Головна
Реферати » Реферати з біології » Хижі птахи Саратовської області

Хижі птахи Саратовської області

проте повсюдно (навіть у самих північних районах) поступався на гнездовании за чисельністю степовому Луню (Радищев, 1899 ). У першій половині нашого сторіччя зустрічі виду в репродуктивний період відомі майже з усіх районів області (Козловський, 1949). В даний час гніздовий ареал відсунувся на північ. У Правобережжі поширений широко, в прикордонних районах з Пензенської і Ульяновської областями навіть є характерною птахом відкритого ландшафту. Південніше поширений більш спорадично. У Заволжя зберігся тільки в північних, прилеглих до р. Волзі, районах.

В межах Саратовської області лежить південна частина ареалу виду, чисельність повсюдно низька. За даними маршрутних обліків, в гніздовий час у відкритих місцепроживання Татіщевський району в 1991 р. велика кількість цього луня становило 0,1 ос./км2, в Заволжя на території Федоровського району в 1987 р. - 0,05.

Весняний проліт йде з кінця березня (найраніша зустріч - 25.03.1992 р.), добре помітним він стає з перших чисел квітня. Міграція триває протягом усього квітня. На місцях гніздування в Правобережжя лунь з'являється 5-18.04, в південних районах - трохи раніше. Населяє відкриті ландшафти - поля, луки, лісостепові ділянки і степу. Гнізда влаштовує на землі в розріджених чагарниках, часто на пологих схилах балок. Відкладає 4-5, в середньому (n = 6) 4,2 ± 0,4 яєць білого кольору. Осінній проліт розтягнутий і найбільш добре виражений під м. Саратовом в 2-ій декаді жовтня. Однак до середини листопада не рідкісні зустрічі польових лунів в області, особливо в її Заволзький частини. В якості одного з пролітних шляхів використовує долину р.. Волги. Тим часом на широті впадання р.. Саратовкі (Енгельський район) частина птахів йде її заплавою на центральне Лівобережжі та мігрує широким фронтом по степах (Волчанецкий, 1927). У зимовий період лунь відзначається вкрай рідко в Заволзький частини області.

Склад кормів протягом року значно варіює. Його основу в різні сезони можуть становити птахи, рептилії або гризуни. Частка останніх зростає у видобутку хижака в постгнездовой період; серед мишоподібних гризунів лунь найбільш часто видобуває звичайних полівок (Microtus arvalis), рідше степових зозулястих (Lagurus lagurus) (Козлов, 1929). У шлунках птахів з Пріерусланской степу відзначалися степові пеструхи, малі ховрахи і прудкі ящірки (Lacerta agilis) (Волчанецкий, Яльцев, 1934).

Степовий лунь (C. macrourus)

Рідкісний гніздяться вид. Мешканець заволзьких сухих степів, проте в другій половині минулого століття відзначався в літній період і в правобережних районах (Богданов, 1871). До 1960-1970-х рр.. вважався звичайним видом Заволжжя (Козловський, 1949; Лебедєва, 1967). У південних і південно-східних районах був навіть численний (Волчанецкий, Яльцев, 1934). Терміни початку скорочення чисельності та звуження ареалу невідомі, але до середини 1980-х рр.. цей лунь зник з більшості колишніх місць свого поширення. В даний час зберігся лише у південно-східних районах Лівобережжя.

Показники чисельності, відомі для 1960-х рр.., Щодо великі: у травні 1962 р. на степових ділянках в ершовского районі число зустрічей виду становило 0,1 ос. / Км маршруту, а 1.06. 1962 р. в аналогічних місцепроживання в Новоузенськ районі - 0,5 (Лебедева, 1968). В останні роки, як зазначалося вище, чисельність різко скоротилася і лише на крайньому південному сході області близька до колишньої - 0,3 ос./км2 (Червона книга ..., 1996).

На місця гніздування прилітає на початку квітня. Наприклад, перші птахи в межах м. Саратова були відзначені І.Б. Волчанецкий (1925) 5.04.1924 р. У заволзьких районах приліт більш ранній: у Пріерусланской степу перші птахи з'являються на репродуктивних ділянках у другій декаді березня (Волчанецкий, Яльцев, 1934). Поселяється на сухих ділянках степу, біля балок або на парах. Гніздо будує на землі, кладка складається звичайно з 4-6, в середньому (n = 4) 4,3 ± 0,8 білих яєць. Насиживание триває близько місяця. Молоді льотні птахи відзначаються з середини червня. Відліт починається в кінці вересня; окремі птахи відзначаються в кінці жовтня - другій декаді листопада. Так, в долині р.. Еруслан в Краснокутському районі ці хижаки іноді зустрічалися до 15.11 (Волчанецкий, Яльцев, 1934), а у с. Семенівка Федорівського району відзначена 1 птах 31.10.1992 р.

У складі кормів домінують миші і полівки. Крім того, луні видобувають степових зозулястих і малих ховрахів, причому не тільки молодих, а й дорослих тварин (Волчанецкий, Яльцев, 1934).

Луговий лунь (C. pygargus)

Прольотна, звичайна гніздиться птах області. Поширена широко, чисельність повсюдно висока, особливо в Заволзький частини. За даними маршрутних обліків, в червні 1992 р. щільність гніздування лугового луня на території Пугачовського району становила 0,4 ос./км2 гнездопрігодних місць існування, в аналогічний період 1994 р. у гирлі р.. Чард у Воскресенському районі - 0,7, в травні 1995 р. на луках в заплавах малих річок Красноармійського району - 0,2. На лиманах в межах Дьяковского заказника в останнє десятиліття щорічно розмножується не менше 20 пар лунів.

Прилітає луговий лунь в ті ж терміни, що і степовий. Гніздиться на сирих заплавних луках, розташовуючи гнізда на землі. Наприклад, зареєстроване гніздо лугового луня в Дьяковская лісі (1992 р.) знаходилося серед заростей очерету, мало вигляд невеликої ямки в сухій траві. У кладці 3-5, в середньому (n = 18) 4,1 ± 0,1 білих з рідкісними бурими цяточками яєць. Вилуплення пташенят відбувається в першій декаді червня, в середині липня відзначаються вже повністю оперилися пташенята. Деякі пари іноді розмножуються і більш ранні терміни. Наприклад, молода льотна птах знайдена 19.06.1993 р. в заплаві р.. Кушум. Масовий відліт лунів відзначається у вересні, окремі особини затримуються до кінця жовтня, здійснюючи трофічні кочівлі.

Харчовий спектр в різних районах області може значно відрізнятися. Наприклад, у репродуктивний період 1996 основу харчування дорослих особин і пташенят в межах Татіщевський району становили слетков птахів різних таксономічних груп. У цей же період 1998 лугові луні на сході Александрово-Гайского району харчувалися в основному прудкими ящірками. Тим часом, П.С. Козлов (1929) вказував на переважання у видобутку цього хижака степової пеструхи.

Болотний лунь (C. aeruginosus)

Звичайний, місцями численний гніздяться вид. Найбільш характерний лунь в заплавах річок Волги, Еруслана, Б. і М. Іргиза, численний на ставках з обширними очеретяними чагарниками південних районів Заволжжя, звичайний вздовж заплави річок Б. і М. Узень. Чисельність болотного луня повсюдно висока, особливо на Лівобережжі. За спостереженнями, проведеними в травні 1987 р. на території Федоровського району, болотний лунь відзначався на всіх водоймах природного та штучного походження з площею більше 0,4 га. Щільність гніздування в межах гнездопрігодних місць існування варіює в різних районах області від 0,2 до 3,9 ос./км2. Максимальні показники достатку в репродуктивний період зареєстровані для лиманних ділянок в Новоузенськ і Александрово-Гайском районах.

Весняний приліт відбувається в перших числах квітня, причому в перші дні летять в основному самці. Наприклад, 5.04.1991 р. в районі с. Луганське серед мігруючих птахів спостерігалися тільки самці. До середині квітня проліт посилюється, але вже до кінця цього місяця починає спадати. Тим часом вздовж р.. Волги луні активно летять і всю першу декаду травня, зупиняючись на водоймах всіх типів з добре розвиненою водною рослинністю. Пролітні шляху, відомі для болотного і степового лунів з першої половини нашого століття (Волчанецкий, 1927), зберігаються і сьогодні. Наприклад, як і в минулому, велика кількість птахів навесні піднімається по долині р.. Волги (над акваторією) до широти п. Тархани Саратовського району (раніше до ОВР. Бойчевского), де їх шлях йде на правий берег р.. Волги, і луні летять на північ по заплаві р.. Чард.

Добре укриті гнізда лунь влаштовує серед заростей очерету або рогозу, іноді на кормових хатках ондатри (Ondatra zibethica). До розмноження приступає в першій половині травня, в кладці 3-5, в середньому (n = 22) 4,3 ± 0,1 яєць білого кольору з зеленуватим відтінком. Молоді різновікові пташенята відзначені в гнізді 18.07.1992 р. у Пугачовське районі. На годівлю луні вилітають в степ, на поля або луки, але завжди недалеко від водойми.

З середини серпня відзначаються пересування молодих птахів, вони зустрічаються в цей час в заплавах річок, на ставках, лиманах і т. д. Так, 12.08.1992 р. на маршруті протяжністю 12 км вздовж р.. Еруслан в Краснокутському районі зустрінуте 4 молодих луня, 14.08.1992 р. на ставку на півдні того ж району - 5 молодих птахів. З 3-ей декади серпня луні численні над очеретяними і Рогозові заростями вздовж р.. Волги: у районі п. Синенькі 25.08.1990 р. на 3 км берегової лінії відзначено 6 хижаків. Активний проліт спостерігається в першій половині вересня. До кінця місяця число пролітних птахів зменшується. У Заволжя міграції птахів тривають і пізніше. Наприклад, у першій декаді жовтня в районі с. Олоновка Новоузенского району проліт був добре помітний, хоча загальна кількість мігруючих особин було незначно.

Основу харчування болотного луня в Саратовській області, як і в інших частинах ареалу, становлять навколоводні хребетні тварини, головним чином птиці. Відомі випадки видобутку водяних полівок (Arvicola terrestris), ондатри, дрібних мишоподібних гризунів, водяних (Natrix tessellata) і звичайних (N. natrix) вужів.

Тетерев'ятник ( Accipiter gentilis )

гніздяться і мандрівний вид області. Частина

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10