Реферати » Реферати з біології » Земноводні

Земноводні

ніж перші: черевцем він формує яйця так, щоб вони лежали на спині самки в один ряд, хоча нові кладки у плодовитого пари ковзають вже по притиснутим до спини яйцям. Задніми лапами, виносячи їх далеко вперед, самець збирає яйця з боків тіла самки і з її голови і формує їх в один шар на строго певній ділянці її спини. Окремі яйця падають на дно, прилипають до рослин, але вони вже не розвиваються. Якщо яйця зняти зі спини самки і помістити в окрему посудину, то навіть в оптимальних умовах (аерація, фільтрація води) їх інкубації не відбувається. Очевидно, впрессовка яєць самцем в спину самки - один з важливих моментів успішного розмноження.

По закінченні відкладання яєць самець йде від самки. Тепер добре видно всю кладку на її спині. Яйця великі (в діаметрі до 1,4 мм), кольору слонової кістки (ступінь жовтизни варіює), лежать щільним компактним шаром. Вони втиснули в спину самки приблизно на одну чверть. У такому вигляді самка плаває і починає харчуватися. До яйцям, оскільки вони клейкі, прилипають сміття, шматочки рослин і пр.

Через три години після кладки знизу від спини жаби, покритою рядами нерівних горбочків, починає підніматися сіра губчаста маса того ж кольору.
За добу ця маса розбухає так, що яйця майже повністю занурюються в неї, видно тільки їхні світлі верхівки - щось на зразок старої, давно забитій брудом бруківці. І що дивно, відтісняється весь налиплий на яйця сміття, крихти, а також неоплодотеоренние і неповноцінні яйця.

Дозрівають ембріони при кімнатній температурі за 15 днів, при 26-28 ° С - за 10-12. Соереваніе яєць відбувається нерівномірно. За 3-4 дні до виходу пуголовків над кожним яйцем утворюється невеликий отвір, через яке надходить вода для посилено дихаючого ембріона. Спина самки стає схожою на ситечко. За добу-другу до виходу пуголовка відбувається розбухання оболонки яйця і над ним утворюється горб з отвором на вершині.

Сильні пуголовки вилітають з яєць, як ракети, і стрімко йдуть до поверхні, щоб схопити бульбашка повітря. Слабкі вибираються з яєчної оболонки повільно, головою або хвостом вперед, так що спина самки буквально всіяна головами і хвостиками. Ці пуголовки падають на дно і досягають поверхні, з двох-трьох спроб. Захопивши пляшечку повітря, вони починають плавати горизонтально. Їх майже кулясте тіло має діаметр 2,5 -
3мм, прозорий хвіст-7-9мм. Пуголовки групуються в зграйку, стрімко тікають від хижаків, можуть зариватися в мул.

Харчуватися вони починають на другу добу. Пуголовки - фильтратори.
Корми, придатні для пуголовків шпорцевой жаби, потомству пипи не підходять; складність у тому, що їм потрібна густа маса бактерій і інфузорій при збереженні свіжості води. Аерація, особливо сильна, пуголовкам шкідлива. Залишати їх у водоймі з дорослими жабами не можна - вони гинуть від виділень останніх. Таким чином, найскладніше в біотехніки розведення піп - створити відповідні умови і нагодувати пуголовків.

Розвиток пуголовків і метаморфоз триває 6-8 тижнів. Перед перетворенням в жабеня пуголовки досягають довжини 35-40 мм. Спочатку з'являються задні, потім передні кінцівки, Хвіст зменшується, і пуголовок живе за рахунок накопиченого в ньому білка і в цей час не харчується. На цій стадії він повільний і як би ширяє в товщі води. У цей момент і треба його відловити і пересадити у водойму для жабенят, пізніше це зробити важче.

Зникнення хвоста збігається з формуванням рота у жабеняти, і він переходить на активне живлення. До цього часу фільтруючий апарат редукується, жаберное дихання замінюється легеневим і шкірним. Подальша доля жабенят залежить від великої кількості живих кормів (трубочник, енхітреі, мотиль) і своєчасної їх сортування за розмірами.

Самка жаби після виходу пуголовків треться об каміння, счищает зі спини залишки яйцевих оболонок, потім линяє. З цього моменту вона знову готова до спаровування.
Зникаючі види земноводних на території Краснодарського краю.

Звичайна, або сіра, жаба.

Bufo bufo Linnaeus, 1758

Загін Безхвості - Anura

Сімейство жаби - Bufonidae

Статус . Категорія 3 - рідкісний вид.

Короткий опис. Підвид звичайної жаби, що мешкає на Кавказі.
Довжина тіла до 125 мм. Шкіра суха, частково ороговевшая, крупнобугорчатий.
Спина сірого або коричневого кольору, черевце брудно-сіре або жовтувате.
Активна в сутінки і вночі. Вдень ховається в лісовій підстилці, норах гризунів, під корінням і в дуплах дерев. Зимує в норах, підвалах, льохах. Харчується комахами, павуками, слимаками. У водоймах буває тільки під час розмноження (березень-квітень), близько 10 днів. Ікра у вигляді шнурів довгою до 3-5 м. Пуголовки розвиваються до 2 місяців. Статевозрілі на 3-4 році життя.

Розповсюдження і місця проживання. Північно-Західна Африка, Євразія,
Кавказ. У Краснодарському краї зустрічається в передгірних і гірських районах до
1700 м над рівнем моря. Мешкає в лісах, садах, городах.

Чисельність і тенденція її зміни. Низька. Точних даних про чисельність в Краснодарському краї небагато.

Лімітуючим чинником і заходи охорони. Забруднення водойм. Необхідна охорона місць нересту, екологічне виховання населення, організація національного парку на плато Лаго-Накі.

Кавказька крестовка.

Pelodytes caucasicus Boulenger 1896

Загін безхвості - Anura

Сімейство Часничниці - Pelobatidae

Статус. Категорія 2 - вид знаходиться під загрозою зникнення.
Ендемік Кавказу. Внесений до Червоної книги МСОП, Червоної книги СРСР і Червоної книги РРФСР

Короткий опис. Зовні схожа на жабу. Довжиною до 55 мм. Спина брудно-оливкового кольору в плямах, черевце світле. Під час розмноження у самців по краю нижньої щелепи, на грудях і лапах з'являються чорні точкові шипики - рогові потовщення, схожі на бородавки. Це їх шлюбний наряд, який після розмноження самці втрачають. На спині стає помітним світлий косо розташований хрест, особливо чітко видний на тварин у воді. Зіниця вертикальний. Період розмноження розтягнутий з липня по вересень.
Тварини обережні, активні в основному вночі, коли їх можна виявити за характерними звукам, що нагадує деренчання кришки на закипає чайнику.
Харчуються комахами.

Розповсюдження і місця проживання. Кавказ - від Краснодарського краю на заході до Азербайджану на сході. У Краснодарському краї зустрічається до нижнього гірського альпійського пояса. Мешкає в невеликих стоячих водоймах, річках і струмках з великим течією.

Чисельність і тенденція її зміни. Чисельність окремих популяцій різниться дуже істотно. В цілому скорочується.

Лімітуючим чинником і заходи охорони. Забруднення водойм, інтенсивна вирубка лісу і проведення земляних робіт. Необхідно виявлення великих нерестовищ та їх охорона, установа ремізних ділянок.

Звичайна часничниця.

Pelobates fuscusLaurenti, 1768

Загін безхвості - Anura

Сімейство Часничниці - Pelobatidae

Статус. Категорія 3 - рідкісний вид.

Короткий опис. Довжина тіла до 80 мм. Спина жовтувато-бура або з великими і дрібними бурими і червоними крапками. Шкіра гладка. Внутрішній п'ятковий бугор на задніх лапах дуже великий, лопатоподібний. Лоб між очима опуклий. Веде риє спосіб життя, ховаючись вдень під землею.
Віддає перевагу м'який грунт, уникає кам'янистих грунтів. Харчується наземними безхребетними. Зимує на суші, зариваючись в землю або використовуючи нори звірків. Ікрометання в березні-квітні в водоймах. Пуголовки розвиваються близько 3 місяців, перед метаморфозом досягають довжини 73 - 175 мм, що більше розмірів дорослої тварини. Статевозрілими стають на 3 р.

Розповсюдження і місця проживання. Центральна та Східна Європа. В
Краснодарському краї - південна межа ареалу виду по р.. Кубань. В Адигеї зустрічається у рівнинній степу і низкогорье. Мешкає в змішаних лісах, степах, полях, на городах, в парку.

Чисельність і тенденція її зміни. Відомостей про чисельність в
Краснодарському краї дуже мало. В Адигеї в рівнинних степах на городах щільність 2-3 особини на 10мІ, в х. Садки Примор'я-Ахтарського району - до 10 особин на 100 мІ.

Лімітуючим чинником і заходи охорони. Застосування пестицидів, скорочення водойм. Необхідно уточнити поширення та чисельність виду в різних районах Краснодарського краю.

Гребінчастий тритон.

Triturus cristatus Laurenti, 1786

Загін хвостаті-Caudata

Сімейство Саломандровие-Salamandridae

Статус . Категорія 2 - вид знаходиться під загрозою зникнення.

Короткий опис. Спина темна, черево оранжеве з великими чорними плямами. Шкіра зерниста. У самця в шлюбному вбранні спинний гребінь переривається біля основи хвоста. Довжина тіла з хвостом до 115 мм у самців і
127 мм у самок. Розмножуються в водоймах навесні. На початку літа дорослі залишають водойми. Зимують на суші. Статевозрілі на 3 рік життя. Годуються безхребетними.

Розповсюдження і місця проживання. У лісовій зоні Євразії, в Криму та на Кавказі - ендемічний підвид - T. Skarelini (Strauch, 1879). В
Краснодарському краї - в лісах від нижнього гірського до альпійського пояса.
Мешкає в невеликих водоймах зі стоячою або повільно проточною водою, зарослих рослинністю і іноді до літа пересихаючих. На суші можна зустріти під корою пнів, що впали гниючих дерев.

Чисельність і тенденція її зміни. Незначна, помітно скорочується.

Лімітуючим чинником і заходи охорони. Осушення дрібних водойм, застосування

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар