загрузка...

трусы женские
загрузка...

Байбак європейський

Marmota bobac

Байбак европейский

Загін Гризуни - Rodentia

Сімейство Білячі - Sciuridae

СТАТУС. Нечисленні види (II категорія)

Ареал проживання

Байбак европейский

Підвид з скорочується чисельністю.

Довжина тіла 585 мм, хвоста - 145мм. Мешканець степової зони.

Поширення. Європейський байбак нині мешкає у восьми областях та автономних республіках Росії: у Ростовській (Чортківському, міллеровськие і Кашарський районах), у Білгородській (Валуйському і Волоконовський районах), у Воронезькій (Кам'яної степу, Кантемирівському і Богучарський районах), в Ульянівській (Миколаївському, Новоспаському , радищевского, Павловського і Старокулаткинського районах), в Саратовській (Каспійському, Вольському, Базарно-Карабулакського, Воскресенському, Саратовському районах) областях; в Чувашії (Батиревского р-ні), Татарстані (Азнакаевскому, Леніногорського районах) і в Башкирії (Туймазинском і Біжбулякском районах).

Цей підвид зустрічається і на Україні, в двох відокремлених вогнищах (1, 2). У ХVIII - ХIХ ст. байбак європейський широко населяв відкриті ландшафти Руської рівнини. Його ареал зменшився в багато разів і став мозаїчним внаслідок оранки цілинних степів і непомірне полювання. Найбільш критичним становище було в 40 - 50-х рр.. нинішнього століття, але вжиті заходи охорони забезпечили збереження підвиду і його природне розселення (3, 4) з локальних вогнищ у Великобурлуцькому р-ні Харківської обл., Біловодському р-ні Ворошиловградської обл. (Україна), а також в Ульяновської і Саратовській областях і в Татарії. Нинішні місцепроживання байбака - це клаптики нерозораних злаково-різнотравних степів, сильно деградованих від перевипаса худоби, що збереглися по ярах і балках, крутих схилах річкових долин з характерними крейдяними оголеннями. Придатні для поселення байбака землі становлять незначну частку загальної площі, освоєної посівами. "Незручних" для сільського господарства земель, заселених байбаком або придатних для його поселень, більше у Поволжі та Центрально-Чорноземному р-ні, ніж на Україні. Тому в Росії перспективи розселення байбака краще. Проживання на посівах зернових, соняшнику, овочів нехарактерно, він змушений тимчасово селитися в цих місцях після оранки його поселень. На посівах багаторічних трав байбак затримується на більш тривалі терміни.

Площа відокремлених поселень байбаків не перевищує десятків гектарів, рідко досягає небагатьох сотень. Поселення зазвичай відстоять один від одного на кілька кілометрів. Тому середня щільність, розрахована на площу займаного видом району, становить усього одиниці особин на 1 км кв., Але в межах колоній вона може досягати 200 - 300 звірків на 1 кв.км (5).

Чисельність. Точних відомостей про сучасну чисельності байбака європейського немає. На рубежі 70-х рр.. на Україні налічували до 85 тис. звірків (4, 6). Зараз їх менше (5), але достовірного обліку немає. Аналіз результатів Всеросійського обліку в 1984 р. показав, що він мешкає на території 20 областей, країв т республік загальною чисельністю 232 тис. Найбільш численний в Оренбурзькій-76,9, Ростовської-55, 2, Ульяновської-31,7 іЧелябінской областях-27 , 2 тис (10). Що почався ріст популяцій в районах реакліматизації поки ще не компенсує спаду чисельності в основних поселеннях.

Лімітуючим фактором. Площа придатних місць існування - вигонів зменшується внаслідок оранки й лісовідновлення, суттєву роль відіграє браконьєрство. Помірний випас худоби і близьке сусідство людини не викликають зниження чисельності. Більш того, поблизу селищ житлові колонії нерідко зберігаються краще, тут обмежена браконьєрство. Уразливість підвиду обумовлена ??плямистістю розміщення його поселень і невеликою площею колоній.

Заходи охорони. Спочатку збереження підвиду і зростання його чисельності забезпечили створення Стрілецького заповідника на Україні, на кордоні з Ростовською обл., І організація кількох місцевих заказників. З другої половини 70-х рр.. природне розселення бабаків було прискорене реакліматизації тварин у межах заселених ними областей, а також інтродукцією байбаків в Липецької і Ульяновської областях. За даними Главохоти РРФСР, до 1980 р. у 40 пунктах Росії розселено більше 1000 байбаків. Надалі необхідна заборона промислу (крім регуляційної роботи і відлову звірків для розселення), організація відтворювальних ділянок, а в районах розселення - місцевих заказників.

