Головна
Реферати » Реферати з біології » Хижі птахи Саратовської області

Хижі птахи Саратовської області

популяції веде осілий спосіб життя. Поширений на досліджуваної території повсюдно, відсутній на розмноженні лише в заволзьких степових районах, позбавлених значних за площею масивів деревної рослинності. У Правобережжі чисельність тетеревятника в останні роки збільшується. За даними маршрутних обліків, у квітні-травні 1989-1991 рр.. в заплаві річок Хопра і Ведмедиці в зрілих соснових насадженнях щільність його населення склала 0,3 ос./км2. У цих районах воліє заселяти великі масиви лісу з переважанням сосни. Звичайний і в долині р.. Волги, наприклад, в Червоноармійському районі, де на площі 10 км2 постійного контрольного ділянки щорічно реєструється 3 розмножуються пари. В аналогічних місцепроживання Воскресенського району в 1993 р. велика кількість тетеревятника на гнездовании склало 0,4 ос./км2. Починаючи з 1991 р. відомо два постійних гніздових ділянки в Дьяковская лісі Краснокутського району.

У весняний час проліт тетеревятников різних вікових груп проходить в різні терміни. Першими мігрують дорослі птахи, молоді перезимували - дещо пізніше. Пік прольоту навесні 1993 р. в районі ст. Анісівка Енгельського району відзначався 15-19.03.

Гніздиться тетеревятник як в листяних, хвойних, так і в змішаних лісах. Гнізда влаштовує на пріопушечной смузі на високих деревах, в центральній або нижній частині крони. Наприклад, в Дьяковская лісі одне з виявлених в 1990-х рр.. гніздо тетеревятника знаходилося на околиці невеликого острівної масиву, утвореного тополею, друге - в сосновій посадці зрілого віку. На початку квітня відзначаються повні кладки з 2-4, в середньому (n = 4) 3,1 ± 0,4 блакитно-білих яєць. Пташенята з'являються в першій половині травня; за спостереженнями 1989, 1990 і 1992 рр.. гніздо залишають 1-8.07, але ще кілька тижнів тримаються на гніздовий ділянці. Наприклад, 12.07. 1989 р. в Дьяковская лісі поблизу гнізда знаходилося три молоді льотні птахи, вони трималися тут до кінця місяця. Пізніше птиці переходять до самостійного способу життя і починають тривалі кочівлі.

У межах області тетеревятник зимує, причому навіть у населених пунктах, де в окремі роки нерідкий. Наприклад, взимку 1992-1993 рр.. був цілком звичайний на зимівлі в м. Саратові і його околицях, 4.12.1990 р. відзначено в районі с. Звоноревкі на р. Б. Караман. В цей же час року неодноразово відзначався в Пріерусланской степу (Волчанецкий, Яльцев, 1934).

Основу харчування складають птиці. У видобутку тетеревятников, зимуючих в межах м. Саратова переважали в 1995 р. граки, галки, сизі голуби (Columba livia) і строкаті дятли (Dendrocopos major).

Перепелятник (A. nisus)

Звичайний гніздяться вид, численний мігрант. У залісених районах Правобережжя поширений повсюдно, найбільша чисельність відзначена в заплавах річок. За даними маршрутних обліків, в червні 1991 р. щільність населення перепелятника в долині р.. Терешки склала 0,4 ос./км2. Для заплави р.. Хопер цей показник дорівнює 0,35 (травень 1989 р.), а для листяних лісів долини р.. Волги у Воскресенському районі - 0,6. У Лівобережжі поширений спорадично. Звичайний в заплаві р.. Еруслан; в 1990 р. в межах Дьяковского лісу зареєстровано 10 пар розмножуються хижаків. В останні роки достовірно підтверджено розмноження 4 пар яструбів в Марксовском районі на ділянці між районним центром та п. Зоркіне. Частина популяції мешкає в урбанізованих ландшафтах. Наприклад, перепелятник є абсолютним доминантом по великій кількості в межах м. Саратова, на його частку припадає від 8,3% (у період трофічних кочівель) до 76,9% (у зимовий час) від загальної кількості зустрічей хижих птахів (Табачишин та ін , 1998).

На Правобережжі перепелятник з'являється на весняному прольоті наприкінці березня з першою хвилею мігрантів (25.03.1991 р., 22.03.1992 р.), а через тиждень спостерігається активний проліт (29.03.1992 р.) . Для Заволжья ці терміни кілька зміщені, наприклад, в Пріерусланской степу перші птахи відзначалися вже 20.03.1934 р. (Волчанецкий, Яльцев, 1934). У першій половині квітня проліт відбувається дуже інтенсивно, в другій - хвиля мігрантів спадає, але в останніх числах місяця часто буває додатковий сплеск.

Гніздування пов'язано з посадками (особливо хвойними), заплавними лісами і садами. Гнізда знаходили на соснах, модринах, дубах, тополях та інших деревах, як правило на висоті 5-6 м. У кладці 4-6, в середньому (n = 6) 4,9 ± 0,9 яєць блакитно-білих з бурими плямами . У 2-ій декаді липня в більшості гнізд відзначаються вже повністю оперилися пташенята: у зареєстрованому 19.07.1990 р. гнізді, розташованому в густий соснової посадці зі значною домішкою білої акації в околицях с. Шмигліно Краснокутського району, знаходилося три пташеня, два з яких були льотними. До кінця липня виводки тримаються в районі гнізда.

Осінній проліт яструбів добре виражений, відзначається він з середини вересня, але активна міграція відбувається в жовтні. Мігрують птахи поодинці. За один обліковий день (7 годин) 25.10.1992 р. в околицях ст. Тархани Саратовського району було враховано 42 особини, які використовували як міграційного шляху зрозумію р. Чард. У першій половині листопада зустрічі мігрантів регулярні, потім проліт загасає. Частина птахів зимує. В окремі зими перепелятник навіть звичайний. У цей час року часто зустрічається в м. Саратові і його околицях, по окраїнах селищ і сіл, дотримується місць скупчення зимуючих дрібних горобиних птахів. Найбільш звичайний цей яструб в обласному центрі в другій половині зими. Так, 30.01.1993 р. він зареєстрований в самому центрі міста, де намагався добути зимующего зяблика (Fringilla coelebs).

У харчуванні перепелятника в Саратовській області зареєстровані тільки птиці. Видовий спектр жертв вкрай широкий: відомі випадки видобутку строкатого і малого (Dendrocopos minor) дятлів, чорноголового щигля (Carduelis carduelis), великої синиці (Parus major), польового (Passer montanus) і будинкового (P. domesticus) виробів, зяблика та ін В деякі сезони року хижак може спеціалізуватися на видобутку певних видів птахів. Наприклад, в зимовий період в зрілих соснових масивах долини р.. Хопра перепелятники добувають переважно строкатих і сивих (Picus canus) дятлів, в цей же період птиці з міських популяцій харчуються численними в'юркових і горобцями.

Європейський тювик (A. brevipes)

Рідкісний гніздяться вид. Поширення і сучасна чисельність тювика на території Саратовської області і в цілому по Росії залишаються недостатньо з'ясованими. Практично невідома і біологія цього виду, вивченню її присвячені лише поодинокі роботи. Існує думка, що на півдні Європейської частини Росії наприкінці ХIХ - початку ХХ вв. цей яструб був досить звичайною гніздувальною птахом, зустрічалася в басейнах річок Дону, Волги і Уралу. Тим часом М.Н. Богданов (1871), переглянувши більше сотні яструбів з Середнього і Нижнього Поволжя, "... ні разу не зустрів екземлярах з відмінними ознаками Astur brevipes Sewerzoff". Лише пізніше М.А. Радищев (1903) цей вид був внесений до фауністичні списки Саратовської області на підставі видобутку молодої особини тювика в серпні 1901 р. в заплаві р.. Ведмедиці в Петровському районі. Далі кількість зустрічей яструба у Саратовській області дещо зросла. Наприклад, І.Б. Волчанецкий (1925) зареєстрував перебування цих хижаків в Лисогірському лісі на північ від с. Рибушкі і заплавних лісових масивах р. Курдюм Саратовського району. Незважаючи на це, статус виду в межах півночі Нижнього Поволжя так і не був визначений. Великі дослідження другої половини нашого століття (Лебедєва, 1967) не підтверджували розмноження виду в Заволжя, де були відомі лише зустрічі залітних особин.

Крім того, в 1980-х рр.. у зв'язку з відсутністю даних про гніздування тювика, коли протягом декількох попередніх десятиліть не надходило повідомлень про зустрічі цього виду, склалася думка про критичне становище в континентальній популяції, і навіть висловлювалося припущення про її повне зникнення. Ця обставина послужила приводом для включення європейського тювика в 2-е видання "Червоної книги СРСР" (Флінт, 1982). Дещо пізніше з'явилися повідомлення (Бєлік, 1986) про те, що тювик численний в заплавних лісах Нижнього Дону, а північна межа його поширення проходить через деякі населені пункти Правобережжя Саратовської області, в тому числі Базарний Карабулак і Власюк. На захід межа досить різко опускається на південь, а на схід вона тягнеться далі в широтному напрямку.

Таким чином, значна частина території Саратовської області входить в гніздовий ареал цього виду. Польові дослідження останніх років підтверджують достовірність запропонованого раніше розташування північних кордонів гніздового ареалу. Відмічені випадки розмноження тювика в Заволжя на території Озінского, Дергачівського, Краснокутського та Рівненського районів, в межах Правобережжя - Вольського, Базарно-Карабулакського, Воскресенського, Новобурасского, Саратовського, Петровського, Татіщевський, Червоноармійського, Лисогірського, Аркадакского, Балашовского і Аткарского районів (Червона книга ..., 1996).

Розподіл в межах гніздового ареалу нерівномірне, чисельність змінюється по роках. Наприклад, у лісових масивах околиць м. Саратова в 1990 р. гніздова щільність тювика склала 0,8 пар/10 км2, в 1992 р. - 1,4, на території Базарно-Карабулакського району (1982-1985 рр..) В середньому 0 , 9 пар/10 км2. Для заплавних місць існування щільність розмноження тювика трохи вище і досягає іноді 7,4 пар/10 км2. В цілому, цей яструб більш звичайний в правобережних районах області, ніж в Заволжя. За даними, обробленими В.М. Галушина, в Європейській частині Росії мешкає, очевидно, 1500-3000 пар цих птахів (цит. за: Tucker, Heath, 1994), на півночі Нижнього Поволжя з цієї кількості гніздиться щонайменше 15%.

Терміни весняного прильоту не встановлені, проте в околицях м. Саратова перші зустрічі даного виду

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10