Головна
Реферати » Реферати з біології » Кажани Білорусі

Кажани Білорусі

тропічних областях Америки. Описано 1 рід з 4 видами.
Димчасті кажани (Furipteridae), крихітні звірята з Південної і
Центральної Америки, легко впізнавані по рудиментарні великому пальцю кисті. Описано 2 роду, по одному виду в кожному.
Американські присосконога кажани (Thyropteridae), мешканці тропічних областей Америки. Увігнуті диски-присоски знаходяться у них біля основи першого пальця кисті і на підошві задньої ноги. Вони дозволяють тваринкам прикріпитися до гладкої поверхні, причому будь-яка присоска здатна витримати вагу всього тварини. Єдиний рід включає 3 види.
Мадагаскарські присосконога (Myzopodidae) зустрічаються тільки на
Мадагаскарі. Єдиний вид цих кажанів не пов'язаний родинними з американськими присосконога, але забезпечений аналогічними присосками.
Кожанова (Vespertilionidae) представлені 37 родами і 324 видами. Вони зустрічаються в помірній і тропічній зонах усього світу, причому в багатьох областях з помірним кліматом це єдині рукокрилі. Майже всі види годуються виключно комахами, але рибоядних нічниця у відповідності зі своєю назвою їсть в основному рибу.
Футлярокрилие (Mystacinidae) представлені єдиним видом - новозеландським футлярокрилом.
Складчатогубие кажани (Molossidae) - сильні комахоїдні звірята з довгими вузькими крилами, короткими вухами і коротким блискучим хутром. Їх хвіст сильно виступає за межі межбедренной перетинки і довше витягнутих задніх кінцівок. Ці швидкі літуни зустрічаються в теплих і тропічних областях обох півкуль. Вони влаштовуються на відпочинок групами, що налічують від декількох особин до багатьох тисяч тварин, у печерах, щілинах скель, будівлях і навіть під покрівлею з оцинкованого заліза, де тропічне сонце нагріває повітря до дуже високої температури. Описано
11 пологів і 88 видів. До цього сімейства відноситься найбільша кажан
США - великий еумопс (Eumops perotis), званий також вусатою бульдоговой кажаном. Довжина її тіла (голови і тулуба) ок. 130 мм, хвоста - 80 мм, маса до 65 г, розмах крил може перевищувати 57 см. Два види цього сімейства, голокожіе кажани з Південно-Східної Азії і Філіппін
(Cheiromeles torquatus і C. parvidens), унікальні серед рукокрилих своїм практично безволосим тілом. Бразильські складчатогуби тисячами використовувалися в одному з дослідницьких проектів в роки Другої світової війни в якості «паліїв-смертників» . Цей проект, названий «Ікс-променем» , включав прикріплення маленьких запалювальних бомб уповільненої дії до тулуба звірка, витримування тварин у стані сплячки при температурі +4 ° C та скидання їх з парашутом в самораскривающіхся контейнерах над ворожою територією, де вони, за задумом, повинні були заповзати в будинку. Незадовго до кінця війни від розробки такої зброї, спрямованого, зокрема, проти міст Японії, відмовилися (Мосіяш С.С.,
1967).

ГЛАВА 4.ЛЕТУЧІЕ МИШІ БІЛОРУСІ

4.1. Рукокрилих БІЛОРУСІ.
Коли бачиш у польоті кажанів, то на перший погляд здається, що всі вони однакові. Однак це не так. Кажани відрізняються один від одного величиною, забарвленням хутряного покриву, формою і довжиною вух і т.д. Деякі з них досить великі, завбільшки трохи більше шпака, інші дуже маленькі, як метелики. Одні з них руді, інші чорні, зустрічаються сріблясто-сірі, золотисті з білим черевцем. У деяких вуха круглі, а у інших гострі. У одних маленькі, а у інших такі довгі, що дорівнюють довжині тулуба.
У Білорусі мешкає 15 видів, що належать до одного сімейства - звичайні кажани.
Перші відомості про видовий склад і розміщення рукокрилих на території
Білорусі відносяться до другої половини ХIХ століття. А.Корев (1861) у роботі
"Матеріали для географії і статистики Росії. Віленська губернія "вказує на прожиття 5 видів кажанів. У Виленскую губернію входила частина території Вітебської і Мінської областей. А.І. Нікольський (1899) у книзі
"Тваринний світ Полісся" писав, що в беларуская Поліссі мешкає тільки 5 видів рукокрилих. На початку ХХ століття П.П.Семенов (1905) в IХ томі монографії
"Росія. Повний географічний опис нашої батьківщини "відзначає, що в
Білорусії 13 видів кажанів.
Про знахідки окремих видів рукокрилих на території Вітебщини, Гомельщини і східного Полісся повідомляють у своїх звітах за результатами експедиції в
1924-1930 роках найстаріші білоруські зоологи А.В. Федюшин і І.Н.Сержанін.
Слід зазначити, що в силу ряду причин більшість учених дослідження з рукокрилих проводили переважно по східній частині республіки, тому фауна, поширення і екологія кажанів в західних областях Білорусі вивчені недостатньо. Справжня робота є результатом дослідження рукокрилих автором її в період 1956-1974 рр.. в різних географічних пунктах республіки: на заході - заповідник "Біловезька пуща" (Брестська і
Гродненська області, 1956-1962р.); в центрі Жорповская лісова досвідчена станція (Могильовська область, Осиповичської район, 1958 - 1968гг.); околиці м. Мінська (1960 - 1974р.); на північному сході - Вітебська область, Сиротинский і Вітебський райони; на південному сході - Гомельська область, Гомельський, Добрушский райони. Досліджено більше п'яти тисяч примірників кажанів з 125 пунктів республіки.
Кажани Білорусії об'єднані в 5 пологів: нічниці, ушани, широковушка, вечорниці, кажани і нетопири. Нічниці представлені п'ятьма видами. Найбільша і дуже рідкісна з них - велика нічниця. Забарвлення хутра її своєрідна, на спині - сіро-димчата з оливково-коричневим відтінком, черевце - брудно-білясте або белесо-палеве. Про знахідку великий ночници в
Біловезькій пущі повідомляв німецький дослідник Рериг (1918). Зібравшись в багатотисячні колонії, зимують вони в печерах країн Західної Європи.
Велику нічниця знаходять на зимівлі в печерах і катакомбах Закарпатській,
Львівської та Тернопільської областей.
Ставкова нічниця набагато менше за величиною, але теж досить великий і рідкісний в умовах Білорусі вигляд. Окрасою хутра цього звірка палево-бурий, коричневий з шовковистим відтінком на спині і брудно-сірий на черевці. Про знаходженні ставкової нічниці в Білорусі вказував П.П.Семенов (1905). У фондах Гродненського краєзнавчого музею є один екземпляр, добутий
28 травня 1924 В дуплі липи на березі Німану (околиці Гродно). У заплаві р.. Березини 4 примірника ставкової нічниці відловив І.Н.Сержанін (1961).
Ставкова нічниця зимує в печерах під Ленінградом, в Естонії, на Уралі, а також у Західній Європі (П.Стрелков, 1958).
Водна нічниця звичайна в республіці. Хутро її густий і короткий. Забарвлення спини сірувата або коричнево-бура, черевце грязнобелесое. Кінці волосся темно-коричневі, часто з рижінкой.
У Білорусі водяна нічниця зустрічається повсюдно, зазвичай поблизу річок, озер, ставків і навіть невеликих лісових струмків. Цей вид зустрічається буквально у всіх областях республіки.
Навесні, в кінці березня - початку квітня, водяна нічниця з'являється в своїх літніх сховищах: на горищах, в дуплах дерев, іноді під дерев'яними мостами між балками і навіть у норах-гніздах ластівок-береговушек. Зазвичай самки і самці живуть разом, але іноді самці утворюють чоловічі колонії.
Водяна нічниця не зовсім точно виправдовує свою видову назву. Її можна бачити літаючої і в лісі, і в парку, і навіть на вулицях населених пунктів з великою кількістю деревної рослинності. На полювання за комахами вилітає пізно.
Годується далеко від притулку і на певних кормових ділянках протягом
20-30 хвилин. Після нічного відпочинку в своєму притулку під ранок знову вилітає на 10-15 хвилин. Політ повільний, спокійний, пурхаючий. Годується на висоті 5 -
20 см над самою поверхнею водойми, переважно двокрилими: комарами, ручейниками, поденками. Здобич поїдає в польоті. У середині червня самка приносить одного, рідше двох сліпих, голих дитинчат. Молодих звірків через півтора місяці після народження уде важко відрізнити від батьків.
Водяна нічниця активна до глибокої осені. За допомогою окольцованія встановлено, що водяна нічниця не робить тривалих міграцій і її літні притулку зазвичай знаходяться від зимових межах 50-60 км. Зимівлі цього виду виявлені на великій території європейської частини колишнього СРСР, від
Прибалтики до Зауралля і від Карелії до України включно. Зимує вона і на території Білорусі - у випадкових зимових притулках.
Нічниця Наттерера - миша середніх розмірів. Колір її хутра на спині коричнево-бурий, черевце брудно-біле. На межбедренной перетинці між кінцями шпор і кінцем хвоста характерна наявність потовщеною виїмки з двома паралельними рядами ясно видимих ??війок, за що цю нічниця іноді називають реснитчатой. У Білорусі зустрічається вкрай рідко. С.І.Огнев (1928) згадує про один екземпляр, здобутий в Біловезькій пущі.
У другій половині березня - початку квітня вона з'являється за віконницями і наличниками вікон, в дуплах дерев і навіть в пташиних дуплянках. На полювання вилітає трохи раніше водяній ночници. Полює над самою водою, а також біля крон дерев. Зимує там же, де і мешкає влітку.
Найменший представник роду нічниць - вусата нічниця, яка всюди зустрічається на території нашої республіки.
Волосся довге, густе, на спині з шовковистим блиском. Загальний тон хутра на спині від палево-рудого до коричнево-бурого. Вуха довгі, гострі, якщо їх притиснути до голови, то вони досягають кінчика носа. Вусата нічниця зустрічається по всій Європі, в Північній і Центральній Азії. У межах нашої країни займає майже всю територію. Вперше була виявлена ??в Біловезькій пущі, пізніше її відловлювали у всіх областях республіки.
Наприкінці березня - першій половині квітня вусата нічниця з'являється в дуплах, під віконницями і за лиштвами вікон, під обшивкою дерев'яних сараїв, під відсталою корою, в стосах дров і т.д.

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7