Реферати » Реферати з біології » Хижі птахи Саратовської області

Хижі птахи Саратовської області

орлів в Поволжье". За даними цього дослідника, орлани у Нижньому Поволжі гніздилися не тільки в "борах третинного басейну" і "старому чорноліссі", а й по всій долині р.. Волги. При цьому в екології і поведінці "лісових" і "волзьких" птахів автор знаходить велику кількість відмінностей, що стосуються складу кормів, термінів початку розмноження і характеру міграцій. У повідомленнях того часу (Радищев, 1899) знаходимо вказівки на звичайність гніздування цих птахів не тільки в долині р.. Волги, але і в вододільних лісах. Пізніше поширення орлана стає Спорадичність; ареал прийняв форму стрічок, витягнутих уздовж басейнів великих річок, з рідкісними окремими гнездовьями в ізольованих лісових масивах (Червона книга ..., 1985).

У цей період на території Саратовської області гніздування орлана відомі в заплаві річок Волги (проти р. Вольська та с. Чард), Хопра, Ведмедиці, а також в Красноармійському районі на півдні Правобережжя. В останні 15 років відзначається зростання чисельності білохвоста. У ряді районів після багаторічної відсутності орлани стали гніздитися знову. Найбільш звичайний нині орлан в долині р.. Волги, особливо в середній зоні Волгоградського водосховища. Наприклад, на ділянці від м. Красноармійська до кордонів з Волгоградської областю відомо існування 6 пар. В.П. Бєлік (1995) вказує на існування житлового гнізда орлана-білохвоста в долині р.. Хопра. У Дьяковская лісі гніздові ділянки птахів віддалені від найближчого великого водойми (р. Волги) більш ніж на 40 км. У 1987-1993 рр.. тут гніздилось 2 пари орланів і, крім того, відзначалися холостого особини. У Заволжя гнізда білохвоста часто розташовуються в грачевніках, де збереження гнізд до вильоту молодих становить 74%. Зараз у Саратовському Лівобережжі відомо 12 постійних гніздових ділянок; в Волгоградському Заволжя гніздиться не менше 50 пар (Мосейкин, 1991).

На гніздових ділянках з'являється дуже рано; в середині березня відбувається відкладання яєць. Найбільш типові місцеперебування - високостовбурні зрілі ліси, мало відвідувані людиною і знаходяться в безпосередній близькості від обширних, багатих рибою водойм. Гнізда будує на високих деревах і займає їх протягом ряду років. У кожної пари 2-3 гнізда, займані поперемінно. Іноді гніздиться у колоніях сірих чапель (Ardea cinerea) (Краснокутський район). Повністю оперилися пташенята відзначаються з останньої декади травня, масовий виліт відбувається на початку червня. Відомі випадки і пізнішого вильоту: у середині липня зареєстровані слетков на півдні Красноармійського району (Зав'ялов та ін, 1995). Після вильоту з гнізда молоді птахи ще довгий час кочують у межах району розмноження. Особливо регулярно попадається орлан по р.. Волзі в кінці липня - серпні і в першій декаді вересня. Так, в районі сіл Синенькі і Соснівка їх зустрічали 21.07 і 2.09.1992 р., в околицях с. Пудовкін 2.09.1992 р., а також 5.09.1991 р. (Червона книга ..., 1996). Відліт починається в жовтні і затримується до льодоставу. З постійного спостережного пункту у с. Чард за 6 облікових годин 26.10.1992 р. було зареєстровано 4 мігруючі птахи. Під р. Саратовом одиночний орлан був помічений 22.10.1989 р. Белохвост - перелітний вид, але значна частина особин щорічно зимує на території Заволжжя.

У репродуктивний період в їжі орлана переважає риба. Однак існують вказівки (Богданов, 1871), що птахи, що гніздяться в лісових масивах на вододілах, в цей час харчуються і вигодовують пташенят зайцями, різними видами качок, тетеревами (Lyrurus tetrix) і падлом. Тим часом орлани "волзьких" популяцій спеціалізувалися лише на видобутку риби, особливо звичайної в той час оселедця - каспійського пузанка (Caspialosa caspia caspia). Волзька оселедець (C. kessleri volgensis) і черноспинка (C. k. Kessleri) до теперішнього часу в харчовому спектрі цих птахів з Саратовської області займають важливе місце: в 1-й і 2-й декадах липня в середній зоні Волгоградського водосховища у видобутку гніздяться тут орланів частка оселедців досягає 85%. У зимовий період основу їжі цих хижих птахів, широко кочують по Заволжью, становить падло і зайці-русаки.

Чорний гриф (Aegypius monachus)

Рідкісний залітний вид області. Відомі повідомлення (Радищев, 1899) про зальотах 3 особин грифа в травні 1895 р. в околиці с. Теплівка Саратовського повіту, а також про неодноразові зустрічах цих птахів в 1894-1895 рр.. у східній частині Каспійського району. Крім того, в серпні 1929 гриф був зустрінутий у с. Дергачі (Барабаш, Козловський, 1941), а П.С. Козлов (1950) реєстрував його зальоти в Вольський район. Таким чином, в кінці минулого - початку нинішнього століття поява грифів в області не мало характеру випадкових злетів, про що свідчать і дані про часті зустрічах цих птахів із суміжних північніших територій (Бостанжогло, 1911). З цього періоду достовірних повідомлень про зустрічі грифів в Саратовської області не надходило.

Білоголовий сип (Gyps fulvus)

Дуже рідкісна залітна птах області: відомий єдиний випадок видобутку виду (Козловський, 1949).

Кречет ( Falco rusticolus )

Рідкісна залітна птах. Гніздові райони кречета лежать в арктичній і субарктической областях, де сокіл веде осілий спосіб життя, однак частина птахів кочує по великих територій Росії. У більшості випадків зустрічі птахів у межах області приурочені до осінньо-зимового періоду, вони носять одиничний характер: 5.12.1976 р. зареєстрована одна птах, що відноситься до білої морфе F. r. intermedius, на відкритих просторах південного заходу Марсовского району поблизу р. Б. Караман; 6.02.1978г. - особина належить номинативному підвиду в 5 км на північний схід від п. Базарний Карабулак, 07.11.1994 г . - кречет білого забарвлення в Лисогірському лісовому масиві на території Саратовського району (Подільський, Зав'ялов, 1996). Так як чисельність виду в районах розмноження на території Європейської частини Росії різко скорочується і становить за оцінкою П. Ліндберга 50-200 гніздових пар (цит. по: Tucker, Heath, 1994), ймовірність зустрічей цих соколів в майбутньому в Саратовській області значно зменшується.

Балобана ( F . cherrug )

Рідкісний гніздяться вид. Перш населяв південні околиці лісової зони, лісостеп, а також острівні ліси степової зони, де ареал мав майже суцільний характер (Ососков та ін, 1901). Найбільш стабільні поселення відзначалися для Пріерусланскіх пісків (Орлов, Кайзер, 1933) і долини р.. Волги. Наприклад, в межах Дьяковского лісу в Краснокутському районі відзначалася максимальна щільність виду на розмноженні : відстань між сусідніми гніздами становило лише 1-2 км (Волчанецкий, Яльцев, 1934). На території області поширення виду до кінця 1970-х рр.. охоплювало прилеглі до р. Волзі райони: Красноармійський, Воскресенський, Вольський, Хвалинський, Балаковської (зрозумію р. Б. Иргиз), Базарно-Карабулакський (облисіння частина). Відзначалися соколи влітку в Татіщевський, Аткарськ, Аркадакском і Балашовском районах. Звичайний був балобан в Дьяковская лісі. Катастрофічне зниження чисельності виду, що відбулося в 1980-х рр.., призвело до того, що цей сокіл зник з більшості місць свого колишнього проживання. У цей період було відомо лише 7 постійних гніздових ділянок не території Заволжжя (Мосейкин, 1991).

В даний час в Дьяковская лісі площею 57,3 км2 регулярно гніздиться 2-3 пари цих птахів. У долині р.. Волги в межах Красноармійського району на ділянці від районного центру до кордону з Волгоградської областю відомо щорічне розмноження 5-6 пар. Достовірно підтверджено розмноження сокола в 1998 р. в межах Енгельського району на території радгоспу "Бурхливий". Загалом на території Саратовської області нині гніздиться від 10-15 (Червона книга ..., 1996) до 35-40 пар цих хижаків.

Весняний приліт відзначається з середини березня (Волчанецкий, Яльцев, 1934; Козловський, 1949) і триває до середини квітня (Козлов, 1940; 1950). Місця проживання пов'язані з заплавними лісами, поселяється в широколистяних лісах по глибоким лощинам (в Базарно-Карабулакського районі), в високостовбурних осичняках і зрілих сосниках (в Дьяковская лісі), що межують з великими відкритими просторами, на важкодоступних ділянках правого обривистого берега р.. Волги (в Красноармійському районі). Нерідко поселяється в колоніях сірих чапель або граків, займаючи їх старі гнізда (в заплаві р.. Волги і Дьяковская лісі). Гнізда можуть розташовуватися на різних породах дерев: тополях, вербах, березах і т. д. Наприклад, одне з гнізд сокола в Дьяковская лісі розташовувалося на березі на висоті 4 м від землі; його діаметр становив 40, а висота 10 см (Волчанецкий, Яльцев, 1934). Відкладання яєць відбувається в кінці квітня на півдні Лівобережжя - початку травня в Правобережжі (Зав'ялов та ін, 1995). У кладці 3-4, в середньому (n = 6) 3,8 ± 0,1 яйця охристого кольору з бурими плямами. Дуже рідко буває 5 яєць, але у виводку, як правило, 2-3 пташеня. Виліт молодих відбувається в кінці червня - липні. Наприклад, 26.06.1930 р. в Дьяковская лісі були зареєстровані молоді льотні птахи у складі неразбівшегося виводка (Волчанецкий, Яльцев, 1934).

До початку міграції балобани, як правило, тримаються в межах репродуктивних районів: відомі, наприклад, зустрічі соколів в період з 20 по 30.09.1998 р. у сіл Дяківка та Первомайське Краснокутського, а також с. Кірове Енгельського району. Відліт відбувається в жовтні (Козлов, 1940).

Основу харчування балобана складають гризуни, а за їх відсутності птиці - голуби, Вранова та ін У степових районах Заволжжя птиці переважно видобувають малих ховрахів.

Сапсан (F. peregrinus)

Рідкісний пролітний і зимуючий вид. Саме південне в Поволжі гніздування відзначено для Жигулівських гір Самарської області, де

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар