Реферати » Реферати з біології » Хижі птахи Саратовської області

Хижі птахи Саратовської області

півночі Нижнього Поволжя це лише залітна, вкрай рідкісний птах. За останні 45 років повідомлень про зустріч малого подорлика не було.

Могильник (A. heliaca)

На півночі Нижнього Поволжя здавна є дуже рідкісним гнездящимся виглядом (Богданов, 1871). В даний час найбільш типовий в лісостепових і степових ландшафтах з острівними лісами. Достовірно підтверджено розмноження могильника в минулому на південь від м. Саратова у п. Рибушка в 1960, 1962 і 1964 рр.. У Заволжя гніздився на р. Б. Иргиз: існують дані про розмноження орла у с. Сулак в 1988 р Крім того, гніздився в заплаві р. М. Узень у с. Лохматовка в Новоузенськ районі в 1968 і 1989 рр.. (Варшавський та ін., 1994). У 1984 р житлове гніздо могильника було зареєстровано на Правобережжі в верхів'ях р. Иловли (Бєлік, 1995).

У літній час птиці, що не беруть участь в розмноженні, були постійними мешканцями комплексних степів в лівобережній частині області (Козловський, 1949). Найбільш часті зустрічі могильників відзначалися в комплексної напівпустельною степу південніше р. Б. Иргиз в районі населених пунктів Новоузенськ і Александров-Гай (Козловський, 1957). Трофічні кочівлі цих птахів у першій половині нашого століття були звичними у межах всієї території Волзько-Уральських степів. У межах Саратовської області орли реєструвалися 17.08.1925 р. у с. Курилівки Новоузенского району (Волчанецкий, 1937), 1.05.1930 р в околицях с. Озинки Пугачовського (нині Озінского) району (Барабаш, Козловський, 1941), в літній період в 1930-х рр.. в Камишинська лісових смугах (Мельниченко, 1938). На початку другої половини сторіччя зустрічі орла залишаються звичайними в Перелюбском і Озінском районах Саратовської області (Лебедєва, 1961, 1962), однак всі зареєстровані в саратовському Заволжя в цей період птиці, очевидно, ставилися до летующім (Лебедєва, 1968). Аналогічний характер носили зустрічі могильників в цей час і в межах Балаковского і Пугачовського районів (Лебедєва, Мозговий, 1968).

В даний час в Правобережжі Саратовської області поселяється в лісових масивах, розділених великими цілинними ділянками. Відомі випадки розмноження могильника в байрачних (Краснокутський район) та нагірних (Воскресенський район) дібровах, широколистяних лісах і насадженнях сосни на крейдових відкладеннях (Хвалинський район). На Лівобережжі поселяється на ділянках з деревно-чагарникової рослинністю вздовж водотоків. На території Саратовської області ареал має мозаїчний характер. Найбільш стабільні популяції могильника відомі для Озінского, Червоноармійського, Вольського, Каспійського, Воскресенського та САМОЙЛІВСЬКИЙ районів (Хрускотів та ін, 1995).

Загальна чисельність орла на Правобережжі у другій половині нашого століття не перевищувала 15 пар (Червона книга ... 1996), очевидно, вона складає в даний час лише 10-12 гніздових пар. На більшій частині Заволжья також рідкісний. Всього в Саратовській області гніздиться не більше 25 пар цих птахів (Шляхтин та ін, 1996). В 1980-х гг. залишався звичайний, а в окремі роки численний в урдінскіе лісі на суміжній з Саратовської областю території Казахстану, де його гніздова щільність досягала 3,0 пар/100 км2 (Мосейкин, 1991). Однак і тут чисельність могильника повсюдно скорочується, в основному в результаті розорення гнізд людиною або розкльовування яєць Вранова птахами, після полохання насиджує самки. У міграційний і постгнездовой періоди чисельність виду на півночі Нижнього Поволжя дещо зростає. Наприклад, щорічно з 1989 р з постійного спостережного пункту в околицях п. Аркадак в заплаві р. Хопра в період з 15.04 по 5.05 відзначається від 2 до 6 мігруючих могильників, а загальна чисельність орла в цей період на Правобережжі становить не менше 80 особин.

На місцях гніздування на Правобережжі з'являється в другій декаді квітня, на Лівобережжі - дещо раніше (Лебедєва, 1967). Проліт триває до першої декади травня. Частина птахів перетинає територію області в північно-східному напрямку, слідуючи від долини р.. Волги через степи до р. Уралу (Бостанжогло, 1911). У цей час року в минулому був звичайний в Пріерусланскіх степах (Волчанецкий, Яльцев, 1934). Гнізда влаштовує на високих деревах. Наприклад, гніздо, зареєстроване А.Л. Подільським в Красноамейском районі, поміщалося на дубі на висоті 8 м і досягало в діаметрі 1,8 м. Лоток був викладений зеленими гілочками дуба (Зав'ялов та ін, 1995). Повні кладки, які з двох, рідше трьох яєць (n = 4, M = 2,1 ± 0,2), відзначаються наприкінці квітня - початку травня. Виліт молодих птахів відбувається в першій декаді серпня. В останній декаді вересня вже зустрічається на прольоті в Заволжя: на площі 80 км2 між населеними пунктами Тарлик і Новий в Енгельському та Рівненському районах восени 1998 р. зареєстровано 4 птиці.

У харчовому раціоні могильника зустрічаються зайці-русаки (Lepus europaeus), ховрахи, вяхири, сірі куріпки, дещо рідше звичайні їжаки (Erinaceus europaeus), лісові (Martes martes) і кам'яні (M. foina) куниці. Важливим компонентом у видобутку є степовій бабак (Marmota bobac). Існують вказівки (Волчанецкий, Яльцев, 1934) на зустрічі в харчуванні мігруючих в Пріерусланской степу птахів малих ховрахів.

Беркут (A. chrysaetos)

Е.А. Еверсманн (1866) вважав беркута звичайним на Загальних Сирті. На Правобережжі нижньої Волги південна межа гніздового ареалу проводилася М.Н. Богдановим (1871) територією Петровського повіту (нині Петровського району Саратовської області) в межах "борів третинного басейну", однак у внегнездовое час зустрічі беркута були звичними аж до Сарепти (нині Красноармійського району м. Волгограда). У цей період був найбільш поширений на півночі правобережних районів, наприклад, в Хвалинськ лісах: М.А. Радищев (1899) неодноразово зазначав цих птахів в околицях м. Хвалинськ і прилеглих сіл (с. Богородское). М.А. Мензбір (1895) описував гніздування беркута на саратовському Лівобережжі, проводячи південний кордон гніздового ареалу в Заволжя по Загальному Сирт. Дещо пізніше межі ареалу виду відступають на північ, і південна межа гніздовий області виду проводиться по долині річки. Волги в межах Бузулукского району Куйбишевської (нині Самарської) області. У 1920-х рр.. знову з'являються повідомлення про проживання беркута в Саратовській області: І.Б. Волчанецкий (1925) відносить цього орла до типовим птахам вододільних лісів (Лисогірський ліс на північ від с. Рибушкі, гай по дорозі Саратов - Липівка).

В даний час зареєстровано перебування беркута в гніздовий період на території Балтайского, Вольського і Каспійського районів Саратовської області. Найбільш вірогідним місцем гніздування є великий лісовий масив у с. Черкаське на півночі Правобережжя, де орлів спостерігають регулярно і є повідомлення лісників про знахідку гнізда великого розміру (Червона книга ..., 1996). Крім того, в 1997 р. ослаблена молода птах була передана співробітникам Зоологічного музею Саратовського університету жителями Єкатеринівському району, за свідченням яких в декількох кілометрах від однойменного районного центру існує гніздо орла, з якого імовірно і вилетіла ця птиця.

Кочівні на північ хижаки в околицях м. Саратова відзначаються протягом місяця, починаючи з 20.03. Однак є відомості, що розмножуються птахи приступають до відкладання яєць вже в другій декаді березня, молоді льотні особини відзначаються з останньої декади липня. Гніздовий біотоп беркута - поєднання лісових ділянок з великими відкритими просторами. В послегнездовой час характерно поява значного числа молодих птахів на території області. Максимум зустрічей випадає на серпень. Холості кочують в заволжской степу особини відзначаються і раніше - на початку і середині літа. У 1960-х рр.. вони були навіть звичайні в окремих районах Лівобережжя. Частково беркут зимує в області. Таких зимуючих птахів спостерігали взимку 1990-1991 рр.. в Дьяковская лісі і 16.12.1991 р в районі с. Апаліха Хвалинського району. Тут за день було зустрінуте 5 орлів, а 22-23.12 враховано 10 беркутів в районі промислового відстрілу лося, де хижаки, очевидно, харчувалися падлом.

Орлан-долгохвост (Haliaeetus leucoryphus)

Дуже рідкісний залітний вид. В ХХ в. існують вказівки тільки на 4 зустрічі у самої південної околиці саратовського Заволжжя. І.Б. Волчанецкий і Н.П.Яльцев (1934) при вивченні Пріерусланской степу відзначали, що "влітку 1929 і 1930 рр. зустрічався нам в степу під Фріденберг, то одинаками ..., то виводком з двома молодими, які трималися в липні близько Крилецкім балки ". Таким чином, дослідники припускали можливість розмноження орлана на досліджуваної території. Між тим автори працювали в Пріерусланской степу близько 2 років, але достовірних даних, що підтверджують це припущення, отримати не змогли. Треба думати, що гніздування виду в даному районі навіть в 1930-і рр.. малоймовірно. Зустрінуті особини повинні ставитися до бродячим, що більш імовірно. Так, в 1960-х рр.. одиночний орлан був зустрінутий на р. Еруслан на півдні Краснокутського району (Лебедєва, 1967). За даними С.Н. Варшавського (лічн. повідом.), Зрідка долгохвост траплялися йому в степах Новоузенского і Александрово-Гайского районів, наприклад, 11.07.1963 р. в районі с. Ахматовкі. Трохи пізніше (10.07. 1977 р.) одиночна птах зареєстрована на обриві р. Б. Узень біля південного кордону Александрово-Гайского району А.Л. Подільським (Зав'ялов та ін, 1995). В даний час в межах Росії кількість бродячих особин не перевищує 2-3 десятків (Червона книга ..., 1985), і ймовірність нових зустрічей долгохвоста дуже мала.

Орлан-білохвіст (H. albicilla)

Малочисельний гніздяться вид з тенденцією до зростання чисельності. У другій половині XIX - першій половині ХХ ст. населяв всю територію Росії і був повсюдно щодо звичайний. Так, М.Н. Богданов (1871) писав, що білохвіст був "самим звичайним і численним з усіх

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар