загрузка...

трусы женские
загрузка...

Беломордий дельфін

Lagenorhynchus albirostris

Загін Китоподібні - Cetacea

Сімейство Дельфінові - Delphinidae

СТАТУС. Маловивчені види (IV категорія)

Ареал проживання

Рідкісний, маловивчений вид, що зустрічається в наших водах на північній і східній окраїнах свого ареалу.

Довжина тіла 250-300 см.

Поширення. У водах Росії беломордий дельфін живе тільки в Баренцевому (у Мурманського узбережжя і Рибальського півострова) і Балтійському (включаючи Фінська) морях.

Загальний ареал охоплює вузьку область - лише Північну Атлантику від Лабрадору, протоки Девіса, Південної Гренландії, Ісландії та Баренцева моря на південь до затоки Массачусетс, берегів Франції (Вандея), Північного та Балтійського морів включно (1 , 2, 3, 4). У Балтійському морі частіше зустрічається в західній його частині - води Данії, Південній Швеції, Кильская і Любекской бухти (1, 2, 3). Міграції не вивчені. У протоці Девіса цей вид дельфіна з'являється одночасно з морськими свинями, після відходу на північ білухи і нарвала, а зникає звідси восени, в листопаді (2).

Чисельність. Точні дані про чисельність відсутні, але, мабуть, вигляд ще досить численний в холодних водах, від берегів Норвегії та Фінмарк до о. Ведмежого (4, 6). Найбільш звичайний в Північному і Норвезькому морях, особливо поблизу Норвегії, східних берегів Великобританії та Фарерських островів (5, 6).

Лімітуючим фактором. Їжа складається з донних і придонних риб (тріска, оселедець, камбала, мойва, навага, мерланг), рідше з ракоподібних і молюсків (1, 2, 3, 5). Пологи і спаровування бувають приурочені до літніх місяців (1, 2, 7). Випадки утримання в неволі не відомі. Можливі напади косаток.

Хвороби не вивчені. Відмічені альвеолярні абсцеси на щелепах і захворювання скелета (2, 8). З гельмінтів у дельфіна знайдено три види круглих черв'яків (9). Промисел розвинений лише біля берегів Норвегії, випадковий відзначений в британських водах; в минулому цього дельфіна ловили в протоці Девіса, а також у водах Ньюфаундленду (3, 6)

Беломордий дельфін порівняно часто обсихає на берегах Великобританії, тут в 1913 - 1978 рр.. зареєстровано 113 випадків обсихання, з них 75 - у серпні (10). У Голландії в 1958 - 1964 рр.. відзначено 20 випадків обсихання (5), у Бельгії - 3 (8), у ФРН, НДР і Польщі - 43 випадки обсихання більше 70 тварин (11). На берегах Великобританії число обсиханні беломордий дельфіна складає 6% від числа всіх врахованих тут обсиханні інших видів китоподібних (12). На підставі спостережень передбачається, що кількість обсохлу особин виду становить лише 1/120 частина зустрінутих в море особин того ж виду (12). Причини обсихання не з'ясовані.

Заходи охорони. Слід посилити охорону виду, боротьбу з браконьєрством та із загибеллю в риболовецьких снастях.

Список літератури

1. Гептнер та ін, 1976

2. Томілін, 1957

3. Томілін, 1962

4. Mitchell, 1975

5. Bree, Nijssen, 1964

6. Jonsgard, 1962

7. Bree, 1970

8. Smet De, 1974

9. Dailey, Brownell, 1972

10. Evans, 1980

11. Aguayo, 1978

12. Brown, 1975.

 
Подібні реферати:
Атлантичний білобокий дельфін
У водах Росії цей дельфін зустрічається дуже рідко, і тільки в Баренцевому і Балтійському (південна частина) морях.
Атлантичний морж
Довжина тіла по горизонталі 300-410см. Мешканець узбереж Арктики.
Балтійська кільчаста нерпа
Балтійська кільчаста нерпа у вітчизняних водах мешкає у Фінській і Ризькому затоках.
Белобрюхий тюлень, або тюлень-чернець
Колись вельми численний середземноморський білочеревий тюлень катастрофічно скоротив свій ареал, чисельність його швидко зменшується.
Белоклювий гагара
Гніздиться в тундрі від Кольського півострова до Чукотки, лише на Таймирі заходить в смугу лісотундри. Зустрічається також на Чукотському узбережжі Берингової моря.
Американський лебідь
Гніздиться на північному сході Чукотки в районі селища Уелен - в низинах річок Уусенвеем, Утаваам, Усінвеем, а також у південній частині Колючінской губи.
Азіатський бекасовідного веретенник
Заселяє трав'янисті болота, озера з пологими берегами і болотисті луки.
Біла чайка
Поза сезону розмноження, а також у гніздовий період (холості особини) білі чайки широко кочують як в районах гніздування, так і в частинах Північного Льодовитого океану, прилеглих до Атлантичного і Тихого океанів.
Алеутская крачка
Ареал алеутської крячки до кінця не з'ясований. У Росії доведено гніздування її на узбережжі Камчатки, материковому узбережжі Охотського моря і о. Сахалін.
Білоголовий сип
Вкрай рідкісний, зникаючий вид, що заходить до Росії північною околицею свого ареалу. Довжина крила 700-735 мм. Високогір'я Кавказу.
Авдотка
Населяє степові райони на північ до Камишина, Ілека, півдня Оренбурзької обл. За межами Росії гніздиться в Казахстані.
Алтайський улар
Віддає перевагу улар круті схили, де ділянки щебеню і альпійських лугів чергуються з обривистими виходами скель. Накопичується в місцях, де до кінця літа стаивает сніг, але зустрічається і біля кордону вічних снігів.
Аполлон
Населяє переважно біотопи з піщаним і вапняним грунтом: в Європейській частині Росії його улюблені місця проживання - сухі бори і переліски.
Безоаровий козел
Безоаровий козел живе в Чечні, Інгушетії та Дагестані. У Чечні та Інгушетії поширення виду обмежено північними схилами Бічного хребта, починаючи від р.. Чанта-Аргуна в місці впадання р.. Моісста.
Амурський лісовий кіт
Вид з відносно обмеженим в межах Росії, швидко уменьшающимся ареалом і скорочується чисельністю.
Єгипетська чапля
Чапля єгипетська (Bubulcus ibis) середніх розмірів чапля, що має в загальному біле забарвлення, але верхні частини голови, спини і зоба у неї винно-охристі, покриті подовженими рассученние пір'ям, які до осені випадають. Дзьоб у цього птаха лимонно-жовтий.
Далекосхідний (черноклювий) лелека
Що знаходиться під загрозою зникнення вид. Внесений до Червоної книги МСОП. Довжина крила 550-690 мм. Ліси Далекого Сходу.
Амурський тигр
У Росії амурський тигр займає північний край ареалу виду. У недалекому минулому область поширення включала майже весь Приморський край, південні райони Хабаровського краю і Амурської області.
Алтайський гірський баран
Підвид архара, що знаходиться під загрозою зникнення.
Амурський горал
Гораль тримаються невеликими групами серед скель і крутих обривів, що перемежовуються кам'янистими розсипами, порослими деревною рослинністю.
загрузка...
ur.co.ua

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар