Реферати » Реферати з біології » Птахи Таймиру

Птахи Таймиру

квітів.
Тварини, які прив'язують канюка тундрі - пеструха та інші гризуни, які представляють для нього багату поживу. Дуже корисна (в день з'їдає
10-15 мишей) і, мабуть, сама звичайна в Центральній Росії хижий птах.

Канюк його назвали за гучні протяжні крики, якими він ніби щось випрошує, канючить. Нагадують вони і нявкання кішки, тому в
Німеччині канюка називають «котячий орел» . Побачивши жертву, канюк на 2-3 секунди зависає в повітрі, а потім падає вниз на жертву.

Сапсан.

Мощногрудий, з добре помітними довгастими, чорними плямами під очима («вусами» ). Хоча гніздиться сапсан по всьому світу, зустрічається дуже рідко. Розміром він приблизно з ворону. Згадані вуса відрізняють його від інших соколів, крім чеглока, але той дрібніше і з рудими «штанами» - пір'ям ніг і подхвостья. Сапсан полює тільки на що летять птахів: від ластівок до гусей.
Б'є кігтями, пікіруючи з висоти, важких птахів (гусей) добиває вже на землі. Під час повітряної атаки, нападаючи на дичину під кутом 45 градусів, сапсан розвиває неймовірну швидкість - до 350 км / ч.

Поморники.

Представники роду поморників з сімейства ржанкообразних мешкають в холодних широтах обох півкуль. З 7 видів поморників чотири живуть в
Північній півкулі, три в Південному. У Росії можна зустріти чотири види.

Зовні поморники схожі на чайок, але в їх забарвленні переважають темні тони. Примітна у поморників форма хвоста - центральна пара кермового пір'я довші інших. Найбільш довгі кермові пір'я (на 15-18 см довший хвоста) у самого дрібного і витонченого довгохвоста поморника.
Короткохвості і середній поморники крупніше, але центральні кермові пір'я у них коротше на 7-10 см. а в самого великого і масивного великого поморника
- хвіст клиновидний і центральні кермові пір'я лише трохи довше інших.

Поморники відмінно літають і плавають, впевнено почувають себе на суші, але пірнати не вміють. Влітку вони живуть у вологих рівнинних тундрах. Гніздо дуже просте - вистилають ямочку листочками верби і лишайниками; туди самка відкладає два яйця. Через 25-27 днів з них вилуплюються пташенята, вкриті темним, майже чорним пухом. Через кілька днів пташенята залишають гніздо, а в місячному віці вже піднімаються на крило. Поморники дуже турботливі батьки і самовіддано захищають своє потомство. Коли хижак наближається до гнізда, птахи початку намагаються його відвернути, прикидаючись пораненими, а якщо це не допомагають, то сміливо атакують ворога (іноді нападають на людину).

У гніздовий період основною їжею поморників є яйця і пташенята інших птахів, яких вони видобувають, розоряти гнізда. За це в народі їх прозвали фомки-розбійниками. Однак харчуються поморники і рибою, віднімаючи її у інших птахів (особливо це хар-но для короткохвостого поморника).
Роблять вони це в повітрі: вдвох чи втрьох атакують птицю, спритно підхоплюючи на льоту здобич, яку та випускає з рук. Восени поморники залишають сушу і до наступної весни живуть у відкритому морі, де ловлять рибу і розбійничають, віднімаючи чужу здобич.

Буревісники.

Орнітологи відносять до загону буревеснікообразних, близько 100 видів морських птахів з чотирьох родин: буревісників, альбатросових, кагуркових і пірнаючих буревісників. Ці незвичайні птахи дуже давні близько 50 млн. років. Вони чудово пристосовані до життя між двома стихіями - небом і океаном. Могутні крила (у деяких видів їх розмах крил 3.5 м) невтомних літунів - буревісників і альбатросів - влаштовані так, що ліктьовий суглоб фіксує крило в розправленому стані, дозволяючи птахам невтомно парити над морськими просторами. А ось забезпечені перетинками ноги майже у всіх представників цього - загону слабкі. По землі альбатроси пересуваються щодо спритно, інші ж ледве - ледве перевалюються з ноги на ногу.

Ніздрі у всіх Буревісникоподібні укладені в рогові трубочки
(звідси друга назва загону - трубконосих). Через ніздрі виділяються надлишки солей, що дуже важливо для морських птіц.В сімействі буревісників є птиці зростанням з дрозда і такі, які можуть зрівнятися за розмахом крил з альбатросами (у гігантських буревісників до 2,8 м). Південний гігантський і північний гігантський буревісник - блукачі, що облітають земну кулю слідом за східним вітром. На островах навколо Антарктиди, гігантські буревісники тероризують пінгвінів: крадуть яйця і пташенят.
Днем дорослі буревісник полюють над морем, вночі повертаються до гнізда і годують пташенят. Так проходять довгі тижні, а потім батьки откочевивают до північних морів. Уміння знаходити вірну дорогу над океанами у цих птахів вражаюче. Одного разу буревісника відвезли з Англії за 5 тис. км в
Америку, і там випустили. Через 12 днів він повернувся і знайшов своє гніздо на крихітному острові біля берегів Уельсу.

Сови.

Багато відомих біологи (наприклад, Карі Лінней) минулого включали сов і хижих денних птахів в один загін. Пізніше стало зрозуміло, що зовнішня схожість настільки різних за походженням груп виникло в результаті властивого тим і іншим хижацтва. Особливо примітні величезні круглі очі сов. Вони прекрасно бачать і вдень і вночі, тільки світ їм видається чорно-білим. Очі у сов розташовані не з боків голови, а зрушені до основи дзьоба. Вчені називають таке зір бінокулярним (від латинського bini - «два» , і ocularius - «очної» ). Воно дозволяє птахові точно оцінювати відстань до цікавлять її предметів, в першу чергу при падінні на жертву. Але образ у сов менше, ніж у інших птахів, ззаду і боків вони нічого не бачать. Щоб дивитися в різні сторони, вони примудряються повертати голову навколо вертикальної осі на 270 градусів, а навколо горизонтальної - на 180 градусів! Проте головну інформацію про навколишній світ совам дає слух. Його унікальні органи здатні точно знаходити джерело звуку. Багато хто з них, наприклад сипуха або мохноногий сич, полюють в темний час доби, коли саме гострий зір майже марно. Досліди довели, що сови успішно ловлять здобич навіть із зав'язаними очима або в абсолютно темній кімнаті. Як же їм це вдається? Серед птахів тільки у сов є подібність вушних раковин. Освічені спеціальними складками шкіри і пір'ям, вони досягають у представників деяких видів чималих розмірів.
Великі і барабанні перетинки. Але саме значне пристосування - так званий лицьовий диск з рухомих маленьких пір'їнок, що ростуть навколо дзьоба. Він діє подібно локатору: вловлює і фокусує на слухові отвори найслабші звуки. А схожі на вуха пучки пір'я на голові пугача або ушастой сови лише своєрідне прикраса і чути, ніяк не допомагають. Для успішного полювання цим хижакам важливо несподівано напасти на жертву, адже більшість тварин моментально затаюються при появі небезпеки. У сов розвинена здатність літати практично безшумно. Пір'я у них дуже м'які і при помаху розсікають повітря беззвучно, хоча від цього знижується швидкість польоту. Лише, сови, які полюють вдень, можуть не звертати уваги на шум крил під час польоту.

Більшість сов створюють сімейні пари, причому у деяких вони зберігаються на все життя. У шлюбний період птахи голосно токують: кричать на різні лади, залучаючи «нареченого« або «наречену» .

Годування самки, насиджує кладку яєць, а потім і годування пташенят, супроводжуються звуками, що несуть певний сенс. З середини березня і до середини травня ввечері і вночі лунають в лісах совині крики. Причина такої балакучості - у нічному способі життя, при якому слух надійніше зору.
Цікаво, що назва видів сов іноді нагадують видаються звуки.
Наприклад, пугач латинською я зике звучить як «бубо - бубо» .

Гнізд сови не будують, вважаючи за краще влаштовуватися в дуплах, норах, на горищах, дзвіницях. Великі неяситі часто займають місце гніздування хижих птахів, без дозволу господарів. Вони приступають до гніздування рано, коли перелітні птахи ще не повернулися з півдня. Деякі великі сови, наприклад пугач, живуть просто на землі, не побоюючись чотириногих хижаків.

У кладці звичайно від чотирьох до семи білих яєць. Більше, до 13 штук, буває, коли корми буває вдосталь, менше - в голодний час. Особливо це характерно для птахів, що харчуються мишами та іншими дрібними гризунами.

Дорослішаючи, пташенята двічі міняють свій пухової вбрання: дитячий пух змінюється більш міцними (мезоптиль), в якому совята залишають гніздо, а потім справжнім дорослим оперенням. Весь цей час батьки годують і охороняють виводок.

У перервах між клопотами про потомство сови самотні. Більшість видів живуть осіло, але деякі види кочують у пошуках їжі. Наприклад, мешканка тундри, полярна сова регулярно з'являється взимку на півночі
Казахстану.


Сторінки: 1 2
 
Подібні реферати:
Сімейство буревестнікових
Це найбагатше за кількістю видів сімейство в загоні трубконосих (66 видів) і, найбільш різноманітне. Новосибірські трубочки у всіх буревестнікових зближені і знаходяться на верхній стороні надклювья. Часто вони слив
Загін голубеообразних
Голубоподібні, загін птахів. 3 сімейства: дронти (вимерлі), голуби і рябки. Ок. 300 видів, поширені широко. Птахи з щільним масивним тілом; ноги і шия короткі; крила довгі і гострі, пристосовані до стрімкого польоту.
Чайки
занадилися випрошувати подачки і харчуватися на смітниках, чайки зовсім перестали боятися людей. Як вже говорилося, деякі види на всіх континентах стали гніздитися в містах, де місцями за чисельністю сопер
Денні хижаки
До цього загону відносяться близько 270 видів. Це птиці середньої і великої величини. У одного з найбільших видів - американського кондора крило довжиною близько 115 см, раз-мах крил до 275 см.
Птахи (загін: голуби, литкастих, дятли)
Всі наші голуби середніх розмірів і мало відрізняються зовні: невелика, витончена голова з мініатюрним «голубиного типу» дзьобом, злегка роздутим біля основи, коротка шия, короткі ноги з сильними, чіпкими пальцями
Як дивляться птиці
Зір має в житті птахів виключно велике значення. Можуть бути птиці, позбавлені голосу, але птахів, позбавлених очей, сліпих, не існує. Ні птахів і з недорозвиненими очима. І є багато видів птахів, у яких
Активність берегової ластівки
Мета роботи - вивчення добової активності ластівок у період гніздування.
Фороракос
Історія першої птиці на землі і її характеристика.
Єжи
Незважаючи на те, що їжаки нерідко живуть поруч з людиною, знання наші про них не повні. Про ежах складено чимало легенд, наприклад, що вони дуже добре ловлять мишей і що їх можна тримати замість кішки. Тим часом, на
Перельоти птахів
При такій швидкості польоту птахи могли б за відносно короткий час досягти області зимівлі або гніздів'я. Але насправді переліт зазвичай розтягується на довгий час. Вважають, що птахи при далеких п
Папуги
Види папуг. Середа проживання. Нестор Кеа.
Птахи середньої смуги Росії
Опис повадок і місць проживання деяких птахів.
Поползень
Поползень - це маленьке жива істота, яка відноситься до класу птахів. У нього дуже сильні ноги і красивий загострений дзьоб, до речі теж дуже-дуже сильний, тому що саме він служить йому головним добувачем їжі.
Жуки
На землі близько трьохсот тисяч відомих науці видів жуків.
Кроншнеп
Загін об'єднує декілька великих груп птахів, в основному мешканців узбереж і боліт: якан, куликів, чайок, чістікових і тиркушек. Крила, як правило, вузькі, хвіст короткий. Оперення щільне, зазвичай неяскраве.
Життя птахів
У роботі розповідається про значення гостроти зору у хижих птахів.
Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю
Одним з найскладніших є питання про чисельність популяції, її статевому і віковому складі, достатніх для тривалого і благополучного існування виду. Природно, що наявність в популяції тільки дорослі
Глухар - птах ліси
"Переночувавши на дереві, глухар вранці, ще до світанку, починає токувати: спочатку тихо, несміливо, ніби знехотя, потім, у міру наближення світанку, все зарче і зарче. Першим завжди починає найстаріший і сил
Види папуг
Папуги з усіх птахів - найулюбленіші домашні вихованці в усьому світі. Всі без винятку види папуг (всього близько 140 видів) дуже добре звикають до людей і швидко стають членами сім'ї.
Рідкісні та охоронювані птиці Ярославської області
Кілька слів варто сказати про значення птахів. Найбільш корисними вважаються гніздяться і зимуючі птахи: синиці, пищухи, повзики, дятли, корольки. Ці птахи знищують комах-шкідників на всіх стадіях р

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар