Реферати » Реферати з біології » Папуги

Папуги

Папуги

Загін папуг включає в себе дрібних і середніх птахів, масою тіла від 10 грамів до 1 кілограма. Папуги - це осілі і кочують види, що живуть в тропічних і субтропічних зонах. Птахів цього загону легко впізнати за зовнішнім виглядом: у них масивний дзьоб, щільне статура, велика голова і коротка шия; забарвлення оперення, як правило, дуже яскрава. Вони вправно лазять але гілкам дерев, використовуючи для цього не тільки лапи, але і дзьоб.

Гніздяться папуги найчастіше в дуплах дерев, рідше в скелях і норах. Лише деякі види влаштовують примітивні гнізда в гілках. У кладці буває від 2-3 (великі види) до 5-8 (дрібні) білих яєць.

Їжа їх в основному рослинна - різні насіння, плоди та ягоди, деякі ласують нектаром.

Голос папуг - це різкі і пронизливі звуки. У неволі деякі види навчаються вимовляти не тільки окремі слова, але й короткі фрази. Папугами здавна приваблюють людину як декоративні птахи, в неволі вони доживають до 50, навіть 80-річного віку.

Найпоширеніший вид папуги, якого містять любителі птахів нашої країни, - це, звичайно, хвилястий папужка. А от на другому місці стоїть папуга корелла, або німфа.

Німфа біла, домашня форма порід цього виду багато; жовті, білі, плямисті, А дикі птахи забарвлені в сіро-бурі тони. На крилах у них білі плями, передня сторона голови, щоки і хохол - жовті.

Мешкає німфа у внутрішніх районах Австралії, часто зустрічаючись у відкритих ландшафтах у рідкісних гаїв чи окремо стоять дерев, в евкаліптових лісах, заростях кущів, але обов'язково поблизу від води.

Цікаво спостерігати, як птахи п'ють воду. Вони сідають на поверхню водойми, складають крила подібно водоплавним, роблять кілька ковтків, а потім злітають.

Забарвлення німф дозволяє їм залишатися непомітними в трав'янистих заростях і серед гілок дерев. Зате коли зграя папуг злітає, добре стають видно білі смуги на крилах.

Птахи відвідують квітучі евкаліпти, де п'ють нектар, а також скльовують з квітів комах, поїдають насіння трав, чагарників н соковиті плоди рослин.

Часто разом з іншими видами папуг вони роблять нальоти на посіви пшениці і сорго, чим завдають деякої шкоди посадкам. У серпні у папуг починається шлюбний сезон. Гніздо птаха влаштовують в дуплах дерев, Особливо їх приваблюють порожнечі в товстих гілках евкаліптів поблизу від водойм. У кладці німф буває 4-7 білих яєць, які птахи укладають на деревну труху. Насиживают їх протягом трьох тижнів обоє батьків, причому самець обігріває яйця днем. а самка - вночі.

Папужки довго, близько шести місяців, носять юнацький наряд. Тільки після закінчення цього терміну можна відрізнити за забарвленням більш яскравого самця від скромно опереної самки.

А що це за назва - німфи? Звідки воно сталося? Папуга цей іменується в честь німф - вічно молодих, чарівних дочок Зевса і Геї, богинь цілющих і плодоносних сил природи, яких можна зустріти всюди.

Німфи наяди живуть в річках і струмках, в морях - нереїди і океаніди, в горах - ореади (або Орестіаді). В озерах і на болотах мешкають лімнади, на луках - лімоніади, в долинах - напей, в гаях - альсенди. У кожному дереві живе німфа дріада або Гамадріади. Є німфи і окремих порід дерев, наприклад меліади - німфи ясена. Святилища цих богинь розташовуються в печерах, гротах, гаях і лісах.

Німфи володіють стародавньої початкової мудрістю. За переказами, вони долучають людей до таємним силам природи, лікують і зціляють. Можуть відкрити в людини пророчий дар, викликати несамовите натхнення, а розсердившись - сказ і безумство. Німфи живуть у ледарства. Вони ведуть беспечальную і веселе життя, грають з сатирами, співають пісні, водять хороводи під переливи флейти, плетуть вінки з квітів.

А от інші папуги - з роду червонокрилих лорі - Еоs - мешканці Папуаських островів Індонезії. Зустрічаються вони невеликими зграями, як у центральних гористих частинах островів, так і на морських узбережжях. Часто можна бачити зграї папуг до 20 птахів, перелітають через невеликі протоки, до трьох кілометрів, з острова на острів. Увечері вони повертаються па нічліг, на вершини кокосових пальм, а вранці знову вирушають в місця кормежек.

Все папуги цього роду харчуються, як олімпійські боги, нектаром. На кінці мови птахів розташовані тонкі ороговілі нитки, зібрані у вигляді щіточки або кисті. Нею лорі можуть легко діставати солодкий квітковий сік. Папуги поїдають також і самі квіти, і дрібних комах. Перелітаючи з місця на місце, вони видають високий пронизливий двоскладовий свист.

Птахи цього роду названі на честь богині ранкової зорі - Еос.

Щоранку на сході з вод океану з'являлася багряна колісниця, запряжена парою коней. У ній "Прекраснокудрая", одягнена в шафранний пеплос Еос, дочка бога сонця Геліоса і богині Місяця - Селени, підносилася на небо.

Звідти вона лила на землю з двох судин краплі ранкової роси, а потім відкривала ворота палацу Геліоса, і колісниця бога сонця, запряжена четвіркою білосніжних коней, починала своє щоденне рух по небу.

В Індійському океані, на схід від Мадагаскару, лежать три острова, які називаються Маскаренского. Один з них - острів Маврикій. На ньому живе папуга, який, природно, називається маврикійським, а по латині - Psittacula echa. Відомо про цю рідкісної птаху - тезці нещасної німфи Ехо - небагато. Її улюблені місця - збережені невеликі ділянки лісу на південному заході острова. Маврікійскнй папуга - непомітна птах, яка більшу частину дня проводить сидячи на вершинах дерев. Зрідка можна бачити н летять папуг, котрі перетинають ущелини і лісові галявини. У польоті вони "перемовляються", видаючи протяжне "аакакк". Практично нічого не відомо про гніздування цього виду. Лише одного разу в 1876 році в дуплі дерева било знайдено гніздо маврікііского папугу з повною кладкою - двома білими яйцями.

Назва цього виду папуг дано по імені ніффи Ехо. Не без підстави ревнувала Гера свого чоловіка Зевса: багаторазово зраджував їй Громовержець. Часто намагалася Гера викрити Зевса в невірності, але німфа Ехо відволікала богиню дозвільними розмовами. Гера, розсердившись на її балаканину, зробила так, що Ехо не могла вимовити ні слова, коли інші мовчать, і повинна була говорити, коли говорять інші.

Нестор Кеа - живе в суворих горах Нової Ісландії на висоті до 1500-2000 метрів над рівнем моря. Зазвичай цього папугу можна побачити сидячим на скельному уступі. У "пісні" нестора чується нявкання кішки, свист, скрип, а найчастіше - звуки "кеа-кеа", за що він і отримав свою назву. У зимові місяці (червень-серпень) в горах постійно дмуть холодні вітри, йде сніг. Влітку подовгу стоїть туманна погода. Але нестор кеа настільки добре пристосувався до цих суворих умов, що навіть у спокійні сонячні дні із задоволенням катається по засніжених гірських схилах. Здається, що він навіть віддає перевагу морозну погоду, так як розмножується в червні - в розпал південної зими. У глибоких, до I-2 метрів, ущелинах скель кеа влаштовує тепле гніздо з сухого листя, стебел, моху, в якому буває 3-4 яйця з дуже товстої білою шкаралупою. Насиджує кладку одна самка, вилітаючи на годівлю тільки вночі. Самець звичайно знаходиться поруч з гніздом. Пташенята покриті хорошою "шубою" - довгим сірим пухом. Вони сидять в своєму притулку близько трьох місяців. Весь цей період батьки годують їх ягодами, насінням і різними безхребетними тваринами, всім тим, що можуть роздобути суворою зимою. У більш теплу пору року кеа урізноманітнюють свій стіл фруктами і нектаром квітів-

Нестор дуже цікавий. Він часто прилітає до житлу людини, тимчасовим таборам вівчарів, їх одиночним наметів. Вважають, що саме цікавість цього птаха і призвело до ворожому ставленню до неї з боку людини і згодом - до масового винищення папуг.

У 1865-1870 роках вівчарі вперше помітили, що папуг на становищах приваблюють м'ясо н жир зі шкур забитих овець. Дуже скоро папуги, розсмакувавши баранину. стали нападати і на живих овець. Правда, птиці нападали поки тільки на хворих тварин, і шкода від їх розбою був невеликий. Перша цілком здорова, убита кеа вівця була знайдена в 1875 році, а вже в 1885-му нападу на овець стали масовими. Не минуло й 30 років, як папуги з мирних вегетаріанців перетворилися на справжніх хижаків, знищуючи на рік десятки тисяч тварин.

Вбивати овець могли не всі птахи, а лише дві-три особини з зграї. Такий папуга сідав на обрану жертву і вцеплялся в шерсть пазурами. Вівця починала бігати, намагаючись звільнитися від "вершника". Проте їй це рідко вдавалося - папуга своїм загнутим потужним дзьобом наносив величезну рану в область крижів, і тварина гинуло. Пізніше підлітали інші птахи, і всі разом вони поїдали вівцю.

Вівчарі оголосили папуги поза законом. Загриміли постріли. За 30 років "попугаячьей війни" було винищено близько 29 тисяч птахів. До теперішнього часу цей вид став настільки малочисельним, що навіть виникла необхідність його охорони.

Цих птахів

Сторінки: 1 2
 
Подібні реферати:
Види папуг
Папуги з усіх птахів - найулюбленіші домашні вихованці в усьому світі. Всі без винятку види папуг (всього близько 140 видів) дуже добре звикають до людей і швидко стають членами сім'ї.
Загін голубеообразних
Голубоподібні, загін птахів. 3 сімейства: дронти (вимерлі), голуби і рябки. Ок. 300 видів, поширені широко. Птахи з щільним масивним тілом; ноги і шия короткі; крила довгі і гострі, пристосовані до стрімкого польоту.
Птахи (загін: голуби, литкастих, дятли)
Всі наші голуби середніх розмірів і мало відрізняються зовні: невелика, витончена голова з мініатюрним «голубиного типу» дзьобом, злегка роздутим біля основи, коротка шия, короткі ноги з сильними, чіпкими пальцями
Різновиди білок
У роботі дано опис 14 видів білок. Загальна характеристика, де вони мешкають і як розмножуються.
Птахи середньої смуги Росії
Опис повадок і місць проживання деяких птахів.
Сімейство буревестнікових
Це найбагатше за кількістю видів сімейство в загоні трубконосих (66 видів) і, найбільш різноманітне. Новосибірські трубочки у всіх буревестнікових зближені і знаходяться на верхній стороні надклювья. Часто вони слив
Сімейство летягових
У роботі описуються загальні відомості про сімейство летягових, до яких відносяться гризуни, близькі до сімейства болючих. Американські летяги.
Бабки
Загін ODONATA (бабки) налічує, у світовій фауні, за різними джерелами від 3600 (7) до 4500 (10) видів, у тому числі тільки в середній Європі мешкає 80 видів представників цього загону. Це самі древ
Бабки
Загін ODONATA (бабки) налічує, у світовій фауні, за різними джерелами від 3600 до 4500 видів, у тому числі тільки в середній Європі мешкає 80 видів представників цього загону.
Загальні методи лікування птахів
Введення препаратів. Для зерноїдних найбільш прийнятний спосіб дачі лікарських засобів у вигляді порошку, доданого до корму. Препарат залишається на зерш і трохи проникає через щілини і тріщини в лушпинні.
Глухар - птах ліси
"Переночувавши на дереві, глухар вранці, ще до світанку, починає токувати: спочатку тихо, несміливо, ніби знехотя, потім, у міру наближення світанку, все зарче і зарче. Першим завжди починає найстаріший і сил
Горобці
Поширені горобці широко. Напевно, цих спритних пташок знають в будь-якій країні світу. Живуть горобці на півночі і на півдні, поруч з людиною. Разом з ним вони переселилися в далеку Австралію.
Перельоти птахів
При такій швидкості польоту птахи могли б за відносно короткий час досягти області зимівлі або гніздів'я. Але насправді переліт зазвичай розтягується на довгий час. Вважають, що птахи при далеких п
Загін бабки
Загін ODONATA (бабки) налічує, у світовій фауні, за різними джерелами від 3600 (7) до 4500 (10) видів, у тому числі тільки в середній Європі мешкає 80 видів представників цього загону. Це самі древ
Лелеки
Ви, напевно, чули і казки, і пісні, і вірші про лелеку. Це він довірливо походжає по лузі біля самого села і влаштовують своє велике широке гніздо, складене із прутів і гілок, прямо на даху сільського будинку.
Хвороби нервової системи птахів
Парези і паралічі нервів. Про дослідженнях функції периферичної центральної нервової системи у диких і декоративних птахів даних недостатньо. Клінічні симптоми більшості захворювань неспецифічні.
Поползень
Поползень - це маленьке жива істота, яка відноситься до класу птахів. У нього дуже сильні ноги і красивий загострений дзьоб, до речі теж дуже-дуже сильний, тому що саме він служить йому головним добувачем їжі.
Фороракос
Історія першої птиці на землі і її характеристика.
Активність берегової ластівки
Мета роботи - вивчення добової активності ластівок у період гніздування.
Кроншнеп
Загін об'єднує декілька великих груп птахів, в основному мешканців узбереж і боліт: якан, куликів, чайок, чістікових і тиркушек. Крила, як правило, вузькі, хвіст короткий. Оперення щільне, зазвичай неяскраве.

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар