Головна
Реферати » Реферати з біології » Роль хижих в лісових екосистемах Республіки Адигея

Роль хижих в лісових екосистемах Республіки Адигея

Міністерство загальної та професійної освіти

Російської Федерації

Адигейський Державний Університет

Факультет природознавства

Кафедра зоології

реферат на тему: «Роль хижих в лісових екосистемах Республіки Адигея» .

Виконав:

Студент 2 курсу групи'' А''

Вьюшін К.М.

Перевірив к.б.н.-

Шебзухова. Е. А.

Майкоп, 2003 р.

Зміст
Введення

1. Характеристика загону хижі

2.

3. Роль хижих в лісових біоценозах РА

4. Висновок

Список використаної літератури.

Введення
Республіка Адигея - один з мальовничих куточків Російської Федерації. Ліси
Адигеї є одним з найважливіших її багатств. Вони займають майже 40% території. Ліс служить прекрасним місцем існування для багатьох видів ссавців, в ньому здавна мешкають і представники загону хижі. Роль хижих в листяних екосистемах безсумнівно висока і її не можна недооцінювати. У сучасних умовах небажано як сильне зменшення чисельності хижих видів, так і сильне збільшення їх чисельності в лісових екосистемах
Республіки Адигея. Адже хижі є потужним регулятором чисельності тварин. У 2002 році Кабінетом міністрів Республіки Адигея, за дорученням президента РА, вийшла постанова, яке повністю забороняє відстріл великих ссавців в тому числі і представників загону хижих в перебігу п'яти років на території Майкопського району та прилеглих до нього територій.
Дане рішення не було узгоджене з науковими колами та провідними зоологами республіки і не може повністю вважатися обгрунтованим. Та заборона на відстріл рідкісних видів та видів чисельність яких швидко зменшується необхідний, але заборона на відстріл всіх ссавців на нашу думку необгрунтований. До чого може привести заборону на відстріл деяких хижих ми добре знаємо на прикладі Тамбовської області. При прийнятті таких рішень потрібно грунтуватися на наукову інформацію і

дослідження зоологів регіону. У республіки володіє настільки великим біорізноманіттям має бути програма з підтримки чисельності того чи іншого виду тварини.
Метою нашої роботи було вивчення ролі хижих в лісових екосистемах республіки. Для цього нами перероблено і вивчено велику кількість літератури з даного питання. У роботі наводиться опис сімейств і видів мешкають в лісових екосистемах на території Адигеї. У підсумку нами робиться висновок про значущість хижих в лісових екосистемах РА.

1.Отряд хижі (Carnivora)
Звірі, що входять до загону хижі, виділяються серед інших груп ссавців надзвичайною різноманітністю зовнішнього вигляду, розмірів тіла, біологічних особливостей, пристосувань до середовищі існування, способів пересування. До загону хижих належить маленька мініатюрна ласка і великий бурий ведмідь. Більшість хижих звірів веде наземний спосіб життя, але окремі види, на зразок норок, стали мешканцями прісних водойм.
Всупереч своїй назві деякі хижі краще харчуватися не м'ясом, а комахами, водними безхребетними і навіть рослинною їжею.
Відповідно цьому вони сильно розрізняються по своїй біології, даючи широкий спектр пристосувальних типів. Проте всіх цих, здавалося б, настільки не схожих один на одного звірів ми з повною підставою відносимо до одного загону.
Тому причина схожість морфологічних особливостей головним чином в будові черепа і зубної системи і історичну спорідненість.
Довжина тіла у хижих коливається від 14 см до 3 м, маса від 100 г до 1000 кг.
Форма тіла змінюється від витягнутої, гнучкою до масивної, іноді незграбною.
У одних звірів високі стрункі кінцівки у інших - короткі, незграбні.
На кожній лапі налічується не менше чотирьох пальців, а у ведмедів і собак їх по п'яти. Вони озброєні кігтями особливо гострими у кішок. У більшості хижаків є довгі нерідко пухнастий хвіст. Зовнішні вушні раковини у більшості видів добре розвинені і загострені.
У всіх хижих звірів розвинений волосяний покрив, варьирующий за густотою, довжині, пишності, а також забарвленні. Багатьом видам властива строката забарвлення хутра, досягає найбільшої яскравості у південних форм.
Відповідно з характером харчування череп у більшості видів має сильно розвиненими гребенями, широко розставленими виличні дугами, а іноді також великими відростками в потиличній частині, службовцями для прикріплення потужної мускулатури. Кількість зубів коливається від 28 до 48. Серед них звертають увагу добре розвинені, більш-менш вигнуті, загострені ікла. Жувальна поверхня предкоренних і корінних зубів зазвичай горбкуватою-ріжучого типу, але іноді стають тупо-горбкуватою і навіть майже уплощенной. Останній верхній предкоренной і перший нижній корінний у більшості видів перетворилися на особливі хижацькі зуби, що відрізняються величиною про гострими, ріжучими горбиками. Навпаки, різці відносно не великі.
З особливостей будови внутрішніх органів відзначимо простий, що буяє залозами шлунок. Цілий ряд видів має добре розвиненими анальними залозами, які виділяють різко пахне вміст, службовці для маркування території, а іноді для захисту від ворогів.
Переважна більшість хижих звірів веде наземний спосіб життя, населяючи насамперед лісу. Серед лісових хижаків багато хто добре лазять по деревах.
Деякі хижі живуть біля водоймищ, добре плавають і пірнають.
Притулками хижим служать самостійно вириті, іноді дуже глибокі нори, чужі житла, а також ущелини скель,

печери, ніші серед крон дерев.
Більшості видів властивий поодинокий або поодиноко-сімейний спосіб життя і відповідний спосіб використання території. Межі своїх ділянок звірі мітять сечею, виділеннями залоз, екскрементами, задираками кори на деревах. Хижі звірі діяльні переважно на ранковій зорі в сутінках або вночі, але там де їх не турбують люди, нерідко промишляють і вдень. Деякі хижі на зиму занурюються в тривалий сон або в справжню глибоку сплячку. Окремі види хижаків, особливо у відкритих ландшафтах і горах, воліють сезонні міграції, пов'язані переважно з перекочевкой копитних, службовців їм здобиччю. Для хижих найбільш характерно харчування спійманих ними тварин. Однак багато поїдають падаль, залишки чужий видобутку, комах, рослинні корми, причому або спеціалізуються на такого роду видобутку або всеїдні. Принагідно хижаки можуть з'їсти дуже багато їжі.
У загін хижих входить 7 сімейств, які природно об'єднують в два підряди: Arctoidae і Aeluroidae. До першого належать сімейства собачих, ведмежих, єнотових, куницевих, до другого - віверових, гиенових, котячих. У складі загону хижих в даний час налічується приблизно 100 пологів про більш 240 видів. У фауні СНД їх 43 види, що належать до 6 родин. В
Адигеї зустрічаються сімейства: собачих, ведмежих, куньіх і котячих, всього
20 видів.

2. Роль хижих мешкають на території РА в лісових біоценозах.


Роль хижаків в листяних екосистемах безсумнівно велика.

Не викликає сумніву залежність чисельності і поширення хижаків від великої кількості і розміщення їх видобутку в місцях їх проживання особливо в лісових екосистемах. На цій залежності засновані деякі прийоми промислової розвідки та обліку гризунів - з розміщення легко помітних хижих. Збільшення чисельності жертв супроводжується зростанням великої кількості їх переслідувачів, що досягали найбільшого числа, проте не під час максимуму їжі, а пізніше. Так лисиці зберігають високу чисельність не тільки в рік максимуму зайців, але і в два наступних. Велика кількість їжі в екосистемі посилює розмноження і улутшает виживання молодняка хижаків. Чому спеціалізувався їх харчування і важче заміщення основного корму іншими, тим більше помітне забезпеченість їжею позначається на розмноженні, виживанні та чисельності особин. Зменшення запасів або доступності корму викликає скорочення інтенсивності розмноження, погіршення виживання і збільшення загибелі хижаків. У цей час у них часто бувають випадки каніболізма.
Відмирання хижаків відбувається повільніше, ніж скорочення чисельності їх видобутку. Це пояснюється високою

рухливістю і неспеціалізованим харчуванням хижаків. Вони легко розшукують збереглися скупчення їжі і швидко концентруються там.
Хижак поліфаг, переслідуючи вид, який не є його основним кормом, може активно придушити його чисельність. У нас на півдні в лісових екосистемах у регуляції чисельності жертв особливо велика. У зв'язку з наявністю чималої кількості хижаків в лісових екосистемах посилюються захисні пристосування видобутку, зростає її обережність, для розмноження вибираються більш надійні притулки, посилюється турбота про потомство, збільшується число повторних кладок.
При відносній численності, в листяних екосистемах Республіки
Адигея, хижаки можуть активно впливати на склад населення, тривалість життя, інтенсивність розмноження і розміщення своєї здобичі. У сприятливих умовах і при відсутності ворогів миші і полівки живуть максимально до трьох років, а в природі рідко більше року. Винищення хижаками грає в цьому головну роль, і вона тим більше, чим вище їх число.
Хижаки винищують то переважно самців, то самок, іноді молодих або дорослих; при численності ворогів це істотно змінює віковий і статевий склад популяцій переслідуваних видів. Під впливом підвищеного винищення в популяціях дрібних гризунів влітку скорочується частка дорослих самців, особливо в старших групах; це іноді призводить до тимчасової полігамії або зростанню числа холостающіх самок.


Таким чином, виборче винищення хижаками окремих віку і підлоги, скорочуючи тривалість життя зрілих особин, знижує інтенсивність розмноження, а іноді веде до його припинення. Цей вплив не помітно в роки великої кількості здобичі і нечисленності хижаків, але воно істотно при зворотному співвідношенні. Хижаки впливають на динаміку чисельності видобутку, обмежуючи можливості використання сприятливих місць проживання в лісі.
Хижаки винищують малу частку своїх жертв, поки чисельність останніх не досягнула критичного для даного біотопу рівня. Таким чином, вплив хижаків на обмежується винищуванням видобутку, а змінює структуру популяцій і плодючість жертв. Не дивно, що великим підйомів чисельності рослиноїдних видів зазвичай передує

Сторінки: 1 2 3