Реферати » Реферати з біології » Хижі птахи Саратовської області

Хижі птахи Саратовської області

Александрово-Гайском районах. У 1988 р. зареєстровано розмноження степовій боривітри в околицях с. Талівка в Краснокутському районі та на околиці м. Саратова в районі Жовтневого ущелини. У 1990 р. у с. Белогорное в Красноармійському районі зафіксовано невеликий колонія соколів, що складається з 5 гніздових пар. На її сучасний існування вказують і дані В.П. Бєліка (1997), засновані на особистому повідомленні В.Н. Мосейкина.

В даний час чисельність даного виду катастрофічно низька. Достовірними знахідками цих птахів в 1990-і рр.. слід також вважати зустріч самця боривітри на заході Радянського району 5.05.1994 р., виявлення гнізда в волзьких обривах у с. Мілове Червоноармійського району в 1995 р. і випадок розмноження 2 пар в межах Дьяковского заказника в 1991-1993 рр.. Крім того, непрямою вказівкою на можливість гніздування боривітри в межах м. Саратова можна вважати знахідку 15.09.1995 р. молодий льотної птиці в Жовтневому районі міста. За оцінками минулих років, проведених Д.-П. Бібером, загальна чисельність степовій боривітри в Європейській частині Росії становила в кінці 1980-х рр.. не більше 70-150 пар (цит. за: Tucker, Heath, 1994).

Приліт на більшій частині Правобережжя і на заході Лівобережжя наголошується в кінці квітня - початку травня. Гніздиться зазвичай невеликими колоніями в щілинах, пустотах і вимоїнах обривів, рідше поселяється на горищах високих будівель і скирти. У кладці, що з'являється в перших числах червня, від 4 до 7 яєць. Вилуплення пташенят відбувається в кінці червня - початку липня; в кінці липня - першій декаді серпня молоді птахи покидають гніздо. Відомі дуже рідкісні випадки гніздування в сорочьих гніздах в байрачних лісонасадженнях, освічених лохом, вздовж малих річок (Лебедєва, 1967). Аналогічний випадок розмноження степовій боривітри зареєстрований 28.05. 1977 р. в Енгельському районі. Однак низька достовірність цих відомостей викликає сумнів з приводу можливості розмноження хижака на деревах.

Основу живлення даного виду становлять різні безхребетні, головним чином прямокрилі, рідше зустрічаються дрібні мишоподібні гризуни, ящірки і птиці. Наприклад, наявність у видобутку сокола прудкої ящірки зазначено в Пріерусланской степу (Волчанецкий, Яльцев, 1934).

Звичайна боривітер (F. tinnunculus)

Звичайна гніздиться, широко поширена птах області. Зустрічається як в лісових масивах, де є старі дерева, так і у відкритому степу поблизу берегових обривів і ярів з крутими схилами, а також у сільськогосподарських угіддях. Чисельність звичайної боривітра в Заволжя за даними обліків 1986-1992 рр.. в середньому становить 0,9-1,2 ос./км2 гнездопрігодних місць існування, в зеленій зоні м. Саратова - 0,5. Максимальні показники достатку, зареєстровані для сокола на локальних ділянках обласного центру (район НДІ "Юго-Восток" і Воскресенського кладовища), склали в 1996 р. 4,5 ос./км2. У межах Красноармійського району на ділянці між районним центром і кордоном з Волгоградської областю в долині р.. Волги щільність виду на гніздуванні склала в травні 1996 р. 0,3 ос./км2, в Дьяковская лісі за різними оцінками розмножується щорічно від 50 до 90 пар. В цілому чисельність звичайної боривітра в межах півночі Нижнього Поволжя в останнє десятиліття залишається досить стабільною, а в останні кілька років намітилося навіть її деяке збільшення. Тим часом у 1970-1980-х рр.. цілком наочно виявилися процеси зниження загальної чисельності виду, обумовлені, на думку В.П. Бєліка (1997), широкомасштабним застосуванням інсектицидів і зокрема ДДТ.

Прилітає, як правило, в першій половині квітня, однак у південному Заволжя (Пріерусланская степ) з'являється на репродуктивних ділянках вже в другій декаді березня (Волчанецкий, Яльцев, 1934). Для гніздування використовує старі гнізда воронових птахів, іноді поселяється в нішах будівель. Гнізда зазвичай розташовуються високо над землею. Повну кладку боривітри з 5 яєць відзначали, наприклад, 19.05.1960 р. (яр Березовий в околицях с. Ивантеевки однойменного району). На півдні Лівобережжя відомо поява повних кладок вже в третій декаді квітня. У той же час зазначено масове гніздування боривітри в більш пізні терміни, в період, коли пташенята сірих ворон і граків вже покинули гнізда (Федоровський район, середина червня 1990 р.). Зареєстровані випадки колоніального гніздування боривітри: на території Федоровського району в околицях с. Борісоглебовкі (1987 р.) на ділянці в 0,5 га відзначена колонія, яка налічує 18 гнізд. Пташенята з'являються в кінці травня або в червні. Слетков, покинувши гніздо, докармливаются батьками протягом двох тижнів. У другій половині літа молоді і дорослі птахи починають спільні трофічні кочівлі. Осіння міграція розтягнута, і вже в серпні помітно пересування пустельг. У цей час і весь вересень проходить активна міграція, яка, в основному, закінчується до першої декади жовтня. Тим часом окремих птахів реєстрували і пізніше, аж до третьої декади жовтня.

Дані з харчування в межах півночі Нижнього Поволжя досить обширні. Вони приурочені не тільки до різних географічних районах, а й до різних фенологическим періодів. Харчовий спектр боривітри досить широкий, в його складі зареєстровані комахи, плазуни, ссавці і птиці. Частка тієї чи іншої групи кормів у різних районах області може варіювати.

На Правобережжі дослідження харчування цього сокола проводилися, наприклад, у весняно-літній період 1992-1994 рр.. на території Вольського району. На основі аналізу вмісту 115 погадок, зібраних в місцях гніздування, було встановлено, що співвідношення видів тварин у видобутку значно варіює по роках. Однак, в усі роки в їжі переважали ссавці загону Rodentia. Серед них в 1992 р. найбільш часто добувалася звичайна полівка, становлячи 53,1% від усіх виловлених птахом тварин. У їжі звичайної боривітра досить звичайна мала лісова миша. У кількісному відношенні у видобутку досліджуваних птахів в 1992 і 1993 рр.. її частка становила 14,3 і 29,4%. Крім того, звичайна боривітер періодично видобуває будинкових мишей. У харчовому раціоні її в кількісному відношенні цей вид становив 2,0 і 18,7% в 1993 і 1994 рр.. відповідно. Інші види ссавців займають меншу частку в харчуванні сокола і відловлюються, як правило, випадково. Серед них найбільш характерні польова миша, степова мишовка (Sicista subtilis), малий ховрах і звичайна бурозубка (Sorex araneus). Крім ссавців, боривітер видобуває прудку ящірку. У 1992, 1993 і 1994 рр.. частка цього виду в раціоні сокола становила відповідно 20,5, 13,7 і 34,3%. Частка птахів дуже мала (2,0%), зареєстрована видобуток садової вівсянки (Emberiza hortulana) і щигля. Комахи у видобутку представлені жорсткокрилі, прямокрилими і напівжорсткокрилих, їх частка значно варіює по роках: 2,0, 43,1 і 28,2% відповідно.

У Заволжя такі дослідження також обширні. Найбільш вивченим в цьому відношенні є Дьяковская ліс, де проводили свої спостереження багато вчених. Наприклад, вже в 1929 р. І.Б. Волчанецкий і Н.П. Яльцев (1934) відзначали, що боривітер на даній території видобуває переважно гризунів: звичайних полівок, мишей і степових зозулястих.

Дослідження харчування звичайної боривітра, проведені в репродуктивний період 1993 і 1995 рр.., Показали, що співвідношення видів тварин в харчуванні значно варіює по роках. Однак, як правило, у видобутку переважають ссавці із загону Rodentia. Серед них в 1993 р. найбільш часто зустрічалася мала лісова миша, складаючи 31% від усіх виловлених птахом тварин. У їжі боривітри досить характерна звичайна полівка. У 1993 і 1995 рр.. її частка становила 21,5% і 28,5% відповідно. Крім того, цей сокіл періодично видобуває будинкових мишей. Інші види ссавців займають меншу частку в харчуванні і відловлюються, як правило, випадково. Серед них найбільш характерні степова мишовка, звичайна слепушонка і степова форель. Крім ссавців боривітер видобуває плазунів. З них на досліджуваній території найбільш поширені прудка ящірка і різнобарвна ящірка. У 1993 р. частка цих видів в раціоні сокола становила відповідно 2,1 і 1,9%.

У ході аналізу було також встановлено, що у видобутку боривітри зустрічаються птахи: садові вівсянка, польовий жайворонок (Alauda arvensis), співочий дрізд (Turdus philomelos), щиголь, польовий коник (Anthus campestris), вівчарик-теньковка (Phylloscopus collybita), їх частка в харчовому раціоні сокола щодо велика (7,1%). Хитинизированная залишки комах в погадках птахів зустрічалися досить часто. Серед них представники п'яти загонів: твердокрилих, прямокрилих, перетинчастокрилих, двокрилих і напівжорсткокрилих. Найбільш характерні представники перших двох загонів (сірий коник (Decticus verrucivorus), плавунец облямований (Macrodytes marginalis), поперечнополосатий дубовий дроворуб (Plagionotus arcuatus) та ін.) Їх частка склала в 1993 і 1995 рр.. 14,9 і 62,5% (Зав'ялов та ін, 1998).

Таким чином, харчування звичайної боривітра характеризується широким спектром кормів з домінуванням широко поширених видів. Це обумовлює її високу пластичність в умовах збільшення антропогенних навантажень. Співвідношення тих чи інших видів у харчовому раціоні боривітри на території Саратовської області варіює по роках і визначається, очевидно, динамікою достатку її жертв.

Список літератури

Антончікова Ю.В. (1991): Матеріали по біології орла-карлика. - Мат-ли 10-й Всес. орнітол. конф. Мінськ: Навука и техніка. 2 (1): 27-28.

Барабаш І.І., Козловський П.Н. (1941): Матеріали по авіфауне Нижнього Поволжя. - Учений. зап. Саратов. держ. пед. ін-ту. Тр. ф-та природознавства. Саратов. 7: 162-173.

Бєлік В.П. (1986): Європейський тювик на Дону. - Актуальні проблеми орнітології. М.: 128-143.

Бєлік В.П. (1995): Оцінка сучасного стану та прогноз чисельності хижих птахів степовій частині р. Дон.

Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар