Реферати » Реферати з біології » Велика панда

Велика панда

Велика панда

Велика панда - одне з найвідоміших, але і найбільш рідкісних тварин. Зараз на волі залишилося зовсім небагато панд, але за останні роки докладено чимало зусиль, щоб забезпечити їх виживання.

"Чорні окуляри" і чарівна зовнішність здобули панді не тільки широку популярність, а й загальну любов.

Широку популярність і любов здобула панді її чарівна й легко впізнавана зовнішність. Цей кремезний телепень статурою і зовнішнім виглядом схожий на ведмедя. Основний колір його волохатої шуби білий, але лапи, груди, плечі й вуха - чорні. Такі ж чорні плями приховують маленькі, майже котячі вічка з вертикальними прорізами зіниць.

Дуже корисною відмітною рисою панди є подоба великого пальця на передніх лапах. Насправді це оброслі м'ясистими подушечками відростки. Зап'ястних кісток, якими панда спритно вистачає корм.

Основу раціону великої панди складають листя, стебла і молоді пагони бамбука. Доросла панда з'їдає 10-20 кг бамбука на день, але може і більше. Не гидують панди та іншої рослинною їжею.

Вміючи стояти на приземкуватих задніх лапах, великі панди, тим не менш, завжди пересуваються на всіх чотирьох развалистой, клишоногий ходою. У разі погоні вони переходять на незграбну рись, але швидко втомлюються і не витримують взятого темпу. Відмінні верхолази, вони часто забираються на нижні гілки дерев і пошуку корму, щоб просто відпочити або сховатися від небезпеки.

Де живуть панди

На волі велика панда зустрічається лише в небагатьох порослих холодними вологими лісами гірських районах центрального і південного Китаю, на висотах від 1200 до 4000 м.

Саме там росте їх улюблені ласощі - бамбук. Загальна площа ареалу їх проживання становить близько 30 000 км кв., Але вважається, що панди живуть на ділянці не більше 6000 км кв .. У рідних лісах кожна панда обзаводиться власною територією, яку позначає на прикордонних деревах виділеннями пахучих желе). Іноді ці території можуть частково збігатися, але зазвичай тварини уникають один одного, ведучи відокремлений спосіб життя.

Великі панди можуть стояти на приземкуватих задніх лапах, але швидко втомлюються і при будь-якій можливості не проти перепочити.

Великі панди - нічні тварини, бодрствующие з сутінків до світанку. Вдень вони сплять і відпочивають, але не в постійному лігві, а в затишному містечку де-небудь серед скель або навіть у дуплі дерева.

Що їдять панди

Хоча більшу панду відносять до м'ясоїдних тварин, основу її раціону складає рослинна злиденна, особливо листя, пагони і стебла бамбуку. Сівши де-небудь і бамбукових заростях, звір відламує передніми лапами молоді рослини й методично поїдає всі ласощі - листя, пагони і стебла.

У години неспання, тобто близько 16 годин на день, панда майже весь час зайнята їжею. Щоб зберегти масу тіла, їй потрібна величезна кількість бамбука - почасти тому, що вегетаріанська їжа не занадто живильна, а почасти тому, що травна система панди не так ефективна, як у інших травоїдних тварин. Якщо більшість травоїдних засвоює близько 80% їжі, то панда - всього 17%.

Крім бамбука, велика панда охоче поїдає й інший рослинний корм - траву, квіти, гриби, бульби, корінці й кору, а також дрібних ссавців і рибу, яких вдається зловити. Не гребує вона і падлом. На ведмежий манер панди влаштовують набіги і на бджолині гнізда.

Дитинча панди народжується сліпим і таким крихітним, що перші тижні самка майже не випускає його з лап. Через місяць на його шубці проявляються чорні плями.

Розмноження

Сезон спарювання великих панд триває з середини березня по травень, і в цей час тварини шукають собі пару. На одну самку можуть претендувати 4-5 самців, але як тільки гучне спарювання відбулося, тварини повертаються до колишнього відокремленого способу життя. Через 3-5 місяців самка відшукує в печері або дуплі теплу безпечну барліг. Вистелив лігво листям і 5 гілками, вона народжує крихітного і безпорадного дитинчати. Часто на світ з'являються двоє і навіть троє ведмежат, але вони вимагають такої турботи й уваги, що самка зазвичай вигодовує одного, прирікаючи інших на загибель.

Дитинчата панди

Панди з'являються на світ сліпими, майже голими і важать не більше 150 м. Перші три тижні самка майже весь час сидить, не випускаючи малюка з передніх лап і притискаючи чадо до сосок. Дитинча швидко зростає. До кінця першого місяця у нього відростає хутро з чорними мітками, а через ще два тижні відкриваються очі. Ходити він починає тільки з трьох місяців, а до того матуся постійно носить його на собі.

З п'яти місяців малюк переходить на бамбуковий корм, а ще через місяць його відлучають від грудей. У віці 1-1,5 років дитинча залишає матір і починає самостійне життя. Великі панди досягають статевої зрілості до шести років, і самка народжує дитинча кожні 2-3 роки. Через повільних темпів розмноження дуже важко добитися збільшення чисельності великих панд в природних умовах.

Охорона

За порівняно короткий термін після відкриття цього виду чисельність великих панд настільки скоротилася, що тварина офіційно віднесли до числа видів, що знаходяться на межі зникнення. Само собою, панда вважалася цінним мисливським трофеєм, але головною причиною її вимирання стала вирубка лісів - її природного середовища проживання. У результаті на невеликих територіях збереглися дрібні розрізнені групи панд, що неминуче веде до інбридингу і ослаблення видового генофонду.

До того ж відомо, що бамбукові рослини, залежно від виду, гинуть кожні 40-120 років. У колишні часи, кочуючи по величезних територіях, панди просто перебиралися туди, де було більше бамбука. Тепер же маршрути їх міграції часто перекриті людськими поселеннями або сільськогосподарськими угіддями.

Небезпека, що нависла над великими пандами, цим символом Всесвітнього фонду охорони природи, пробудила інтерес у всьому світі, і з кінця 50-х років китайський уряд вживає серйозні заходи щодо їх захисту. У ряді гірських районів створені заповідники. Діє також державний науковий центр, що займається програмами збільшення чисельності і вивченням панд в природних умовах.

За зробленим одного разу прогнозом до 2000 року в природі не повинно було залишитися ні однієї великої панди. Однак є надія, що завдяки міжнародним зусиллям, це чудове тварина збережеться в рідних гірських лісах.

Основна статистика

Довжина голови і тулуба: 1,2-1,6 м Зростання в загривку: 60-80 см Вага :75-160 кг

Усього в природі збереглося близько 700 панд і ще близько 120 - в зоопарках.

Список літератури

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту probel.km /

 
Подібні реферати:
Кенгуру
У роботі розповідається про Кенгуру, які бувають, чим харчуються, як виносять дітей.
Вовки - виховання потомства
У роботі розповідається, як вовки виховують своїх дитинчат. Загальні відомості про дитинча вовка.
Охорона тварин
Вирубуючи ліс або забруднюючи воду в річках, люди мимоволі гублять багатьох диких тварин, для яких ліс чи річка - будинок. Через господарської діяльності людей і непомірне полювання одні тварини назавжди зникли, а м
Сліпа риба
Сліпа риба (Anoptichthys jordani Hubba, Innes) відноситься до сімейства Characoidea.
Білка
Трапляється, білки в пошуках корму кочують на великі відстані. Це залежить від урожаю соснових і ялинових шишок. У пошуках їх вони пробігають вночі через багатонаселені селища і міста, перепливають річки.
Расбора гетероморфа
Расбора гетероморфа (Rasbora heteromorрha Duncker) рacпространена на Малаккській півострові, Суматрі і Таї-Ланде. Живе вона в густо зарослих ставках і болотах з м'якою водою.
Перлина сибірської тайги. Соболь
Соболь неохоче лазить по деревах і свої гнізда влаштовує під деревними корінням, в дуплах, розташованих невисоко від землі, або в щілинах скель. Звірятко відрізняється винятковою прихильністю до одного разу і
Різновиди білок
У роботі дано опис 14 видів білок. Загальна характеристика, де вони мешкають і як розмножуються.
Сімейство летягових
У роботі описуються загальні відомості про сімейство летягових, до яких відносяться гризуни, близькі до сімейства болючих. Американські летяги.
Амурський тигр
Амурський тигр населяє кедрово-широколистяні ліси. Природні умови середовища існування тигра на Сіхоте-Аліні виключно суворі. Взимку температура повітря в окремі періоди падає до-40 С, а влітку піднімаємо
Первозвері
І не дивно тому, що, отримавши шкуру з Австралії, англійці прийняли її за підробку. Відомий англійський анатом Роберт Кнокс писав згодом, що «вчені схильні були зарахувати це рідкісне произведе
Бобр
Бобер - дуже цікавий звір. Тільки він вміє будувати на річках і струмках справжні греблі, прокладати в лісі справжні канали.
Єжи
Незважаючи на те, що їжаки нерідко живуть поруч з людиною, знання наші про них не повні. Про ежах складено чимало легенд, наприклад, що вони дуже добре ловлять мишей і що їх можна тримати замість кішки. Тим часом, на
Хаплохілус лінеатус
Батьківщина цієї рибки Індія, де вона живе в невеликих стоячих водоймах під палючими променями сонця. За формою тіла лінеатус (Aрlocheilus lineatus) нагадує нашу вітчизняну щуку, за що і отримав у любителів назву "щучкі".
Тюлені
Ластоногі, як правило, тримаються великими групами. У період розмноження вони збираються величезними колоніями («лежбищами» ), що налічують іноді більше мільйона особин. Деякі ластоногі ведуть одиночний обр
Глухар - птах ліси
"Переночувавши на дереві, глухар вранці, ще до світанку, починає токувати: спочатку тихо, несміливо, ніби знехотя , потім, у міру наближення світанку, все зарче і зарче. Першим завжди починає найстаріший і сил
Перлини озера Малаві
Ситцевий Меланохроміс (Melanochromis exasрeratus) мешкає в озері Малаві поблизу острова Лікома тому в нашій країні за ним міцно зміцнилося комерційна назва - "колібрі Лікома".
Сімейство котячих
У роботі розповідається про деяких тварин сімейства котячих.
Видра
Життя видри тісно пов'язана з водою. На суші вона незграбна, зате у воді спритна, швидка, прекрасний плавець і водолаз. Хутро не змочується водою і утримує повітря. Харчується видра в основному рибою і жабами.
Загальні відомості про білки
В роботі описані гідності, розміри і батьківщина походження білок.

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар