Реферати » Реферати з біології » Кажани Білорусі

Кажани Білорусі

години 45 хвилин. Тваринки полювали за комахами в розрідженому лісі, на площі не більше 100 квадратних метрів. Вони не віддалялися далеко від дерева, в якому на висоті
3,5 метра знаходилося в дуплі їх притулок. Нетопири-карлики полюють біля крон дерев у парках і садах, на узліссях лісу, над водоймами. Часто можна бачити, як вони полюють за комахами біля електричних ліхтарів, оскільки яскраве світло приваблює комах. Їжа нетопира-карлика складається з двокрилих, ручейників, поденщин, веснянок, сетчатокрилих, дрібних нічних метеликів і дрібних жучків. Поїдає також мух і поденщин.
У двадцятих числах червня відбуваються масові пологи. Кожна самка приносить по два дитинчати. Співвідношення статей у новонароджених один до одного.
Повернувшись після полювання, самки тут же починали пошуки своїх дитинчат.
Самки майже у всіх випадках впевнено прямували до певного скупченню молодих, часто розсіяних на значному протязі горища, вони як би запам'ятовували те місце, де були залишені їх дитинчата. Просуваючись вздовж скупчення дитинчат, самки обнюхували їх, а виявивши своїх, приймалися облизувати і підштовхувати дитинчат головою до грудей, потім охоплювали їх
Крилової перетинкою і відповзає в глибину притулку. Вчені вважають, що самки розшукують своїх дитинчат за допомогою нюху. Розвиток дитинчат відбувається дуже швидко. У тритижневому віці молоді вже здатні до самостійного польоту і годуються комахами. Розвиток самок йде значно інтенсивніше, ніж самців. Самки стають статевозрілими восени цього ж року і беруть участь в спарюванні. У самців половозрелость наступає на наступний рік.
Осінні міграції цього виду в Білорусі починаються в кінці липня - початку серпня. Мігруючі звірята дуже постійні у виборі своїх сховищ.
Лесной нетопир трохи більший за свого попередника - нетопира-карлика.
Темно-коричневий з шовковистим блиском хутро його густіше і довше, ніж у кажана-карлика. Він поширений від заходу Франції на схід до
Оренбурга. Для Білоруського Полісся цей вид звичайний. А.В. Федюшин відзначав його на Гомельщине. У фондах обласних музеїв є тушки лісового нетопира, видобутого в околицях Гродно, Вітебська, Гомеля. Його знаходили в
Біловезькій пущі, на сході республіки вони зустрічаються частіше, ніж на заході.
Мається багато спільного в житті лісового нетопира і кажана-карлика. Вони займають одні й ті ж притулку, харчуються тими ж комахами.
Лесной нетопир - мігруючий вид.
Північний кожанок - середніх розмірів кажан. Хутро довгий, густий, з золотистим металевим відтінком, темно-бурого кольору.
Довгий час про поширення цього вкрай рідкісного в Білорусі виду кажанів нічого не було відомо. Вперше північний кожанок був виявлений в 1934 р. І.М. Сержанина на території Березанського заповідника. Пізніше двох звірків цього виду в Біловезькій пущі відловила Л.Г. Морозова-Турова.
У Білорусі він з'являється навесні наприкінці квітня за віконницями і наличниками вікон. Вилітає на полювання рано, відразу ж після заходу сонця. Політ швидкий, спритний з крутими поворотами.
Двоколірний кожан на відміну від північного шкірянка - звичайний і поширений вид в Білорусії. Він відноситься до числа звірків середнього розміру. Спина покрита довгими м'якими волоссям, підстава яких забарвлене в коричневий колір, а вершинки - сріблясті, тому загальний колір забарвлення спини сріблясто-коричневий. Черевце біле або жовтувате. Хутро на горлі і по краях тіла чисто-білий. Вуха короткі, у верхній здебільшого не звужені.
Вперше двобарвного кажана у Верхньому Подніпров'ї зазначав П.П. Семенов
(1905). А.В. Федюшин виявив його у Вітебській області.
У Білорусії двоколірний кажан з'являється навесні пізніше інших видів кажанів. Зустрічається в літніх сховищах під дахами, карнизами, віконницями і наличниками вікон, за дерев'яною обшивкою будівель, рідше - в дуплах дерев, що мають щілинні отвори. Двоколірний кажан вилітає на полювання пізно ввечері, після вечорниць і нетопирів. Політ швидкий і впевнений. Годується протягом всієї ночі. Дуже чутливий до погодних умов. При похолоданні не покидає своїх сховищ. Встановлено, що основу раціону харчування становлять лускокрилі. Самки прилітають раніше самців. Вони заселяють літні притулку в двадцятих числах травня, а самці - у другій декаді червня. Кожна самка приносить по два дитинчати. Період міграції двобарвного кажана в
Білорусі починається в липні, закінчується в кінці серпня.
Пізній кажан - кажан великого розміру. Забарвлення високого і шовковистого хутра змінюється залежно від географічного поширення виду. У Білорусі пізній кажан має блискучий темно-коричневе хутро. У нашій країні він зустрічається досить рідко, хоча і повсюдно (переважно в Біловезькій пущі).
Літні притулку пізнього кажана пов'язані з будівлями людини. Поселяється цей звірок на горищах, під гонтом дахи, за обшивкою дерев'яних сараїв, віконницями. З'являється в літніх сховищах у квітні. Вилітає на полювання в сутінках, раніше, ніж двоколірний кажан. Всю ніч полює недалеко від притулку - над полянами і городами, вздовж вулиць. В основному поїдають великих жуків (хрущі, навозники, вусачі і плавунци). У Білорусі пізній кажан - осілий вид. З настанням холодів здійснює осінні місцеві кочівлі до придатних для зимівлі притулках.

4.2.ВІДИ кажанів, занесених до Червоної книги РЕСПУБЛІКИ БІЛОРУСІ.


Масове застосування отрутохімікатів в останні роки в лісовому та сільському господарстві призводить до зменшення кормової бази, а часто разом з комахами, якими харчуються рукокрилі, гинуть і самі летючі миші. Положення, що створилося привело в останні десятиліття до різкого скорочення чисельності кажанів, що викликає тривогу за долю цих корисних тварин.
Тепер для збереження цього загону ссавців необхідно вживати термінових заходів. Практично захист і залучення кажанів повинні йти в двох напрямках: у напрямку охорони самих тварин, а також в охороні вже існуючих і спорудження нових сприятливих притулків. Для досягнення першої мети потрібно законодавчими актами включити рукокрилих в коло особливо охоронюваних тварин, знищення і переслідування яких категорично і повсюдно заборонено законом. Цьому сприяє внесення багатьох видів рукокрилих в Червоні книги - регіональні і державні.

Ще важливіше друге завдання - збереження вже існуючих заселених притулків, особливо зимових. За результатами досліджень форти, що знаходяться в околицях м. Калінінграда, є найважливішими місцями зимівлі рукокрилих в Калінінградській області, а тому повинні бути визнані локальними охоронюваними об'єктами і доступ, а також будь-яка діяльність людини в зимовий період там повинні бути припинені, як це було зроблено в сусідній Литві відносно підземель Каунаській фортеці. Неприпустимо тривожити рукокрилих на зимівлі. Повинні охоронятися і деякі інші притулки, населяє рукокрилими, особливо виводковими колоніями. Рубку старих дуплистих дерев необхідно проводити вибірково, виходячи з існуючих умов, залишаючи рукокрилих - дуплогнездников достатню кількість укриттів.

Що стосується залучення кажанів і створення для них сприятливих умов, то виходячи зі справжніх знань способу життя окремих, біологічно різко відрізняються один від одного видів, запропонувати який-небудь конкретний план заходів складно. З використовуваних в інших країнах методів можна запропонувати розвішування по узліссях і просіках молодих лісів спеціальних дуплянок різної конструкції, організацію на горищах і під карнизами будинків укриттів для синантропних видів кажанів. Особливу увагу необхідно звернути на вельми доступне і не вимагає великих витрат поліпшення вже наявних занедбаних підземних споруд людини і природних укриттів. Невелика модернізація їх може призвести до того, що будуть створені сприятливі умови для проживання рукокрилих (Racey PA,
1992).

При подальшому більш ретельному вивченні способу життя кажанів з'являться і нові методи по збереженню їх видового різноманіття та збільшення чисельності.


Гігантська вечірниця
NYCTALUS LASIOPTERUS SCHREB., 1780 загін Кажани Chiroptera сем. Гладконосих Vespertilionidae
Статус. Дуже рідкісний перелітний вид. Занесений до Червоної книги СРСР.
Один з видів роду вечорниць у фауні Білорусі.
Короткий опис. Найбільша серед вечорниць Білорусі. Довжина тіла 84-102 мм, передпліччя 65-69 мм. Вуха короткі, широкі, закруглені. Коротка ніжка козелка має велику широку заокруглену лопать. Крила вузькі, довгі. Шерсть густа, висока, шовковиста; зверху коричнево-руда, знизу світліша. Зовні і за способом життя схожа на руду і малу вечорниць.
Південна, Західна і Східна Європа. Територія Білорусі входить в ореол виду, але відома тільки одна зустріч вечорниці в Брагинському районі.
Основні обмежуючі фактори. Зменшення насаджень дерев з дуплами.
Вжиті заходи захисту. Вилов і відстріл в Білорусі заборонений.
Необхідні заходи захисту. Пропаганда захисту рукокрилих і їхніх осель.
Знаходження нових місць проживання, вивчення їх біології та екології виду
(Червона книга Республіки Білорусь).


Мала вечірниця
NYCTALUS LEISLERI KUHL., 1819
Загін рукокрилі Chiroptera сем. Гладконосих Vespertilionidae
Статус. Рідкісний перелітний вид. У фауні Білорусі один з 3 видів роду вечорниць.
Короткий опис. Довжина тіла до 68 мм, передпліччя до 46 мм. Щодо довга, густа шерсть спини коричнево-руда з блиском. Низ волосся темніше на кінцях, черевце більш світле, ніж спина. Вуха, губи і літальна перетинка досягає найбільшого розвитку в порівнянні з іншими видами вечорниць.
Короткі округлі вуха - товсті і грубі. Крила вузькі і довгі.
Смуга широколистяних лісів Європи від Ірландії, Великобританії та
Швейцарії до Середнього Поволжя і Східного Кавказу.
Основні обмежуючі фактори. Антропогенний вплив, зменшення кількості дерев з дуплами, зменшення кормової бази внаслідок застосування пестицидів.

Вжиті заходи захисту. Вилов і відстріл в Білорусі заборонений.
Необхідні заходи захисту. Пропаганда захисту

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар