Реферати » Реферати з біології » Денні хижаки

Денні хижаки

Денні хижаки

До цього загону відносяться близько 270 видів. Це птиці середньої і великої величини. У одного з найбільших видів - американського кондора крило довжиною близько 115 см, розмах крил до 275 см. найдрібніші хижі птахи - так звані карликові сокола - мають крило довжиною 9-10 см.

Для хижаків характерний міцний крючкообразно загнутий на кінці дзьоб, заснування якого одягнено голою яскраво забарвленої шкірою - восковицей, в яку відкривається зовнішні отвори ніздрів. Ноги у хижих птахів помірної довжини, з загнутими і зазвичай гострими кігтями (тільки у секретарів ноги довгі). Кігті і дзьоб служать для умертвіння, а останній і для розчленування видобутку. Пальці відносно довгі, на підошовної стороні є подушечки, службовці для утримання їжі. Статура щільне, оперення жорстке і щільно прилягає до тіла. Забарвлення звичайно не яскрава, переважно сірого, бурого, рудого або чорного кольору, часто з домішкою білого. У деяких видів, що годуються падлом, голова і частина шиї голі, неоперене.

У більшості видів самки і самці забарвлені схоже, але молоді птахи по першому році, іноді й пізніше, відрізняються від дорослих за забарвленням. Зазвичай самці дрібніше самок, але у грифів Старого Світу обидві статі однакових розмірів, а в американських кондорів самці більші за самок.

Хижі птахи ведуть денний спосіб життя лише деякі з них сутінкові.

Поширені хижаки по всьому світу: їх немає тільки в Антарктиці та на деяких океанських островах.

У північних і помірних широтах частина видів перелетна, частина оседла і когут поза часом розмноження.

Тривалість життя хижих птахів досить значна. Відомі випадки, коли орел-скоморох жив у неволі 55 років, орел-беркут - 46 років, в Московському зоопарку кондор прожив 69 років, яструб-тетеревятник - 25 років. Дані кільцювання також показують, що хижі птахи середньої величини живуть, принаймні, близько 15 років. Навряд чи все це граничні терміни.

Хижі птахи розмножуються один раз (рідко два рази) в році. Гнізда простого пристрою, зазвичай на деревах, іноді в дуплах, на скелях, на землі. Нерідко займають готові гнізда, побудовані іншим видом птахів. Зазвичай одна і та ж пара з року в рік гніздиться в одному і тому ж гніздовий ділянці. Число яєць по-різному - від 1-2 (у великих видів) до 6-7 і навіть 9 (у дрібних).

Насиживание починається після відкладання першого яйця, і пташенята у виводку з цього різновікові. Насиджує головним чином самка, самець змінює її лише на нетривалий час. Великі види насиджують майже 2 місяці (наприклад, кондор, бородань). Види середньої величини насиджують приблизно протягом місяця.

Пташенята виходять з яєць добре опушеними і зрячими, але потребують під час перебування в гнізді в годівлі та обігріванні, а також у захисті від ворогів. Є два пухових народу, другий замінюється Пєровим. Виліт з гнізда у дрібних і середніх видів хижаків відбувається приблизно в місячному віці, у великих грифів - тільки в трьох - і навіть чотиримісячному.

Основну їжу хижі птахів складають різні тварини, в першу чергу ссавці, птахи і комахи. Нерідко хижі птахи годуються падлом. Мало хто з них харчуються рослинною їжею (наприклад, африканський грифовий орлан годується плодами гвінейської і винної пальм, гвінейська каракара - плодами Loranthus і Clusia). Деякі види годуються широким набором кормів, інші узкоспеціалізірованни.

У природних умовах хижі птахи з'їдають видобуток з кістками, шерстю, пір'ям, що не переварені залишки яких періодично викидаються через рот у вигляді так званих поганок.

Більшість хижих птахів розшукують видобуток літаючи. У зв'язку з цим у них добре розвинений зір і здатність до польоту.

Линяють хижі птахи раз в році, після закінчення періоду розмноження. Линька повна. Триває вона довго, що пов'язано з необхідністю збереження птахом льотних якостей.

Практичне значення хижих птахів для господарської діяльності людини, загалом, слід оцінювати позитивно. Більшість з них приносить пряму користь, поїдаючи гризунів і комах, шкідливих для землевладелія. Інші, знищуючи в першу чергу хворих і слабких особин, є істотним фактором відбору. Навіть ті хижі птахи, які годуються головним чином мисливськими або корисними в інших відносинах тваринами, не можуть-приносити істотного збитку, тому що загальна чисельність цих видів невисока і вони відносно численні лише в малообжитих місцях. Тому в даний час у більшості країн хижі птахи - в тій чи іншій формі - знаходяться під охороною. При цьому враховується і безперечне значення хижих птахів як пам'яток природи.

Використання хижих птахів людиною з метою полювання - так звана соколине полювання, або полювання з ловчими птахами, - сходить до глибокої старовини, хоча багато чого в історії цього полювання залишається неясним. Археологічні знахідки показують, що на британських островах з хижими птахами вже в бронзовому столітті. У Месопотамії соколине полювання була відома, принаймні, в VIII столітті до н. е.. Розквіт соколиного полювання в Європі відноситься приблизно до XII-XVII століть, і початок її в якійсь мірі пов'язано з хрестовими походами, коли хрестоносці могли ознайомитися з практикою соколиного полювання у арабів. Глибокі соціальні зміни, що виникли наприкінці X VII - початку XIX століття, технологічні нововведення, в першу чергу розповсюдження мисливської зброї, викликали занепад полювання з ловчими птахами. Втім, вона збереглася, але в менших масштабах.

У нашій країні використання хижих птахів для полювання "по перу по звірі" має давню історію: у Київській Русі воно сходить, принаймні, до X століття. Родова емблема стародавніх Рюриковичів зображувала що летить сокола в азіатській частині колишнього Радянського союзу - в Середній Азії, - воно має, ймовірно, ще більш давню історію, але певних відомостей про це мало. Це, звичайно, пов'язано зі складною історією народів Середньої і Центральної Азії.

У Європейській частині колишнього Радянського Союзу спортивне полювання з ловчими птахами припинилася на початку цього століття. Тільки на Чорноморському узбережжі Грузії ще полюють на пролітних перепелів яструбом-перепелятники. Як спорт і промисел полювання з ловчими птахами має місце в Киргизії, Казахстані, в невеликих масштабах в Туркменії.

Для полювання використовувалися різні види хижих птахів, головним чином різні сокола і яструба, в Азії - орел-беркут і деякі інші. У нашій країні ловчими птахами служили великі сокола (балобан, сапсан, кречет), яструба (перепелятник і тетеревятник) і орел-беркут.

Приручення і навчання полюванні ловчих птахів нескладно, але вимагає від мисливця терпіння. Слід завжди пам'ятати про те, що ловчі птахи ніколи не стають такими "слугами" людини, як собаки. Приручити ловчу птицю приносити господареві спійману здобич не вдається.

Термін служби ловчих птахів залежить від досвіду мисливців і від догляду за птицею, а також від різних випадковостей. Сокола і яструба-тетеревятники служать року 3-4, але в хороших руках до 20 і навіть 25 років. Стільки ж років живуть і беркути.

У загоні хижих птахів п'ять родин. До родини американських грифів відносяться 6 видів, поширених в Північній і Південної Америки. До родини секретарів - всього 1 вид, що населяє савани Африки. До сімейства Скопин - 1 вид, що має майже космополітичне поширення, крої крайньої півночі і півдня. До сімейства яструбиних - 205 видів, що зустрічаються по всьому світу, крім Антарктики і деяких океанічних островів. Сімейство соколиних включає 58 видів, поширених майже всюди, крім Антарктики і деяких океанічних островів.

Список літератури

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту monax

 
Подібні реферати:
Чайки
занадилися випрошувати подачки і харчуватися на смітниках, чайки зовсім перестали боятися людей. Як вже говорилося, деякі види на всіх континентах стали гніздитися в містах, де місцями за чисельністю сопер
Рідкісні та охоронювані птиці Ярославської області
Кілька слів варто сказати про значення птахів . Найбільш корисними вважаються гніздяться і зимуючі птахи: синиці, пищухи, повзики, дятли, корольки. Ці птахи знищують комах-шкідників на всіх стадіях р
Життя птахів
У роботі розповідається про значення гостроти зору у хижих птахів.
Фороракос
Історія першої птиці на землі і її характеристика.
Сімейство буревестнікових
Це найбагатше за кількістю видів сімейство в загоні трубконосих (66 видів) і, найбільш різноманітне. Новосибірські трубочки у всіх буревестнікових зближені і знаходяться на верхній стороні надклювья. Часто вони слив
Птахи Таймиру
На території краю зустрічається 344 види птахів. Однак 24 види з них у нас є тільки залітним (глупиш рожевий і кучерявий пелікани, велика біла чапля, рожевий шпак та інші)
Загін Куньи
Куньи складають сімейство в загоні хижих тварин. Поширені куньи оченб широко. Вони населяють всі ландшафти, річки, озера, всі материки, крім Австралії (втім, деякі види не так давно акліматизовані тут людиною).
Загін голубеообразних
Голубоподібні, загін птахів. 3 сімейства: дронти (вимерлі), голуби і рябки. Ок. 300 видів, поширені широко. Птахи з щільним масивним тілом; ноги і шия короткі; крила довгі і гострі, пристосовані до стрімкого польоту.
Лелеки
Ви, напевно, чули і казки, і пісні, і вірші про лелеку. Це він довірливо походжає по лузі біля самого села і влаштовують своє велике широке гніздо, складене із прутів і гілок, прямо на даху сільського будинку.
Активність берегової ластівки
Мета роботи - вивчення добової активності ластівок у період гніздування.
Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю
Одним з найскладніших є питання про чисельність популяції, її статевому і віковому складі, достатніх для тривалого і благополучного існування виду. Природно, що наявність в популяції тільки дорослі
Профілактика зооантропонозних захворювань у людини
Найбільш небезпечні зооантропонозов, виявлені при діагностичних дослідженнях птиці в наступному відсотку випадків: сальмонельози - 5,67 , туберкульоз - 5,59, мікози - 5,55, колібаціллсз - 3,52.
Види кормового поведінки кулика-сороки
Спроба локального вивчення одного з важливих аспектів життя та існування масової морського птаха Білого моря кулика-сороки, нещодавно занесеного до Червоної книги з-за скорочення чисельності популяції.
Кроншнеп
Загін об'єднує декілька великих груп птахів, в основному мешканців узбереж і боліт: якан, куликів, чайок, чістікових і тиркушек. Крила, як правило, вузькі, хвіст короткий. Оперення щільне, зазвичай неяскраве.
Чому вимерли динозаври
Історія вимирання динозаврів.
Чому вимерли динозаври
У крейдяний період 145-65 мільйонів років тому, материки розсувалися все більше і більше, моря між ними ставали ширше і глибше, а клімат став трохи прохолодніше. Це призвело до появи регіонів з багатим р
Роль хижих в лісових екосистемах Республіки Адигея
Довжина тіла 45 - 54 см. Фарбування світла, буро - палева, хвіст і кінцівки помітно темніше спини. Горловий пляма біла. В Адигеї зустрічається у степовій зоні, лесостепье, широколистяних і темнохвойних лісах
Ворона
Гучними зграями збираються ворони всюди, де живе людина: і в Європі, і в Азії, і в Америці. Сама рідкісна серед ворон - гавайська.
Перельоти птахів
При такій швидкості польоту птахи могли б за відносно короткий час досягти області зимівлі або гніздів'я. Але насправді переліт зазвичай розтягується на довгий час. Вважають, що птахи при далеких п
Види папуг
Папуги з усіх птахів - найулюбленіші домашні вихованці в усьому світі. Всі без винятку види папуг (всього близько 140 видів) дуже добре звикають до людей і швидко стають членами сім'ї.

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар