Реферати » Реферати з біології » Птахи Таймиру

Птахи Таймиру

Введення.

На території краю зустрічається 344 види птахів. Однак 24 види з них у нас є тільки залітним (глупиш рожевий і кучерявий пелікани, велика біла чапля, рожевий шпак та інші)

На арктичному узбережжі і в тундрі мешкають чорні, краснообразние казарки. У тундрі, в тайговій зоні і гірській тайзі звичайним є гусак гуменник. З роду лебедів зустрічаються лебідь - кликун, що населяє лісотундру і тайгову зону, і тундровий лебідь. В даний час чисельність лебедів дуже низька.

Набагато численні качки: крижень, чирок - свистунок, шилохвіст, свищів, крохалі, косатка, морянка, гоголь і багато інших. Хижі денні птиці (загін соколоподібних) представлені 24 видами - скопа, балобан, сапсан, кречет, кобчик, степова і звичайна боривітер, чеглок та інші.
З яструбів зустрічаються тетеревятник, перепелятник, мохноногий канюк
(зимняк), орлан - білохвіст, орел - могильник, шуліка, орел - беркут та інші, всього 15 видів .

У високогірних районах Саянських гір мешкає дуже рідкісний вид - алтайський Урал.

З журавлиних у нас зустрічаються сірий і чорний журавель. Чисельність цих чудових птахів останнім часом значно скоротилося.

Тундра і лісотундра Північно-Сибірської низовини багата водоплавними птахами, це всілякі види гусей.

Пелікани.

Здавна вражаючи уяву людей, пелікан залишив свій слід в легендах, міфах і різних релігіях. У мусульман пелікан - священний птах, нібито допомагала будувати святині Мекки. У християн - символ самовідданої материнської любові. Він, за переказами, розриває власні груди, щоб нагодувати пташенят (у кучерявих пеліканів у шлюбний період оперення на горлі і зобі червоніє - звідси очевидно і легенда). Від інших водяних птахів представники загону пеліканообразних відрізняються тим, що плавальна перетинка натягнута між усіма чотирма пальцями кожної з лап.

Одні пелікани пофарбовані в рожевий колір, інші в сірий, і пір'я у них як би кучеряві. Їх так і називають - кучеряві, а рожевих пеліканів - рожевими; це два різних види.

Рожеві пелікани гніздяться в очеретах і на відкритих берегах. Колонії птахів зазвичай великі (до 500 пар.). Кучеряві висиджують пташенят маленькими групами в герці очеретів і очеретів, на берегах невеликих озер. Гнізда пеліканів являють собою купи рослин. Підросли птиці пеліканів, невеликими групами йдуть на розвідку навколишніх заплав, а з трьох місяців вони відлітають в більш далекі подорожі і вчаться ловити рибу. Риба - єдина їжа пеліканів. Промишляють вони дружно, зграєю на прибережному мілководді. Вишикувавшись півколом, пелікани з плескотом і шумом ганяють оточену рибу. На підході до берега ряди загоничів ущільнюються, риба хлюпається на мілині, і птиці вичерпують її своїми дзьобами-ковшами.

Пелікани гніздяться по берегах Чорного, Каспійського, а колись і
Аральського морів, деяких озер Казахстану, середньої Азії, півдня Західного
Сибіру. Рожевий пелікан розмножується в деяких районах Африки, а кучерявий в античний час гніздився в дельті Рейну. Тепер у Західній Європі знайти гнізда пеліканів можна тільки в низинах Дунаю.

Казарки.

Дивно красиві птахи з роду казарок; чотири з п'яти видів цих дрібних гусей живуть в приполярних областях Північної півкулі. Тільки гавайська казарка обжила крихітний ареал, обмежений островами Гаваї і
Майї.

Найбільший вид - канадська казарка. Вона охоче селиться, поруч з людиною і, давно перетворилася на підлозі домашню птицю. Її можна зустріти майже в кожному парку Західної Європи та Північної Америки. Чорна казарка - єдина з казарок, яка обжила все узбережжя арктичних морів, островів і архіпелагів, в тому числі і самі північні в світі ділянки суші на
Землі Франца - Йосипа і в Гренландії краснозобая казарка - гніздиться тільки в тундрах півостровів Ямал, Гиданський і Таймир. Вибираючи місце для виведення потомства, цей птах зазвичай намагається «присусідитися» до гнізда сокола сапсана, забезпечуючи пташенятам захист від самого небезпечного ворога казарок
- песця.

Чорно - білий наряд білощокий казарки доповнено перлинно - сірою мантією крил. У середині 90-х р. г XX в. вибуховий збільшення чисельності (до
200 тис. особин) цих птахів призвело до розширення місць проживання в Північно -
Східній Атлантиці. Однак до середини XX в. білощокий казарок залишалися лічені одиниці, в основному з - за їх затяжного «конфлікту» з західноєвропейськими фермерами і белошейка казарок розходяться погляди на способи використання озимих посівів на полях. Але як тільки ввели заходи з охорони птахів - заборонили на них полювати, вид був врятований. Мабуть, результати періодом підйому чисельності за природними причинами.

Чайки.

У сімейство казарок входить 45 видів. Всі вони живуть по побережжю морів і прісних водойм. Ці елегантні птиці відмінно літають, прекрасно плавають, і ходять по суші, але пірнають з працею. Дорослі чайки майже завжди білі з темною спиною і верхи крил. У деяких - чорна або коричнева голова. Молоді чайки зазвичай бурі або сірі, з темними плямами. Чайки всеїдні, але воліють рибу і водних безхребетних. На суші чайки розоряють місце гніздування інших птахів, поїдаючи яйця і пташенят, ловлять комах і дрібних ссавців, віднімають корм у інших морських птахів. Більшість видів чайок гніздяться в холодних краях; тому восени вони покидають рідні місця. Найдальші перельоти - з Арктики до берегів Африки і Південної Америки
- здійснює вілохвостая чайка. Близько річок і озер Росії найчастіше можна зустріти озерну чайку. Влітку її голова пофарбована в темно - коричневий колір, крила сірі, з чорними кінцями, а решта оперення біле. Колонії цих чайок зустрічаються на озерах, річкових станицях і болотах, серед лісів, степів і навіть пустель. Сиза чайка гніздиться не тільки на внутрішніх водоймах, але і по берегах морів. Від озерної чайки вона відрізняється білою головою. На Півночі і Півдні Росії, а надалі час і в середній смузі гніздиться срібляста чайка, дуже схожа на сизу чайку, але в півтора рази більше.

Зозулі.

На землі мешкають близько 130 видів родини Зозулеві. Представники, принаймні, 50 з них не насиджують свої яйця, а перекладають батьківські обов'язковості на інших птахів. Вражаюче, в яких різноманітних гніздах і на якій різної їжі зростає зозулених потомство.

Розпізнати серед своїх яєць зозулине птахам важко, тому, що еволюція виробила у зозулі дивну властивість: її яйця і розміром, і кольором (блакитні, бурі, зелені та інші) схожі на яйця птахів, в гніздах яких вона їх підкидає. Вчені підрахували, що зозулі підкидають свої яйця птахам близько 150 видів. Під Москвою, наприклад, кукушата - часті гості в гніздах майже будь співочої птиці, часом навіть в дуплах дятлів (коли зозуля не може протиснутися в дупло, вона приносить свої яйця в дзьобі).

Але ось підкидьок звільнився від шкаралупи. І тут же починає розчищати собі простір. Маленький і сліпий пташеня несе на спині ... іншого пташеня. Підтримуючи його культяпкамі - крильцями, обережно пересувається до краю гнізда, опускає вниз голову і раптом різко відкидає назад. Пташеня, що сидів у нього на спині, летить вгору, а потім падає вниз, на землю.
Пташеня - носій кілька хвилин відпочиває і знову задкує задом, підповзає під іншого сусіда, підкидає його в особливу видолинок на спині і поміщає до краю гнізда. Ривок - і ще одна жертва летить вниз.

Так зозуленя розправляється зі своїми зведеними братами і сестрами.
Робить він це несвідомо, підкоряючись інстинкту. Вже в перші години житті не переборена прагнення спонукає зозуленяти викидати з гнізда усе, що там знаходиться. На спині у зозуленяти - чутливі сосочки. Варто до них доторкнутися, як він зараз же стає в позу «викидача» . Але через чотири дні інстинкт зникає.

Зозуленя дуже ненажерливий, прийомні батьки весь день від зорі до зорі, буквально кожну хвилину приносять йому корм. Вилупившись з яйця, зозуленя через 20 днів залишає гніздо, але, віддані своїм батьківським обязоннастям, пташки - вихователі годують його ще місяць або півтора.
Основна їжа зозуль - комахи, яких вони поглинають у величезній кількості. Причому з усіх пернатих одні тільки зозулі люблять клювати волохатих гусениць, покритих отруйної "шерстю", покритих не чіпають інші птахи.

Звичайні зозулі, що мешкають на території Росії, підкинувши яйця, ніколи до неї більше не повертаються і досить скоро відлітають на південь.
Молоді птахи летять пізніше і абсолютно самостійно.

Не всі зозулі настільки забезпечені. Деякі вигодовують своїх пташенят разом з прилітними батьками. Інші і годують, і висиджують пташенят, але гнізд не будують - займають чужі. Треті та гнізда будують і піклуються про потомство, але часом підкидають яйця в гнізда інших зозуль чи інших птахів.

Канюки.

У північних країнах, особливо в тундрі, водиться один Сарич, плюсна якого оперена, як у орлів - канюк, конюх; він є представником особливого роду - ARCHIBUTEO. Незвичайно строката забарвлення цього птаха представляє суміш білого, жовтого, червоно-сірого, чорного і бурого

Сторінки: 1 2
 
Подібні реферати:
Чайки
занадилися випрошувати подачки і харчуватися на смітниках, чайки зовсім перестали боятися людей. Як вже говорилося, деякі види на всіх континентах стали гніздитися в містах, де місцями за чисельністю сопер
Сімейство буревестнікових
Це найбагатше за кількістю видів сімейство в загоні трубконосих ( 66 видів) і, найбільш різноманітне. Новосибірські трубочки у всіх буревестнікових зближені і знаходяться на верхній стороні надклювья. Часто вони слив
Рідкісні та охоронювані птиці Ярославської області
Кілька слів варто сказати про значення птахів. Найбільш корисними вважаються гніздяться і зимуючі птахи: синиці, пищухи, повзики, дятли, корольки. Ці птахи знищують комах-шкідників на всіх стадіях р
Перельоти птахів
При такій швидкості польоту птахи могли б за відносно короткий час досягти області зимівлі або гніздів'я. Але насправді переліт зазвичай розтягується на довгий час. Вважають, що птахи при далеких п
Кроншнеп
Загін об'єднує декілька великих груп птахів, в основному мешканців узбереж і боліт: якан, куликів, чайок, чістікових і тиркушек. Крила, як правило, вузькі, хвіст короткий. Оперення щільне, зазвичай неяскраве.
Загін голубеообразних
Голубоподібні, загін птахів. 3 сімейства: дронти (вимерлі), голуби і рябки. Ок. 300 видів, поширені широко. Птахи з щільним масивним тілом; ноги і шия короткі; крила довгі і гострі, пристосовані до стрімкого польоту.
Денні хижаки
До цього загону відносяться близько 270 видів. Це птиці середньої і великої величини. У одного з найбільших видів - американського кондора крило довжиною близько 115 см, раз-мах крил до 275 см.
Зникаючі тварини
У наш час хижацьке полювання птахам завдає величезної шкоди, особливо під час перельоту або на зимівниках, коли на невеликій території утворюються великі скупчення птахів. Найважливішою охоронної заходом є по пов
Птахи (загін: голуби, литкастих, дятли)
Всі наші голуби середніх розмірів і мало відрізняються зовні: невелика, витончена голова з мініатюрним «голубиного типу» дзьобом, злегка роздутим біля основи, коротка шия, короткі ноги з сильними, чіпкими пальцями
Птахи середньої смуги Росії
Опис повадок і місць проживання деяких птахів .
Види кормового поведінки кулика-сороки
Спроба локального вивчення одного з важливих аспектів життя та існування масової морського птаха Білого моря кулика-сороки, нещодавно занесеного до Червоної книги з-за скорочення чисельності популяції.
Активність берегової ластівки
Мета роботи - вивчення добової активності ластівок у період гніздування.
Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю
Одним з найскладніших є питання про чисельність популяції, її статевому і віковому складі, достатніх для тривалого і благополучного існування виду. Природно, що наявність в популяції тільки дорослі
Глухар - птах ліси
"Переночувавши на дереві, глухар вранці, ще до світанку, починає токувати: спочатку тихо, несміливо, ніби знехотя, потім, у міру наближення світанку, все зарче і зарче. Першим завжди починає найстаріший і сил
Птахи у великому місті
Статистика та види птахів, в Москві і на території Росії.
Фороракос
Історія першої птиці на землі і її характеристика.
Ворона
Гучними зграями збираються ворони всюди, де живе людина: і в Європі, і в Азії, і в Америці. Найрідкісніша серед ворон - гавайська.
Поведінка чайки
Звичайна, або озерна, чайка (L. ridibundus) - звичайна і майже всюди найбільш численна з наших чайок. За розмірами вона трохи дрібніше сизої чайки, важить 250-400 р. Статура її струнке, політ ліг
Біологічні періоди життя птахів
Середа, в якій існують тварини, постійно змінюється. Особливо помітні сезонні коливання клімату. Під впливом цих коливань тварини пристосувалися до існування в такому середовищі.
Кажани
Довжина цієї кажана близько 11 см, при розмаху крил 37 см. Хутро її на всьому тілі червонувато-бурого кольору, вуха і літальна перетинка - темно-бурі. Вечорниці тримаються переважно в старих великих міс