Реферати » Реферати з біології » Хижі птахи Саратовської області

Хижі птахи Саратовської області

Хижі птахи Саратовської області

Є.В. Зав'ялов

Саратовський ун-т, кафедра морфології і екології тварин

На основі аналізу літератури та польових досліджень за період з 1871 р. по 1998 р. на території Саратовської області відзначено 32 види денних хижих птахів, що належать до трьох сімейств (Pandionidae, Accipitridae і Falconidae). З них 24 гніздових, 3 пролітних і 5 залітних видів. Найбільш численними в Саратовській області в цілому за період досліджень є чорний шуліка, луговий лунь, яструб-перепелятник, канюк, чеглок, звичайна боривітер і кобчик; поодинокі зустрічі зареєстровані для орлана-долгохвоста, чорного грифа, білоголового сипа, кречета і деяких інших видів. У Червону книгу Саратовської області включені 14 видів денних хижих птахів досліджуваних родин.

Скопа ( Pandion haliaetus ).

Дуже рідкісний гніздяться вид. У літературі існує згадка про гніздування цих птахів в минулому в межах приміського лісу біля м. Хвалинськ (Радищев, 1899). Відомі літньо-осінні зустрічі дорослих птахів на р. Хопер в межах Балашовського району (Богданов, 1871), на "Воложке поблизу Хвалинськ" в 1893 г. (Радищев, 1899), на р. Волзі в околицях обласного центру (Волчанецкий, 1925), на о. Березенський в Воскресенському районі та оз. Донець в Аркадакском районі (Козловський, 1949). Крім того, в кінці травня 1925 одна особина була здобута у с. Курдюм Саратовського району (Барабаш, Козловський, 1941). За даними В.Н. Мосейкина (1991), на території області в даний час відомо лише два житлових гнізда в заплаві р.. Волги поблизу міст Вольська і Маркса. На підставі неодноразових зустрічей птахів у репродуктивний період на локальних ділянках висловлюються припущення про можливість гніздування скопи в заплаві р.. Хопра в межах Романовського та Балашовського районів (Червона книга ..., 1996), а також в долині р. Волги у Воскресенському районі.

Чисельність виду на досліджуваної території вкрай низька. Вузька харчова спеціалізація - видобуток риби і особливості розмноження, пов'язані з пристроєм гнізд на деревах з обламаними вершинами або сплощеними кронами, значно обмежує можливість сучасного гніздування скопи в Саратовської області (Червона книга ..., 1996).

Відомості про біології скопи на півночі Нижнього Поволжя уривчасті. Навесні птахи з'являються на гніздових ділянках в першій половині квітня. Малопомітний проліт відбувається вздовж річок Волги, Хопра і Ведмедиці. Зустрічі скопи в Заволжя приурочені до долини р.. Еруслан. Місця гніздування пов'язані з високостовбурними заплавними лісами (переважно острівними) - дібровами, осичняки, осокірники, розташованими в безпосередній близькості від акваторії великих водойм. Осінній проліт відбувається в жовтні, останні птахи зникають в 3-й декаді місяця.

Звичайний осоед (Pernis apivorus)

Рідкісна гніздиться птах області, звичайна на прольоті. Літературні дані про гніздування цього виду на саратовському Правобережжі досить обширні. Наприклад, осоед відноситься до типових птахам різних типів лісових масивів Саратовського району (Волчанецкий, 1925). Крім того, П.Н. Козловський (1949) на підставі видобутої їм птиці (28.05.1939 р.) припускав гніздування у с. Котоврас Аркадакского району, а П.С. Козлов (1950) вважав осоеда гнездящимся в заплавних дібровах р. Волги в Вольським районі. В даний час гніздовий ареал охоплює територію більшості районів Правобережжя. Відомо гніздування осоеда і на Лівобережжі: ці птахи розмножуються в Енгельському і Марксовском районах в заплаві р.. Волги, а також у Балаковском і Пугачовське районах в заплаві р.. Великий Иргиз. Крім того, молода льотна птах, що пошкодив крило, знайдена 28.07.1992 р. в межах Дьяковского лісу в Краснокутському районі.

Чисельність осоеда на території області невисока, але відносно стабільна. За даними обліків, проведених А.Л. Подільським в 1982-1984 рр.. на території Татіщевський і Базарно-Карабулакського районів, вона досягала 4 пар/100 км2 лісової площі. У заплавних осокірники Марксовского району щільність населення даного виду в 2,5 рази вище (Зав'ялов та ін, 1995). Обліки чисельності, проведені у репродуктивний період 1998 р. в мозаїчних лісах Воскресенського району в околицях п. Елшанка, дозволили виявити на загальній площі 50 км2 5 житлових гнізд. Тенденція деякого скорочення чисельності, що відзначається з другої половини нашого століття, визначила необхідність внесення осоеда в регіональну Червону книгу (Червона книга ..., 1996).

На місця гніздування прилітає в середині травня. У північній половині Правобережжя місця проживання приурочені до високостовбурний листяним лісам; рідше поселяється в сосниках з великими полянами. У південній половині Правобережжя гніздиться в нізкоствольних дібровах, у тому числі в байрачних. На заході Правобережжя і в Заволжя воліє високостовбурні заплавні діброви, осокірники, осичняки, черноольшаніков. Будує власні гнізда, вистілая їх зеленими гілочками. Найбільш часто гнізда влаштовуються на дубах і осокорах на висоті 7-18 м. Кладки з двох яєць відзначаються з кінця травня. Молоді птахи, здатні до польоту, зустрічаються в першій половині серпня. Осінній проліт виражений добре. Початок його припадає на 3-ю декаду серпня (Волчанецкий, 1934). Основна маса птахів пролітає через область в першій половині вересня. Вони летять групами, що іноді досягають декількох десятків особин.

Чорний шуліка (Milvus migrans)

Одна з найчисельніших і характерних хижих птахів області. Селиться в заплавних лісах, старих хвойники, садах і змішаних лісах. У степову зону проникає по кілків деревної рослинності і заплавах малих річок. Наприклад, як у минулому (Орлов, Кайзер, 1933), так і в даний час є звичайним птахом Пріерусланскіх пісків. Нині в межах області розмножується повсюдно.

Чисельність висока. Найбільш щільні популяції приурочені в своєму обитании до долини р.. Волги, заплавних ділянках р. Б. Иргиз, вододільним лісам Заволжжя. Наприклад, в межах Дьяковского лісу хижаки гніздилися "в кожній куртині лісу в 1-3 га площею" (Волчанецкий, Яльцев, 1934). Тут же в прістарічних дубняках В.В. Груздєв (1955) на 1 км маршруту в репродуктивне час зазначав до 11 шулік. За даними обліків 1992 року, в Дьяковская лісі нині розмножується більш 20 пар цих хижаків. В заплаві р. Б. Иргиз щільність гніздування становила в 1992 р 0,4 ос. / Км2 лісової площі. Максимальні показники достатку в період розмноження характерні для острівних екосистем та прибережних ділянок верхньої зони Волгоградського водосховища. Наприклад, на ділянці від м. Маркса до п. Зоркіне щорічно гніздиться близько 10 пар.

Прилітає шуліка рано - на початку квітня, причому проліт найбільш помітний з кінця першої декади місяця. Летять шуліки великими зграями (у кілька десятків особин). Іноді такі переміщення відбуваються в складі змішаних зграй з Канюка. Інтенсивний проліт триває до кінця квітня, але в цей час зустрічаються, як правило, поодинокі птахи або групи до п'яти особин. Закінчується проліт в травні. Розмноження починається у другій декаді травня, проте в деяких гніздах перші яйця з'являються вже наприкінці квітня. Гнізда шуліка влаштовує на високостовбурних деревах, частіше на тополях, рідше на соснах, на висоті 10-20 м. При будівництві гнізда використовує сухі гілки тополі, верби, осики, берези. Лоток вистилається ганчір'ям, папером і землею. У повній кладці 2-3, в середньому (n = 18) 2,7 ± 0,2 яйця. Масове вилуплення пташенят припадає на другу декаду червня. Через місяць в більшості гнізд вже можна спостерігати молодих повністю оперилися птахів. Так, 8.07.1989 р. в оглянутих гнізді шуліки в Дьяковская лісі знаходилося два пташеня, один з яких виявився льотним. Наступного року молоді хижаки аналогічного віку зареєстровані тут же 14.07. У Михайлівському заказнику у Воскресенському районі молоді льотні птахи відзначені 22.07.1992 р. Таким чином, масовий виліт з гнізд припадає на другу декаду липня.

Досить часто гніздові ділянки шулік поєднуються з гніздовими ділянками звичайних шпаків (Sturnus vulgaris), галок (Corvus monedula), граків (C. frugilegus) та інших птахів. У степовій зоні Заволжжя це звичайне явище, обумовлене наявністю порівняно малої кількості деревних насаджень. Наприклад, за період з 1961 по 1965 рр. в Заволзький частини області зареєстровано 9 гніздових колоній шулік у складі гніздових поселень граків і Кобчик. В постгнездовой період хижаки широко кочують по степу. Так, на початку липня 1962 р. на маршруті протяжністю 24 км в Новоузенськ районі було зустрінуте 6 шулік.

Осінні кочівлі починаються в кінці серпня - початку вересня, хоча кочові групи починають формуватися вже наприкінці липня, відразу після вильоту пташенят з гнізда. Такі скупчення спостерігали в Дьяковская лісі: 24.07.1990 р. - 15 птахів, 27.07. 1990 р. - 22. Активний проліт під м. Саратовом наголошується в кінці серпня - першій половині вересня. Наприклад, 29.08.1998 р на північно-східному краю о. Зеленого у верхній зоні Волгоградського водосховища на ночівлю зібралося близько 280 шулік. У 3-ей декаді вересня проліт майже не помітний, в цей час летять одиночні птиці часто на великій висоті.

Харчовий спектр виду вкрай різноманітний, проте в деяких місцях проживання шуліки можуть майже повністю переходити на монокорм при їх достатньому різноманітті. Відомі приклади абсолютного домінування в їжі риби або малого ховраха (Citellus pygmaeus) в поселеннях шуліки з Дьяковского лісу Краснокутського району в заплаві р.. Хопра (Волчанецкий, Яльцев, 1934) і з долини р.. Б. Іргиза в межах Пугачовського району. Існують вказівки (Богданов, 1871) на переважання в їжі птахів, що мешкають в глинистих степах Саратовської області, крапчастого ховраха (C. suslicus).

Польовий лунь (Circus cyaneus)

Рідкісний гніздяться вид області. У минулому широко населяв все Правобережжя,

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар