et 1968). - Gerfaut. 59 (3-4): 293-350.

Verheyen R. (1971): Resultats du Centre belge de Baguement, 1970. - Gerfaut. 61 (3-4): 224-272.

Walker F. (1981): Notes on the Birds of Northern Oman. - Sandgrouse. 2: 33-55.

Wassenaar R. (1984): Euring Data Bank. Annual Report. Heteren. 9: 1-26.

Winkler R., Luder R., Mosimann P. (1987): Avifauna der Schweiz, eine kommentierte Artenliste. II. Non-Passeriformes. - Orn. Beob. 6: 1-131.

Zink G. 1961. Ringfundergebnisse bei der Zwergrohrdommel (Ixobrychus minutus). - Vogelwarte. 21 (2): 113-118.

Сторінки: 1 2

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар