Головна
Реферати » Реферати по біології » Хижі птахи Саратовської області

Хижі птахи Саратовської області

змій. Віддає перевагу поселятися в лісових масивах, освічених дубом, липою, вільхою. На півдні Правобережжя населяє вододільні нізкоствольние діброви, які межують з обширними розораними ділянками по схилах балок і вздовж великих ярів (Хрускотів та ін, 1995). Відомості про гніздовий екології виду в межах Саратовської області уривчасті. Відомо, що гнізда змееяда розташовуються, як правило, на дубах на висоті 7-11 м. Кладки, що складаються з 1 чисто білого яйця, зареєстровані в Красноармійському районі 29.04.1978 р, в Базарно-Карабулакський - 9.05.1979 р (Зав'ялов та ін., 1995). П.С. Козлов (1950) повідомляє про рідкісному випадку знахідки кладки з 2 яєць, зазначеної в Вольському районі. І.Б. Волчанецкий (1937) спостерігав пролітних птахів на початку осені в Новоузенськ степу.

У їжі змееяда абсолютно переважають змії. Улюбленим кормом є мідянки (Coronella austriaca), рідше відзначаються степова гадюка (Vipera ursini), гадюка Нікольського (V. nikolskii) і візерунчастий полоз (Elaphe dione).

Орел-карлик (Hieraaetus pennatus)

Рідкісний гніздяться вид. У минулому був широко поширений по всьому Правобережжю: найбільш звичайна цей птах був на гнездовании в північних районах області, наприклад, в Каспійському (Радищев, 1899). У Заволжя гніздиться в Дьяковская заказнику. Після депресії 1950-1980-х рр.. чисельність стабілізувалася. На території Дьяковского лісу щільність населення становить 3,5 пар / 100 км2 лісового масиву (Антончікова, 1991). У межах області чисельність оцінюється в кілька десятків гніздових пар (Червона книга ..., 1996).

На місця розмноження прилітає в середині квітня, повні кладки з 1-3 яєць відзначаються з другої декади травня. Наприклад, М.А. Радищев (1903) сильно насиджених кладка з 2 яєць виявлена ??в травні 1898 р. в приміському лісі р. Хвалинськ. Гніздо будують самі птахи на високих деревах. Зрідка займає старі гнізда шулік або канюків, добудовуючи їх. Гнізда, розташовані на висоті 9-11 м, постійно оновлюються з використанням зелених гілок дерев. Їх розміри можуть значно варіювати (діаметр від 65 до 80 см, висота від 30 до 60) залежно від стратегії споруди і видової приналежності колишнього господаря. Самка насиджує кладку близько місяця. Пташенята вилуплюються в другій половині червня, найбільш пізніше вилуплення зареєстровано 28.06. У другій декаді липня в гніздах відзначаються майже повністю оперилися пташенята. Молоді льотні птахи відзначаються на початку серпня, виводки не розпадаються до вересня.

У харчуванні птахів з Дьяковского лісу зареєстровані ссавці - жовтий (Citellus fulvus) і малий ховрашки, слепушонка (Ellobius talpinus) і звичайна полівка (46,8% зустрічей), птиці - звичайна горлиця (Streptopelia turtur ), вяхирь (Columba palumbus), одуд (Upupa epops), строкатий дятел, зозуля (Cuculus canorus) і Горобцеподібні (49,2%), плазуни - прудка ящірка і різнобарвна ящірка (Eremias arguta) (4,0%). На основі цих даних, карлик віднесений до малоспеціалізірованний хижакам без виділення специфічності ландшафту мисливської території (Антончікова, 1991).

Степовий орел (Aquila rapax)

Рідкісна гніздиться птах області. Ареал виду охоплює південно-східні та центральні ділянки Лівобережжя: від Краснокутського району межа його поширення проходить через Федоровський, Ершовской, Краснопартизанський, Пугачевский і Перелюбський райони до східних кордонів області. На Правобережжі в даний час гніздування степового орла не відзначено, проте відомі випадки його розмноження на даній території в першій половині нашого століття (Волчанецкий, 1925).

Чисельність степових орлів достовірно корелює з площею збережених цілинних земель, скорочуючись у міру їх оранки. Внутріареальное розміщення, характер кордонів сучасної області поширення степового орла відображають мозаїку розподілу малих ховрахів: із змінами достатку останніх пов'язані багаторазові коливання чисельності орлів навіть у поруч стоять роки (Семенов та ін, 1962). Відомі тимчасові концентрації птахів при наявності сприятливих кормових умов. У 1960-1970-і рр.. відзначався, як правило, в степовій частині Заволжья, його зустрічі тут носили звичайний характер. Так, наприклад, в чернополинно-ромашніковой степу в Новоузенськ районі 30.05.1962 р. число зустрічей виду склало 0,13 ос. / Км маршруту. Максимальне число зустрічей в цей період було характерно для території Новоузенского і Александрово-Гайского районів і становило в середньому 0,82 ос. / Км маршруту. На півночі гніздового ареалу (в Перелюбском районі) ці показники в липнi 1961 р. становили 0,23 ос./км2 (Лебедєва, 1968).

У наступний період чисельність степового орла різко скоротилася. Це обумовлено, очевидно, інтенсивним освоєнням цілинних степів. Крім того, зниження її відбувається в результаті загибелі кладок. Так, з 6 зареєстрованих в 1992 р гнізд даного виду на території Федорівського району 3 кладки загинули в результаті підпалу ометов, на яких вони розташовувалися. В цілому в 1980-х рр.. чисельність степового орла в Заволжя скоротилася в 1,7 рази і становила на початок нинішнього десятиліття близько 250 гніздових пар (Мосейкин, 1991). В даний час чисельність орла залишається низькою, але стабільною. Максимальна щільність гніздування характерна для території Александрово-Гайского району, де вона становить близько 3 пар/100 км2 (Червона книга ..., 1996).

На місця гніздування прилітає в кінці березня - початку квітня. Населяє цілинні степи і напівпустелі. Основні вимоги степового орла до умов існування - наявність нерозораних територій і велика кількість малих ховрахів. Найбільш характерними биотопами його є ковилові, полиново-злакові степи і агроценози. Тим часом при великій кількості корму може поселятися і в межах великих піщаних масивів, наприклад в Пріерусланскіх пісках (Орлов, Кайзер, 1933). Гніздиться на землі, скиртах соломи, опорах високовольтних ЛЕП, деревах. Наприклад, зареєстроване в липні 1961 гніздо орла розташовувалося в невеликому поглибленні на південному схилі вивищення. Лоток був вистелений сухими гілками, вовною, дрантям і сухою травою. У Федорівському районі відомі випадки гніздування даного виду на лоха, на висоті 2 м. У першій декаді травня характерні повні кладки, які з 1-3, в середньому (n = 6) 2,0 ± 0,3 яєць білого кольору з невеликим бурим нальотом. Молоді льотні птахи відзначаються з середини липня. До останньої декади вересня зустрічі молодих і дорослих птахів звичайні в межах репродуктивних районів: восени 1998 р орли, наприклад, неодноразово відзначалися у с. Борісоглебовка Федорівського, а також с. Крівояр Рівненського районів.

Основу їжі складають малі ховрахи, проте відомі рідкісні випадки видобутку орлом чибисов (Vanellus vanellus), стрепетів (Tetrax tetrax) і сірих куріпок (Perdix perdix) (Волчанецкий, Яльцев, 1934). У гніздах цих птахів в Александрово-Гайском районі неодноразово виявляли залишки граків.

Великий підорлик (A. clanga)

У минулому широко заселяв облисіння райони Нижнього Поволжя, був звичайний (літо 1869 р.) і в степових районах Саратовської губернії (Богданов , 1871). Достовірне гніздування цих птахів було зареєстровано в межах Каспійського району (Радищев, 1899). Наприкінці минулого сторіччя багатьма дослідниками ставився до типовим птахам півночі Нижнього Поволжя (Ососков та ін, 1901). У першій половині нинішнього століття гніздовий ареал і раніше охоплював деякі райони Правобережжя: Саратовський (Волчанецкий, 1925), Вольський, Хвалинський (Козлов, 1947, 1950; Козловський, 1949), Базарно-Карабулакський, Аткарську, Лисогірський, Петровський та Балашовський. У Заволжя відзначався на прольоті (Волчанецкий, Яльцев, 1934; Лебедєва, 1967). Чисельність великої подорлика на території області в даний час, мабуть, не перевищує 20 гніздових пар (Червона книга ..., 1996). У період з 1970-х рр.. найбільш стабільні гніздові популяції даного виду збереглися в заплаві річок Ведмедиці, Карабулака і Хопра. За даними, обробленими В.М. Галушина, загальна чисельність подорликов, що мешкають в Європейській частині Росії, налічує 800-1000 пар (цит. По: Tucker, Heath, 1994). Кількість гніздових птахів продовжує скорочуватися.

Проліт на території Заволжжя йдеться у середині квітня (Мельниченко, 1938), у місць гніздування в Правобережжя з'являється в 20-х числах цього місяця. Віддає перевагу поселятися в заплавних високостовбурних лісах, що межують з великими відкритими просторами, а також у широколистяних лісах по глибоким лощинам, що розділяє пагорби. Гнізда розташовуються звичайно на дубі, осиці, або березі на висоті 11-15 м. У першій декаді червня для розмножуються птахів характерно наявність повних насиджених кладок, що складаються з 2 яєць (Хрускотів та ін, 1995). До моменту вильоту молодих птахів (1-я декада серпня) в гніздах орлів через високу смертність залишається лише по одному пташеняти. Терміни осіннього прольоту на Правобережжі області не відомі, в Рівненському районі Заволжжя осіння міграція цих птахів відзначається в середині жовтня (Волчанецкий, Яльцев, 1934). Основу харчування складають дрібні ссавці, амфібії, рептилії і різні види птахів.

Малий підорлик (A. pomarina)

Рідкісний пролітний, іноді летующій вид області. Перша згадка про проживання малого подорлика в межах саратовського Правобережжя знаходимо в роботі І.Б. Волчанецкий (1925). Автор відносить вид до числа типових птахів вододільних лісів Саратовського району. Пізніше П.Н. Козловський (1949) відзначає, що подорлик "Гніздо досить рідко в нагорних дібровах Правобережжя" (Воскресенський і Вольський райони). При цьому дослідник не приводить конкретних даних з екології розмноження виду. Ймовірно, це твердження спирається на дані П.С. Козлова (1940), який вказував, що "підорлики, які не так давно жили в найближчих до м. Вольська лісах, після зведення гніздових ділянок перекочували в інші райони". Далі в тексті є вказівка ??на знахідку гнізда цього виду. Каталоги колекцій Вольського краєзнавчого музею вказують на експонування малого подорлика, при цьому правильність визначення птиці, зробленого співробітниками музею, ніхто не перевіряв. Згідно монографії "Птахи Радянського Союзу" (1951), гніздовий ареал цього виду лежить далеко на захід і південь від кордонів області. Для прилеглих до неї районів відомо тільки зальотні особини. Очевидно, що й на

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10