Реферати » Реферати з біології » Хижі птахи Саратовської області

Хижі птахи Саратовської області

сапсан зустрічався в першій половині нашого століття. У межах області, як правило, зустрічається протягом осінньо-зимового періоду на відкритих територіях, в основному, на Правобережжі. П.С. Козлов (1940) відзначав даний вид в Вольському і Каспійському районах. Крім того, здобутий у м. Саратова в жовтні 1926 і у ст. Іловлінской у вересні 1928 (Барабаш, Козловський, 1941). П.Н. Козловський (1949) вказував на зустрічі сапсана в Воскресенському районі (січень 1938 - у с. Чардим; 27.10.1928 р - у с. Усовка). Осінній проліт відзначений для Пріерусланской степу на території Краснокутського району (Волчанецкий, Яльцев, 1934) і межиріччя Б. і М. Узень (Волчанецкий, 1927). Відомі зустрічі і в літній період: І.Б. Волчанецкий (1925) повідомляє про проживання сапсана в вододільних лісах Саратовського району влітку 1922

В 1970-1990-х рр. поодинокі особини спостерігалися в осінньо-зимовий період в різних середовищ існування Саратовського, Аткарского, Лисогірського, Базарно-Карабулаксого, Воскресенського, Вольського, Балашовского, Марксовского і Енгельського районів (Подільський, Зав'ялов, 1996). Найбільш пізня весняна зустріч даного виду зареєстрована 10.05.1976 р. в м. Саратові (Зав'ялов та ін, 1995).

Чеглок (F. subbuteo)

Звичайний гніздяться вид. У фауністичні списки області внесено в кінці минулого століття (Радищев, 1899). Випадки гніздування в долині р. Волги та її приток були звичайними. Нині на Правобережжі поширений повсюдно. У 1990-1992 рр.. гнізда знайдені в дібровах у сіл Синенькі, Кошелі, Червоний Жовтень, Вязовка Татіщевський району, в заплаві р. Волги. На Лівобережжі поширений більш спорадично. Звичайний в заплавній лісі р. Б. Иргиз у п. Сулак. Найден на р. М. Чаликла у с. Новоуспенка і в Дьяковская лісі.

Чисельність повсюдно відносно висока. Наприклад, в заплаві р. Еруслана в межах Дьяковского лісу в період 1991-1995 р. достовірно підтверджено розмноження 20 пар соколів, в цей же період на ділянці долини р.. Волги між р. Марксом і п. Зоркіне відмічено близько 10 гнізд. У найбільш сприятливих біотопах в Красноармійському районі щільність населення виду в репродуктивний період досягає 0,5 ос. / Км2. Входить до групи переважаючих по великій кількості птахів р. Саратова, на його частку припадає 5,6% від загального числа зустрічей хижих птахів міста. В окремих місцях проживання (квартали багатоповерхової та індивідуальної забудови, міські парки) він, поряд із звичайною боривітер і Кобчик, становить основу комплексів хижих птахів, а для відкритих просторів, лісопарків і водойм його частка у формуванні населення хижаків становить 76,9% (Табачишин і ін, 1998). В даний час чеглок розмножується в межах р Саратова. Наприклад, відомі (1988 р.) його гнізда в міському Парку культури та відпочинку (Подільський, 1988).

Прилітає в другій половині квітня. Гніздування чеглока пов'язано з лісами, перемежованими з відкритими просторами. Займає старі гнізда ворон, рідше гніздиться в грачевніках. Так, у травні 1987 р в байрачних лісі на території Михайлівського заказника 3 пари чеглок оселилися в старих гніздах граків в безпосередній близькості один від одного. У кладці 2-4 яйця строкатої забарвлення. Після вильоту молоді птахи довго дотримуються гніздовий території і докармливаются батьками. Восени чеглок зустрічається протягом усього вересня, однак і в жовтні не рідкісний.

У харчуванні цього сокола переважають птахи, при цьому їх видовий спектр досить широкий. Що мешкають в степових районах Заволжжя (Пріерусланская степ) чеглокі добувають щиглів, жайворонків і сільських ластівок (Hirundo rustica) (Волчанецкий, Яльцев, 1934). Сокола, що гніздяться поблизу колоніальних поселень птахів-норніков, можуть переходити на харчування виключно цими птахами. Наприклад, у видобутку хижаків з о. Хомутінского в Рівненському районі у репродуктивний період 1996-1998 рр.. домінували берегові ластівки (Riparia riparia), колонії яких тут численні. Крім птахів чеглокі можуть добувати великих комах і рукокрилих. Так, в травні 1996 р. при масовому вильоті травневого хруща (Melolontha hippocastani) в заплаві р.. Хопра в Аркадакском районі, десятки чеглок, що гніздяться в долині річки, годувалися переважно цими комахами. У межах цього ж району зареєстровані зустрічі видобутку соколом рудої вечорниці (Nyctalus noctula), рідше - водяний ночници (Myotis daubentonii).

Дербнік (F. columbarius)

Нечисленний пролітний і залітний вид, який регулярно зимує в межах області. Південна межа гніздового ареалу дербнік проходить набагато північніше Саратовської області, приблизно по 55-й паралелі, на широті м. Казані. На Правобережжі дотримується відкритих ділянок недалеко від населених пунктів; в період міграції відзначений вздовж річок Волги і Б. Иргиза. Крім того, окремі зальоти цих птахів реєструвалися в межах Пріерусланской степу І.Б. Волчанецкий і Н.П. Яльцевим (1934), під час однієї з таких зустрічей (23.01.1930 р.) дербник спостерігався в населеному пункті, де здобував виробів.

Кобчик (F. vespertinus)

Широко поширений, звичайний на гнездовании вигляд. Зустрічі цього сокола відомі з усіх районів області, проте розмножується кобчик досить спорадично. Найбільш стабільні поселення відомі в Заволзький частини, де протягом останніх кількох десятиліть не відзначається істотного скорочення його чисельності. Відносно Правобережжя тенденція деякого зниження достатку виду цілком проглядається починаючи з 1970-х рр.. До теперішнього часу правобережні поселення можна охарактеризувати як звичайні, але осередкові.

Дані за чисельністю й поширенню кобчика в області достатньо великі, тому наведемо лише деякі з них. Наприклад, кілька десятків гнізд знайдені в дубовому лісі по р. Б. Иргиз в околицях с. Таволожка Пугачовського району, колонія Кобчик в кілька десятків пар відома (1989-1990 рр..) З району с. Усатово Краснокутського району, 8 пар гніздиться в старому грачевніке біля ставка в околицях с. Дяківка. У самому Дьяковская лісі кобчик гніздиться, в основному, окремими парами. Відносно велика колонія цих птахів з 14 гнізд, що містилися в старих сорочьих гніздах, відзначена в лісопосадках близько р. Бізюк, існують достовірні матеріали про гніздовому скупченні (близько 30 пар) соколів в долині р.. Волги між селами Н. Баннівка і Белоглинского.

Нерідко можна зустріти спільні гніздові колонії Кобчик і граків. Наприклад, за даними маршрутних обліків в 1987 р на берегах ставків польового типу в Федорівському районі, щільність населення кобчика в змішаних з грачами колоніях склала 1,2 ос. / Км берегової лінії. А.Л. Подільський (1988) відзначає кобчика гнездящимся в м. Саратові. Тут він, поряд із звичайною боривітер, є абсолютним домінантом серед хижаків, на їх частку припадає 69,5% (для гніздового періоду) і 74,8% (для періоду трофічних кочувань) від загальної щільності населення хижих птахів. Максимальні показники достатку, зареєстровані для кобчика в міській межі, становлять 2,6 ос./км2 (Табачишин та ін, 1998).

На місця гніздування прилітає в першій половині квітня. Гніздиться тільки в лісових насадженнях: заплавних лісах, старих полезахисних лісосмугах, парках і садах населених пунктів. Часто поселяється поблизу водойм, займаючи старі гнізда граків або сірих ворон. Може оселятися в безпосередній близькості від гнізд інших соколів. До розмноження приступає дещо пізніше інших дрібних хижаків, що обумовлено термінами масової появи великих комах. У межах Пріерусланской степу в Краснокутському та Рівненському районах до відкладання яєць приступає в останній декаді травня (Волчанецкий, Яльцев, 1934). Кладка з 4 свіжих яєць знайдена 10.06.1961 р у с. Кочумбетова в Перелюбском районі. В середині серпня птахи починають трофічні кочівлі, і їх можна зустріти на полях (14.08.1992 р, Краснокутський район), у ставків (26.08.1992 г., с. Новоуспенка Червонопартизанського району), в околицях сіл (14.08.1992 р , с. Дяківка), в посадках і т. д. Через кілька тижнів після початку трофічних кочувань птахи відлітають, що зазвичай відбувається на початку вересня.

Запитання харчування кобчика досить добре опрацьовані в літературі. Уявімо аналіз харчової спеціалізації сокола на прикладі лише однієї роботи, найбільш повно характеризує харчової спектр цього хижака. Так, в межах Пріерусланской степу основу харчування птиці становлять комахи, головним чином жорсткокрилі (60% випадків) і прямокрилі (3%). Між тим кобчик може добувати і ссавців, розміри яких відносно великі - молодих малих ховрашків (20%) і степових зозулястих (45%). Разом з тим, птиці досить регулярно (10%) відловлюють будинкових мишей, прудких ящірок і різнобарвних ящурок (Волчанецкий, Яльцев, 1934).

Степова боривітер (F. naumanni)

Рідкісна гніздиться птах області. У першій половині нашого сторіччя найбільш звичайна була в Заволжя, наприклад, гніздилась по урвищах р. Еруслана і великих ярів (Волчанецкий, Яльцев, 1934). До кінця 1970-х рр.. гніздовий ареал охоплював Красноармійський район і більшу частину Заволжья. Кордон поширення проходила південніше р. Б. Иргиз; степовий боривітер зустрічалася на території Енгельського, Рівненського, Радянського, Краснокутського, Федорівського, Червонопартизанського, Дергачівського, Новоузенского і Александрово-Гайского районів. Типовими местообитаниями були обривисті берега великих і малих річок, степові яри з прямовисними стінами, древестно-чагарникова рослинність Байрачний типу. У наступний період чисельність даного виду значно скоротилася, а сучасний стан популяції цього сокола на території області невідомо (Червона книга ..., 1996).

За даними Л.А. Лебедєвої (1967), в межах Середньо-Узенского фізико-географічного району в 1960-х рр.. зустрічальність степовій боривітра перевищувала 1,2 ос. / 10 км маршруту. Подальші темпи скорочення щільності населення невідомі. Детальне обстеження території колишнього поширення боривітри, проведене співробітниками зоологічного розплідника "Зелений" в 1988-1990 рр.., Показало, що вид повністю відсутня на більшій частині території області. Достовірність зустрічей була підтверджена лише для степових ділянок в Рівненському, Краснокутському і

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар