Головна
Реферати » Реферати з біології » Активність берегової ластівки

Активність берегової ластівки

Активність берегової ластівки

Мета роботи - вивчення добової активності ластівок у період гніздування.

Деякі особливості біології та екології берегової ластівки

Систематичне положення

Берегова ластівка відноситься до сімейства ласточкових (Hirundinidae), до якого належить 20 пологів, що включають 79 видів. 2 види занесені до Червоної книги МСОП. Більшість видів - жителі спекотних країн. Особливо різноманітні ластівки в Центральній Африці: наприклад, в Анголі гніздяться 15 видів. Живучи в північних країнах - види перелітні, ластівки, котрі живуть в теплих краях, ведуть осілий спосіб життя.

Представників цього сімейства легко відрізнити за такими ознаками: дзьоб короткий і дуже широкий, особливо в підставі; дуже великий розріз рота, вузькі і дуже довгі крила, широкі груди і в той же час витончене статура, короткі і слабкі лапки, малопридатні для пересування по землі і, звичайно, вильчатий хвіст.

Ластівки - прекрасні літуни і можуть розвивати швидкість до 27,5 м / с; чудову частина життя вони проводять у повітрі! Навіть п'ють вони на льоту, стрімко проносячись з піднятими крилами і витягнутою шиєю над самою поверхнею води і черпаючи її подклювьем. На землю вони спускаються неохоче, воліючи сідати на гілки дерев, дахи будівель, дроти. Спів ластівок - приємне неголосне щебетання.

Морфологія

Берегова ластівка (Riparia riparia) за формою тіла мало чим відрізняється від інших ластівок. Спинна сторона у самки і у самця бура, черевна брудно-біла, з широкою сірувато-білої поперечною смугою на зобі і грудях. І пташенята, і дорослі птахи мають подібну забарвлення, статевого диморфізму теж немає. За розмірами береговушка менше інших ластівок: її довжина звичайно не досягає 140 мм, а маса - 14 г. Хвіст вирізаний неглибоко. Сплутати цей вид ластівок можна тільки зі стрижами, на яких ластівки зовні дуже схожі.

Поширення

Гніздиться берегова ластівка в Північній Америці, Європі та Азії, уникаючи лише крайньої півночі цих материків, а також Аравійського півострова, Індостану та Індокитаю. В Африці її гніздування є тільки в Марокко, північних районів Алжиру і в Тунісі, а також у долині Нілу. Зимують береговушки в Екваторіальній і Південній Америці, на території Пакистану та Індії, а також у Південному Китаї і Індокитаї, в тропіках Південної Америки на території Бразилії, Перу, Болівії і в Африці. Численний вид рівнинній частині Минусинской улоговини. Свої гнізда влаштовують в основному в крутих ярах, але іноді і в інших незадернованних обривах антропогенного походження. У гори заходять тільки по низов'ям більш великих річок.

Образ життя

Тримається берегова ластівка по обривистих берегів різних водойм, переважно річок. Тут у вертикальних обривах, у місцях з досить м'якими грунтами, самець і самка, поперемінно змінюючись, пазурами риють нору і приймаються за будівництво нової. Готова нора має вхідний отвір діаметром 5-9 см, глибину частіше близько 50 см., але в окремих випадках і до 1,5 м. Нора розташована горизонтально і закінчується невеликим розширенням - пещеркой, на дні якої і поміщається власне гніздо, складене із сухих травинок, з лотком, висланим м'якими, часто досить великими пір'ям і пухом різних водоплавних птахів.

Харчування

Їжа ластівок складається виключно з літаючих комах: мух, комарів. Зрідка видобуток схоплюється з трави або зі стін будинків; в цьому випадку жертвами ластівок стають також павуки і гусениці. Під час полювання ця ластівка часто супроводжує йде людини, собаку, коня і стадо, ловлячи взлетевших з трави комах. Берегові ластівки полюють зграйками в піщаних і глинистих обривах. Всі ці комахи, що захоплюються струмами теплого пориву, в ясну сонячну погоду піднімаються досить високо вгору. У цей час ластівки, зайняті полюванням, літають високо в небі. Коли ж, особливо перед грозою, повітря буває, насичений водяними парами і намоклих комах до землі, ластівки переміщаються ближче до водойм. Тут, пролітаючи над самою поверхнею води, вони ловлять продовжують літати й у дощову погоду комах: бабок, одноденок, ручейників, навколоводних жуків, метеликів і т.д. Невипадково, тому поведінка ластівок здавна служило індикатором погоди.

Розмноження

Гніздяться береговушки колоніями; нерідко зустрічаються поселення в сотні і тисячі пар. Кладка, буває у ластівок раз в році, складається частіше з 4-6 білих яєць. Насиживание, здійснюване поперемінно самкою і самцем, триває в середньому 13-15 днів; близько 3 тижнів вилупилися пташенята знаходяться в гніздах, де їх годують батьки.

Фенологія

У Західному Сибіру приліт ластівок відзначається 7-9 травня, повні кладки - в двадцятих числах червня, а виліт пташенят - наприкінці липня - перших числах серпня.

Опис проведеного дослідження

Методика дослідження

Спостереження за ластівками проводились перебігу 7 днів:

16 липня - з 10.30 до 13.00, з 15.40 до 18.30 і з 21.25 до 21.40;

17 липня - з 7.25 до 11.00 і з 13.00 до 14.05;

18 липня - з 9.30 до 11.00, з 16.40 до 15.00 і з 21.35 до 21.50;

19 липня - з 11.30 до 13.00 і з 20.20 до 21.10;

20 липня - з 6.15 до 7.45, з 10.30 до 13.40, з 16.15 до 18.45 і з 20.30 до 21.20;

21 липня - з 6.20 до 7.40, з 10.00 до 13.00іс 15.00 до 18.00;

22 липня - з 6.30 до 7.45, з 8.10 до 8.50 і з 11.00 до 14.00.

Під час спостережень я реєструвала ластівок, які вилітали з гнізд і залітали в гнізда, а потім знаходила середня кількість ластівок у різний час доби.

Опис місце проживання

Досліджувана мною колонія ластівок живе на стрімкому земляному обриві, який розташований на схилі відрогу гори Кедровий. Цей обрив перебуває біля ферми. Висота обриву становить приблизно 7 м. У колонії налічується 45 нір, і вони розташовуються на висоті вище 6 м від землі.

Результати дослідження

Берегові ластівки вилітали з гнізд за їжею та залітали в гнізда, щоб погодувати пташенят. З 19 липня з гнізд стали показуватися голови пташенят. Ластівки активні протягом усього світлого часу доби. Максимальна активність ластівок відзначена з 17 до 18 годин. У ранні ранкові та вечірні години активність ластівок була низькою. У період з 21 ч. 30 хв і з 6 ч. 30 хв. ластівки перебували у своїх гніздах.

Я вважаю, що висока активність ластівок в денні години пояснюється тим, що цей час найбільш сприятлива для полювання за літаючими комахами, які піднімаються високо над землею з теплими потоками повітря. Число ластівок кружляють у повітрі було найбільш високим у спекотні денні години.

За моїми спостереженнями, рано вранці птахи літають над землею і сідають на землю. Коли капав дощ, кількість ластівок трохи зменшувалася.

Висновок

В результаті досліджень, була з'ясована динаміка активності берегової ластівки в період гніздування. У майбутньому планується продовжити дослідження берегової ластівки.

Література

Брем А.Е. Життя тварин: У 3т. Т2: Птахи. - М.: Терра, 1992. - 352 с.: Ил. Рослина і тварини: Керівництво для натураліста: Пер. з нім. / К. Нідон, д-р І. Петерман, П.Шеффель, Б. Шайба. - М.: Світ, 1991. - 263 с., Мул. Життя тварин. У 7т./Гл. ред. В.Є. Соколов. Т6. Птахи / Под ред. В.І. Іллічова, А.В. Міхєєва. - 2-е вид., Перераб. - М.: Просвещение, 1986. - 527 с., 32.ілл.
 
Подібні реферати:
Вивчення гніздувань зяблика (Fringilla coelebs) Вологодської області
Зяблик населяє різні типи ліси, сади і парки, воліючи негусті ялинники і ділянки змішаного лісу, сухі світлі соснові бори; глухих заростей уникає через необхідність часто спускатися на землю за
Земноводні
Сімейство справжніх жаб поширене по всьому світу, крім Австралії та Антарктиди. До нього відноситься і найбільша безхвоста амфібія - жаба-Голіаф, що мешкає в Камеруні. Одна з особин цього виду їм
Як дивляться птиці
Зір має в житті птахів виключно велике значення. Можуть бути птиці, позбавлені голосу, але птахів, позбавлених очей, сліпих, не існує. Ні птахів і з недорозвиненими очима. І є багато видів птахів, у яких
Кажани
Довжина цієї кажана близько 11 см, при розмаху крил 37 см. Хутро її на всьому тілі червонувато-бурого кольору, вуха і літальна перетинка - темно-бурі. Вечорниці тримаються переважно в старих великих міс
Горобці
Поширені горобці широко. Напевно, цих спритних пташок знають в будь-якій країні світу. Живуть горобці на півночі і на півдні, поруч з людиною. Разом з ним вони переселилися в далеку Австралію.
Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю
Одним з найскладніших є питання про чисельність популяції, її статевому і віковому складі, достатніх для тривалого і благополучного існування виду. Природно, що наявність в популяції тільки дорослі
Загін голубеообразних
Голубоподібні, загін птахів. 3 сімейства: дронти (вимерлі), голуби і рябки. Ок. 300 видів, поширені широко. Птахи з щільним масивним тілом; ноги і шия короткі; крила довгі і гострі, пристосовані до стрімкого польоту.
Кроншнеп
Загін об'єднує декілька великих груп птахів, в основному мешканців узбереж і боліт: якан, куликів, чайок, чістікових і тиркушек. Крила, як правило, вузькі, хвіст короткий. Оперення щільне, зазвичай неяскраве.
Птахи Таймиру
На території краю зустрічається 344 види птахів. Однак 24 види з них у нас є тільки залітним (глупиш рожевий і кучерявий пелікани, велика біла чапля, рожевий шпак та інші)
Сімейство летягових
У роботі описуються загальні відомості про сімейство летягових, до яких відносяться гризуни, близькі до сімейства болючих. Американські летяги.
Різновиди білок
У роботі дано опис 14 видів білок. Загальна характеристика, де вони мешкають і як розмножуються.
Денні хижаки
До цього загону відносяться близько 270 видів. Це птиці середньої і великої величини. У одного з найбільших видів - американського кондора крило довжиною близько 115 см, раз-мах крил до 275 см.
Птахи середньої смуги Росії
Опис повадок і місць проживання деяких птахів.
Птахи (загін: голуби, литкастих, дятли)
Всі наші голуби середніх розмірів і мало відрізняються зовні: невелика, витончена голова з мініатюрним «голубиного типу» дзьобом, злегка роздутим біля основи, коротка шия, короткі ноги з сильними, чіпкими пальцями
Сімейство буревестнікових
Це найбагатше за кількістю видів сімейство в загоні трубконосих (66 видів) і , найбільш різноманітне. Новосибірські трубочки у всіх буревестнікових зближені і знаходяться на верхній стороні надклювья. Часто вони слив
Птахи у великому місті
Статистика та види птахів, в Москві і на території Росії.
Хижі птахи Саратовської області
На основі аналізу літератури та польових досліджень за період з 1871 р. по 1998 р. на території Саратовської області відмічено 32 види денних хижих птахів, що належать до трьох сімейств (Pandionidae, Accipitridae і Falconidae).
Перельоти птахів
При такій швидкості польоту птахи могли б за відносно короткий час досягти області зимівлі або гніздів'я. Але насправді переліт зазвичай розтягується на довгий час. Вважають, що птахи при далеких п
Чорний гриф в Криму
Чорний гриф - осілий птах Криму, яка здійснює по півострову кормові міграції, пов'язані з наявністю корму в тих чи інших місцях.
Буйволи
Буйволи - одні з найбільших тварин на Землі. Вони бувають дикі і домашні. Дикі буйволи мешкають в теплих країнах.