загрузка...

трусы женские
загрузка...

Сімейство котячих

сімейства котячих

Доповідь з біології

Учениці 8 класу «Б»

Москва 1999

Котячі - представники сімейства ссавців, загону хижих. Вони надзвичайно широко поширені в усьому світі. Відсутні котячі тільки в Австралії, Антарктиді і на Мадагаскарі. Вони включають в себе 4 роду і 37 видів. Котячі - середні і великі за величиною тварини, що мають струнке гнучке тіло, округлу голову. На пальцях розвинені подушечки. Гострі загнуті кігті втягуються в особливі поглиблення і тому не тупляться при ходьбі і не стукають.

Походження котячих має багатовікову історію. Близько 30-35 млн. Років тому досягли великої різноманітності і широкого розповсюдження древні хижаки сімейства вівіерових. Деякі з них послужили вихідними формами сучасних видів диких і домашніх котячих.

Нижче наведені описи окремих найпомітніших представників цього сімейства.

ЛЕВ

Зоологи розрізняють азіатського і африканського левів. В силу різниці ареалів проживання вони відрізняються один від одного зовнішнім виглядом. Колись леви крім Африки в безлічі водилися в Європі, на Близькому і Середньому Сході, в Індії, але мало-помалу були витіснені головним своїм ворогом - людиною у зв'язку з розвитком скотарства і землеробства, а потім промисловості. Тепер цей вид існує майже виключно у великих мисливських резерватах
Східної та Південної Африки, та ще жменька азіатських левів живе в природному стані в індійському заказнику Гірський Ліс.

Лев - дуже велика тварина. Середній дорослий самець має у довжину трохи менше трьох метрів і важить від 180 до 230 кілограмів. Леви дрібніше: їх середня довжина становить близько двох з половиною метрів, а вага -
140 кілограмів. Серед кішок тільки у левів легко відрізнити самця від самки навіть на великій відстані завдяки його росту і пишною гриви. Лев, чиє гнучке тіло складається, наче з одних тільки м'язів, володіє неймовірною фізичною міццю. Одним ударом лапи він здатний звалити трехсоткилограммовую зебру, і, незважаючи на свою вагу, леви - чудові стрибуни. Триметрові стрибки по вертикалі - на обриви або через огорожі - для них справа найзвичайніша.

Леви відрізняються від інших кішок тим, що живуть і полюють групами
- так званими Прайд. У звичайний прайд входять кілька левів і їхні діти, два-три молодих самця і обов'язково один домінуючий самець.
Ватажок - не завжди найбільший або найсильніший член прайду, але інші самці визнають його верховенство, а він у свою чергу терпить їх присутність.
Чисельність прайду може сильно коливатися - від чотирьох-п'яти членів до тридцяти п'яти і більше. Межі території свого прайду домінуючий лев мітить, пирскаючи на кущі сумішшю сечі і виділень анальних залоз, і оповіщає про те, що територія належить йому, громовим ревом. Коли кордону встановлено, вони стають непорушними, і він готовий захищати їх, б'ючись на смерть. У місцях, де дичини мало, територія може сягати на п'ятнадцять кілометрів у всіх напрямках, а там, де є на кого полювати, вона буває багато менше.

Постарілих і хворих левів прайд не захищає, а, навпаки, виганяє, надаючи їм самим про себе дбати. Одряхлілий лев, худий і слабкий, часто завершує свої дні в шлунках оточили і розірвали його гієн - безславний кінець для владики звірів.

Лев, надає полювати левиці, а потім об'їдається плодами її праць. Левиця, досвідчена мисливиця, обережно підбирається до видобутку, ховаючись за низькими кущами, поки не настане момент для стрімкого кидка вперед. Левиця здатна півдня нерухомо пролежати в частіше, підібравшись, поки у водопою не відобразиться стадо гну. Кількох секунд, коли вони опускають морди до води, цілком достатньо для її добре розрахованого стрибка. Полюючи спільно, члени прайду вбивають видобуток швидко і без особливих труднощів.

У період спарювання відносини між партнерами дуже ніжні.
Домінуючий лев злучається з самкою, у якої наступила тічка. Через три з половиною місяці після спаровування вагітна левиця йде від прайду, відшукує відокремлений, зарослий травою куточок і там породжує на світ потомство. Левенята безперервно піддаються небезпеки з моменту народження і до повзросления, яке настає приблизно через два роки. Вони народжуються сліпими і безпомічними і в усьому залежать від материнських турбот. Небезпеки раннього дитинства такі великі, що виживає в більшості випадків не більше половини всіх левенят.

ТИГР

Важко знайти на Землі звіра, який був би так само могутній і спритний, красивий і безстрашний і так широко відомий людям всіх континентів, як тигр.
Тигр - один з найбільших наземних хижаків нашої планети. Вага великого амурського тигра досягає 300 - 350 кілограмів при довжині тіла від носа до кореня хвоста до 2,5 - 3 метрів.

Ще на початку нашого століття тигр був широко поширений на значній частині Азії - від Каспійського моря до Японського, від Приамур'я до
Індонезії. Посилене переслідування і необмежене полювання на тигрів привели до різкого скорочення його ареалу та чисельності. За останні 40 років чисельність бенгальського тигра скоротилася в двадцять разів, і тепер їх залишилося не більше двох тисяч. Доля амурського тигра також драматична. В середині XIX століття він був великий. У тридцятих роках нашого століття тигр зрідка зустрічався лише в найглухіших куточках Уссурійської тайги, важко доступних для людини, і виявився, таким чином, на межі зникнення. В
1935 було організовано великий і єдиний у своєму роді Сіхоте-
Алинский державний заповідник. З 1947 року полювання на тигра була строго заборонена, Навіть вилов тигренят для зоопарків допускався одинично, за спеціальними дозволами. Ці заходи виявилися своєчасними. Уже в 1957 році чисельність амурського тигра в порівнянні з тридцятими роками майже подвоїлася, а до початку шістдесятих перевалила за сотню. До теперішнього часу поголів'я тигрів зросла до 160 - 170 тварин. І хоча тепер чисельність не викликає побоювань за долю краси і гордості Уссурійської тайги, полювання на тигра залишається під забороною.

Типові місця проживання амурського тигра - гірські широколисті і кедрово-широколистяні ліс. Особливо любить він лісу зі схилами, крутими і високими кручами, кам'яними нішами і печерами. Тут хижак завжди знаходить корм, без праці з найвищих точок дивляться свої володіння, має в достатку зручні для лігва місця, усамітнено вирощує своє смугасте потомство.
Найбільше тигра цікавлять кабан і изюбр, хоча він зрідка полює і на лося, ведмедя, косулю, а трапляється, і на зайця. Тигр - мисливець професійний. На полюванні він покладається в основному на гостроті зір і тонкий слух. Нюхом тигр, як і всі котячі, слабкий. Намічену жертву обережно чатує, майстерно краде, потім наздоганяє стрімкими стрибками. В кидку на короткій дистанції він, як блискавка відстань в 15 метрів долає за секунду. Але довго бігти не може: втомлюється. Ось чому тигр завжди прагне підкрастися якомога ближче, щоб закінчити полювання кількома стрибками. Жертва, поцілена їм, рідко виривається.

Їсть тигр досить багато: до 30 - 40 кілограмів за один прийом.
Голодний великий звір може з'їсти і 50 кілограмів м'яса. Звичайно ж ізюбра або кабана вагою в півтора центнера йому вистачає на тиждень, а великого лося або ведмедя - на 10 днів. Після успішного полювання та відпочинку на рясної їжі тигру не завжди вдається відразу добути інша тварина, і тоді він не їсть кілька днів поспіль. Навіть тривалу голодовку тигр переносить без наслідків для свого організму, тому що шар сала на боках і животі у нього досягає товщини в п'ять сантиметрів.

Зазвичай тигри живуть осіло, кожен на своєму індивідуальному мисливському ділянці. Самець і самка - поруч. Свою територію звірі охороняють від прибульців, рішуче женуть і своїх побратимів, та інших великих хижаків.
Тигри - звірі-одиночки. Вони, не в приклад левам, не визнають стайня життя, люблять усамітнення. Навіть з родичами агресивні, особливо з робив замах на чужу територію.

У бійках ж вирішується й одвічне питання: хто отримає право залишити потомство. Зрозуміло, його залишає найсильніший. Прийнято вважати, що в бійках-поєдинках гинуть багато тварин. Це зовсім не так. До смерті переможеного зазвичай не б'ють. Слабкий, як тільки зрозуміє, що програє, прагне швидше ретируватися, а сильний проявляє великодушність. Весілля у тигра бувають в будь-якому місяці, і все-таки найчастіше в кінці зими.

Через 3,5 місяці в самому глухому непролазному місці усамітнитися тигриця приносить дитинчат. Зазвичай їх два-три, іноді один або чотири, і дуже рідко - п'ять. Малюки безпорадні, важать не більше кілограма, але розвиваються і ростуть швидко. У двотижневому віці прозрівають, чують, на місяць подвоюють свою вагу, стають спритними, допитливими. Вибираються з лігва і навіть намагаються лазити по деревах. До м'яса починають долучатися вже у двомісячному віці, але материнське молоко ссуть до півроку. У цьому віці тигренята досягають ваги великої собаки і цілком переходять на м'ясо - відтепер і

Сторінки: 1 2 3 4
загрузка...
ur.co.ua

енциклопедія  з сиру  аджапсандалі  ананаси  узвар