Список літератури

1. Абеленцев та ін, 1961;

2. Шубін та ін, 1978;

3. Семаго, Рябов, 1973;

4. Зіміна, Бібіков, 1978;

5. Бібіков, 1982;

6. Абеленцев, 1975;

7. Семіхатова, 1968;

8. Шміт, Абрахіна, 1970;

9. Попов, 1960;

10. Дежкін, 1987.

 
Подібні реферати:
Безоаровий козел
Безоаровий козел живе в Чечні, Інгушетії та Дагестані. У Чечні та Інгушетії поширення виду обмежено північними схилами Бічного хребта, починаючи від р.. Чанта-Аргуна в місці впадання р.. Моісста.
Авдотка
Населяє степові райони на північ до Камишина, Ілека, півдня Оренбурзької обл. За межами Росії гніздиться в Казахстані.
Балтійська кільчаста нерпа
Балтійська кільчаста нерпа у вітчизняних водах мешкає у Фінській і Ризькому затоках.
Амурський лісовий кіт
Вид з відносно обмеженим в межах Росії, швидко уменьшающимся ареалом і скорочується чисельністю.
Алтайський улар
Віддає перевагу улар круті схили, де ділянки щебеню і альпійських лугів чергуються з обривистими виходами скель. Накопичується в місцях, де до кінця літа стаивает сніг, але зустрічається і біля кордону вічних снігів.
Атлантичний морж
Довжина тіла по горизонталі 300-410см. Мешканець узбереж Арктики.
Аполлон
Населяє переважно біотопи з піщаним і вапняним грунтом: в Європейській частині Росії його улюблені місця проживання - сухі бори і переліски.
Балобана
Населяє південні околиці лісової зони, лісостеп, а також острівні ліси степової зони, де ареал має плямистий характер.
Білоголовий сип
Вкрай рідкісний, зникаючий вид, що заходить до Росії північною околицею свого ареалу. Довжина крила 700-735 мм. Високогір'я Кавказу.
Амурський тигр
У Росії амурський тигр займає північний край ареалу виду. У недалекому минулому область поширення включала майже весь Приморський край, південні райони Хабаровського краю і Амурської області.
Єгипетська чапля
Чапля єгипетська (Bubulcus ibis) середніх розмірів чапля, що має в загальному біле забарвлення, але верхні частини голови, спини і зоба у неї винно-охристі, покриті подовженими рассученние пір'ям, які до осені випадають. Дзьоб у цього птаха лимонно-жовтий.
Біла чайка
Поза сезону розмноження, а також у гніздовий період (холості особини) білі чайки широко кочують як в районах гніздування, так і в частинах Північного Льодовитого океану, прилеглих до Атлантичного і Тихого океанів.
Алтайський гірський баран
Підвид архара, що знаходиться під загрозою зникнення.
Білогрудий, або гімалайський, ведмідь
Гімалайський ведмідь дуже чутливий до наслідків господарської діяльності та полювання, і це поставило його зараз в скрутне становище.
Амурський горал
Гораль тримаються невеликими групами серед скель і крутих обривів, що перемежовуються кам'янистими розсипами, порослими деревною рослинністю.
Белоклювий гагара
Гніздиться в тундрі від Кольського півострова до Чукотки, лише на Таймирі заходить в смугу лісотундри. Зустрічається також на Чукотському узбережжі Берингової моря.
Алкиной
Зустрічається в гірських чернопіхтово-широколистяних лісах південного типу, в тих ділянках вздовж річок і струмків, де виростає кормову рослину гусениць - дерев'яниста ліана кірказон маньчжурський.
Алеутская крачка
Ареал алеутської крячки до кінця не з'ясований. У Росії доведено гніздування її на узбережжі Камчатки, материковому узбережжі Охотського моря і о. Сахалін.
Беломордий дельфін
У водах Росії беломордий дельфін живе тільки в Баренцевому (у Мурманського узбережжя і Рибальського півострова) і Балтійському (включаючи Фінська) морях.
Далекосхідний (черноклювий) лелека
Що знаходиться під загрозою зникнення вид. Внесений до Червоної книги МСОП. Довжина крила 550-690 мм. Ліси Далекого Сходу.
загрузка...
ur.co.ua

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар