Реферати » Реферати з біології » Хижі птахи Саратовської області

Хижі птахи Саратовської області

зареєстровані в період з 24 по 28.04. На Правобережжі мешкає в лісах різних типів; воліє поселятися в густих молодих і середньовікових осичняках без підліску, заплавних лісових масивах. У лівобережній частині області гніздиться в осокірники, дібровах, осичняках, приурочених до заплавах водойм різних типів, рідше поселяється в лісосмугах. Гнізда, як правило, будує сам, іноді використовує старі гнізда сірої ворони (Corvus cornix), надстраівая їх. В якості гніздового дерева найбільш часто використовує осику, а в заплавних місцепроживання воліє вільху. Повні кладки відзначаються у третій декаді травня, гнізда з пуховими пташенятами - наприкінці червня. Виліт пташенят відбувається в першій декаді серпня. Терміни осіннього відльоту розтягнуті. Найбільш пізня зустріч тювика зареєстрована на території Федоровського району 12.10.1994 р. Дані по харчуванню цього яструба на півночі Нижнього Поволжя відсутні.

Зимняк (Buteo lagopus)

Звичайний пролітний вид. І.Б. Волчанецкий і Н.П. Яльцев (1934) спостерігали весняний проліт в Пріерусланской степу в 1930 р. з 13.03 до кінця квітня. В околицях м. Саратова пік прольоту припадає на середину березня. Так, 16.03.1993 р. за два облікових години на околиці міста зареєстровано 23 зимняка. Осіння міграція припадає на жовтень-листопад, але частина птахів летить до середини грудня. У 1992 р. перші прогонові особини з'явилися в середині жовтня, а в третій декаді місяця проліт був уже дуже активний. Канюки летять, в основному, невеликими групами по 3-4 особини, рідше зграями по 10-15 птахів. Найбільша чисельність під час осіннього прольоту була відзначена 23.10.1992 р., коли за шість облікових годин на околицях обласного центру було зареєстровано 49 птахів. У листопаді інтенсивність прольоту знижується, птахи летять, в основному, поодинці. Деякі хижаки відзначаються і пізніше: 2.12.1990 р. спостерігалися пролітні зимняк в околицях с. Апаліха Каспійського району. Існують вказівки на постійне перебування зимняк в Саратовській області в зимовий період. Однак такий характер перебування властивий тільки для південних районів Заволжжя; в північній частині області з кінця грудня до середини лютого вид спостерігається дуже рідко.

Курганник (B. rufinus)

Рідкісна гніздиться птах області. Населяє степові і напівпустельні ділянки півночі Нижнього Поволжя. Північна межа поширення виду в Заволжя проходить по р.. Б. Иргиз. У поширенні курганник тісно пов'язаний з малим сусликом, у зв'язку з чим відзначена концентрація його на цілинних ділянках в місцях великих поселень гризунів. По території області розподілено нерівномірно, характерні незначні коливання чисельності по роках в окремих районах. Стабільна частина популяції мешкає на південному сході області. У гніздовий час відзначений в Перелюбском, Дергачівському, Александрово-Гайском, Новоузенськ, Озінском і Енгельському районах. Водночас, відсутній в Пріерусланской степу (Волчанецкий, Яльцев, 1934) і районах, прилеглих до долини р.. Волги.

Наявних розрізнених відомостей про гніздування курганника в окремих районах області недостатньо для оцінки щільності його населення і загальної чисельності. Завдяки відносній пластичності гніздування на характер розподілу, чисельність і успіх розмноження даного виду в основному впливає стан кормової бази. Оскільки головна його видобуток (відносно великі гризуни і рептилії) живе на нерозораних землях, степовий канюк відступає у міру заміни їх агроценозами (Червона книга ..., 1985). До середини 1970-х рр.. він був порівняно звичайним видом в напівпустельних районах області. В даний час повсюдно чисельність різко скоротилася і становить, за даними В.Н. Мосейкина (1991), близько 40 гніздових пар. У районах Волгоградського Лівобережжя чисельність вище і становить, ймовірно, не менше 150 пар. За даними, обробленими В.М. Галушина, А.В. Давигора і В.М. Мосейкин, на території Європейської частини Росії відзначається деяке скорочення чисельності виду: на початку 1990-х рр.. тут гніздилось 800-1500 пар, з яких у межиріччі річок Волги і Уралу - 200 (цит. за: Tucker, Heath, 1994).

У весняний період перші птахи з'являються на території області на початку квітня. Інтенсивний проліт спостерігається в другій половині цього місяця. У гніздовий період курганник пов'язаний з напівпустельними територіями, значно рідше зустрічається в сухих степах. Гнізда розташовуються на деревах, на уступах і в нішах обривів, іноді на могильних узвишшях і спорудах. До гніздування приступає наприкінці квітня. У зареєстрованих у третій декаді червня гніздах відзначено по 2-3 пухових пташеня. Виліт молодих птахів приурочений до середини липня. Відліт наприкінці серпня - початку вересня.

Звичайний канюк (B. buteo)

Звичайний гніздяться вид. Як і в минулому (Богданов, 1871), широко поширений по всій правобережній частині області, звичайний в байрачних лісах Красноармійського району, уздовж заплав річок Ведмедиці, Хопра, Ідолгі, Чардимов, Курдюма та ін, а також по овражним лісам вздовж р.. Волги. У Заволжя гніздування зазначалося раніше в самих північних, прилеглих до Волгоградському і Саратовському водохранилищам районах, а також у заплаві р.. Б. Иргиз. З південного Заволжжя достовірних відомостей про розмноження канюка в першій половині нашого століття не надходило. Виняток становить лише територія Дьяковского лісу в Краснокутському районі, де хижаки регулярно гніздилися (Орлов, Кайзер, 1933). В останнє десятиліття з'явилися достовірні відомості (колекційні матеріали Зоологічного музею СГУ) про розмноження виду в південному Заволжя: відомо кілька гнізд канюка на території Александрово-Гайского і Новоузенского районів. Таким чином, гніздова область виду в даний час охоплює практично всю територію області, однак розмноження канюка в Лівобережжі має мозаїчний, нерегулярний характер. У період послегнездовой кочівель з середини літа число зустрічей виду в лівобережній частині значно зростає. Так, з кінця першої декади липня поступово наростає чисельність хижаків у Дьяковская лісі, наприклад, 24.07.1990 р. на маршруті протяжністю 11 км відзначено 5 птахів. Цей процес триває протягом серпня, а на початку вересня канюк є найчисленнішим хижаком на півдні Краснокутського району. У цей час на маршруті, прокладеному по околиці Дьяковского лісу, протяжністю 10 км в 1990 р. було зареєстровано 10 птахів.

Показники чисельності відносно стабільні. На території Михайлівського заказника в Воскресенському районі в липні 1987 р. чисельність канюка склала 0,5 ос./км2 гнездопрігодних місць існування. У заплаві р.. Хопер в травні 1991 році густота населення не перевищувала 0,4 ос./км2, а в цей же період 1995 в лісах Красноармійського району - 0,6. У межах Дьяковского лісу щорічно гніздиться близько 10 пар цих хижаків.

Весняний проліт починається з останніх чисел березня; на початку квітня канюки летять великими зграями (12.04.1991 р. відзначена зграя з 25 особин у с. Луганське). Часові межі міграції добре виражені, з другої половини квітня летять переважно поодинокі птиці. У третій декаді цього місяця проліт зовсім непомітний. Гніздиться канюк на високих деревах, звичайно поблизу лісових галявин. При будівлі гнізда часто використовує зелені гілки сосни. Кладки складаються з 2-4, в середньому (n = 8) 3,6 ± 0,2 строкатих з бурими плямами по білувато-зеленому фону яєць. Повні кладки відзначалися в 1990, 1993-1997 рр.. в заплаві р.. Хопра вже в останній декаді квітня - початку травня. Молодих льотних птахів, легко виявляються у гучній крику, зареєстрували, наприклад, 29.06.1987 р. у Воскресенському районі.

Осіння міграція поєднується з кормовими пересуваннями молодих птахів, які в серпні спостерігаються повсюдно. У вересні проходить активна міграція: птахи летять зграями по 10-12 особин або дрібними групами по 2-4 птиці. Максимальне скупчення загальною чисельністю 57 птахів відзначено в 1988 р. в Дьяковская лісі. Проліт триває до середини жовтня.

Харчовий спектр виду в межах області вкрай різноманітний. Основу харчування канюка, як правило, становлять дрібні хребетні тварини, що є домінуючими або фоновими в гніздових біотопах хижака. Так, наприклад, значне місце (66%) у видобутку цих птахів в заплаві р.. Хопра займають плазуни (прудка і живородящая (Zootoca vivipara) ящірки, звичайний вуж); на частку дрібних мишоподібних гризунів тут припадає близько 25%, значно рідше канюки видобувають птахів. У заволзьких районах основу харчування хижаків складають гризуни (мала лісова (Apodemus uralensis), польова (A. agrarius) і будинкова (Mus musculus) миші, звичайна полівка і степова форель), дещо рідше ці птахи добувають у відкритих місцепроживання птахів, великих комах і плазунів.

Змієїд (Circaetus gallicus)

Дуже рідкісний гніздяться вид. Літературні відомості про минуле поширенні змееяда на півночі Нижнього Поволжя украй мізерні. Вони обмежуються спостереженнями І.Б. Волчанецкий (1937), П.М. Козловського (1949) і П.С. Козлова (1950). На основі цих досліджень достовірне гніздування птахів в першій половині нашого століття підтверджено лише для території Вольського району. В даний час зустрічається в Червоноармійському районі вздовж р.. Волги (Мосейкин, 1991), а також на півдні Вольського району. Гніздиться у Воскресенському районі, крім того, на підставі численних літніх зустрічей і багатства трофічної бази, передбачається гніздування змееяда в заплаві р.. Хопра в межах Романівського, Аркадакского і Балашовского районів. В.П. Бєлік (1995) вказує на зустрічі в гніздовий період дорослих і знахідки житлових гнізд і виводків змееяда у верхів'ях р.. Иловли в Червоноармійському районі. Популяція змееяда в Саратовській області стабільна і налічує близько 30 пар (Червона книга ..., 1996).

На весняному прольоті відзначався в Лівобережжі на території Енгельського району. На місцях гніздування з'являється в 2-ій декаді квітня. Гніздиться в глухих лісах з високою чисельністю

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар