Реферати » Реферати з біології » Роль хижих в лісових екосистемах Республіки Адигея

Роль хижих в лісових екосистемах Республіки Адигея

скорочення числа їх переслідувачів.
Особливо переконлива роль хижаків при завезенні чужоземних видів. Так завезена в наші біотопи єнотовидний собак з Америки погано прижилася в лісових біотопах в результаті впливу хижаків, які не реагували на пахучі залози даного виду.
Значення хижаків в динаміці популяцій жертв лісових екосистем залежить не тільки від численних відносин, а й і від умов їхнього існування. З останнім пов'язана доступність видобутку, її рухливість і захищеність місць проживання, залежне від рослинного покриву, стану кормів, погоди і тд. Сприятлива для рослиноїдних погода, хороший ріс і плодоношення рослин в лісах зазвичай виявляються несприятливими для хижаків.


Загальна успішність полювання хижаків та їх вплив на популяцію видобутку може визначаться як широтою розселення їх жертв після розмноження по менш сприятливим місць проживання, так про виникненням несприятливої ??обстановки в основних біотопах. В останньому випадку зростання значення хижаків у смертності жертви свідчить про те, що несприятлива погода або інші зовнішні чинники самі по собі не досягли критичного стану і не можуть служити безпосередньою причиною загибелі. Винищувальні діяльності хижаків при зростанні популяцій жертви збільшується надлишковим добуванням кількості тварин; в цих умовах деякі хижаки накопичують запаси, що досягають десятків убитих тварин.
Складність взаємини хижаків і жертв у лісових екосистемах збільшується тим, що, винищуючи окремі види різною мірою, хижаки впливають на міжвидові взаємини і цим опосередковано сприяють одним і сприяють придушенню чисельності інших видів. Хижаки при нечисленності або несприятливих умовах полювання не можуть стримувати наростання чисельності переслідуваних видів. У цих умовах воно відбувається швидко і внаслідок геометричній прогресії розмноження у масових видів часто приймає характер раптової появи. При відносній численності переслідувачів і несприятливих умовах життя переслідуваних хижаки можуть активно стримувати наростання числа видобутку і бити причиною тривалого низького рівня її

чисельності. При постійних умовах існування взаємини хижаків і видобутку самі по собі можуть порушити чисельні коливання обох у лісових екосистемах. Це відбувається тому, що вірогідність упіймання хижаком видобутку зростає при зростанні щільності її населення швидше, ніж зростає сама чисельність. Зростаюча забезпеченість їжею посилює розмноження хижаків, прогресивно збільшують тиск на жертву, що на відомому етапі викликає скорочення її чисельності, а потім і розмножилося переслідувача. Але останнє знову дозволяє жертві розмножиться, завдяки чому цикл повторюється.
Складність ролі хижаків, для популяцій своїх жертв в лісових екосистемах Республіки Адигея, полягає в тому, що, нападаючи на видобуток, хижаки часто роблять на популяції цих видів позитивне значення. Вони виловлюють хворих і ослаблених тварин і тим самим скорочують число носіїв інфекції та її поширення. При глистовихінвазіях серед зайців вовки та лисиці починають ловити переважно заражених звірків. Усунення санітарної ролі хижаків призводить до широкого поширення захворювання і скорочення чисельності заражених видів.

Сімейство собачі (Canidae).
Сімейство об'єднує типових хижаків, у своїй більшості середньої величини. На задніх лапах 4 пальця.


Голова більш-менш витягнута. Хвіст опушен нерівномірно волосся біля основи хвоста коротше ніж посередині внаслідок чого хвіст звужується біля кореня. Зовнішні краї ніздрів оточені більш-менш широким простором голою шкіри, не втяжні притуплені і слабо вигнуті. На передніх кінцівках по п'ять пальців тверде небо простягається за лінію сполучає задні краї останніх зубів менш ніж на половину своєї ширини між цими зубами. У верхній щелепі по чотири премоляра. Розміри в межах загону середні. Корінні зуби ріжучого типу. Населяють більшу частину лісових ландшафтів Республіки Адигея і представлені 2 пологами: 1 рід Вовки та собаки,
2-й рід Лисиці.
Звичайний, або сірий вовк.
Довжина тіла 105 - 160 см. Зовні вовк схожий на довгоногу велику домашню собаку. Шия у вовка коротка, малорухлива, морда широка, витягнута, вуха загострені. Забарвлення хутра мінливе.
Поширення. У Адигеї вовк зустрічається в степовій зоні, лесостепье, широколистяних і темнохвойних лісах субальпійському і альпійському поясах.
Вовк відрізняється великою екологічною пластичністю. Але все-таки намагається уникати лісових масивів. Вовк типовий хижак, що добуває їжу самостійно, активним пошуком та переслідуванням жертв. Основу харчування для вовків у лісах РА складають олені, кабани, козли. Поряд з великими тваринами в харчуванні вовків відіграють зайці, мишоподібні гризуни, ховрахи. Влітку вовки не упускають

випадку з'їсти кладку яєць і пташенят. Здобиччю вовків в наших лісах деколи стають і лисиці. Не гидують вони і трупами великих копитних. Вовки особливо в південних районах, до яких і відноситься територія РА поїдають і деякі рослинні корми - різні ягоди, плоди конвалії, дикі фрукти і навіть гриби. У горах вовки роблять сезонні кочівлі слідом за стадами диких тварин. Вовки відіграють важливу регулюючу природну роль регуляторів чисельності копитних і багатьох інших тварин. Тому чисельність вовка в наших лісах необхідно строго контролювати і регулювати.
Звичайний шакал.
За зовнішнім виглядом шакал схожий на дрібного вовка. Довжина тіла у нього 71 - 85 см, хвоста 20 - 36 см. Забарвлення шерсті взимку палева, брудно жовта, з помітним рудим і чорним відтінками; хвіст рудо бурий, з чорним кінцем.
Харчується шакал найрізноманітнішою їжею, переважно дрібними звірками і птахами, а також ящірками, зміями жабами, сараною жуками. Важливу роль в його харчуванні відіграють падаль, залишки видобутку великих хижаків, всілякі покидьки. Шакал їсть багато плодів і ягід. Як видно роль шакала в природних лісових біоценозів мене значима ніж сірого вовка, він не є регулятором чисельності великих ссавців, і лише в роки сильного розмноження дрібних гризунів може вносити внесок у регуляцію чисельності.
Шакал - осілий звір і не робить сезонних міграцій. Шакали в лісових біоценозах виконують санітарну роль. Але шакал іноді буває джерелами небезпечних захворювань-

сказу та чуми м'ясоїдних.
Рід лисиці. Звичайна лисиця.
Середніх або дрібних розмірів довжина до 90 см. хвоста до 60 см. Вага тіла до 10 кг. Морда вузька загострена, вуха високі загострені, широкі біля основи. Забарвлення від червоно помаранчевої до жовто сіркою, але в більшості випадків яскраво-руда, з неясним темним візерунком. Волосяний покрив м'який густий і пухнастий. . У Адигеї зустрічається у степовій зоні, лесостепье, широколистяних і темнохвойних лісах субальпійському і альпійському поясах.
Лисиця досить оседла їй в основному не властиві регулярні міграції.
Лисиця хоч і належить до типових хижаків, харчується найрізноманітнішою їжею. У лісах Адигеї основу її харчування складають дрібні гризуни, головним чином полівки. Від їх проживання і доступності значною мірою залежить добробут популяції цього хижака. Більш великі ссавці, зокрема зайці, грають незрівнянно меншу роль, хоча в деяких випадках лисиці ловлять їх, особливо зайчат, досить часто, а в період заячого мору поїдають їх трупи. Іноді лисиці нападають на маленьких дитинчат косуль. Птахи в харчуванні лисиць не так важливі як гризуни, хоча хижак ніколи не впустить моменту зловити будь-яку з них. Влітку знищують кладки яєць і пташенят. На півдні ареалу, сюди можна віднести і територію республіки Адигея, рослинні корми широко входять до складу їжі лисиць. У лісових біоценозах вона знищує велику кількість гризунів регулюючи їх чисельність.


Сімейство ведмежі (Ursidae).
Включає найбільш великих представників загону провідних хижий всеїдний і рослиноїдний спосіб життя. Статура масивне тулуб короткий і потужне. Голова широка в основі з досить короткою рідше подовженою мордою. Очі невеликі шия товста і коротка кінцівки масивні п'ятипалі забарвлення однотонне бура, череп великий масивний. Корінні зуби практично позбавлені ріжучих вершин, хижацькі зуби не виражені. У РА сімейство представлено одним родом Ведмеді.
Ведмідь бурий.
Довжина тіла до 2-х м. Великий звір важкого статури, з масивними товстими кінцівками. На грудях іноді біле або білувате пляма. Забарвлення хутра буро-палевого до темно - бурого. Волосяний покрив густий і грубий.
В Адигеї зустрічається в широколистяних і темнохвойних лісах, субальпийском і альпійському поясах. Найбільш типовим місцем проживання ведмедя в лісах республіки є глухі ліси з галявинами, полянами та водоймами. Ведмеді полюють на оленячий кабанів та ін і то полюванням займаються не всі з них, а головним чином великі старі самці. Просто дивно. Що настільки могутній звір харчується переважно ягодами, плодами, горіхами, зеленими рослинами, комахами, їхніми личинками, падлом. У лісах сильно псують дерева на які залазают за плодами.

Сімейство куньи.
Включають різноманітних за будовою способу життя й розмірам звірів. Найдрібніший хижак - ласка. У більшості випадків тіло подовжене. Вуха у одних видів невеликі закруглені у інших досить великі загострені. Шия укорочена. У багатьох видів у підстави хвоста є заліза. Волосяний покрив густий у багатьох видів пухнастий і навіть кошлатий. Забарвлення різна. В
Адигеї точно мешкають 2 роду: Куниці і Ласки і тхори.

Ласка

Дрібний хижак, довжина тіла у самців 17-24 см, а у самок-5-7 см. Тіло витягнуте, гнучке, з короткими кінцівками і коротким хвостом. Низ тіла білий. Забарвлення хутра спини від світло іржаво бурого до каштаново-бурого. В
Адигеї зустрічається у степовій зоні, лесостепье, широколистяних і темнохвойних лісах субальпійському і альпійському поясах. Ласка в лісових ландшафтах водиться там,

Сторінки: 1 2 3

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар