Реферати » Реферати з біології » Кажани Білорусі

Кажани Білорусі

На полювання за комахами вилітає пізно в сутінках. Годується на відкритих галявинах і лісових галявинах, у садах і парках, вздовж лісових доріг і просік. Вусата нічниця веде одиночний спосіб життя і тільки після пологів, у період вигодовування дитинчат, об'єднується в невеликі колонії. Самка приносить одного дитинчати. Терміни вагітності цього виду розтягнуті. Масові пологи спостерігаються в другій половині липня.
В кінці липня і в серпні, коли в Біловезькій пущі відзначаються міграції нетопира-карлика, вусата нічниця часто зустрічається у складі кочують колоній кажана. Складається таке враження, що вусата нічниця здійснює перельоти разом з нетопир-карликом.
Усіх ночниц об'єднує спільність літніх притулків. Вони мешкають в дуплах, найчастіше поблизу водойм, а також на горищах, під віконницями і наличниками вікон, за дерев'яною обшивкою будівель. Залишають свої денні притулку пізно, в густих сутінках. Одні (ставкова і водяна) годуються майже над самою поверхнею водойм, інші - біля крон дерев. Поїдають комарів, ручейників, поденщин, молей та інших лускокрилих. Велика і ставкова нічниці полюють за більш великими комахами. Крім вусатою ночници (вона полює всю ніч без перерви), всі інші види нічниць ввечері полюють більше півгодини, середину ночі під ранок на порівняно короткий час. У середині червня самки ночниц приносять по одному дитинчаті, вусата - у другій половині червня.
На зимівлі в Білорусі виявлені водяна нічниця, нічниця Наттерера та один примірник вусатою ночници. Зимівлі ночниц всіх видів зустрічаються в печерах на всій території європейської частини СРСР і в Західній Європі (П.Стрелков,
1958).
Ушан звичайний - звичайний і поширений вид рукокрилих в Білорусі.
Він середнього розміру, з величезними вухами, зрощеними між собою на середині голови. Довжина вух майже досягає довжини тулуба. Окрасою хутра на спині світло-коричневий з коричневим відтінком, черевце палево-біляста. Волосся на спині триколірні.
У Білорусі ушан поширений повсюдно. У Поліссі його знаходив
А.М.Нікольскій (1899), у Верхньому Придніпров'ї - П.П.Семенов (1905), в
Осиповичської районі Могильовської області - А.В.Федюшін (1928).
Одним з найважливіших факторів, що забезпечували широке поширення ушана в межах Євразії, - відсутність прихильності до якогось одного притулку і здатність поселятися в найрізноманітніших місцях. Його можна знайти в пташиних дуплянках, дуплах, під відсталою корою, на горищах, за віконницями і наличниками вікон. Ушани ніде не бувають численними і не утворюють великих колоній. У літніх притулках з'являються рано - в кінці березня - початку квітня. Взимку при відлизі вилітають навіть удень. Вилітає ушан на полювання пізно, в густих сутінках. Полює без перерви всю ніч на невеликій висоті на лісових галявинах і просіках, в кронах дерев парків і садів, в алеях і вздовж проїжджих доріг, над тихими водоймами. Харчується нічними метеликами: совками, п'ядун, вогнівки, коконопряд, листовійки, молямі і шовкопрядами, знищуючи шкідливих для сільського та лісового господарства комах. Нерухомих метеликів і гусениць ушани збирають, повзаючи по стовбурах і гілкам дерев. У першу чергу вони відшукують великих метеликів.
У середині червня самка ушана приносить одного дитинчати. Новонароджені розвиваються дуже швидко. Наприкінці першого тижня вони прозрівають. Після десяти днів покриваються волосяним покривом і залишаються в дуплі, коли самка відлітає на полювання. Через півтора місяці вони досягають величини батьків.
Ушан зимує на території Білорусі в підвалах, льохах, в різних господарських будівлях, дзотах і бункерах, що залишилися після війн, в картопляних ямках, серед бульб картоплі і навіть зарившись неглибоко в пісок. Найчастіше ушани зимують відкрито, причепилися до стінок, стелі підвалу або льоху. Близько восьми десятків ушанов були виявлені зимуючими поодиноко в найрізноманітніших притулках, де температура повітря коливалася від 2 до 7 СЄ, а вологість - 80-100%.
Європейська широковушка - це середнього розміру кажан, представник західноєвропейської фауни в Білорусі. Хутро спини густий, що складається з довгих шовковистих волосків чорно-бурого кольору, черевце більш світле.
Морда коротка і тупа. Дуже широкі вуха, посередині зрощені, що й дало назву цьому виду.
Ареал європейської широковушка тягнеться смугою від Англії на південний схід, через
Іспанію, Францію, Швейцарію, Німеччину, Голландію, Данію, на південь Скандинавії, захід і південь Польщі. У країнах колишнього СРСР - Литва, Біловезька пуща,
Україна, Крим, Кавказ (А.Кузякін, 1965). У Білорусі європейська широковушка зустрічається тільки в деяких районах Гродненської і Брестської областей.
Про знахідку цього примірника європейської широковушка в Біловезькій пущі повідомляє С.І.Огнев (1928).
Навесні широковушка зустрічається в своїх літніх сховищах: на горищах, за віконницями і наличниками вікон, під дерев'яною обшивкою сараїв. Навесні і влітку веде одиночний спосіб життя, в кінці літа утворюється невеликі колонії. В
Біловезькій пущі
10 серпня 1958 була виловлено невелика колонія з 15 особин.
Широковушка вилітає, полює незабаром після заходу сонця. Годується недалеко від притулку, в алеях парку і садах, над городами і ставками, на узліссях лісу і поблизу будівель. Склад їжі різноманітний: комарі, ручейники, поденщини, дрібні види совок, огневок і жуків. У середині травня самка приносить одного-двох дитинчат. Розвиваються вони дуже швидко.
У Білорусії європейська широковушка - осілий вид.
Рід вечорниць представлений в Білорусі трьома видами: мала, руда і гігантська вечорниці. Сама назва "мала" говорить про те, що цей вид вечорниць має менші розміри в порівнянні з іншими. Довгий, густий і хвилястий хутро спини пофарбований у коричнево-рудий колір з добре помітним блиском. Нижня сторона тіла набагато світліше верхній.
У Білорусі мала вечірниця зустрічається рідко. А.М. Нікольський відзначав її для Полісся, Гомельщини. Мала вечірниця краще селитися в дуплах листяних дерев, хоча і зустрічається в дуплах хвойних. Льоток дуба повинен бути круглим або овальним. На полювання мала вечірниця вилітає рано, незабаром після заходу сонця. Вечірній виліт триває близько двох-трьох годин. Середину ночі вона проводить в денних притулках, покидаючи їх знову перед ранковою зорею. На зимівлі цей вид зустрічається в дуплах старих дерев і на горищах в Західній Європі.
Руда вечірниця - одна з найбільших кажанів Білорусі. Тіло цього звірка покрито короткою шерстю палево-рудого забарвлення, черевце трохи світліше; короткі округлі, товсті і грубі вуха.
Руда вечірниця - самий звичайний і поширений вид в Білорусі. Його знаходили в усіх областях республіки. Вечорами спостерігається масовий виліт травневих хрущів. Це улюблена їжа вечорниць. Зазвичай перед вильотом на пошуки їжі вечорниці видають характерні звуки - цвірканье. Літають вони високо, полюють іноді разом зі стрижами і ластівками. У сутінках їх можна навіть сплутати в польоті. Залишивши притулок, вечорниці направляються до водойми, своєрідно пікірують до самої поверхні води і, торкнувшись її на мить, злітають у повітря. Повторивши два-три таких заходу, напившись, вечорниці летять на полювання. Спочатку вони полюють за комахами на висоті 15 -
20 метрів, потім опускаються все нижче і нижче. У густих сутінках годуються іноді на висоті двох-трьох метрів від землі, поїдаючи переважно великих жуків і метеликів.
У першій половині літа колонії рудої вечорниці складаються лише з жіночих особин, а самці ведуть одиночний спосіб життя, утворюючи в другій половині літа свої чоловічі колонії, часом навіть численні. Кожна самка в другій половині червня приносить зазвичай двох дитинчат, рідше одного. Статеве співвідношення новонароджених один до одного, тобто народжується половина самок і половина самців. Розвиваються дитинчата дуже швидко і до кінця серпня досягають величини батьків, відрізняючись від них більш темним і тьмяним забарвленням хутряного покриву.
У Білорусі руда вечірниця - мігруючий вид, у зв'язку з цим становлять інтерес щорічні знахідки на горищі старого костелу поблизу Пінська мумізірованних трупиків рудої вечорниці.
Про гігантської вечорниці теж слід згадати. Вона вкрай рідкісний вид рукокрилих. Один примірник цієї вечорниці добув І.Н.Сержанін 3 серпня 1930 в Брагинському районі Гомельської області.
Рід нетопири і кажани включає п'ять видів рукокрилих, що мешкають на території республіки: нетопир-карлик, лісової нетопир, північний кожанок, двоколірний кажан і пізній кажан.
Нетопир-карлик - найменша кажан. Густий і низький хутро звірка темно-коричневого кольору. Черевце трохи світліше. Вуха короткі, звужені до закругленою вершині.
У Білорусії нетопира-карлика для Полісся відзначав А.М. Ніколь-ський (1899), для Могилевської області - П.П. Семенов (1905), для Гомельщини
- А.В. Федюшин (1928). Необхідно відзначити чисельна перевага його в західних областях республіки.
Нетопир-карлик з'являється в Білорусі в другій половині травня в літніх сховищах: за дерев'яною обшивкою будівель, під карнизами, за віконницями, рідше в дуплах дерев з щілиновидними отворами. Самки утворюють великі колонії, часто в співтоваристві в іншими видами. Їх відловлювали в колоніях з двоколірним шкіряному, вусатою нічниця і рудої вечорниці. Колоній самців не знаходили.
Нетопир-карлик невимогливий до погоди, полює навіть у холодні дні.
Вилітає рано, відразу ж після заходу сонця. Годується тривалий час, після чого відпочиває в притулок, яке знову залишає під ранок. Як було встановлено, виліт на годівлю колонії нетопира-карлика 13 липня 1956 розпочався о 21 годині 34 хвилини, закінчився в 0 годин 55 хвилин. Другий ранковий виліт почався в 3:00 ранку, закінчився в 4

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар